“Το ανάλογο αξίωμα της κοινωνικής μηχανικής είναι: Αν κάτι δεν έχει αναφερθεί, δεν συνέβη ποτέ”
"Σε Έναν Κόσμο Προπαγάνδας, Η Αλήθεια Είναι Πάντα Μια Συνωμοσία"
"Το Ποιο Επικίνδυνο Από Όλα Τα Ηθικά Διλήμματα Είναι Όταν, Είμαστε Υποχρεωμένοι Να Κρύβουμε Την Αλήθεια Για Να Βοηθήσουμε Την Αλήθεια Να Νικήσει"

Δεν είναι τυχαίο πως η ριζοσπαστική αριστερά όπου κυβέρνησε άφησε πίσω "ερείπια", ελλείψεις βασικών αγαθών, φτώχεια και μετανάστευση...

Τώρα αρχίζουν τα νταούλια και οι ζουρνάδες

H Δευτέρα, μέχρι αργά το απόγευμα, πέρασε σχετικά ήρεμα. Υπήρξαν οι (αναμενόμενες) αντιπαραθέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Επιτροπήςγια τα θέματα των μέτρων, αλλά χωρίς ιδιαίτερη οξύτητα. Ποιος παρουσίαζε τα πράγματα κοντύτερα στην πραγματικότητα, είναι περισσότερο από εμφανές στο video της καθιερωμένης ενημέρωσης της Επιτροπής. Δείτε το. Είναι εξαιρετικά διευκρινιστικό.

Η ηρεμία όμως διαλύθηκε απότομα, νωρίς το βράδυ. Τότε "έσκασε" η βόμβα. Βόμβα πολλών μεγατόνων. Πιο συγκεκριμένα, σε δημοσίευμα της, η Süddeutsche Zeitung ανέφερε πως οι εταίροι έχουν σχεδιάσει την πραγματοποίηση έκτακτης Συνόδου Κορυφής. Για την περίπτωση που δεν καταστεί δυνατόν να επιτευχθεί συμφωνία στο Eurogroup της επόμενης Πέμπτης 18 Ιουνίου. Σημειώνεται δε πως μια συμφωνία εκεί, είναι εξαιρετικά δύσκολη, εφόσον δεν έχει επιτευχθεί πρώτα σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης στην Σύνοδο προβλέπει την προσπάθεια επίτευξης "πολιτικής συμφωνίας". Εάν αυτή δεν γίνει εφικτή, τότε θα ζητηθεί από την Ελλάδα να εφαρμόσει περιορισμούς στην διακίνηση κεφαλαίων, άμεσα. Το δημοσίευμα αναφέρει για το επόμενο Σαββατοκύριακο. Με ταυτόχρονη ανακήρυξη έκτακτης τραπεζικής αργίας στην χώρα, για ορισμένες ημέρες. Ώστε να υπάρξει χρόνος για "σκέψη" από τους πολίτες και να μην υπάρξουν αντιδράσεις υπό το καθεστώς ακραίου (και άκρατου) πανικού.

Εφόσον η Ελλάδα αρνηθεί να συμπράξει, τότε θα ζητηθεί από την Ε.Κ.Τ. να αποσυνδέσει την χώρα από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Διατραπεζικών Διακανονισμών (TARGET2).

Πριν δούμε αναλυτικά εάν και κατά πόσον τα παραπάνω μπορούν να έχουν βάση αλήθειας και είναι πραγματοποιήσιμα, είναι σημαντικό να σημειωθεί πως κανονικά, την Πέμπτη και την Παρασκευή, ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι προγραμματισμένο να βρίσκεται στην Αγ. Πετρούπολη. Για το οικονομικό forum που θα διεξαχθεί εκεί, προσκεκλημένος του Ρώσου Προέδρου.

Ξαναγυρίζοντας στο θέμα της Γερμανικής εφημερίδας, κάποιος μπορεί να αναρωτηθεί για πολλά σημεία και ζητήματα. Κατ' αρχήν εάν είναι δυνατόν να υπάρχει κάποιο τέτοιου είδους σχέδιο. Η απάντηση πρέπει να είναι κατηγορηματική. Ναι! Η Süddeutsche Zeitung είναι έντυπο της κατηγορίας των Times του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης, της Wall Street Journal, της Le Monde κλπ. Δεν θα δημοσίευε ποτέ μια τέτοιας σημασίας πληροφορία, εάν δεν την είχε επαληθεύσει πολλαπλά, από διαφορετικές πηγές. Επομένως, το σχέδιο υπάρχει. Πιθανόν να μην αποτελεί ειλημμένη απόφαση αλλά υπάρχει και συζητείται σοβαρά. Μάλιστα, λόγω της τεράστιας επίδρασης που έχει μια τέτοια είδηση, η δημοσιοποίησή της κάνει πιο πιθανό το να αποτελεί απόφαση παρά, απλά, αντικείμενο συζήτησης. Ειδικά αν αναλογιστεί κανείς πως τέτοιου τύπου ειδήσεις μπορούν να λειτουργήσουν σαν "αυτοεκπληρούμενη προφητεία", το να βγει τέτοιο θέμα από έντυπο αυτού του βεληνεκούς χωρίς να υπάρχουν αποφάσεις, μοιάζει απίθανο.

