“Το ανάλογο αξίωμα της κοινωνικής μηχανικής είναι: Αν κάτι δεν έχει αναφερθεί, δεν συνέβη ποτέ”
"Σε Έναν Κόσμο Προπαγάνδας, Η Αλήθεια Είναι Πάντα Μια Συνωμοσία"
"Το Ποιο Επικίνδυνο Από Όλα Τα Ηθικά Διλήμματα Είναι Όταν, Είμαστε Υποχρεωμένοι Να Κρύβουμε Την Αλήθεια Για Να Βοηθήσουμε Την Αλήθεια Να Νικήσει"

Χουριέτ: Την Κυριακή θα ανακοινωθεί ομαλοποίηση σχέσεων Ισραήλ-Τουρκίας..με κύριο μέλημα την διάσωση του ISIS!..

Η Τουρκία και το Ισραήλ αναμένεται να ανακοινώσουν την Κυριακή την απόφασή τους για την εξομάλυνση των διπλωματικών τους σχέσεων, κλείνοντας μια μακρά περίοδο κρίσης, αναφέρει χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας Hürriyet. 

Επικαλούμενη «ανώτερες πηγές» προσκείμενες στην τουρκική κυβέρνηση οι οποίες ζήτησαν να μην κατονομαστούν, η εφημερίδα έγραψε ότι ένας αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών κι ένας ειδικός απεσταλμένος του πρωθυπουργού του Ισραήλ αναμένεται να έχουν μια συνάντηση την Κυριακή —δεν διευκρίνισε πού— για να ανακοινώσουν την πλήρη αποκατάσταση των διμερών σχέσεων. 

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να σηματοδοτήσει τη διευθέτηση της διένεξης των τελευταίων έξι ετών ανάμεσα στις δύο δυνάμεις της περιφέρειας, που είχαν στενές σχέσεις στο παρελθόν, έπειτα από έντονες διπλωματικές διεργασίες. 

Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz ανέφερε επίσης σήμερα ότι οι διαπραγματευτές της Τουρκίας και του Ισραήλ πρόκειται να συναντηθούν την Κυριακή σε μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Ερωτηθέν σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, το τουρκικό ΥΠΕΞ δεν επιβεβαίωσε αλλά ούτε και διέψευσε ότι θα γίνει μια τέτοια συνάντηση. 

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς αναφέρθηκε από την πλευρά του μιλώντας στο τουρκικό ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV σε «ορισμένες προόδους», προσθέτοντας όμως ότι «η συμφωνία (εξομάλυνσης) δεν έχει ακόμη φθάσει στον τελευταίο της σταθμό». «Θα φθάσουμε σε αυτό, εάν το θέλει ο Θεός, στην κατεύθυνση που επιθυμούμε. 

Η Τουρκία δεν θα κάνει υποχωρήσεις», ανέφερε ο Κουρτουλμούς, υπενθυμίζοντας έναν από τους όρους που έθεσε η Άγκυρα για την αποκατάσταση των διμερών σχέσεων: «μια άμβλυνση ή την άρση του αποκλεισμού της Γάζας», της παλαιστινιακής περιοχής που παραμένει μια «υπαίθρια φυλακή». Οι διμερείς διπλωματικές σχέσεις δεν διακόπηκαν, αλλά επιδεινώθηκαν σοβαρά, με την απόσυρση των πρεσβευτών και το πάγωμα της στρατιωτικής συνεργασίας μετά την επιδρομή ανδρών των Ειδικών Δυνάμεων του στρατού του Ισραήλ στο Mavi Marmara, ένα πλοίο που μίσθωνε μια τουρκική μη κυβερνητική οργάνωση αρωγής, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους δέκα Τούρκοι φιλοπαλαιστίνιοι ακτιβιστές. 

Η Άγκυρα είχε θέσει τρεις όρους για την αποκατάσταση των σχέσεων: να ζητηθεί δημόσια συγγνώμη για την επίθεση, να καταβληθούν αποζημιώσεις στους οικείους των θυμάτων της επιδρομής και να αρθεί ο αποκλεισμός της Γάζας, του παλαιστινιακού θύλακα τον οποίο ελέγχει το ισλαμιστικό πολιτικοστρατιωτικό κίνημα Χαμάς. Εν μέρει, οι δύο πρώτοι όροι έχουν εκπληρωθεί. 

Ο χερσαίος, θαλάσσιος και αεροπορικός αποκλεισμός της Γάζας, ο οποίος επιβάλλεται από τον Ιούνιο του 2006, χαλάρωσε σε έναν βαθμό μετά τη διεθνή κατακραυγή που είχε προκαλέσει η επίθεση εναντίον του στολίσκου αλληλεγγύης. Ο ναυτικός αποκλεισμός χαλάρωσε τον Απρίλιο. Βάσει όσων έχουν γίνει γνωστά, στο πλαίσιο της συμφωνίας της με την Τουρκία για την αποκατάσταση των διμερών σχέσεων το Ισραήλ θα εγκρίνει την ανέγερση ενός νοσοκομείου, ενός νέου ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού και ενός εργοστασίου για την παραγωγή πόσιμου νερού στη Γάζα. 

Εξάλλου η Άγκυρα θα στέλνει βοήθεια στη Γάζα, αν και μέσω του ισραηλινού λιμένα Ασντότ και όχι απευθείας, σύμφωνα με τη Χουριέτ. Η εξομάλυνση των σχέσεων θα επιτρέψει να γίνουν ξανά κοινά στρατιωτικά γυμνάσια, καθώς και να προχωρήσουν σχέδια για κοινές επενδύσεις στους τομείς της άμυνας και της ενέργειας, ανέφερε ακόμη η τουρκική εφημερίδα. 

Η συμφωνία ανάμεσα στις κυβερνήσεις της Τουρκίας και του Ισραήλ αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα μέσα στον Ιούλιο και να τεθεί σε εφαρμογή πριν από τα τέλη του επόμενου μήνα με την ανταλλαγή πρεσβευτών, προσέθεσε η Χουριέτ. Η εξέλιξη εντάσσεται σε μια προσπάθεια της Άγκυρας να βγει από την απομόνωσή της στη διεθνή σκηνή. 

Την Παρασκευή, ο νέος Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ απηύθυνε κατευναστικά μηνύματα προς διάφορες χώρες, κυρίως το Ισραήλ, τη Ρωσία και την Αίγυπτο. «Δεν μπορεί να υπάρχει μόνιμη έχθρα ανάμεσα στις χώρες αυτές που βρέχονται από τη Μεσόγειο (ή) τη Μαύρη Θάλασσα», είπε ο Γιλντιρίμ σε συνέντευξή του στη Χουριέτ. 

ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Άγκυρα, Τουρκία

Πηγή: http://mignatiou.com/2016/06/tin-kiriaki-anakinonete-i-omalopiisi-ton-scheseon-israil-tourkias-ipostirizi-i-chouriet/

http://dia-kosmos.blogspot.gr/

Comments