“Το ανάλογο αξίωμα της κοινωνικής μηχανικής είναι: Αν κάτι δεν έχει αναφερθεί, δεν συνέβη ποτέ”
"Σε Έναν Κόσμο Προπαγάνδας, Η Αλήθεια Είναι Πάντα Μια Συνωμοσία"
"Το Ποιο Επικίνδυνο Από Όλα Τα Ηθικά Διλήμματα Είναι Όταν, Είμαστε Υποχρεωμένοι Να Κρύβουμε Την Αλήθεια Για Να Βοηθήσουμε Την Αλήθεια Να Νικήσει"

Ποιοι εμποδίζουν τον πυρηνικό αφοπλισμό


Στη Νέα Υόρκη πραγματοποιείται διάσκεψη σχετικά με τη Συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων. Ο Μιχαήλ Ουλιάνοφ, επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας, μίλησε σχετικά με το τι εμποδίζει τη διαδικασία πυρηνικού αφοπλισμού.

Αναλυτικά, η συνέντευξη του διευθυντή του τμήματος για θέματα μη διάδοσης και ελέγχου των εξοπλισμών του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μιχαήλ Ουλιάνοφ, έχει ως εξής:

Kommersant: Τα 160 κράτη-μέλη της Συνθήκης για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων (ΝΡΤ) ζήτησαν να καταργηθούν ολοκληρωτικά τα πυρηνικά όπλα. Οι πέντε πυρηνικές δυνάμεις τάχθηκαν ενάντια. Η ΝΡΤ βρίσκεται υπό απειλή;
Διαβάστε επίσης:
Μόσχα σε ΗΠΑ: Μην υπονομεύετε τη συνθήκη για την μη διάδοση των πυρηνικών
Μ. Ουλιάνοφ: Όταν ένας τόσο μεγάλος αριθμός κρατών, δηλαδή η συντριπτική πλειονότητα των μελών της ΝΡΤ, υπογράφουν την πρωτοβουλία για τις συνέπειες της χρήσης των πυρηνικών όπλων, είναι αδύνατο να μην ληφθεί υπόψη αυτό. Αν και εμείς δεν συμφωνούμε με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Πρώτον, αυτή αποσπά την προσοχή από τα πραγματικά προβλήματα της διαδικασίας πυρηνικού αφοπλισμού. Γιατί αυτό το θέμα δεν τέθηκε το 2005 ή στα τέλη του προηγούμενου αιώνα; Μέσα σε αυτό το διάστημα δεν συνέβη στον κόσμο τίποτε το εξωπραγματικό, προκειμένου να συζητηθεί αυτό το θέμα. Φαίνεται πως το έφεραν στη διεθνή ατζέντα τεχνηέντως, προκειμένου να οδηγήσουν την υπόθεση στην απαγόρευση των πυρηνικών όπλων. Δεύτερον, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία γεννά αυξημένες προσδοκίες στο θέμα του πυρηνικού αφοπλισμού και αυτό μπορεί να κλονίσει τις βάσεις της Συνθήκης για τη μη διάδοση.

