“Το ανάλογο αξίωμα της κοινωνικής μηχανικής είναι: Αν κάτι δεν έχει αναφερθεί, δεν συνέβη ποτέ”
"Σε Έναν Κόσμο Προπαγάνδας, Η Αλήθεια Είναι Πάντα Μια Συνωμοσία"
"Το Ποιο Επικίνδυνο Από Όλα Τα Ηθικά Διλήμματα Είναι Όταν, Είμαστε Υποχρεωμένοι Να Κρύβουμε Την Αλήθεια Για Να Βοηθήσουμε Την Αλήθεια Να Νικήσει"

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας παράγει νέα πανευρωπαϊκά ερευνητικά έργα

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας εξακολουθεί να παράγει αποτελέσματα, χρηματοδοτώντας μια νέα ομάδα ερευνητικών έργων στον τομέα της άμυνας. Το Ταμείο, το οποίο τέθηκε σε λειτουργία τον Ιούνιο του 2017 από τον πρόεδρο κ. Γιούνκερ, είναι καταλύτης για τη δημιουργία μιας ισχυρής αμυντικής βιομηχανίας της ΕΕ. Ενισχύει τις αμυντικές ικανότητες και διαμορφώνει νέες συμπράξεις σε διασυνοριακό επίπεδο.

Η κ. Ελζμπιέτα Μπιενκόφσκα, επίτροπος αρμόδια για την εσωτερική αγορά, τη βιομηχανία, την επιχειρηματικότητα και τις ΜΜΕ, δήλωσε: «Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας έχει ουσιώδη σημασία για τη μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ εταιρειών του τομέα της άμυνας και των στρατευμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και για την εξασφάλιση της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης. Τα πανευρωπαϊκά συνεργατικά ερευνητικά έργα στον τομέα της άμυνας που υποστηρίζονται από το Ταμείο σχεδιάζονται με σκοπό να εξασφαλίσουν την τεχνολογική πρωτοπορία της Ευρώπης, να θέσουν τα θεμέλια για τις μελλοντικές αμυντικές ικανότητες και να στηρίξουν μια πιο καινοτόμο και ανταγωνιστική ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία.»

Το έργο Ocean2020 υποστηρίζει τις αποστολές θαλάσσιας επιτήρησης και αποτροπής· για τον σκοπό αυτόν θα ενσωματώσει τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη (drones) και μη επανδρωμένα υποβρύχια σε επιχειρήσεις του στόλου. Οι πληροφορίες που θα συλλέγονται θα συνδυάζονται με συμβατικά συστήματα προκειμένου να μπορούν οι στρατιωτικοί διοικητές να διαμορφώνουν μια ολοκληρωμένη εικόνα των εξελισσόμενων καταστάσεων.

Το έργο θα υλοποιηθεί από μια κοινοπραξία που απαρτίζεται από 42 εταίρους από 15 χώρες της ΕΕ, υπό την καθοδήγηση της εταιρείας Leonardo S.p.A. Θα χρηματοδοτηθεί με επιχορήγηση περίπου 35 εκατ. ευρώ. Το 2019 το έργο θα πραγματοποιήσει δύο επιδείξεις σε πραγματικές συνθήκες: μία στη Βαλτική θάλασσα, υπό την ηγεσία του σουηδικού ναυτικού, και μία στη Μεσόγειο, υπό την ηγεσία του ιταλικού ναυτικού.

Τρία άλλα έργα που αποσκοπούν στη βελτίωση του εξοπλισμού των στρατιωτών δέχθηκαν επιχορηγήσεις που κυμαίνονται από 1 εκατ. έως 3 εκατ. ευρώ:

το έργο ACAMSII θα αναπτύξει προσαρμοζόμενη παραλλαγή, η οποία θα προστατεύει τους στρατιώτες έναντι των αισθητήρων που λειτουργούν σε διάφορα μήκη κυμάτων.

το έργο Gossra θα βελτιώσει τη συμβατότητα των στοιχείων των πολύπλοκων συστημάτων (π.χ. αισθητήρες ή ψηφιακά γυαλιά) που φέρουν οι στρατιώτες.

το έργο Vestlife έχει ως στόχο να αναπτύξει υπερελαφρές θωρακισμένες στολές για πεζούς στρατιώτες.

Οι συμφωνίες επιχορήγησης για τα εν λόγω έργα θα υπογραφούν τις προσεχείς εβδομάδες.

Η σημερινή ανακοίνωση σχετικά με τη στήριξη αυτών των ερευνητικών έργων στον τομέα της άμυνας συμπίπτει με την έναρξη της ετήσιας Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου, στην οποία ο πρόεδρος κ. Γιούνκερ θα παρουσιάσει τα επόμενα βήματα προς μια ισχυρότερη Ευρώπη στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας. Ο πρόεδρος θα συνοδεύεται από τον αντιπρόεδρο κ. Φρανς Τίμερμανς, και τους επιτρόπους κκ. Γιοχάνες Χαν, Ελζμπιέτα Μπιενκόφσκα και Τζούλιαν Κινγκ.

Ιστορικό

Στο πλαίσιο του ερευνητικού σκέλους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας, θα διατεθούν 90 εκατ. ευρώ σε επιχορηγήσεις για την έρευνα στον τομέα της άμυνας, οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν πλήρως και άμεσα από τον προϋπολογισμό της ΕΕ (2017-2019). Τα έργα προς χρηματοδότηση επιλέχθηκαν ύστερα από την πρώτη πρόσκληση υποβολής προτάσεων για την έρευνα στον τομέα της άμυνας, που δημοσιεύτηκε το 2017. Τον Δεκέμβριο του 2017 υπογράφτηκε η πρώτη συμφωνία επιχορήγησης με την κοινοπραξία PYTHIA. Αυτό το έργο αποσκοπεί στον εντοπισμό των βασικών τάσεων στο ταχέως εξελισσόμενο περιβάλλον των καινοτόμων τεχνολογιών άμυνας.

