“Το ανάλογο αξίωμα της κοινωνικής μηχανικής είναι: Αν κάτι δεν έχει αναφερθεί, δεν συνέβη ποτέ”
"Σε Έναν Κόσμο Προπαγάνδας, Η Αλήθεια Είναι Πάντα Μια Συνωμοσία"
"Το Ποιο Επικίνδυνο Από Όλα Τα Ηθικά Διλήμματα Είναι Όταν, Είμαστε Υποχρεωμένοι Να Κρύβουμε Την Αλήθεια Για Να Βοηθήσουμε Την Αλήθεια Να Νικήσει"

Ο Δρόμος Του Μεταξιού Αναβιώνει – Σταθμός: Γεωργία

Η κινεζική πρωτοβουλία για το Νέο Δρόμο του Μεταξιού έχει ερεθίσει τη φαντασία πολλών πολιτικών κατά μήκος και πλάτος της Ανατολικής Ευρώπης, λόγω της προοπτικής επενδύσεων και φθηνής χρηματοδότησης, αναφέρει ο Συμεών Τζάνκοφ – αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών της Βουλγαρίας από το 2009 ως το 2013, η πρωτοβουλία για το Νέο Δρόμο του Μεταξιού καλύπτει επί του παρόντος 40 χώρες, από τη Νότια Ασία μέχρι την Ιταλία.

Μια χώρα που έχει εκδηλώσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγονται είναι η Γεωργία. Ασφυκτιούσα ανάμεσα στην εχθρική στάση της Ρωσίας και στους βραδείς ρυθμούς προόδου των διαδικασιών ένταξης στην Ε.Ε., η χώρα στρέφεται στην Κίνα ως ένα νέο επενδυτή, και στην κίνησή της αυτή, παραδίδει μαθήματα για τον τρόπο με τον οποίο μια χώρα μπορεί να επωφεληθεί από το Νέο Δρόμο του Μεταξιού, παρά το γεγονός ότι ο παλαιός δεν περνούσε καν από τα εδάφη της, επισημαίνει ο Τζάνκοφ.

Ο Γεωργιανός πρωθυπουργός, Ιράκλι Γκαριμπασβίλι, μιλώντας ενώπιον ενός σχετικού φόρουμ που φιλοξενήθηκε πρόσφατα στη χώρα, περιέγραψε μάλιστα τέσσερα πιθανά σχέδια για επενδύσεις στα πλαίσια του Νέου Δρόμου του Μεταξιού επενδύσεις:
την οικοδόμηση ενός λιμένα βαθέων υδάτων στην Ανάκλια, ικανού να διαχειριστεί 100 εκατομμύρια τόνους φορτίου ετησίως και να δεχθεί μεγάλα πλοία τύπου Panamax
τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας
την κατασκευή μίας νέας σιδηροδρομικής γραμμής που θα συνδέει το Μπακού του Αζερμπαϊτζάν και την Τιφλίδα της Γεωργίας με το Καρς της Τουρκίας και κατ΄ επέκταση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
την επέκταση της εθνικής οδού Ανατολής-Δύσης σε εθνική οδό, της κύριας οδικής αρτηρίας της χώρας, σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα, την Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης, και άλλους χορηγούς.
Παράλληλα, όπως σημειώνει ο Τζάνκοφ, η Γεωργία διαθέτει σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα τις πλέον απλουστευμένες τελωνειακές διαδικασίες στην ευρύτερη περιοχή.

Το όλο πακέτο ταιριάζει στο πνεύμα του Νέου Δρόμου του Μεταξιού και εν ολίγοις μοιάζει δελεαστικό.

Πηγή

http://dia-kosmos.blogspot.gr/