“Το ανάλογο αξίωμα της κοινωνικής μηχανικής είναι: Αν κάτι δεν έχει αναφερθεί, δεν συνέβη ποτέ”
"Σε Έναν Κόσμο Προπαγάνδας, Η Αλήθεια Είναι Πάντα Μια Συνωμοσία"
"Το Ποιο Επικίνδυνο Από Όλα Τα Ηθικά Διλήμματα Είναι Όταν, Είμαστε Υποχρεωμένοι Να Κρύβουμε Την Αλήθεια Για Να Βοηθήσουμε Την Αλήθεια Να Νικήσει"

Πως ένας πράκτορας του Σόρος στην Ρωσσία...δίνει αναφορά στο Γερμανικό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων!...

Η δύναμη των πολιτών εναντίον διεφθαρμένης εξουσίας

Της Judy Dempsey

Ο Ilya Yashin είναι ένας ατρόμητος ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου. Ως αντιπρόεδρος του μικρού Λαϊκού Κόμματος της Ελευθερίας στη Ρωσία και ηγέτης του κινήματος Αλληλεγγύης στην χώρα, ο Yashin εργάστηκε.... μαζί με τον Boris Nemtsov, έναν ένθερμο επικριτή του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin ο οποίος δολοφονήθηκε τον Φεβρουάριο του 2015.

Εκτός από το να κάνει εκστρατεία για δίκαιες εκλογές και δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και να γράφει για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ανατολική Ουκρανία, ο Yashin έχει προσφάτως επικεντρωθεί στο πώς η διαφθορά ενισχύει το κόμμα του Putin, Ενωμένη Ρωσία. Για τον Yashin και τους υποστηρικτές του, αυτού του είδους η επιχορηγούμενη από το κράτος διαφθορά, καταστρέφει τον ιστό της ρωσικής κοινωνίας.

Η νέα έκθεση του Yashin, "Εγκληματικό Κόμμα της Ρωσίας", την οποία παρουσίασε στο γερμανικό Συμβούλιο για Εξωτερικές Σχέσεις στο Βερολίνο στις 10 Οκτωβρίου, καταγράφει με εντυπωσιακές λεπτομέρειες πώς "οι οργανωμένες εγκληματικές ομάδες με την στήριξη του κυβερνώντος κόμματος, έχουν τον έλεγχο της Ρωσίας και απλώς κλέβουν τον εθνικό πλούτο".

Ο Yashin πιστεύει ότι η Δύση θα μπορούσε και θα πρέπει να επιβάλει στοχευμένες κυρώσεις σε όλο και περισσότερους Ρώσους, δεδομένου ότι αυτοί οι άνθρωποι συγκεντρώνουν μεγάλο πλούτο μέσω διαφθοράς, για να τα ξοδέψουν στην Δύση. Αλλά τελικά, πιστεύει ότι θα είναι η κοινωνία των πολιτών και οι ατομικές κινήσεις που θα σπάσουν αυτού του είδους το πολιτικό σύστημα.

Ο Yashin και ο συνάδελφός του Ilya Zaslavsky, ακτιβιστής ο οποίος στο Βερολίνο παρουσίασε μια έκθεση για τον ρόλο των ολιγαρχών στην ρωσική οικονομία και τις εξελίξεις στην επιχειρηματική κοινότητα, δεν έχουν αυταπάτες για το πόσο θα χρειαστεί για να αλλάξει η Ρωσία.

"Για την ώρα, η κοινωνία είναι απαθής. Αλλά τα καλά νέα είναι πως δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν διαβάσει το report μου το οποίο έχουμε διανείμει, και εκατοντάδες χιλιάδων το έχουν διαβάσει από το διαδίκτυο. Η αλλαγή δεν έχει έρθει ακόμη. Απευθύνω έκκληση στους νέους να πολεμήσουν την κρατική προπαγάνδα", τόνισε ο Yashin.

Θα χρειαστεί θάρρος από ανθρώπους όπως ο Yashin για να αμφισβητήσουν ένα καθεστώς που ελέγχει τα περισσότερα μέσα εξουσίας, ιδιαίτερα την οικονομία, τα ΜΜΕ και τις υπηρεσίες ασφάλειας.

Πραγματικά, επειδή οι άνθρωποι αισθάνονται ανίσχυροι να δώσουν τέλος στη διαφθορά ή να αλλάξουν το σύστημα, ορισμένοι επιλέγουν να μεταναστεύσουν. Μια πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ υποστήριξε ότι εκείνοι που φεύγουν, εν αγνοία τους δίνουν σανίδα σωτηρίας στη διεφθαρμένη ελίτ. Η έκθεση επισημαίνει ότι όσο πιο ασθενείς γίνονται οι θεσμοί στην εσωτερική αγορά, τόσο πιο πιθανό είναι οι νέοι και μορφωμένοι να αισθάνονται ανίσχυροι να αλλάξουν την κατάσταση, οπότε φεύγουν για να αναζητήσουν καλύτερες ευκαιρίες στο εξωτερικό. Με λίγα λόγια, εάν η μετανάστευση οδηγήσει στην έξοδο εκείνων που θα μπορούσαν να είναι φορείς αλλαγής, θα μπορούσε επίσης να επιβραδύνει και την βελτίωση των θεσμών.

Σε ό,τι αφορά τις ελίτ και τους ολιγάρχες που είναι στην εξουσία, είναι στην ευχάριστη θέση να βλέπουν την πλάτη των επικριτών τους, ακόμη κι αν αυτή η έξοδος οδηγήσει επίσης σε ένα brain drain όταν έρθει η ώρα να οικοδομηθούν νέοι και δημοκρατικοί θεσμοί.

Ωστόσο αυτό που γίνεται στην Ουκρανία αποδεικνύει ότι εάν υπάρχει επαρκές θάρρος και δυναμική σε αριθμούς, η δύναμη του λαού μπορεί να κάνει τη διαφορά. Η τεράστια πίεση ατόμων και κινημάτων της αστικής κοινωνίας σε όλη σχεδόν την Ουκρανία, οδηγεί τις μεταρρυθμίσεις. Και αυτά παρά την συνεχιζόμενη πανταχού παρούσα δύναμη των ολιγαρχών, οι οποίοι, όπως επισημαίνουν οι Yashin και Zaslavsky στις μελέτες τους, είναι ευέλικτοι να προσαρμόζονται σε νέες συνθήκες, ειδικά στις δυτικές κυρώσεις.

Στην περίπτωση της Ουκρανίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ και οι διεθνείς χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί, έχουν διαδραματίσει ένα εξαιρετικά σημαντικό ρόλο με το να συνδέσουν τις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις με την οικονομική βοήθεια και με το να είναι παρόντες εκεί που γίνονται. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εάν η πίεση και ο έλεγχος αρθεί, θα χανόταν το momentum για μεταρρυθμίσεις και πραγματική αλλαγή. Οι αρνητικές συνέπειες για την Ουκρανία –και τη Δύση- θα ήταν τεράστιες.

Αντιθέτως στη Ρωσία η αστική κοινωνία και οι ανεξάρτητες οργανώσεις έχουν στοχοποιηθεί ότι είναι ξένοι πράκτορες λόγω του γεγονότος ότι ορισμένοι λαμβάνουν επιχορηγήσεις από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ή χορηγίες, για να επιβιώσουν. Το πεδίο εφαρμογής για αλλαγή, είναι για την ώρα περιορισμένο.

Σε μια τελείως διαφορετική υπόθεση, δείτε τα πρόσφατα γεγονότα στην Πολωνία. Η συντηρητική κυβέρνηση Νόμος και Δικαιοσύνη, είχε προτείνει αυστηρότερη νομοθεσία για τις εκτρώσεις στην χώρα, η οποία (νομοθεσία)είναι ήδη μεταξύ των αυστηρότερων στην Ευρώπη. Η κυβέρνηση υποτίμησε εντελώς την αντίδραση. Δεκάδες χιλιάδων γυναικών, ντυμένες στα μαύρα, βγήκαν στους δρόμους στην Βαρσοβία και σε άλλες πόλεις για να αντιδράσουν στα νέα μέτρα. Οι ηλικιωμένες και νέες γυναίκες δεν πρόκειται να ανεχθούν το κράτος να επεμβαίνει στην ιδιωτική τους ζωή. Η κυβέρνηση υπέκυψε. Οι προτάσεις αποσύρθηκαν.

Αυτό το κίνημα διαμαρτυρίας ήταν αυθόρμητο και διαδεδομένο. Ασφαλώς, οι ισχυροί δημοκρατικοί θεσμοί στην Πολωνία (παρά το ότι αμφισβητούνται από το Νόμος και Δικαιοσύνη) δεν συγκρίνονται με αυτούς στη Ρωσία. Αλλά η υπόθεση αποδεικνύει ότι η δύναμη των ανθρώπων, όταν κινητοποιούνται, μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Ήταν η δύναμη των ανθρώπων που έριξε τα κομμουνιστικά συστήματα σε όλη την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και τις χώρες της Βαλτικής το 1989. 

Ήταν η δύναμη των ανθρώπων που άλλαξε τα συστήματα στη Γεωργία και στην Ουκρανία, αν και οι δύο έδειξαν πόσο δύσκολο είναι να αποδεσμευτούν από τις ολιγαρχικές δομές. Ο Yashin, ο οποίος συνεχίζει να αψηφά το Κρεμλίνο με σημαντικό ρίσκο, δεν έχει πειστεί για την μονιμότητα των διεφθαρμένων καθεστώτων.

Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: http://carnegieeurope.eu/strategiceurope/?fa=64817

Συνεργάτης του κομμουνιστικού καθεστώτος της Πολωνίας ο Λεχ Βαλέσα;



Ο Πάπας Ιωάννης-Παύλος Β’, Ο Λεχ Βαλέσα, Ο Αλή Αγκτσά, Η Τριμερής και η Λέσχη Μπίλντεμπεργκ…

http://dia-kosmos.blogspot.gr/

Comments