ΗΠΑ: Μάχη για την προεδρία και το Ανώτατο δικαστήριο

Υπάρχει μια άλλη εκλογική μάχη στις ΗΠΑ η οποία μένει μακριά από τα φώτα των προβολέων αλλά είναι πολύ σημαντική.

Σε μερικούς μήνες οι Αμερικανοί ψηφοφόροι θα κληθούν να αποφασίσουν για τον επόμενο πρόεδρο της χώρας τους. Η εκλογή του θα επηρεάσει όλο τον πλανήτη οπότε είναι λογικό όλα τα βλέμματα να είναι στραμμένα εκεί.

Μέχρι τότε όμως υπάρχει μια άλλη εκλογική μάχη στις ΗΠΑ η οποία μένει μακριά από τα φώτα των προβολέων αλλά είναι πολύ σημαντική.

Είναι αυτή για το Ανώτατο Δικαστήριο. Το οποίο έχει κανονικά εννέα μέλη αλλά αυτή τη στιγμή υπάρχει μία θέση κενή. Ο αιφνίδιος θάνατος του δικαστή Άντονιν Σκάλια άφησε ένα κενό με πολιτικές προεκτάσεις.

Όσο ήταν εν ζωή ο Σκάλια οι συντηρητικοί δικαστές υπερτερούσαν των πιο φιλελεύθερων με την ελάχιστη πλειοψηφία (5-4). Τώρα υπάρχει ισοπαλία και ο Πρόεδρος Ομπάμα θέλει να διορίσει ο ίδιος (έχει αυτό το δικαίωμα) τον δικαστή που θα αναπληρώσει τον αποβιώσαντα. Βάζοντας έναν πιο φιλελεύθερο δικαστή θα ανατρέψει τις ισορροπίες και κάποιες από τις κρίσιμες αποφάσεις που παίρνει το Ανώτατο Δικαστήριο.

Οι Ρεπουμπλικάνοι από τη μεριά τους έχουν ζητήσει να μην προχωρήσει ο Ομπάμα σε τέτοια κίνηση αλλά να περιμένει τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Αλλά ακόμη και αν προχωρήσει ο Μπαράκ Ομπάμα στην πρόθεσή του, τότε η Γερουσία –που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους- μπορεί να καθυστερήσει τον διορισμό. Στο παρελθόν το μεγαλύτερο διάστημα που η Γερουσία έχει χρειαστεί για να επισημοποιήσει αντίστοιχο διορισμό δικαστή ήταν 125 μέρες.

Ο δικαστής Σκάλια ήταν 79 ετών και είχε διοριστεί στο Ανώτατο Δικαστήριο από τον τότε πρόεδρο Ρόναλντ Ρέϊγκαν το 1986.

Πηγή

http://dia-kosmos.blogspot.gr/

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Σία Αναγνωστοπούλου «βόλεψε» και τον σύζυγό της ως… Διευθυντή

ΝΑΤΟ: Ξεσπάει πόλεμος στα Βαλκάνια...και το Σχέδιο Φαιδώρα!...

ΤΟ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ!....

Τα Αρχεία της KGB - Απόρρητος Φάκελος JFK 1999 -Συνωμοσία για φόνο:

ΕΒΡΑΙΟΙ!....ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΟΚΡΑΤΙΑ