“Το ανάλογο αξίωμα της κοινωνικής μηχανικής είναι: Αν κάτι δεν έχει αναφερθεί, δεν συνέβη ποτέ”
"Σε Έναν Κόσμο Προπαγάνδας, Η Αλήθεια Είναι Πάντα Μια Συνωμοσία"
"Το Ποιο Επικίνδυνο Από Όλα Τα Ηθικά Διλήμματα Είναι Όταν, Είμαστε Υποχρεωμένοι Να Κρύβουμε Την Αλήθεια Για Να Βοηθήσουμε Την Αλήθεια Να Νικήσει"

Δεύτερη φορά αριστερά: Αγωνία για το κούρεμα των καταθέσεων

Αγωνία για το κούρεμα των καταθέσεων μετά από την ρήξη με την Τρόικα για τα κόκκινα δάνεια

Η ανακεφαλαιοποίηση πάει πολύ καλά και η εκτίμηση της κυβέρνησης είναι ότι θα χρειαστούν λιγότερα από 25 δις.(!!!)ευρώ όπως ήταν η αρχική πρόβλεψη, αλλά ενώ έχουμε μια εικόνα θα αποφύγουμε να δώσουμε νούμερο για να μην παρακινδυνευθεί η πρόβλεψη, δήλωσε ανώτερη κυβερνητική πηγή μετά το πέρας του υπουργικού συμβουλίου.

Σημειώνεται ότι ο Γιάννης Δραγασάκης είχε μιλήσει για 15 δις ευρώ.

Τα 25 δις πάντως είναι ένα ιλιγγιώδες νούμερο που δύσκολα θα μπορούσε να το αντέξει το σύστημα χωρίς κούρεμα καταθέσεων.

Υπενθυμίζεται ότι αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος στη διευρυμένη σύσκεψη ΚΥΣΟΙΚ, ΚΥΣΚΟΙΠ της Τρίτης είχε δηλώσει ότι το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση έρχεται σύντομα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στους υπουργούς του ζήτησε καλό συντονισμό του κυβερνητικού έργου, γρήγορα και αποτελεσματικά βήματα καθώς "η κοινωνία δεν αντέχει άλλες καθυστερήσεις".

Ως ήταν γνωστό στο υπουργικό συζητήθηκε ο οδικός χάρτης της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα, τα νομοθετήματα μέχρι τα Χριστούγεννα, ενώ νέο υπουργικό αναμένεται να πραγματοποιηθεί την προσεχή εβδομάδα ειδικά για το ζήτημα του ασφαλιστικού.

Προφανώς κι έγινε ενημέρωση για τα εν εξελίξει ανοιχτά ζητήματα με την τρόικα, αλλά η διαπραγμάτευση στο Hilton είναι ορθάνοιχτη. Ως εκ τούτου έγινε απλή ενημέρωση για τα "αγκάθια" και τις προκλήσεις.

Στο μεταξύ όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΙ σοβαρή εμπλοκή στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές έχει προκύψει στο μέτωπο των «κόκκινων» δανείων, με το χάσμα μεταξύ των προτάσεων των δυο πλευρών να παραμένει πολύ μεγάλο, κι ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση μεταξύ των επικεφαλής των θεσμών και των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα προτείνει προστασία της πρώτης κατοικίας για δανειολήπτες που έχουν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη εφόσον η αντικειμενική αξία του ακινήτου δεν υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ για άγαμο ιδιοκτήτη και τις 250.000 ευρώ για ζευγάρι, με το όριο να αυξάνεται κατά 25.000 ευρώ ανά τέκνο, για έως και τρία παιδιά.

Παράλληλα, η ελληνική πλευρά προτείνει ως εισοδηματικό όριο τις 35.000 ευρώ ετησίως, με προϋπόθεση όμως τα συνολικά χρέη προς τράπεζες και Δημόσιο να μην ξεπερνούν τις 250.000 ευρώ.

Στον αντίποδα, οι δανειστές επιμένουν πως το πλαφόν για την αντικειμενική αξία του ακινήτου θα πρέπει να οριστεί σαφώς χαμηλότερα, στα 120.000 ευρώ, ενώ παράλληλα ζητούν χαμηλότερο εισοδηματικό όριο, το οποίο τοποθετούν στα όρια της φτώχειας.

Συγκεκριμένα, οι θεσμοί προτείνουν άρση προστασίας πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς εάν ο ιδιοκτήτης του ακινήτου έχει ετήσιο εισόδημα που υπερβαίνει τα 8.180 ευρώ για τους άγαμους και τα 13.900 ευρώ για τα ζευγάρια, με προσαύξηση της τάξης των 3.350 ευρώ ανά παιδί, έως τρία παιδιά.

Επιπλέον, οι πιστωτές προκρίνουν πολύ χαμηλότερο όριο χρεών για απόσυρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, τοποθετώντας το ταβάνι στις 120.000 ευρώ, δηλαδή κάτω από το μισό σε σχέση με αυτό που προτείνει η κυβέρνηση.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, η ελληνική πρόταση καλύπτει περίπου το 72,4% των δανειοληπτών που έχουν υπαχθεί στον νόμο Κατσέλη, ενώ η πρόταση των θεσμών καλύπτει μόλις το 17,3%.

Το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων συνδέεται άρρηκτα με την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, με δεδομένο ότι οι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια υπερβαίνουν πλέον τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ, ήτοι περίπου το 45% των τραπεζικών χαρτοφυλακίων.

Πηγή

http://dia-kosmos.blogspot.gr/