“Το ανάλογο αξίωμα της κοινωνικής μηχανικής είναι: Αν κάτι δεν έχει αναφερθεί, δεν συνέβη ποτέ”
"Σε Έναν Κόσμο Προπαγάνδας, Η Αλήθεια Είναι Πάντα Μια Συνωμοσία"
"Το Ποιο Επικίνδυνο Από Όλα Τα Ηθικά Διλήμματα Είναι Όταν, Είμαστε Υποχρεωμένοι Να Κρύβουμε Την Αλήθεια Για Να Βοηθήσουμε Την Αλήθεια Να Νικήσει"

Τουρκία: Απειλώντας τους Εβραίους "ΑΛΑΧ ΑΚΜΠΑΡ" ...Καλεί Ισραήλ για το Αέριο: «Αφήστε τους Φτωχούς Γείτονες»

του Πέτρου Θεοχαρίδη

Παράγοντες στενά συνδεδεμένοι με την τουρκική ηγεσία που προέρχονται από τον τομέα της ενέργειας, έχουν εξαπολυθεί προς διάφορες κατευθύνσεις και κυρίως το Ισραήλ, ιδιαίτερα έντονα μετά τη συμφωνία Noble – BG για το «Αφροδίτη», με στόχο να «πείσουν» ώστε να ληφθεί υπόψη η Τουρκία στο ενεργειακό τοπίο της περιοχής.

Μάλιστα, η νέα εξέλιξη που ακολούθησε λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας Noble–Delek, δηλαδή η κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους και η έντονη κρίση στις σχέσεις Ρωσίας–Τουρκίας, αναμένεται να εντείνει την τουρκική δραστηριότητα προς Ισραήλ για να καθυστερήσει τυχόν συμφωνίες με Κύπρο, Αίγυπτο, Ιορδανία και Παλαιστινιακή Αρχή κ.τ.λ. με στόχο να αφήσει περιθώριο εμπλοκής της.

Η Τουρκία εξασφαλίζει το 55% του φυσικού αερίου που καταναλώνει –αξίας περίπου $9 δις ετησίως– από τη Ρωσία κυρίως μέσω της Γκάζπρομ, ενώ και η κατασκευή του στρατηγικού για την Τουρκία πυρηνικού σταθμού, της τάξης των $23 δις επίσης εξαρτάται πλήρως από ρωσικές κρατικές εταιρείες. Τυχόν ρωσικά μέτρα, αφήνουν σοβαρά εκτεθειμένη την Τουρκία και την οικονομία της, οπότε είναι αναμενόμενο να αποδοθεί σε εκστρατεία εξασφάλισης νέων πηγών, με την ανατολική Μεσόγειο να αποτελεί μία από τις κυριότερες.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του πρώην Τούρκου διπλωμάτη, με ψηλές θέσεις σε διεθνείς ενεργειακούς οργανισμούς και πρώην στέλεχος της BG Μεχμέτ Ογκουντζού. Απευθύνθηκε στα υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη και εκπροσώπους επιχειρήσεων σε σημαντικό ενεργειακό συνέδριο στο Ισραήλ ενώ σχετική συνέντευξη έδωσε και στο Oil&Gas Europe, με σκοπό να τους υποβάλει ότι τίποτα δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς την Τουρκία."ΑΛΑΧ ΑΚΜΠΑΡ" Σήμερα ο ίδιος είναι πρόεδρος της Global Resources. Πρώτο του επιχείρημα είναι ότι η Αίγυπτος, η Ιορδανία, η Κύπρος και η Παλαιστινιακή Αρχή δεν είναι οικονομικά αξιόπιστες χώρες.

Αντίθετα, σύμφωνα με τον ίδιο, η Τουρκία και ενδεχομένως μέσω της Τουρκίας προς Ευρώπη που είναι οικονομικά αξιόπιστοι αγοραστές. Και ότι ο ανταγωνισμός του «Ζορ» δεν θα τους εξασφαλίσει ούτε μακροπρόθεσμα συμβόλαια, ούτε και σημαντικές ετήσιες ποσότητες.

Επίσης, εκφοβίζει τους Ισραηλινούς με το επιχείρημα "ΑΛΑΧ ΑΚΜΠΑΡ" ότι οι πολύ μεγάλοι κολοσσοί –η BP, η Shell και Exxon Mobil δεν θα συνεργαστούν με το Ισραήλ– επειδή θα μαυροπινακιστούν από τους Άραβες όπου έχουν μεγάλα συμφέροντα, οπότε μόνη διέξοδος είναι η Τουρκία.

Επίσης όπως σημειώνει απευθυνόμενος στους Ισραηλινούς, «η Τουρκία έχει χάσει μέρος της αξιοπιστίας της στην περιοχή μετά την Αραβική Άνοιξη και μετά από όσα συνέβησαν στη Λιβύη και τη Συρία, αλλά σταδιακά θα την ανακτήσει».

Και προχώρησε ακόμα ένα βήμα απευθυνόμενος προς του Ισραηλινούς: «Πιστεύω ότι η Τουρκία θα πρέπει να συμμετέχει στη δεύτερη φάση ανάπτυξης του Λεβιάθαν, η οποία απαιτεί και εξασφάλιση σημαντικών αγορών. Οι κρατικές και ιδιωτικές επιχειρήσεις μπορούν να υπογράψουν συμφωνίες αγοράς 10 δις κ. μέτρων», κατέληξε ο ίδιος, μεταφέροντας ουσιαστικά την πρόταση.

H υπό εξέλιξη ενεργειακή συμμαχία Ισραήλ, Κύπρου, Αιγύπτου και Ελλάδας, δεν θα είναι πλήρης αν δεν περιλαμβάνει την Τουρκία. «Χωρίς την Τουρκία, "ΑΛΑΧ ΑΚΜΠΑΡ"  η περιφερειακή εικόνα θα είναι πάντα ατελής, διότι η Τουρκία έχει τα μεγαλύτερα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος είναι η 16η πιο ισχυρή οικονομία στον κόσμο και έχει τον μεγαλύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ μετά τις ΗΠΑ».

Ενδιαφέρον έδειξαν η CNOOC και η Edison

Σε μακροσκελές σχόλιο που δημοσιεύτηκε σε αγγλόφωνες εφημερίδες αραβικών χωρών, o Ρούδι Παρουντί, επικεφαλής γνωστής εταιρείας συμβούλων ενέργειας με έδρα την Ντόχα του Κατάρ, σημειώνει ότι «με την πράξη Noble-BG, η Κύπρος επέστρεψε στην ημερήσια διάταξη για το Big Oil».

Ταυτόχρονα, η εγγύτητα του «Αφροδίτη» με το πολύ μεγαλύτερο «Λεβιάθαν» δημιουργεί συνέργειες για κοινό αγωγό, ενώ το «Ζορ» έχει ήδη δημιουργήσει προσδοκίες για άλλες σημαντικές ανακαλύψεις στην περιοχή. Ο ίδιος αποκαλύπτει ότι έχει αυξηθεί κατακόρυφα το ενδιαφέρον κολοσσών όπως η κινεζική China National Offshore Oil Company (CNOOC), που είχε ενδιαφερθεί και για το «Αφροδίτη» όπως και η ιταλική Edison.

«Όλοι τώρα ενδιαφέρονται και για την ευρύτερη περιοχή, με αποτέλεσμα οι εξελίξεις στην Κύπρο να φέρνουν οφέλη και για τον Λίβανο -που καθυστερεί τις διαδικασίες- και την Παλαιστινιακή Αρχή και τη Συρία σε κάποιο επόμενο στάδιο», σημειώνει.

Προστίθενται και αγοραστές από Αίγυπτο για «Λεβιάθαν»

Χθες ανακοινώθηκε και η υπογραφή νέας συμφωνίας προθέσεων μεταξύ των εταίρων του κοιτάσματος «Λεβιάθαν» στο Ισραήλ με την Αίγυπτο και συγκεκριμένα της «Dolphinus Holdings» για εξαγωγές φυσικού αερίου, μέσω του υφιστάμενου αγωγού φυσικού αερίου με τον οποίο η Αίγυπτος προμήθευσε στο παρελθόν φυσικό αέριο το Ισραήλ. Στόχος είναι να καταλήξουν σε δεσμευτική συμφωνία για 4 εκ. κυβικά πόδια ετησίως, για 10-15 χρόνια σε τιμές που θα καθορίζονται με βάση φόρμουλα που θα λαμβάνει υπόψη τις τιμές πετρελαίου αλλά θα έχει και κατώτατο όριο.

(από την εφημερίδα "Φιλελεύθερος")
Πηγή

http://dia-kosmos.blogspot.gr/