Η κυβέρνηση έπρεπε να αποκαλύψει την παρακολούθηση τηλεφώνων πριν από τον Σνόουντεν


Ο υποδιευθυντής της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των Ηνωμένων Πολιτειών, Ρίτσαρντ Λέτζετ,  είπε ότι η NSA, της οποίας η αποστολή είναι να υποκλέψει τις επικοινωνίες αντιπάλων και να προστατεύει ευαίσθητα δίκτυα της αμερικανικής κυβέρνησης, «έχει μάθει το μάθημά της» από την εμπειρία της με τον Σνόουντεν. 


Η αμερικανική κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε δημοσιοποιήσει την ύπαρξη του προγράμματος που συνέλεγε στοιχεία από τηλεφωνικές συνδιαλέξεις Αμερικανών προτού αυτό διαρρεύσει από τον Έντουαρντ Σνόουντεν, δήλωσε ο υποδιευθυντής της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των Ηνωμένων Πολιτειών χθες.

Ο Ρίτσαρντ Λέτζετ, ο οποίος συνταξιοδοτείται τον επόμενο μήνα, είπε σε συνέντευξη στο πρακτορείο Reuters ότι η αποκάλυψη του κρυφού προγράμματος από την κυβέρνηση θα την έφερνε σε δύσκολη θέση, αλλά θα μπορούσε να είχε μετριάσει τη ζημιά που έκανε ο Σνόουντεν.

Οι δηλώσεις του Λέτζετ, οι οποίες εκφράζουν και τις σκέψεις μερικών ανώτατων πρώην αξιωματούχων της κυβέρνησης, έγιναν καθώς οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών εντείνουν τις προσπάθειές τους να πείσουν το Κογκρέσο να εγκρίνει ξανά άλλα αμφιλεγόμενα προγράμματα παρακολούθησης.

Τα προγράμματα αυτά επιτρέπουν σε υπηρεσίες πληροφοριών τη συλλογή τεράστιου όγκου ψηφιακών επικοινωνιών από ξένους που ζουν εκτός των ΗΠΑ, αλλά παρεμπιπτόντως συλλέγουν και επικοινωνίες αγνώστου αριθμού Αμερικανών.

Τα προγράμματα, που εξουσιοδοτούνται από το Τμήμα 702 του νόμου περί παρακολούθησης επικοινωνιών αλλοδαπών υπηρεσιών πληροφοριών, λήγουν στις 31 Δεκεμβρίου, εκτός εάν αναλάβει δράση το Κογκρέσο.

Εμπειρία με Σνόουντεν

Ο Λέτζετ είπε ότι η NSA, της οποίας η αποστολή είναι να υποκλέπτει τις επικοινωνίες αντιπάλων και να προστατεύει ευαίσθητα δίκτυα της αμερικανικής κυβέρνησης, «έχει μάθει το μάθημά της» από την εμπειρία της με τον Σνόουντεν. «Είμαστε πολύ ανοικτοί με το πρόγραμμα (του Τμήματος 702), και θα συνεχίσουμε να είμαστε» δήλωσε.

Οι υποστηρικτές του απόρρητου των προσωπικών δεδομένων έχουν επανειλημμένα απαιτήσει από την κυβέρνηση να αποκαλύψει τον αριθμό, έστω κατά προσέγγιση, των Αμερικανών των οποίων οι επικοινωνίες έχουν αλιευθεί από τα προγράμματα που έχουν εξουσιοδότηση από το Τμήμα 702. Αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών έχουν αρνηθεί να το κάνουν. Ωστόσο ο Λέτζετ, σε δηλώσεις του νωρίτερα χθες σε φόρουμ του Ινστιτούτου Aspen, απάντησε καταφατικά όταν ερωτήθηκε αν θα δοθεί μια εκτίμηση για τον αριθμό αυτό έως το τέλος του χρόνου.

Στη συνέντευξή του στις εγκαταστάσεις της NSA έξω από την Ουάσιγκτον, ο Λέτζετ εξέφρασε την ανησυχία του για τον βαθμό που είναι ευάλωτες σημαντικές αμερικανικές δομές σε κυβερνοεπιθέσεις από άλλη χώρα. «Όλοι οι κύριοι πρωταγωνιστές απειλών που μας δημιουργούν ανησυχία έχουν στήσει τις προσπάθειές τους, έχουν (αποκτήσει) αυτή την ικανότητα» είπε.

Μάχη στον κυβερνοχώρο

«Μπορείς να θέσεις εκτός λειτουργίας ένα σύστημα κυκλοφορίας οχημάτων; Εντελώς. 
Μπορείς να θέσεις εκτός λειτουργίας συστήματα επικοινωνιών; Εντελώς. 
Μπορείς να θέσεις εκτός λειτουργίας τη διανομή αερίου και πετρελαίου, και ενέργειας; Ασφαλώς και μπορείς. (...) 
Είμαστε πιό ευάλωτοι από τους περισσότερους», πρόσθεσε.

Ο Λέτζετ έδωσε ένα παράδειγμα από τις «κρυφές μάχες» του κυβερνοχώρου που διαδραματίζονται παγκόσμια σε 24ωρη βάση. Όπως είπε, στα τέλη του 2015 μια ξένη χώρα διείσδυσε σε ένα μη διαβαθμισμένο σύστημα υπολογιστών της αμερικανικής κυβέρνησης και κλήθηκε η NSA να βοηθήσει. Στο παρελθόν, όταν ένας αντίπαλος καταλάβαινε ότι είχε αποκαλυφθεί η παρουσία του, αποσυρόταν. Αυτό που συνέβη εδώ όμως, ήταν να περάσουν στην αντεπίθεση. Οπότε έγινε κάτι σαν τη μάχη χέρι με χέρι», ανέφερε, συμπληρώνοντας: 
«Αφαιρούσαμε το κακόβουλο λογισμικό. Αυτοί ανέπτυσσαν νέο κακόβουλο λογισμικό, παρότι ήξεραν ότι είχαμε μπει στο σύστημα. Προσπαθούσαν απλώς να μας παρακάμψουν».
Ο Λέτζετ αρνήθηκε να αναφέρει ποιός ήταν ο δράστης της επίθεσης ή το σύστημα υπολογιστών στο οποίο είχαν εμπλακεί.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters
Πηγή
http://dia-kosmos.blogspot.gr/

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πως γίνεσαι ΠΡΟΔΟΤΗΣ; Η κα Μακρή αποκάλυψε τι έγινε στην συνεδρίαση της Κ.Ο. όταν ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε το όνομα του Προκόπη Παυλόπουλου για την θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Τα Αρχεία της KGB - Απόρρητος Φάκελος JFK 1999 -Συνωμοσία για φόνο:

Δράκοι ....παντού δράκοι!.....

CIA Director Pompeo Oversees Capture Of UN Pedophile Who Leaked Video Of Hillary Clinton Killing Child

ΕΒΡΑΙΟΙ!....ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΟΚΡΑΤΙΑ