“Το ανάλογο αξίωμα της κοινωνικής μηχανικής είναι: Αν κάτι δεν έχει αναφερθεί, δεν συνέβη ποτέ”
"Σε Έναν Κόσμο Προπαγάνδας, Η Αλήθεια Είναι Πάντα Μια Συνωμοσία"
"Το Ποιο Επικίνδυνο Από Όλα Τα Ηθικά Διλήμματα Είναι Όταν, Είμαστε Υποχρεωμένοι Να Κρύβουμε Την Αλήθεια Για Να Βοηθήσουμε Την Αλήθεια Να Νικήσει"

Το Ισραήλ θα ωθήσει το Κογκρέσο να περάσει νομοσχέδιο, που θα παρεμποδίσει τη συμφωνία με το Ιράν

Του Barak Ravid σε απόδοση-επιμέλεια κειμένου του Μάριου-Ανέστη Καϊτάζη, Κέντρο Ανατολικών Σπουδών

Το Ισραήλ θα προσπαθήσει, να πείσει Βουλευτές και Γερουσιαστές, να εισαγάγουν μια ρήτρα, που θα ορίζει, πως η συμφωνία με το Ιράν θα πρέπει, να θεωρηθεί διεθνής συνθήκη, που απαιτεί κύρωση από τη Γερουσία, κι όχι ως συμφωνία.

Το Ισραήλ θα υιοθετήσει δυο γραμμές επίθεσης στην προσπάθεια του να ματαιώσει -ή τουλάχιστον να τροποποιήσει- τη διεθνή πυρηνική συμφωνία με το Ιράν τις ερχόμενες εβδομάδες, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος.

Πρώτον, θα ασκήσει πιέσεις μέσω του εβραϊκού λόμπι στο αμερικανικό Κογκρέσο να περάσει νομοθεσία, που θα καθιστά δύσκολο -αν όχι αδύνατο- το να εγκριθεί μια εκτενής συμφωνία με το Ιράν, αν επιτευχθεί μια μέχρι τη λήξη της διορίας στις 30 Ιουνίου. 

Την ίδια στιγμή θα συνεχίσει, να πιέζει τον Λευκό Οίκο για «βελτιώσεις», που το Ισραήλ ισχυρίζεται, πως πρέπει, να γίνουν στους όρους της συμφωνίας, είπε ο αξιωματούχος. 

Το Ισραήλ θα προσπαθήσει, να πείσει όσο το δυνατόν περισσότερους Βουλευτές και Γερουσιαστές να στηρίξουν το νομοσχέδιο, που κατέθεσε ο Γερουσιαστής Bob Crocker (Ρεπουμπλικάνος), Πρόεδρος της Επιτροπής της Γερουσίας για τις Εξωτερικές Υποθέσεις. Το νομοσχέδιο θέτει μια περίοδο 60 ημερών από τη στιγμή που θα επιτευχθεί μια συνολική συμφωνία με το Ιράν, κατά την οποία το Κογκρέσο κι η Γερουσία θα εξετάσουν και θα επανεξετάσουν την κάθε της λεπτομέρεια.
Το νομοσχέδιο υποχρεώνει ανώτερους αξιωματούχους της κυβέρνησης Obama, να υποβάλλουν λεπτομερείς εκθέσεις στο Κογκρέσο και να παραστούν σε μια σειρά ακροάσεων σχετικές με τη συμφωνία Αναφέρει επίσης, πως η νομοθεσία των αμερικανικών κυρώσεων θα μπορεί, να ανακληθεί, μόνο αν οι επιτροπές του Κογκρέσου και της Γερουσίας λάβουν από κοινού την απόφαση, να στηρίξουν τη συμφωνία μέσα σε αυτές τις 60 μέρες. 

Το τρέχον προσχέδιο της πρότασης Cocker δεν μπορεί, να αποτρέψει τη συμφωνία, αλλά μόνο να καθυστερήσει την εφαρμογή της για κάποιο χρονικό διάστημα και να εγείρει γραφειοκρατικά εμπόδια στην πορεία της.

