Επιμένει η Γερμανία στη νατοϊκή παρουσία στο Αιγαίο

Μπορεί ο αριθμός των προσφύγων που φτάνουν στην Ελλάδα από την Τουρκία να έχει μειωθεί σημαντικά, ωστόσο η Γερμανία φαίνεται να επιμένει στη νατοϊκή αποστολή στο Αιγαίο, όπως προκύπτει από την κυβερνητική ενημέρωση.

Παρά τη μείωση του αριθμού των προσφύγων που έρχονται από την Τουρκία στην Ελλάδα, το γερμανικό υπουργείο Άμυνας θεωρεί την παραμονή της δύναμης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο αναγκαία. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου, Γένς Φλόσντορφ, η μείωση της προσφυγικής ροής οφείλεται σε μια σειρά παραγόντων. Ανάμεσα σε αυτούς συγκαταλέγεται οπωσδήποτε η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό αλλά και η παρουσία των πολεμικών του ΝΑΤΟ, η οποία στέλνει και τα ανάλογα μηνύματα προς όλες τις πλευρές.

Το γεγονός πάντως ότι η προσφυγική ροή από την Τουρκία στο Αιγαίο έχει σχεδόν σταματήσει δεν σημαίνει ότι οι νατοϊκές δυνάμεις είναι πλέον περιττές. Η αποστολή δεν έχει συμβάλλει μόνο στη διαφάνεια αναφορικά με αυτά που συμβαίνουν στο Αιγαίο αλλά επιπλέον και στην οικοδόμηση της εμπιστοσύνης ανάμεσα σε ελληνικές και τουρκικές αρχές. "Θα ήταν σκόπιμο", είπε ο κ. Φλοσντορφ στο σημερινό κυβερνητικό μπρίφινγκ, "το ΝΑΤΟ να διευρύνει ακόμη περισσότερο τη δραστηριότητα του" στο Αιγαίο. Όπως ανακοίνωσε, στις 19 Ιουνίου η γερμανική φρεγάτα "Βόννη" θα αντικατασταθεί από την επίσης γερμανική φρεγάτα "Καρλσρούη". Παρότι προς το τέλος του καλοκαιριού τη θέση της θα πάρει ολλανδικό πολεμικό, τη διοίκηση της νατοϊκής αποστολής στο Αιγαίο θα εξακολουθήσει να την έχει Γερμανός αξιωματικός.

Το σχέδιο μετεγκατάστασης

Σε άλλο σημείο του κυβερνητικού μπρίφινγκ εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών ενημέρωσε για το μηχανισμό μετεγκατάστασης (Replacement) Σύρων προσφύγων, βάση του οποίου για κάθε άτομο που επιστρέφει από την Ελλάδα στην Τουρκία, θα επιτρέπεται να φεύγει από εκεί ένα άλλο προς χώρες της ΕΕ. Ο αριθμός αυτών των ατόμων μέχρι σήμερα ανέρχεται στους 280. Από αυτούς, τους 157 έχει υποδεχτεί η Γερμανία. Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα μετεγκατάστασης της ΕΕ (Relocation) η Γερμανία έχει δεχτεί έως τώρα 37 άτομα από την Ελλάδα και 20 από την Ιταλία. Ο συνολικός αριθμός αυτής της κατηγορίας προσφύγων που έχουν διανεμηθεί στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ ανέρχεται στους 1000 περίπου.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

Πηγή: Deutsche Welle

Πηγή

http://dia-kosmos.blogspot.gr/

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ: 26/11/1943, Οι Γερμανοί εκτελούν 118 Σπαρτιάτες στο Μονοδένδρι Λακωνίας!...

Jerusalem Post: το Ισραήλ και η Γερμανία είναι το κλειδί για την αρχική χρηματοδότηση ενός Καταλανικού κράτους

«Οι Εβραίοι της Αμερικής οδηγούν τους πολέμους της Αμερικής»:

Απόρρητο Ισραηλινό έγγραφο που διέρρευσε αποκαλύπτει συντονισμό Ισραήλ-Σαουδαράβων για πόλεμο

Η νέα Αυστροουγγαρία εναντίον της Ε.Ε.

Επανασύσταση της τρομοκρατίας από την Αμερικανική Πρεσβεία; Δολοφονία Ερντογάν στην Αθήνα;

Yiannis Roubatis, ancien eurodéputé grec du PASOK, est le fondateur et l’éditeur d’EurActiv Grèce

VIDEO: Enraged Muslim Jump Kicks Man In The Back For Protesting Outside London Mosque

ΤΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΗΣ NSA….

Άχρηστοι οι S-300 για την Ελλάδα.Το Ισραήλ τύφλωσε τους S-400 στη Συρία