“Το ανάλογο αξίωμα της κοινωνικής μηχανικής είναι: Αν κάτι δεν έχει αναφερθεί, δεν συνέβη ποτέ”
"Σε Έναν Κόσμο Προπαγάνδας, Η Αλήθεια Είναι Πάντα Μια Συνωμοσία"
"Το Ποιο Επικίνδυνο Από Όλα Τα Ηθικά Διλήμματα Είναι Όταν, Είμαστε Υποχρεωμένοι Να Κρύβουμε Την Αλήθεια Για Να Βοηθήσουμε Την Αλήθεια Να Νικήσει"

Ομοιότητες του Α' Παγκοσμίου Πετρελαϊκού Πολέμου με τους Πετρελαϊκούς Πολέμους του 2014

Σήμερα, 100 χρόνια μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πετρελαϊκό Πόλεμο του 1914, παρατηρούμε τους πετρελαϊκούς πολέμους στην Συρία και στο Ιράκ, στην Λιβύη και στην Ουκρανία, και βλέπουμε ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει. 

Οι πόλεμοι στην Ουκρανία, στην Συρία, στο Ιράκ, και στην Λιβύη, είναι οι πρώτες φλόγες του Τρίτου Παγκοσμίου Πετρελαϊκού Πολέμου, που όλοι φυσικά ελπίζουν ότι δεν θα εξελιχθούν σε μία μεγάλη πυρκαγιά όπως συνέβη στους Παγκοσμίους Πετρελαϊκούς Πολέμους του παρελθόντος.

Εφόσον όμως οι πόλεμοι έχουν ήδη εκδηλωθεί σε τρεις ηπείρους, Λιβύη στην Αφρική, Ουκρανία στην Ευρώπη, και Συρία-Ιράκ στην Ασία, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι ήδη πρόκειται ήδη για έναν μικρό παγκόσμιο πετρελαϊκό πόλεμο.

Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Κασπία Θάλασσα και στον Περσικό Κόλπο είναι ακριβώς η ίδια με αυτήν που επικρατούσε το 1914, πριν από 100 χρόνια. Η διαφορά είναι ότι τους Άγγλους έχουν αντικαταστήσει οι Αμερικάνοι, και τους Γερμανούς έχουν αντικαταστήσει οι Κινέζοι. Στον ΑΠΠ, ήταν το Βρετανικό Ναυτικό που κυριαρχούσε στις θάλασσες, και ήταν η Γερμανία που προσπαθούσε να εκμεταλλευτεί το γεωγραφικό της πλεονέκτημα προκειμένου να συνδεθεί σιδηροδρομικά, μέσω της Baghdad Railway (μαύρη γραμμή), με τον Περσικό Κόλπο, αποφεύγοντας το Βρετανικό Ναυτικό που κυριαρχούσε στις θάλασσες, αφού η Γερμανία είχε το πλεονέκτημα να είναι πολύ πιο κοντά στον Περσικό Κόλπο και την Κασπία Θάλασσα από τους Άγγλους.


Σήμερα στη θέση της Γερμανίας είναι η Κίνα, η οποία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το γεωγραφικό της πλεονέκτημα προκειμένου να συνδεθεί στον Περσικό Κόλπο και την Κασπία Θάλασσα από την ξηρά, αποφεύγοντας το Αμερικανικό Ναυτικό. Λόγω βέβαια της τεχνολογικής εξέλιξης, η Κίνα δεν προσπαθεί να συνδεθεί σε αυτές τις περιοχές με σιδηροδρομικές γραμμές αλλά με αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Οι Κινέζοι έχουν ήδη συνδεθεί με την Κασπία Θάλασσα, μέσω ενός δικτύου αγωγών που τους συνδέει με το πλούσιο σε πετρέλαιο Καζακστάν, και με το πλούσιο σε φυσικό αέριο Τουρκμενιστάν ( κόκκινες γραμμές), και φιλοδοξούν να συνδεθούν με αγωγούς και με το πλούσιο και σε πετρέλαιο και σε φυσικό αέριο Ιράν στον Περσικό Κόλπο. Αυτό είναι που κάνει μάλιστα και το φτωχό σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο Αφγανιστάν σημαντικό, το ότι δηλαδή βρίσκεται ανάμεσα στην Κίνα και στο Ιράν, και σίγουρα αυτό έπαιξε ρόλο στην επέμβαση των Αμερικανών στο Αφγανιστάν.

Βλέπε επίσης ‘Κίνα-Ρωσία-Ιράν vs ΗΠΑ’, http://tinyurl.com/nu2bouz
και ‘Γιατί Έγινε ο Πόλεμος στο Αφγανιστάν’, http://tinyurl.com/ovfe9xt


Η άλλη ομοιότητα ανάμεσα στον πόλεμο του 1914 και στους πολέμους του 2014, είναι η Baghdad Railway τότε, και οι αγωγοί φυσικού αερίου Κατάρ-Τουρκίας και Ιράν-Συρίας τώρα. Το 1914 η Γερμανία ήθελε να κατασκευάσει την Baghdad Railway προκειμένου να συνδεθεί με τον Περσικό Κόλπο, ώστε να έχει πρόσβαση στο πετρέλαιο (μαύρη γραμμή στον παρακάτω χάρτη), αλλά η Ελλάδα και η Σερβία σχημάτιζαν ένα τείχος μπροστά της. Ή για να είμαι πιο ακριβής, δεν την εμπόδιζε τίποτα μέχρι το 1912, οπότε και ξέσπασαν οι Βαλκανικοί Πόλεμοι, και η Ελλάδα με την Σερβία απορρόφησαν τα Οθωμανικά εδάφη και ύψωσαν ένα τείχος μπροστά της.


Αντίστοιχα το 2011, το Σιιτικό Ιράν ήθελε να συνδεθεί με αγωγούς φυσικού αερίου και πετρελαίου με τους Σιίτες του Ιράκ και της Συρίας (πράσινη γραμμή), προκειμένου να φτάνει το φυσικό του αέριο και πετρέλαιο στην Μεσόγειο Θάλασσα. Τίποτα δεν εμπόδιζε το Ιράν, μέχρι που ξέσπασε ο χρηματοδοτούμενος από το Κατάρ, την Σαουδική Αραβία και την Τουρκία πόλεμος στο Ιράκ και στην Συρία, και υψώθηκαν μπροστά στο Ιράν οι Σουνίτες Τζιχαντιστές του ISIS.
Βλέπε επίσης ‘Ο Πόλεμος των ΗΠΑ και της Ρωσίας στην Ασία’,
http://tinyurl.com/o8z7jty

Επίσης το Κατάρ και η Τουρκία ήθελαν να κατασκευαστεί ένας αγωγός που θα μετέφερε φυσικό αέριο του Κατάρ στην Τουρκία, και από κει στην Ευρώπη (κόκκινη γραμμή), μέσω του Ιράκ και της Συρίας, αλλά υψώνονταν μπροστά τους ένα Σιιτικό τείχος από το Ιράκ και την Συρία, οπότε και ξέσπασε ο πόλεμος στο Ιράκ και στην Συρία όπως ήδη είπα.

Βλέπουμε λοιπόν ότι η κατάσταση είναι σχεδόν η ίδια με το 1914. Το 1914 τίποτα δεν μπλόκαρε την Baghdad Railway να φτάσει στον Περσικό Κόλπο, και μέσω των Βαλκανικών Πολέμων η Ελλάδα και η Σερβία υψώθηκαν μπροστά στην Baghdad Railway, και η Αυστροουγγαρία κήρυξε τον πόλεμο στην Σερβία. Το 2014 τίποτα δεν εμπόδιζε το Σιιτικό Ιράν να κατασκευάσει αγωγούς που θα το ένωναν με την Μεσόγειο μέσω των Σιιτικών Ιράκ και Συρίας, και ξέσπασαν οι πόλεμοι στο Ιράκ και στην Συρία και υψώθηκε ένα τείχος Τζιχαντιστών μπροστά στο Ιράν.

Η ιστορία είναι η ίδια και για την Ρωσία επίσης. Καθ’ όλη την διάρκεια του 20ου αιώνα, οι Ρώσοι ήλεγχαν τις πλούσιες σε πετρέλαιο χώρες της Κασπίας Θάλασσας. Αυτή ήταν η κατάσταση και στην τσαρική και στην κομμουνιστική Ρωσία.


Όπως μπορείτε να δείτε στον παραπάνω χάρτη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, οι Ρώσοι Κομμουνιστές είχαν προσαρτήσει στην Σοβιετική Ένωση και τις περιοχές της Κασπίας, αφού το πετρέλαιο τους ήταν πάρα πολύ σημαντικό για την ενεργειακή ασφάλεια της Ρωσίας. Να προσθέσω ότι οι πληθυσμοί του Καζακστάν, του Ουζμπεκιστάν, του Κιργιστάν, του Τουρκμενιστάν, του Αζερμπαϊτζάν, και του Τατζικιστάν, αποτελούνται κατά 90% περίπου από Μουσουλμάνους, οι οποίοι μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις είναι και Τουρκογενείς.

Αυτοί επομένως οι πληθυσμοί έχουν πολύ περισσότερα κοινά με τους Τούρκους παρά με τους Χριστιανούς Ρώσους, αλλά οι Ρώσοι ήταν η μεγάλη δύναμη της περιοχής, οι Ρώσοι ήταν στο στρατόπεδο των νικητών και στους δύο παγκοσμίους πολέμους, και κατά συνέπεια οι Ρώσοι πήραν υπό τον έλεγχο τους αυτούς τους Μουσουλμανικούς πληθυσμούς.

Και ευτυχώς για εμάς φυσικά, διαφορετικά θα είχαμε ένα γείτονα με τον οποίο δεν έχουμε καλές σχέσεις, την Τουρκία, ο οποίος θα ήταν και πλούσιος ενεργειακά. Άλλο αυτό όμως, και άλλο να μας πλασάρουν τους Αμερικανούς σαν κακούς και τους Ρώσους σαν καλούς. Απλά οι Ρώσοι σε αντίθεση με τους Αμερικανούς και τους Άγγλους έτυχε να είναι δίπλα στην Κασπία, και έτυχε επίσης να είναι πλούσιοι ενεργειακά, και δεν είχαν την πίεση που είχαν οι Αμερικανοί για ενέργεια.

Στο παρακάτω Wikipedia link θα διαβάσετε για την εισβολή των Ρώσων Κομμουνιστών στο Αζερμπαιτζάν το 1920.
https://en.wikipedia.org/wiki/Red_Army_invasion_of_Azerbaijan

Στο παρακάτω Wikipedia link θα διαβάσετε για την εισβολή των Ρώσων Κομμουνιστών στην Γεωργία το 1920.
https://en.wikipedia.org/wiki/Red_Army_invasion_of_Georgia

Στο τμήμα ‘Kazakhstan under Soviet Rule’ του παρακάτω Wikipedia link, θα διαβάσετε ότι την δεκαετία του 30, πάρα πολλοί γνωστοί ποιητές, ιστορικοί, πολιτικοί και στοχαστές του Καζακστάν δολοφονήθηκαν από τους Κομμουνιστές προκειμένου να καταπιεστεί η εθνική ταυτότητα του εγχώριου πληθυσμού.
https://en.wikipedia.org/wiki/Kazakhstan#Kazakhstan_under_Soviet_rule


Στο παρακάτω άρθρο του Economist για την Κεντρική Ασία, με τίτλο ‘Stalin’sHarvest’, θα διαβάσετε τα εξής:

“After the October revolution of 1917, new autonomous republics were created. In 1924 Stalin divided the region into different Soviet republics. The borders were drawn up rather arbitrarily without following strict ethnic lines or even the guidelines of geography.
The main aim was to counter the growing popularity of pan-Turkism in the region, and to avoid potential friction. Hence, the fertile Fergana Valley (formerly ruled by the Khanate of Kokand) was divided between Kyrgyzstan, Tajikistan and Uzbekistan. Some of these borders were redrawn several times until 1936. After 1991, this led to lively demarcation disputes among the newly independent countries”.
http://www.economist.com/node/16377083


Επίσης στον ΑΠΠ, ο Ρώσος Τσάρος προσπαθούσε να εμποδίσει τους Γερμανούς και τους Οθωμανούς να πλησιάσουν στο Μπακού. Στον ΒΠΠ οι Ρώσοι Κομμουνιστές προσπαθούσαν να εμποδίσουν τον Χίτλερ να πάρει τον έλεγχο του πετρελαίου του Μπακού. Να προσθέσω ότι τα πολύ πλούσια κοιτάσματα σε πετρέλαιο του Καζακστάν ανακαλύφθηκαν πολύ αργότερα.

Σήμερα, στα πρόθυρα του ΓΠΠ, μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, ο Πούτιν προσπαθεί να ελέγξει όσο μπορεί τις χώρες της Κασπίας που πλέον έχουν αποκτήσει την ανεξαρτησία τους, προκειμένου να πουλάει η Ρωσία σε υψηλότερες τιμές και σε μεγαλύτερες ποσότητες πετρέλαιο, και κυρίως φυσικό αέριο στην Ευρώπη.

Όπως έλεγα στο κείμενο μου ‘Οι 3 Πόλεμοι για τον Αγωγό Baku-Ceyhan’, ο πόλεμος Ρωσίας-Γεωργίας και Αρμενίας-Αζερμπαιτζάν, ήταν τα αντίποινα της Ρωσίας για την συνεργασία της Γεωργίας και του Αζερμπαιτζάν με τους Αμερικανούς στην κατασκευή των αγωγών Baku-Ceyhan και Baku-Supsa.

Όπως μπορείτε να δείτε στο δεύτερο μισό του παρακάτω άρθρου του Guardian, ο Πούτιν απείλησε την εθνική ακεραιότητα του Καζακστάν όταν ο δικτάτορας πρόεδρος του Καζακστάν Nursultan Nazabayev απείλησε ότι θα αποσύρει την χώρα του από την Eurasian Economic Union.
http://www.theguardian.com/world/2014/sep/01/kazakhstan-russian-neighbour-putin-chilly-nationalist-rhetoric

Άλλο ένα άρθρο για τις απειλές του Πούτιν προς το Καζακστάν.
http://www.eurasianet.org/node/69771

Στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο για το πετρέλαιο, η Ρωσία ήταν στο πλευρό της χώρας που κυριαρχούσε στις θάλασσες, της Αγγλίας. 

Στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο για το πετρέλαιο, η Ρωσία ήταν αρχικά στο πλευρό της χώρας που είχε το γεωγραφικό πλεονέκτημα, της Γερμανίας

και στην συνέχεια πέρασε στο πλευρό των χωρών που είχαν το πλεονέκτημα στις θάλασσες, των ΗΠΑ και της Αγγλίας.

Να προσθέσω ότι στην αρχή του ΒΠΠ, οι Ναζί και οι Κομμουνιστές μοίρασαν την Ανατολική Ευρώπη σε σφαίρες επιρροής και ήταν σύμμαχοι, με το περίφημο Molotov-Ribbentrop Pact. Για Molotov-Ribbentrop βλέπε παρακάτω Wikipedia link.
https://en.wikipedia.org/wiki/Molotov%E2%80%93Ribbentrop_Pact

Για την συμμαχία των Ναζιστών και των Κομμουνιστών μπορείτε να δείτε και το παρακάτω link της εγκυκλοπαίδειας Britannica. Στην 3η παράγραφο θα διαβάσετε τα εξής:
“To this public pact of nonaggression was appended a secret protocol, also reached on August 23, 1939, which divided the whole of eastern Europe into German and Soviet spheres of influence”.
http://www.britannica.com/EBchecked/topic/230972/German-Soviet-Nonaggression-Pact

Επίσης στην πρώτη παράγραφο του ίδιου link της εγκυκλοπαίδειας Britannica, θα διαβάσετε ότι ο Στάλιν οδηγήθηκε στην συμμαχία με τον Χίτλερ από μία απροθυμία των Δυτικών χωρών να συνεργαστούν με τον Στάλιν και να αντιμετωπίσουν τον Χίτλερ, αλλά και από προσωπική του προτίμηση προς στους Ναζί. 

Λέει συγκεκριμένα η Britannica:

“The Western democracies’ hesitance in opposing Adolf Hitler, along with Stalin’s own inexplicable personal preference for the Nazis, also played a part in Stalin’s final choice”.

Το Molotov-Ribbentrop Pact ήταν η βασική συμφωνία, πάνω στην οποία υπογράφτηκαν και άλλες συμφωνίες, όπως η οικονομική συμφωνία που ανέφερα σε προηγούμενα τμήματα του κειμένου. Επομένως δεν θα πρέπει να παρασύρεται κάποιος και να νομίζει ότι οι Ρώσοι Κομμουνιστές ήταν καλύτεροι από τους Αμερικανούς ή τους Βρετανούς. Ήταν μάλιστα οι Κομμουνιστές σύμμαχοι με τους Ναζί μέχρι την στιγμή που ο Χίτλερ επιτέθηκε στην Ρωσία το 1941. Και είναι πολύ εύκολο για κάποιον να παρασυρθεί κανείς από τους αντι-αμερικανούς Έλληνες Κομμουνιστές που τα παίρνουν από τους Άραβες, και από τους αντι-Αμερικανούς Έλληνες εθνικοσοσιαλιστές που τα παίρνουν από τους Ρώσους.

Σήμερα, στην αρχή του ΓΠΠ για το πετρέλαιο, η Ρωσία βρίσκεται στο πλευρό της Κίνας, της χώρας που προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το γεωγραφικό της πλεονέκτημα για να ενωθεί στον Περσικό Κόλπο, και όχι στο πλευρό της χώρας που έχει το πλεονέκτημα στην θάλασσα, που είναι οι ΗΠΑ.

http://iakovosal.blogspot.gr/2014/10/1914-1918-2014.html


http://dia-kosmos.blogspot.gr/