“Το ανάλογο αξίωμα της κοινωνικής μηχανικής είναι: Αν κάτι δεν έχει αναφερθεί, δεν συνέβη ποτέ”
"Σε Έναν Κόσμο Προπαγάνδας, Η Αλήθεια Είναι Πάντα Μια Συνωμοσία"
"Το Ποιο Επικίνδυνο Από Όλα Τα Ηθικά Διλήμματα Είναι Όταν, Είμαστε Υποχρεωμένοι Να Κρύβουμε Την Αλήθεια Για Να Βοηθήσουμε Την Αλήθεια Να Νικήσει"

Πόσο διαφθαρμένο είναι το Ισραήλ;

Σχόλιον: Πόσοι πολιτικοί στην Ελλάδα θα έπρεπε να είναι ΙΣΟΒΙΑ; Σημίτης -ΓΑΠ- κ.α. -Οι περισσότεροι...αλλά δεν υπάρχει Δικαιοσύνη!....

Από σήμερα ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Όλμερτ εκτίει ποινή φυλάκισης για υπόθεση διαφθοράς όταν ήταν υπ. Εμπορίου. Οι καταδικαστικές υποθέσεις αξιωματούχων πληθαίνουν τελευταία. Αιτία ανησυχίας ή υπερηφάνειας; 

 

 
Ο Έχουντ Όλμερτ είναι ο πρώτος πρώην πρωθυπουργός που θα εκτίσει ποινή φυλάκισης 19 μηνών για υπόθεση διαφθοράς, δεν είναι όμως και ο πρώτος ανώτατος αξιωματούχος που φυλακίζεται. Το 2011, ο πρώην πρόεδρος της χώρας Μοσέ Κατσάβ, ηλικίας σήμερα 70 χρονών, βρίσκεται πίσω από τα σίδερα της φυλακής και θα παραμείνει για άλλα τρία χρόνια για βιασμό και σεξουαλική παρενόχλησης συνεργατών του. Επίσης ανακρίσεις σε βάρος του νυν πρωθυπουργού Νετανιάχου και της συζύγου του διενεργεί η εισαγγελία για δωρεάν ακριβές πτήσεις που πρόσφεραν στο ζεύγος φίλοι του.

Η δικαιοσύνη εξελίσσεται 

 


Ο Όλμερτ λογοδοτεί ενώπιον του δικαστηρίου

«Αποτελεί ένδειξη μεταβολής που επισυμβαίνει στη χώρα», θεωρεί ο Τζέραλντ Στάινμπερ, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Μπαρ-Ιλάν. «Το ισραηλινό σύστημα έγινε πιο ισχυρό με το πέρασμα των χρόνων για να διαχειρίζεται τέτοιες περιπτώσεις δια της δικαστικής οδού, τυπική εξέλιξη για μια νεαρή δημοκρατία που ενηλικιώνεται». Ο ισραηλινός καθηγητής επισημαίνει τη λανθασμένη, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, εντύπωση που είχε αποκομίσει ο Όλμερτ ότι ως παντοδύναμος πολιτικός θα μπορούσε να χειραγωγήσει το σύστημα. «Τώρα κανείς πολιτικός δεν μπορεί να διανοηθεί πως μπορεί να αποφύγει τη δικαιοσύνη».

Ο Έραν Βιγκόντα-Φκαντό, καθηγητής Δημόσιας Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο της Χάιφας χαρακτηρίζει τη δικαιοσύνη στο Ισραήλ ως ανεξάρτητη. Από την πλευρά του ο δικηγόρος Τόμερ Ναόρ θεωρεί ότι η υπόθεση Όλμερ δείχνει την πορεία εξέλιξης στη χώρα. «Το καινούργιο δεν είναι το σύστημα ή η δικαιοσύνη αλλά το ότι η κοινή γνώμη έχει ανοίξει τα μάτια της», υποστηρίζει στέλεχος της ΜΚΟ The Movement for Quality Governement in Israel. «΄Ανθρωποι που μέχρι τώρα δεν έδειχναν ενδιαφέρον, τώρα καταλογίζουν σε πολιτικούς ότι έκλεψαν λεφτά και βρίσκουν σωστό που φυλακίζονται».

«Δύσκολη χρονιά το 2015» 




Και εναντίον της Σάρας Νεντανιάχου η δικαιοσύνη. Κατηγορείται ότι έφτιαξε σπίτι με δημόσια χρήματα

Στο δείκτη διαφθοράς της Διεθνούς Διαφάνειας (ΤΙ) το Ισραήλ βρίσκεται στην 32η θέση, πριν από την Ισπανία και τη γειτονική της Ιορδανία, αλλά πίσω από το Κατάρ και τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα. Στο σωστό δρόμο πιστεύει ότι βρίσκεται η χώρα η Ιφάτ Σαμίρ, από το ΤΙ. «Αλλά το 2015 ήταν μια δύσκολη χρονιά με πολλές δικαστικές υποθέσεις σε βάρος υπουργών, δημάρχων και του πρώην πρωθυπουργού Όλμερτ. Σε όλες τις περιπτώσεις οι κατηγορούμενοι αναγκάστηκαν να παραιτήθούν".

Ωστόσο, μια καταδίκη ως διαφθαρμένος πολιτικός δεν σημαίνει κι αυτόματα το τέλος από την πολιτική στο Ισραήλ. Τον Ιανουάριο ο Νετανιάχου όρισε τον ΄Αρι Ντέρι από το θρησκευτικό κόμμα Shas ως υπουργό Εσωτερικών. Ο Ντέρι είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 3 χρόνων για διαφθορά κατά την περίοδο της υπουργίας του. Ο δε προκάτοχος του Ντέρι, Σιλβάν Σαλόμ, υπέβαλε πριν τα Χριστούγεννα την παραίτησή του έπειτα από μαζικές κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση γυναικών. Οι αρχές διενεργούν ανακρίσεις.

Dpa/Ειρήνη Αναστασοπούλου
Πηγή
http://dia-kosmos.blogspot.gr/