Άρα υπάρχει και αποτελεί βάσιμη πιθανότητα. Όλα όσα περιγράφονται όμως μπορούν να υλοποιηθούν; Σαφέστατα ναι. Αν θέλουμε δε να είμαστε ειλικρινείς, είναι απορίας άξιον πως, κάποια από αυτά, δεν έχουν ήδη συμβεί.

Τι σημαίνουν όμως περιορισμοί στην διακίνηση κεφαλαίων; Ποιες είναι οι επιπτώσεις της αποσύνδεσης από το σύστημα TARGET2;

Στην πρώτη περίπτωση τα έχουμε αναλύσει αρκετές φορές στο παρελθόν. Ημερήσια όρια στις αναλήψεις από τα ΑΤΜ και τα ταμεία των τραπεζών, ημερήσια όρια στις μεταφορές και μετακινήσεις κεφαλαίων προς το εξωτερικό, προβλήματα στις on-line αγορές και, γενικότερα, σοβαρότατη δυσλειτουργία της οικονομίας. Τελικό αποτέλεσμα; Βαθιά ύφεση μεγάλης χρονικής διάρκειας. Το πρόσφατο παράδειγμα της Κύπρου μας προϊδεάζει για πτώση του Α.Ε.Π. μεγαλύτερη του 5% τον πρώτο χρόνο, μόνο. Από εκεί και πέρα θα εξαρτηθεί καθαρά από το για πόσο καιρό θα ισχύσουν οι περιορισμοί. Δύσκολο πάντως η διάρκειά τους να είναι μικρότερη των 2 ετών.

"Ωραία λοιπόν, ας μην δεχθεί η κυβέρνηση την επιβολή τους και ας μας αποσυνδέσουν από το TARGET2. Τι θα γίνει;" Δυστυχώς σε αυτή την περίπτωση οι επιπτώσεις είναι ασύγκριτα σοβαρότερες. Ουσιαστικά οι τράπεζες (και συνεπώς και όλες οι υπόλοιπες επιχειρήσεις) της χώρας αποκλείονται από κάθε συναλλαγή με ευρώ. Ουσιαστικά η χώρα μπαίνει σε εμπορικό αποκλεισμό από τις χώρες του κοινού νομίσματος. Οτιδήποτε εισάγεται από την Ευρωζώνη, παύει να εισάγεται. Οι όποιες πληρωμές προς το εξωτερικό, εφόσον πρόκειται για συναλλαγές ευρώ, καθίστανται πρακτικά αδύνατες. Μόνες υπαρκτές δυνατότητες πληρωμών προς το εξωτερικό, θα είναι σε προορισμούς εκτός ευρώ και σε άλλα νομίσματα.

"Άρα υπάρχει λύση. Θα πληρώνουμε σε δολάρια, σε γιέν, σε λίρες. Και δεν θα έχουμε ανάγκη τους Ευρωπαίους". Μέγα λάθος. Διότι τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας είναι, πρακτικά, ανύπαρκτα. Μετά βίας θα επαρκούν για τις αγορές καυσίμων. Για να μην θέσω το θέμα της εθνικής αξιοπιστίας που, εκ των πραγμάτων, είναι μαθηματικά βέβαιο πως θα δημιουργηθεί...

"Μα γιατί να τα κάνουν αυτά οι εταίροι μας; Τόσο πολύ μας μισούν;" Καθόλου! Απλά προσπαθούν να προστατευτούν από μεγαλύτερες απώλειες. Οι ελληνικές τράπεζες είναι χρεωστικές στο TARGET2 περί τα €100 δισ. (τα καλά του να είναι μια χώρα σχεδόν απόλυτα εισαγωγέας). Εάν πτωχεύσει η Ελλάδα αυτά τα χρήματα θα χαθούν από τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Οι εταίροι λοιπόν, μην βλέποντας θετική διάθεση για συμφωνία από την κυβέρνηση, περιορίζουν την ζημία τους. Πως; Μα αποτρέποντας τις συναλλαγές των ελληνικών επιχειρήσεων με αυτές των δικών τους χωρών.

Είναι προφανές πως η αποπομπή από το Σύστημα Ευρωπαϊκών Τραπεζικών Διακανονισμών αποτελεί καταστροφή τεραστίων διαστάσεων και πρέπει να αποφευχθεί, πάση θυσία. Η ζημιά που θα γίνει από τα capital controls ωχριά μπροστά σε αυτήν. Ο πρωθυπουργός δεν πρέπει να την επιτρέψει για κανένα λόγο. Αυτή θα είναι και η καλύτερη υπηρεσία που θα έχει καταφέρει να προσφέρει στην χώρα.

Πέτρος Λάζος

petros.lazos@capital.gr

Πηγή
http://dia-kosmos.blogspot.gr/