Ο Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε, πως το Ισραήλ θα προσπαθήσει να πείσει Βουλευτές και Γερουσιαστές να εισαγάγουν μια ρήτρα, που θα ορίζει, πως η συμφωνία με το Ιράν θα πρέπει, να θεωρηθεί διεθνής συνθήκη. Μια υπογεγραμμένη από τις ΗΠΑ διεθνής συνθήκη για να τεθεί σε ισχύ απαιτεί ψηφοφορία από τη Γερουσία.
«Υπάρχει μια πολιτική πάλη στο Κογκρέσο για το Ιράν» είπε ο αξιωματούχος. «Το Κογκρέσο μπορεί να αποφασίσει, πως πρόκειται για συνθήκη (international treaty) κι όχι για συμφωνία (international agreement). Αυτά τα θέματα συζητούνται, επομένως γιατί να μην κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε;»
Ο Λευκός Οίκος αντιτίθεται στην πρόταση Cocker και μπορεί να ασκήσει το δικαίωμα αρνησικυρίας του (veto). Ακόμα, δεν είναι ξεκάθαρο, αν ο Cocker θα ήθελε, να συμπεριλάβει μια τέτοια ρήτρα στο νομοσχέδιό του. Ο Ισραηλινός αξιωματούχος είπε, πως εν όψει της πλήρους υποστήριξης όλων των Ρεπουμπλικάνων Γερουσιαστών στο νομοσχέδιο Cocker οι προσπάθειες του Ισραήλ θα εστιάσουν στο να πείσουν Δημοκρατικούς Γερουσιαστές να το στηρίξουν. Αυτό θα εξουδετέρωνε το προεδρικό βέτο, δήλωσε.

Απαιτείται η υποστήριξη 67 Γερουσιαστών για να ανατραπεί ένα προεδρικό βέτο. Δεδομένου ότι μόνο 54 Γερουσιαστές είναι Ρεπουμπλικάνοι, το Ισραήλ πρέπει, να αποκτήσει την υποστήριξη 13 Δημοκρατικών για αυτή την κίνηση. Όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση τώρα, ειδικά μετά την ομιλία του Netanyahu στο Κογκρέσο, που έφερε τους Δημοκρατικούς Γερουσιαστές πιο κοντά στον Obama, το πέρασμα ενός τέτοιου νομοσχεδίου με μια τόσο ουσιαστική ρήτρα κι η ανατροπή ενός προεδρικού βέτο είναι μια δύσκολη, αν όχι αδύνατη, αποστολή.

Ο αξιωματούχος είπε, πως την ίδια στιγμή το Ισραήλ θα συνεχίσει τις συζητήσεις με την κυβέρνηση για ποικίλες ρήτρες της συμφωνίας. Δεδομένου ότι αρκετές ρήτρες έχουν παραμείνει ανοιχτές και δεν επιτευχθεί συμφωνία για αυτές, το Ισραήλ πιστεύει, πως μπορούν να αλλάξουν, για να βελτιωθεί η συμφωνία.

Τι θέλει το Ισραήλ

Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης ξένων δημοσιογράφων τη Δευτέρα ο Υπουργός Υποθέσεων Στρατηγικής και Πληροφοριών, Yuval Steinitz, περιέγραψε συνοπτικά τις βελτιώσεις, που επιθυμεί, να κάνει, το Ισραήλ στη συμφωνία.

Πρώτα απ’ όλα, το Ισραήλ επιζητά μια σημαντική μείωση του αριθμού των φυγόκεντρων, που το Ιράν θα συνεχίσει, να χρησιμοποιεί και θα μπορούσε, να θέσει σε άμεση λειτουργία να αποφασίσει, να φτιάξει μια βόμβα. Σύμφωνα με τη συμφωνία-πλαίσιο, το Ιράν μπορεί., να συνεχίσει, να χρησιμοποιεί 6.000 φυγόκεντρους. 

Δεύτερον, επιζητά το κλείσιμο της οχυρωμένης εγκατάστασης εμπλουτισμού ουρανίου στο Fordo. Όσον αφορά στο πλαίσιο, η εγκατάσταση θα συνεχίσει, να λειτουργεί, αλλά με μόνο σκοπό την πυρηνική έρευνα κι όχι τον εμπλουτισμό ουρανίου.

Τρίτον, το Ισραήλ θέλει οι επιβεβλημένες στο Ιράν κυρώσεις να αρθούν σταδιακά και σύμφωνα με την πρόοδό του στην εφαρμογή της συμφωνίας. Αυτό παραμένει ένα σημείο διαφωνίας στη συμφωνία-πλαίσιο. Το Ιράν θέλει όλες οι κυρώσεις να αρθούν με τη μία, ενώ οι παγκόσμιες δυνάμεις απαιτούν αυτό να γίνει σταδιακά.