Οι πυρηνικές δυνάμεις

ΕΡ: Πλέον πολλά κράτη σήμερα αναφέρουν ότι η ΝΡΤ κάνει διακρίσεις.
ΑΠ: Ναι, λένε ότι δήθεν οι πυρηνικές δυνάμεις βρίσκονται στο απυρόβλητο. Ενώ οι άλλοι ανέλαβαν την υποχρέωση να μην παράγουν πυρηνικά όπλα, οι πυρηνικές χώρες αντί να αφοπλιστούν, δεν βιάζονται να ανταποκριθούν στις προσδοκίες της διεθνούς κοινότητας στο θέμα της διαμόρφωσης ενός κόσμου χωρίς πυρηνικά.
ΕΡ: Φαίνεται πως αυτό έχει τη λογική του.
ΑΠ: Ναι, αναμφίβολα υπάρχει σε αυτό κάποια λογική. Τέτοιες εκτιμήσεις όμως είναι αντίθετες με την πραγματικότητα. Και οι Αμερικανοί, και εμείς, τα τελευταία 25 χρόνια μειώσαμε την ποσότητα των πυρηνικών όπλων σχεδόν κατά 85%. Ενώ, αν αρχίσουμε τον απολογισμό από το 2005, η ποσότητα των πολεμικών κεφαλών μειώθηκε κατά τρεις φορές. Άραγε αυτό είναι αργοί ρυθμοί; Όσο όμως και αν το επαναλαμβάνεις, δεν θέλουν να το ακούσουν…
ΕΡ: Δεν επιβραδύνθηκε όμως το τελευταίο διάστημα η διαδικασία του πυρηνικού αφοπλισμού;
ΑΠ: Αν μιλάμε για πυρηνικό αφοπλισμό, τότε η κατάσταση πραγματικά δεν είναι απλή. Σε λιγότερο από τρία χρόνια, στις 5 Φεβρουαρίου 2018, εμείς με τους Αμερικανούς πρέπει να φτάσουμε στα επίπεδα τα οποία προβλέπονται από την τελευταία Συνθήκη για τη μείωση των στρατηγικών επιθετικών εξοπλισμών. Γεννάται το ερώτημα: Και παραπέρα, τι; Σε αυτό δεν υπάρχει απάντηση, καθώς η κατάσταση στον τομέα της στρατηγικής ασφάλειας είναι πολύ αβέβαιη. Πρόκειται, όπως έχουμε δηλώσει επανειλημμένα, και για το θέμα της αμερικανικής αντιπυραυλικής άμυνας, και για την πιθανή εγκατάσταση όπλων στο διάστημα, και για την ανισορροπία στον τομέα των συμβατικών όπλων. Κανείς μάλλον δεν θα μπορέσει αυτή τη στιγμή να απαντήσει στο ερώτημα, αν είναι δυνατή η σύναψη μιας νέας συμφωνίας στο θέμα της μείωσης των στρατηγικών επιθετικών όπλων. Για εμάς, τουλάχιστον, αυτό το θέμα δεν βρίσκεται στην ατζέντα μας.
«Αγκάθια» για τον αφοπλισμό

ΕΡ: Παραμένει η δυνατότητα διαλόγου με τις ΗΠΑ για το θέμα της αντιπυραυλικής άμυνας;
ΑΠ: Δεν διαθέτω πληροφορίες σχετικά με ενδεχόμενη ετοιμότητα της Ουάσιγκτον να εξετάσει αυτό το θέμα. Ο διάλογος για τα θέματα στρατηγικής σταθερότητας μέσω της προεδρικής επιτροπής, ως γνωστόν έχει διακοπεί. Οι Αμερικάνοι έχουν πει πως είτε με τη Ρωσία, είτε χωρίς αυτή, το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας θα δημιουργηθεί. Επίσης, κατέστησαν σαφές πως δεν θα ικανοποιήσουν τις επιθυμίες μας για νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις, ότι το σύστημα δεν στρέφεται εναντίον της Ρωσίας. Και το γενικό κλίμα όμως των διμερών μας σχέσεων σήμερα δεν ευνοεί καθόλου την επιστροφή στην εξέταση αυτού του θέματος.
ΕΡ: Θεωρείτε ότι σήμερα έχει αυξηθεί η πιθανότητα μιας πυρηνικής σύγκρουσης;
ΑΠ: Όχι, δεν το πιστεύω. Δεν συνέβη στον κόσμο κάτι, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει στη χρήση πυρηνικών όπλων. Και οι Αμερικάνοι, και οι άλλες πυρηνικές χώρες, καταλαβαίνουν καλά το μέτρο της ευθύνης που τους αναλογεί.
ΕΡ: Από το άρθρο 14 της Συνθήκης για τη μείωση των στρατηγικών επιθετικών εξοπλισμών προκύπτει ότι η ανάπτυξη του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας μπορεί να εκληφθεί ως αιτία για έξοδο από τη Συνθήκη. Γιατί μέχρι τώρα η Ρωσία δεν έχει βγει από τη Συνθήκη;
ΑΠ: Υπενθυμίζω ότι το Νοέμβριο του 2011 ο τότε πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντιεφ είχε δηλώσει ότι μπορεί να επανεξετάσουμε τη σχέση μας με τη Συνθήκη, εάν σε κάποια φάση του το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας θίξει τα συμφέροντα ασφαλείας μας. Προς το παρόν, όπως το καταλαβαίνω, τέτοιες καταστάσεις δεν έχουν προκύψει. Η αμερικανική αντιπυραυλική άμυνα βρίσκεται σήμερα στο αρχικό στάδιο ετοιμότητας.
 Ουκρανική κρίση και πυρηνικά

ΕΡ: Η δήλωση του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στο ντοκιμαντέρ «Κριμαία. Ο δρόμος της επιστροφής στο σπίτι», σχετικά με το ότι είχε εξεταστεί η πιθανότητα πολεμικής ετοιμότητας των πυρηνικών όπλων στο αποκορύφωμα της ουκρανικής κρίσης, δεν αποδεικνύει άραγε ότι σήμερα δίδεται μεγαλύτερη σημασία στην ύπαρξη πυρηνικών όπλων, απ’ ό,τι στο παρελθόν;
ΑΠ: Ο πρόεδρος είπε ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο εξετάστηκε, αλλά από τα λεγόμενά του δεν προκύπτει καθόλου ότι οι πυρηνικές δυνάμεις τέθηκαν σε κατάσταση αυξημένης πολεμικής ετοιμότητας…
ΕΡ: Ένα ακόμη οξύ θέμα που εγέρθηκε στη διάρκεια της διάσκεψης, ήταν οι επικρίσεις εναντίον της Ρωσίας για παραβίαση της Συνθήκης για τους πυραύλους μέσου και μικρού βεληνεκούς.
ΑΠ: Θέματα όπως αυτό πρέπει να διευθετούνται διαμέσου της διπλωματικής οδού. Θεωρούμε ότι οι αντεγκλήσεις γι’ αυτό το θέμα στη γενική διάσκεψη για τη ΝΡΤ είναι άκαιρες, αλλά μια και οι αμερικανοί εταίροι έθεσαν πρώτοι το συγκεκριμένο θέμα, εμείς τότε θα εκθέσουμε φυσικά τη θέση μας.
Μη επανδρωμένα αεροσκάφη

ΕΡ: Από τον καιρό της υπογραφής της Συνθήκης για τους πυραύλους μέσου και μικρού βεληνεκούς οι στρατιωτικές τεχνολογίες προχώρησαν πολύ μπροστά. Η ρωσική πλευρά κατηγορεί τις ΗΠΑ για παραβίαση της εν λόγω συνθήκης, ειδικά εξαιτίας των μη επανδρωμένων αεροσκαφών κρούσης.
ΑΠ: Τα συγκεκριμένα μη επανδρωμένα αμερικανικά αεροσκάφη εμπίπτουν απόλυτα στον ορισμό των πυραύλων μέσου και μικρού βεληνεκούς, ανεξάρτητα από τα καθήκοντα που αυτά εκτελούσαν. Πριν αρχίσουν να παράγουν τέτοια μη επανδρωμένα κρούσης, οι αμερικανοί εταίροι θα μπορούσαν να απευθυνθούν σε μας και να προτείνουν μια τροποποίηση της Συνθήκης… Δεν έκαναν όμως κάτι τέτοιο και επέλεξαν το δρόμο της παραβίασης των διατάξεων της Συνθήκης.
ΕΡ: Δηλαδή θεωρείτε υπαρκτή την πιθανότητα τροποποιήσεων στη Συνθήκη;
ΑΠ: Μια τέτοια δυνατότητα αναφέρεται στην ίδια τη Συνθήκη. Η κάθε πλευρά μπορεί να εισάγει οποιαδήποτε τροποποίηση, αλλά αυτή μπορεί να γίνει δεκτή μόνο με τη συγκατάθεση της άλλης πλευράς. Σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση αυτά τα ζητήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται ξεχωριστά. Εμείς πάντως δεν σκοπεύουμε να προβούμε σε καμία τροποποίηση.
Πηγή: http://www.kommersant.ru/doc/2725166
Ποια είναι η άποψή σας; Γράψτε το σχόλιο σας κάτω από το κείμενο ή στη σελίδα μας στο Facebook!

Πηγή

http://dia-kosmos.blogspot.gr/