“Το ανάλογο αξίωμα της κοινωνικής μηχανικής είναι: Αν κάτι δεν έχει αναφερθεί, δεν συνέβη ποτέ”
"Σε Έναν Κόσμο Προπαγάνδας, Η Αλήθεια Είναι Πάντα Μια Συνωμοσία"
"Το Ποιο Επικίνδυνο Από Όλα Τα Ηθικά Διλήμματα Είναι Όταν, Είμαστε Υποχρεωμένοι Να Κρύβουμε Την Αλήθεια Για Να Βοηθήσουμε Την Αλήθεια Να Νικήσει"

Ρουμανία: Διαφθορά, προκαταλήψεις και οι σχέσεις με την ΕΕ


Η εκπομπή "Global Conversation" εστιάζει στη Ρουμανία,
μία χώρα...

Euronews, το κανάλι με την υψηλότερη τηλεθέαση στην Ευρώπη. Γραφτείτε συνδρομητές και εξασφαλίστε την καθημερινή σας ενημέρωση με διεθνείς ειδήσεις, αναλυτικά επεξηγημένες:http://eurone.ws/10QdWLD Το Euronews είναι διαθέσιμο σε 13 γλώσσες:http://eurone.ws/ZOGh2g

http://gr.euronews.com/2013/12/04/per...
Η εκπομπή "Global Conversation" εστιάζει στη Ρουμανία, μία χώρα που βρίσκεται στην επικαιρότητα για λάθος λόγους. Πόσο δικαιολογημένη είναι η αμαυρωμένη εικόνα, που έχει η χώρα στο εξωτερικό; Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Βίκτορ Πόντα παραθέτει συνέντευξη στο euronews και στην Ιζαμπέλ Κουμάρ για την εκπομπή "Global Conversation".

Ιζαμπέλ Κουμάρ: «Ας αρχίσουμε με το θέμα της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό, που είναι ένα μελανό σημείο. Πόσο δικαιολογημένη θεωρείτε, ότι είναι η εικόνα αυτή;»

Βίκτορ Πόντα: «Εξαρτάται. Ασφαλώς πρέπει να συνυπολογίσουμε το γεγονός, ότι η Ρουμανία ήταν μία από τις πρώην κομμουνιστικές χώρες, που υπέφεραν πολύ από μία σκληρή δικτατορία μέχρι το 1989. Είχαμε μία αιματηρή επανάσταση. Πολλοί σκοτώθηκαν στο όνομα της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Μαζί με τη Βουλγαρία, ήμασταν οι τελευταίοι που μπήκαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τώρα βεβαίως είναι η Κροατία και ελπίζω, ότι η διεύρυνση θα συνεχιστεί. Ήταν μία δύσκολη μετάβαση από το κομμουνιστικό καθεστώς στη δημοκρατία και τη σύγχρονη ευρωπαϊκή αγορά. Ως πρωθυπουργός, αλλά και ως Ρουμάνος, θα έλεγα, ότι είμαι μάλλον αισιόδοξος. Εκτιμώ, ότι έχουμε αφήσει πίσω μας τη δύσκολη οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση, που άρχισε το 2009 και μπορούμε να γίνουμε μία από τις γρηγορότερα αναπτυσσόμενες χώρες στην Ευρώπη».

Ιζαμπέλ Κουμάρ: «Φιλοξενήσατε στο Βουκουρέστι τη Σύνοδο Κίνας και χωρών της Ανατολικής Ευρώπης. Έχετε καλή επαφή μαζί τους. Πώς βλέπετε την επιρροή της Κίνας σε αυτό το μέρος του κόσμου;»

Βίκτορ Πόντα: «Πρώτα από όλα είμαι απόλυτα πεπεισμένος, ότι μία δυνατή και ενωμένη Ευρώπη είναι ένας σύμμαχος που χρειάζεται η Κίνα. Δεν θέλουν να συνομιλούν με πολλές χώρες, που έχουν διαφορετικά συμφέροντα. Για αυτόν τον λόγο πιστεύω, ότι στόχος της Ευρώπης είναι η ενότητα και η ευημερία του τόπου. Πρέπει να μπει ένα τέλος στη δύσκολη χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση και να γίνουμε ξανά ένας δυνατός παίκτης σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο».

Ιζαμπέλ Κουμάρ: «Έχει μεγάλο ενδιαφέρον η δήλωση ενός Ευρωπαίου διπλωμάτη, που είπε, ότι μέρος της στρατηγικής της Κίνας είναι το «διαίρει και βασίλευε». Ποια είναι η δική σας γνώμη;»

Comments