Τέταρτον, το Ισραήλ θέλει η συμφωνία να απαιτήσει από το Ιράν να εκθέσει τα πλήρη στοιχεία για τις ενδεχόμενες στρατιωτικές πτυχές του πυρηνικού του προγράμματος. Η συμφωνία-πλαίσιο αντιμετωπίζει το ζήτημα αυτό, αλλά μόνο σε γενικές γραμμές.

Η Πέμπτη απαίτηση στοχεύει στο να αναγκάσει το Ιράν να ξεφορτωθεί το απόθεμά του από 3,5% εμπλουτισμένο ουράνιο. Αυτό το ζήτημα μένει ακόμη να συμφωνηθεί. Το Ιράν αρνείται, να μεταφέρει στο εξωτερικό το απόθεμα 10 τόνων, συμφωνώντας μόνο στην αραίωση του εμπλουτισμένου ουρανίου και στη μετατροπή του σε οξείδιο.

Τέλος, το Ισραήλ θέλει οι επιθεωρητές του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (International Atomic Energy Agency) να μπορούν, να έχουν πρόσβαση σε οποιοδήποτε χώρο στο Ιράν σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή. Η συμφωνία-πλαίσιο αντιμετωπίζει αυτό το ζήτημα εκτενώς, αλλά το Ισραήλ ισχυρίζεται, πως η τρέχουσα διατύπωση επιτρέπει στο Ιράν, να εμποδίσει την πρόσβαση των επιθεωρητών σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Είναι ασαφές, αν η διπλή στρατηγική του Ισραήλ μπορεί, να επιτύχει, αν λάβουμε υπ’ όψιν την αντίφαση μεταξύ των δύο καναλιών. Ένας παράγοντας, που μπορεί να βλάψει την ικανότητα του Ισραήλ, να επηρεάσει τη συμφωνία-πλαίσιο, είναι η υπόθεση εργασίας του Λευκού Οίκου πως ο Netanyahu κι ο Ισραηλινός πρέσβης στις ΗΠΑ, Ron Dermer, συνωμότησαν με ανώτερους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο να ματαιώσουν τη συμφωνία.

Η πρόσκληση στον Netanyahu να απευθυνθεί στο Κογκρέσο τον προηγούμενο μήνα θεωρήθηκε από τον Λευκό Οίκο ως αδιαμφισβήτητη απόδειξη για αυτό. Οι ενέργειες του Ισραήλ στο Κογκρέσο εναντίον της συμφωνίας ώθησαν τον Λευκό Οίκο, να αποφασίσει πριν από μερικές εβδομάδες, να περιορίσει το εύρος και την ποιότητα των πληροφοριών, που οι ΗΠΑ δίνουν στο Ισραήλ για τις διαπραγματεύσεις με το Ιράν. Αυτό προκειμένου να αποτρέψει τον Netanyahu και τον Dermer από το να χρησιμοποιήσουν αυτές τις πληροφορίες, για να ματαιώσουν τη συμφωνία. Με αποτέλεσμα, το Ισραήλ να εκπλαγεί, όταν έμαθε σημαντικά τμήματα των συμφωνηθέντων μεταξύ του Ιράν και των παγκόσμιων δυνάμεων.

Ο Ισραηλινός αξιωματούχος είπε, πως δεν πιστεύει, ότι οι πιέσεις του ισραηλινού λόμπι στο Κογκρέσο θα βλάψουν την ικανότητά του να επηρεάζει τον Λευκό Οίκο σε ότι αφορά στη συμφωνία.
«Δεν υπάρχει καμία αντίφαση ανάμεσα στην προσπάθεια να ματαιώσουμε τη συμφωνία και στη προσπάθεια να τη βελτιώσουμε» δήλωσε.

«Φανταστείτε σε μερικά χρόνια να χρειαστεί να κάνουμε μια σκληρή κίνηση (μια ισραηλινή στρατιωτική επίθεση εις βάρος του Ιράν). Τότε ο κόσμος θα αναρωτηθεί γιατί ο πρωθυπουργός δεν έδρασε με κάθε πιθανό τρόπο πριν από αυτό.» είπε χαρακτηριστικά.

http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/.premium-1.650813

http://dia-kosmos.blogspot.gr/