Επίσης, η Επιτροπή θα εγκρίνει σύντομα το πρόγραμμα εργασίας του 2018 για την έρευνα στον τομέα της άμυνας και θα ζητήσει από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας να δημοσιεύσει τις νέες προσκλήσεις υποβολής προτάσεων για την έρευνα στον τομέα της άμυνας για το τρέχον έτος. Οι προσκλήσεις αυτές θα εστιαστούν στις τεχνολογίες ηλεκτρονικού σχεδιασμού για αμυντικές εφαρμογές και ένα ευρωπαϊκό οπλικό σύστημα λέιζερ υψηλής ισχύος. Η επόμενη αυτή δέσμη επιχορηγήσεων για έρευνα στον τομέα της άμυνας θα υπογραφεί μέχρι τα τέλη του 2018.

Όπως ανακοινώθηκε τον Ιούνιο του 2017, η Επιτροπή θα υποβάλει πρόταση για τη συγκρότηση, ύστερα από το 2020, ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας με χρηματοδοτική ικανότητα 1,5 δισ. ευρώ ετησίως για τη στήριξη των αμυντικών ικανοτήτων· από αυτά, ένας εκτιμώμενος ετήσιος προϋπολογισμός ύψους 500 εκατ. ευρώ θα είναι αφιερωμένος στην έρευνα στον τομέα της άμυνας, γεγονός που καθιστά την ΕΕ έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτές στην έρευνα στον τομέα της άμυνας

Περισσότερες πληροφορίες για τα έργα

Ocean 2020: το έργο αποσκοπεί στο να ενισχύσει την αντίληψη των καταστάσεων σε θαλάσσιο περιβάλλον, με τη χρήση επανδρωμένων και μη επανδρωμένων συστημάτων και με τη διαμόρφωση πλήρους εικόνας βάσει πολλών διαφορετικών εισερχόμενων στοιχείων και πληροφοριών. 

Στο έργο συμμετέχουν τα υπουργεία Άμυνας της Εσθονίας, της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Λιθουανίας, των Κάτω Χωρών, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Σουηδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου. 

Οι βιομηχανικοί εταίροι είναι οι εξής: Indra, Safran, Saab, MBDA, PGZ/CTM Hensoldt, Intracom-IDE, Fincantieri και Qinetiq. 

Μεταξύ των ερευνητικών κέντρων συγκαταλέγονται τα εξής: ο γερμανικός οργανισμός Fraunhofer, το ολλανδικό Nederlandse Organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek (TNO), το Κέντρο Θαλάσσιας Έρευνας και Πειραματισμού (CMRE NATO) και το ιταλικό Istituto Affari Internazionali (IAI).

ACAMSII: Αυτό το έργο θα αναπτύξει προσαρμοζόμενη παραλλαγή, η οποία θα προστατεύει τους στρατιώτες έναντι των αισθητήρων που λειτουργούν σε διάφορα μήκη κυμάτων. Συμμετέχουν εταίροι από τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Λιθουανία, τις Κάτω Χώρες, την Πορτογαλία και τη Σουηδία. 

Οι συμμετέχουσες εταιρείες προέρχονται από τους τομείς της κλωστοϋφαντουργίας, της αεροδιαστημικής και της ενοποίησης των αμυντικών συστημάτων: CITEVE, Damel και Safran. Τα ερευνητικά κέντρα είναι το σουηδικό Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), ο οργανισμός Fraunhofer και το ολλανδικό Nederlandse Organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek (TNO).

GOSSRA: στόχος αυτού του έργου είναι να εξασφαλίσει ότι τα στοιχεία πολύπλοκων συστημάτων που φορούν οι στρατιώτες συμβαδίζουν μεταξύ τους. Οι στρατιώτες είναι εξοπλισμένοι με διάφορα συστήματα που πρέπει να λειτουργούν μαζί. Το έργο επιδιώκει να διαμορφώσει μεθοδολογία για τον καθορισμό του τρόπου διασύνδεσης των εξαρτημάτων, έτσι ώστε να διευκολύνεται η ανάπτυξη νέων συστημάτων που να συμβαδίζουν με τον υπάρχοντα εξοπλισμό. 

Το έργο θα υλοποιήσουν εταίροι από τη Γερμανία, την Ιταλία, τις Κάτω Χώρες, την Πολωνία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και τη Σουηδία. 

Οι συμμετέχουσες εταιρείες είναι οι εξής: Rheinmetall, Indra, GMV aerospace and defence, Leonardo, Larimart και Saab. Επίσης συμμετέχουν οι ΜΜΕ Tekever και iTTi και το ερευνητικό ίδρυμα Nederlandse Organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek (TNO).

Vestlife: στόχος αυτού του έργου είναι να δημιουργήσει προστατευτικό ρουχισμό για στρατιώτες. Θα εργαστεί για τη διαμόρφωση ενδυμάτων τα οποία να είναι αποτελεσματικά από αμυντικής άποψης, αλλά παράλληλα και πιο ελαφριά, ευέλικτα και άνετα. 

Συμμετέχουν εταίροι από τη Φινλαδία, την Ιταλία, τις Κάτω Χώρες, την Πορτογαλία και την Ισπανία, μαζί με τις εταιρείες CITEVE και FY-composites και τα ερευνητικά ιδρύματα AITEX και TECNALIA. Δύο μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι BRAPA και Petroceramics, συμμετέχουν επίσης στο έργο.

IP/18/763

http://dia-kosmos.blogspot.gr/

Comments