“Το ανάλογο αξίωμα της κοινωνικής μηχανικής είναι: Αν κάτι δεν έχει αναφερθεί, δεν συνέβη ποτέ”
"Σε Έναν Κόσμο Προπαγάνδας, Η Αλήθεια Είναι Πάντα Μια Συνωμοσία"
"Το Ποιο Επικίνδυνο Από Όλα Τα Ηθικά Διλήμματα Είναι Όταν, Είμαστε Υποχρεωμένοι Να Κρύβουμε Την Αλήθεια Για Να Βοηθήσουμε Την Αλήθεια Να Νικήσει"

Σοκαριστικές προειδοποιήσεις φορέων και επιστημόνων ...Ακτινοβολία 5G-Το DNA ως κεραία για τις ακτινοβολίες

“Κάποτε χρησιμοποιούσαμε τα μικροκύματα για αντισύλληψη. Σήμερα τηλεφωνούμε με αυτά. Βγάλτε συμπέρασμα” Δρ. Huai Chiang, σύμβουλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σε θέματα ακτινοβολιών, Ιατρική Σχολή Zhejiang Κίνας 


Πόσο μας επηρεάζουν ασύρματα τηλέφωνα, μόντεμ (Wi-Fi), κεραίες κινητής τηλεφωνίας, καλώδια ΔΕΗ, baby monitor κ.α. Τι προειδοποιεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Ρωσική Επιτροπή για την Προστασία από την Μη-Ιονίζουσα Ακτινοβολία, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και δεκάδες κορυφαίοι επιστήμονες.

"Προτείνουμε στα κράτη μέλη να λάβουν όλα τα εύλογα μέτρα για τη μείωση της έκθεσης σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία (...), να επανεξετάσουν την επιστημονική βάση για τα όρια ασφαλείας που έχουν τεθεί (...) να εφαρμόσουν όρια που θα καλύπτουν τόσο τις θερμικές επιδράσεις όσο και τις άθερμες ή βιολογικές επιδράσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας (...) και να διοργανώσουν καμπάνιες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σχετικά με τους κινδύνους από τις δυνητικά επιβλαβείς μακροπρόθεσμες βιολογικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην ανθρώπινη υγεία, ιδιαίτερα με στόχο τα παιδιά, τους εφήβους και τους νέους σε ηλικία αναπαραγωγής"Συμβούλιο της Ευρώπης, Ψήφισμα 1815/2011

“Τα όρια της έκθεσης του κοινού στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία είναι ανεπαρκή. Δεν λαμβάνουν υπόψη τους τις εξελίξεις στις τηλεπικοινωνίες και την ύπαρξη ευάλωτων ομάδων πληθυσμού όπως οι έγκυες, τα νεογέννητα και τα παιδιά” Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ψήφισμα 2007/2252 [1]

“Εκφράζουμε την ανησυχία μας για τον όγκο των δεδομένων που δείχνουν ότι η έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία, σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από τα ισχύοντα, επηρεάζει την βασική ανθρώπινη βιολογία και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο του καρκίνου και άλλων χρόνιων ασθενειών” Διεθνές Επιστημονικό Ψήφισμα του Porto Alegre (2009)

“Τα τελευταία χρόνια έχουμε παρατηρήσει μια δραματική αύξηση των σοβαρών και χρόνιων νοσημάτων στους ασθενείς μας όπως:
  1. προβλήματα μάθησης, συγκέντρωσης και συμπεριφοράς (σύνδρομο έλλειψης προσοχής κ.α.) 
  2. ακραίες διακυμάνσεις στην πίεση που δυσκολότερα πια ρυθμίζονται με φάρμακα 
  3. καρδιακές προσβολές σε ολοένα και μικρότερες ηλικίες 
  4. εκφυλιστικές ασθένειες του εγκεφάλου (π.χ. Αλτσχάϊμερ) και επιληψία 
  5. λευχαιμία και όγκους στον εγκέφαλο 
Επίσης συμπτωμάτων που λανθασμένα χαρακτηρίζονται ως ψυχοσωματικά όπως πονοκέφαλοι, ημικρανίες, χρόνια εξάντληση, αϋπνία, βουητό των αυτιών και μυϊκοί πόνοι (...)

Οι προσπάθειες αποκατάστασης της υγείας γίνονται όλο και πιο αναποτελεσματικές.

Η ανεμπόδιστη και συνεχής διείσδυση των ασύρματων ακτινοβολιών στους χώρους εργασίας και τα σπίτια (και ειδικά στα υπνοδωμάτια - απαραίτητους χώρους ξεκούρασης και αναζωογόνησης) προκαλεί αδιάκοπο στρες και εμποδίζει την πλήρη ανάρρωση του ασθενούς (...)

Έχουμε πλέον ξεκάθαρα παρατηρήσει τη χρονική και χωροταξική σύνδεση των ασθενειών με περιπτώσεις γειτονικής εγκατάστασης κεραίας κινητής τηλεφωνίας, εκτεταμένης χρήσης κινητού τηλεφώνου, εγκατάστασης ασύρματου τηλεφώνου στο ίδιο ή σε διπλανά σπίτια κ.α.


Είναι πολύ συχνό το φαινόμενο χρόνιες ασθένειες να βελτιώνονται ή να θεραπεύονται σε σύντομο χρόνο από την μείωση της ηλεκτρομαγνητικής ρύπανσης στο περιβάλλον του ασθενούς”

The Freiburger Appeal - Ψήφισμα της Ένωσης Περιβαλλοντικής Ιατρικής Γερμανίας (IGUMED) [2]

“Τα ισχύοντα όρια ασφαλείας είναι ανεπαρκή. (...) Καλούμε τις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν την Αρχή της Προφύλαξης, μέχρι να αναπτυχθούν βιολογικά επαρκή όρια για την προστασία του πληθυσμού, όχι μόνο από την απορρόφηση ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας από το κεφάλι, αλλά και από τις αρνητικές επιπτώσεις στην βιοχημεία, την φυσιολογία και τους ηλεκτρικούς βιορυθμούς” Ψήφισμα της Βενετίας (2008), Διεθνής Επιτροπή για την Ηλεκτρομαγνητική Ασφάλεια (IECEM) [3]

“Τα πειραματόζωα είναι σίγουρα νεκρά, οι αλλαγές στο εγκεφαλογράφημα είναι ξεκάθαρες όπως είναι και οι μαύρες κηλίδες στον εγκέφαλο, οι διαρροές του αιματοεγκεφαλικού φραγμού, η διασπάσεις του DNA και ο ερεθισμός των νεύρων.



Τα ερυθρά αιμοπετάλια συσσωρεύονται, τα αυτιά βουίζουν, η πίεση ανεβαίνει και η συγκέντρωση μειώνεται (…)

Οι ερευνητές που έκαναν αυτές και πολλές άλλες διαπιστώσεις είναι αναγνωρισμένοι σε όλο τον κόσμο, προέρχονται από διακεκριμένα πανεπιστήμια, ινστιτούτα και εργαστήρια, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ακόμη και από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Ψευδής συναγερμός? Σε καμία περίπτωση.

Καρκίνος, λευχαιμία, όγκοι στον εγκέφαλο, διαρροή αιματοεγκεφαλικού φραγμού, αιχμές στα εγκεφαλογραφήματα, νευρική διέγερση, πονοκέφαλοι, προβλήματα ύπνου κ.α. δεν έχουν τίποτα να κάνουν με την θέρμανση των ιστών. Έχουν σχέση με μη θερμικούς μηχανισμούς που δεν μπορούν να εξηγηθούν με την απλή ανάπτυξη θερμότητας. (...)

Αν η θερμότητα είναι το πρόβλημα, γιατί δεν απαγορεύουν τις θερμάστρες, τα πιστολάκια για τα μαλλιά και τις σάουνες;” Wolfgang Maes, γερμανικό Ινστιτούτο Βιολογίας Κτιρίων[4]

“Δεν έχω καμία αμφιβολία, ότι την παρούσα στιγμή, ο μεγαλύτερος παράγοντας ρύπανσης του περιβάλλοντος είναι η εξάπλωση των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων” Δρ. Robert Becker, 2 φορές υποψήφιος βραβείου Νόμπελ [5]

“50 χρόνια πριν, ήταν αδύνατο να μετρήσουμε 10 pW/cm2 στην περιοχή συχνοτήτων 100KHz- 300 GHz. Σήμερα αναλόγως με την τοποθεσία καταγράφονται τιμές 1-100 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερες.

Σύμφωνα με ένα αυξανόμενο αριθμό επιδημιολογικών και πειραματικών ερευνών, ακόμη και η ελάχιστη έκθεση σε μη ιονίζοντα ηλεκτρομαγνητικά πεδία, αυξάνει τον κίνδυνο του καρκίνου, μπορεί να συνοδευτεί από νευρικές διαταραχές και διάσπαση των 24ωρων βιολογικών ρυθμών και φαίνεται ικανή να επηρεάσει τους αναπτυσσόμενους οργανισμούς.

Τα αποτελέσματα πολλών in vivo και in vitro ερευνών δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι μηχανισμοί που προκαλούν τέτοιες δυσλειτουργίες και ασθένειες, εντοπίζονται στην κυτταρική μεμβράνη και οδηγούν στην διακοπή της έκκρισης μελατονίνης και την αποδυνάμωση της ορνιθικής δεκαρμποξυλάσης και των Τ- λεμφοκυττάρων, συνηγορώντας στον πιθανή συμβολή των μη ιονίζουσων ακτινοβολιών στην ανάπτυξη καρκίνου” Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ψήφισμα Β3-0280 [6]

"Νέες έρευνες, δείχνουν ότι σχεδόν όλες οι μάστιγες που έπληξαν τον άνθρωπο από τον 20ο αιώνα, όπως η παιδική λευχαιμία, ο καρκίνος του στήθους, το κακόηθες μελάνωμα και το άσθμα μπορούν να συνδεθούν με τη χρήση του ηλεκτρισμού" Δρ. Samuel Milham, Ιατρικός ερευνητής εργασιακής επιδημιολογίας [16]

“Μια κύρια σύγχρονη απειλή για την δημόσια υγεία είναι το τεχνητό ηλεκτρομαγνητικό νέφος (electrosmog). Αυτή η μη ιονίζουσα ηλεκτρομαγνητική ρύπανση είναι ιδιαίτερα ύπουλη, γιατί διαφεύγει τον εντοπισμό της από τις αισθήσεις μας – μια συνθήκη που προκαλεί μια περιφρονητική στάση σε σχέση με την ανάγκη για την προσωπική μας προστασία. Κι όμως, η φύση του φαινομένου αυτού είναι τέτοια που κυριολεκτικά δεν υπάρχει μέρος να κρυφτούμε. Επιπρόσθετα, δεδομένου του μικρού χρονικού διαστήματος στο οποίο η ανθρωπότητα είναι εκτεθειμένη σε αυτό, δεν έχουμε αποκτήσει εξελικτική ανοσία ενάντια στις αρνητικές επιπτώσεις υγείας ή στις παρεμβολές που προκαλεί στις φυσιολογικές ηλεκτρομαγνητικές διαδικασίες του οργανισμού μας”[9]

“Ως γονιός θα ήμουν εξαιρετικά επιφυλακτικός να επιτρέψω στα παιδιά μου τη χρήση κινητού τηλεφώνου, ακόμη και για πολύ λίγο χρόνο. Η συμβουλή μου θα ήταν να αποφύγουν τα κινητά”
“Στην ερώτηση αν υπάρχει αποδεδειγμένα πιθανός κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, η απάντηση είναι αδιαμφισβήτητα ναι. Στην πραγματικότητα είναι μάλλον απίθανο να είχε εγκριθεί ένα νέο φάρμακο αν υπήρχε αντίστοιχη αβεβαιότητα για την βλαπτικότητα του (…)

Αρνητικές επιπτώσεις υγείας που προκαλούνται στους ανθρώπους όπως πονοκέφαλοι, αϋπνία, βλάβες στην μνήμη κλπ, μπορεί να μην απειλούν τη ζωή αλλά έχουν ένα εξασθενητικό αποτέλεσμα που επηρεάζει την ευεξία και στην περίπτωση των παιδιών μπορεί να υπονομεύσει την νευρολογική και ακαδημαϊκή τους ανάπτυξη, όπως είναι ήδη φανερό από τις εμπειρίες γειτνίασης παιδικών σταθμών με κεραίες κινητής τηλεφωνίας (…)

Η τοποθέτηση κεραιών κινητής τηλεφωνίας κοντά σε σχολεία και παιδικούς σταθμούς πρέπει να οπωσδήποτε να εμποδιστεί: το οικονομικό όφελος δεν πρέπει να επιτραπεί να είναι το κυρίαρχο μέλημα”[10]

Δρ. Gerard Hyland, βιοφυσικός, Πανεπιστήμιο Warwick, 2 φορές υποψήφιος βραβείου Νόμπελ Ιατρικής

“Τα παιδιά είναι πιθανώς περισσότερο ευάλωτα στις ακτινοβολίες εξαιτίας του αναπτυσσόμενου νευρικού τους συστήματος, της μεγαλύτερης απορρόφησης ενέργειας από τον εγκέφαλο και του μεγαλύτερου χρόνου εφόρου ζωής έκθεσης” Πόρισμα ερευνών του Βρετανικού Κοινοβουλίου (Stewart Report) [22]

“Έρευνες στο κυτταρικό επίπεδο αποδεικνύουν ότι η έκθεση σε ασύρματες ακτινοβολίες, σε επίπεδα πολύ μικρότερα από τα σημερινά «όρια ασφαλείας», οδηγούν σε διαταραχές ύπνου, κατάθλιψη, χρόνια κόπωση, πονοκέφαλο, μειωμένη ικανότητα μάθησης, αποβολές εγκυμοσύνης, πρόωρη παιδική θνησιμότητα, εκ γενετής παραμορφώσεις,(...) λευχαιμία, καρκίνο του εγκέφαλου, του στήθους και των όρχεων (...) ενώ οι εκτεθειμένοι σε ακτινοβολία γονείς αποκτούν παιδιά με μεγαλύτερο ποσοστό καρκίνων του κεντρικού νευρικού συστήματος και άλλων προβλημάτων υγείας.

Το πρόβλημα είναι ότι παρά τις τόσες έρευνες που δείχνουν αρνητικές βιολογικές επιπτώσεις, υπάρχει μια ενορχηστρωμένη καμπάνια, για να αγνοηθούν και να δυσφημιστούν οι αγγελιοφόροι τους. Οι μελέτες δεν είναι γενικώς γνωστές στις αρχές, οι οποίες εμπιστεύονται οργανισμούς που θεωρητικά είναι έμπιστοι αλλά ηθελημένα παρουσιάζουν ελλιπώς τις δημοσιευμένες μελέτες. Το γεγονός αυτό συνεχίζει να καθυστερεί την λήψη μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας, διατηρώντας την μη αποδεδειγμένη υπόθεση ότι η θέρμανση των ιστών είναι η μόνη επίδραση”
Δρ. Neil Cherry, Πανεπιστήμιο Lincoln Νέας Ζηλανδίας [11]

“Εκφράζουμε την ανησυχία μας για τον όγκο των δεδομένων που δείχνουν ότι η έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία, σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από τα ισχύοντα, επηρεάζει την βασική ανθρώπινη βιολογία και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο του καρκίνου και άλλων χρόνιων ασθενειών” Ψήφισμα του Porto Alegre (2009), Διεθνής Επιτροπή για την Ηλεκτρομαγνητική Ασφάλεια (IECEM) [12]

“Το σημαντικότερο σημείο που πρέπει να συνειδητοποιήσει ο κόσμος για τις ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες, είναι ότι δεν είναι απαραίτητο να έχουν μεγάλη ένταση για να προκαλέσουν βιολογικές επιδράσεις. Υπάρχουν πια σημαντικές αποδείξεις ότι σήματα εξαιρετικά χαμηλής ισχύος έχουν συνέπειες. Οι επιδρώσες χαμηλές εντάσεις είναι περίπου 1000 φορές μικρότερες από τα όρια έκθεσης που έχουν εκτιμηθεί από τους κατά τα άλλα γνωστικούς θεωρητικούς επιστήμονες, οι οποίοι σε μια ματαιόδοξη προσέγγιση της επιστήμης, απέρριψαν όλα τα αντίθετα στοιχεία ως ασύμβατα με τους μεγαλοπρεπείς υπολογισμούς τους. Αυτά τα εσφαλμένα υπολογισμένα όρια έκθεσης πρέπει να διορθωθούν από τους νομοθέτες” Abraham Liboff, ερευνητής, Κέντρο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας, Πανεπιστήμιο Florida Atlantic [13]

"Με βάση τα ισχύοντα επιστημονικά στοιχεία, πολλοί ειδικοί στην δημόσια υγεία πιστεύουν ότι είναι πιθανό να αντιμετωπίσουμε μια επιδημία καρκίνων στο μέλλον, λόγω της ανεξέλεγκτης χρήσης κινητών τηλεφώνων και της αυξημένης έκθεσης του κοινού στα δίκτυα Wi-Fi και τις άλλες ασύρματες τεχνολογίες" Δρ. David Carpenter, σχολή Δημόσιας Υγείας, Πανεπιστήμιο Albany Νέας Υόρκης [14]

“Τα τεχνητά ηλεκτρομαγνητικά πεδία, με μια μεγάλη γκάμα συχνοτήτων, αποτελούν ένα σοβαρό περιβαλλοντικό ζήτημα. Ωστόσο, λίγοι περιβαλλοντολόγοι γνωρίζουν κάτι για αυτό, ίσως επειδή το θέμα ήταν για τόσο καιρό στην δικαιοδοσία των φυσικών και των μηχανικών, που οι βιολόγοι έχασαν την επαφή με την θεμελιώδη παρουσία του ηλεκτρομαγνητισμού στο βιολογικό παράδειγμα.

Όλα τα ζώντα κύτταρα και οι οργανισμοί, ανεξαρτήτως γένους ή είδους, είναι δυναμικά συνδεδεμένα ηλεκτρικά συστήματα, εντελώς εξαρτημένα από τον βιοηλεκτρισμό για τις πιο βασικές μεταβολικές διαδικασίες. Αποδεικνύεται ότι όλα τα πλάσματα είναι εξαιρετικά ευαίσθητα σε πολύ μικρή έκθεση στις ακτινοβολίες.

Τα ζώντα κύτταρα ερμηνεύουν αυτή την έκθεση σαν μέρος των φυσικών κυτταρικών διαδικασιών (όπως χτύπος της καρδιάς, εγκεφαλικά κύματα, κυτταρική διαίρεση κλπ).

Το πρόβλημα είναι ότι οι τεχνητές ακτινοβολίες δεν είναι «φυσιολογικές». Είναι τεχνουργήματα με ασυνήθιστες εντάσεις, χαρακτηριστικά εκπομπής σήματος, ψηφιακά πρωτόκολλα και κυματομορφές, που δεν συναντώνται στη φύση. Και μπορούν να αποπροσανατολίσουν τα κύτταρα με εκατομμύρια τρόπους.

Κάθε όψη του οικοσυστήματος μπορεί να επηρεαστεί, συμπεριλαμβανομένου όλων των ζώων, των ανθρώπων, των φυτών ακόμη και των μικροοργανισμών.

Ήδη βλέπουμε προβλήματα σε πουλιά, νυχτερίδες και μέλισσες. Τα άγρια είδη είναι γνωστό ότι εγκαταλείπουν τις περιοχές όπου τοποθετούνται κεραίες κινητής τηλεφωνίας.

Η ασύρματη ακτινοβολία είναι, μεταξύ των άλλων, δεδομένα κατασταλτικό του ανοσοποιητικού συστήματος. Αποτελεί μια μορφή ενεργειακής μόλυνσης του αέρα και έτσι πρέπει να την αντιλαμβανόμαστε. Οι άνθρωποι δεν είναι το μόνο είδος που επηρεάζεται.

Η υγεία του πλανήτη μας μπορεί να είναι σε κίνδυνο από το νέο περιβαλλοντικό ζήτημα που προστίθεται στα ήδη υπάρχοντα.

Οι πολίτες πρέπει να ζητήσουν από τις κυβερνήσεις τους να χρηματοδοτήσουν σχετικές έρευνες, χωρίς την επιρροή της βιομηχανίας”

Blake Levit, συγγραφέας του βιβλίου “Electromagnetic Fields, A Consumer’s Guide to the Issues and How to Protect Ourselves”[15]

"Νέες έρευνες, δείχνουν ότι σχεδόν όλες οι μάστιγες που έπληξαν τον άνθρωπο από τον 20ο αιώνα, όπως η παιδική λευχαιμία, ο καρκίνος του στήθους, το κακόηθες μελάνωμα και το άσθμα μπορούν να συνδεθούν με τη χρήση του ηλεκτρισμού" Δρ. Samuel Milham, Ιατρικός ερευνητής εργασιακής επιδημιολογίας [16]

"Δεν μπορείτε να την δείτε, να τη γευτείτε ή να τη μυρίσετε, αλλά αποτελεί μία από τις πιο διάχυτες περιβαλλοντικές εκθέσεις στις βιομηχανικές χώρες σήμερα. Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία ή τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία είναι οι όροι που περιγράφουν σε γενικές γραμμές τις εκθέσεις που προκαλούνται από μια μεγάλη ποικιλία ενσύρματων και ασύρματων τεχνολογιών που έχουν αλλάξει το τοπίο της ζωής μας με αμέτρητους ευεργετικούς τρόπους. Ωστόσο, οι τεχνολογίες αυτές έχουν σχεδιαστεί για να μεγιστοποιήσουν την ενεργειακή απόδοση και την ευκολία, χωρίς να λαμβάνονουν υπόψη τις βιολογικές επιπτώσεις στους ανθρώπους.

Με βάση νέες έρευνες, υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις μεταξύ των επιστημόνων και του κοινού, σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία που συνδέονται με αυτές τις τεχνολογίες. Τα ανθρώπινα όντα αποτελούν βιοηλεκτρικά συστήματα. Η καρδιά και το μυαλό μας διέπονται από εσωτερικά βιοηλεκτρικά σήματα. (...) Περιβαλλοντικές εκθέσεις σε τεχνητά ηλεκτρομαγνητικά πεδία μπορούν να αλληλεπιδρούν με τις θεμελιώδεις βιολογικές διεργασίες στο ανθρώπινο σώμα. Αρκετές δεκαετίες διεθνών επιστημονικών ερευνών επιβεβαιώνουν ότι τα τεχνητά ηλεκτρομαγνητικά πεδία είναι βιολογικά δραστικά σε ζώα και σε ανθρώπους, γεγονός που μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία.

Οι βιολογικές επιδράσεις είναι ξεκάθαρες και μπορούν να έχουν επιπτώσεις υγείας

Βιολογικές επιδράσεις παρατηρούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα έκθεσης σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία χαμηλών και υψηλών συχνοτήτων.

Βιολογικές επιδράσεις μπορεί να υπάρχουν σε λίγα λεπτά, σε επίπεδα που σχετίζονται με χρήση κινητού και ασύρματου τηλεφώνου (...) την έκθεση σε κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ασύρματα μόντεμ (WI-FI) και ασύρματους μετρητές ρεύματος που προκαλούν ολόσωμη έκθεση.

Πολλές από αυτές τις βιολογικές επιδράσεις μπορεί εύλογα να θεωρηθεί ότι έχουν ως αποτέλεσμα δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία, όταν η έκθεση είναι παρατεταμένη ή χρόνια.

Αυτό συμβαίνει επειδή παρεμβαίνουν στις φυσιολογικές διαδικασίες του σώματος (διαταράσσουν την ομοιόσταση), εμποδίζουν την επιδιόρθωση του κατεστραμμένου DNA, προκαλούν ανισσοροπίες στο ανοσοποιητικό σύστημα, μεταβολικές διαταραχές και μειωμένη ανθεκτικότητα σε ασθένειες με πολλαπλούς τρόπους. Απαραίτητες λειτουργίες του σώματος μπορεί τελικά να απενεργοποιηθούν εξαιτίας των αδιάκοπων εξωτερικών πιέσεων (από ολοσυστεμικές ηλεκτροφυσιολογικές παρεμβολές) και να οδηγήσουν σε διάχυτη δυσλειτουργία του μεταβολισμού και των αναπαραγωγικών λειτουργίων.

Αρκετές χιλιάδες επιστημονικές μελέτες, εδώ και τέσσερις δεκαετίες, δείχνουν σοβαρές βιολογικές επιδράσεις και βλάβες στην υγεία από ηλεκτρομαγνητικά πεδία χαμηλών και υψηλών συχνοτήτων. Αυτές οι μελέτες αναφέρουν γονιδιοτοξικότητα, βλάβες στο DNA μονής και διπλής έλικος, συμπύκνωση χρωματίνης, απώλεια της ικανότητας επιδιόρθωσης του DNA στα ανθρώπινα βλαστικά κύτταρα, μείωση των καθαριστών των ελεύθερων ριζών (κυρίως μελατονίνη), μη φυσιολογική γονιδιακή μεταγραφή, νευροτοξικότητα, καρκινογένεση, βλάβη στην μορφολογία και λειτουργία του σπέρματος, επιπτώσεις στη συμπεριφορά και στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου των μητέρων που χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η πλειοψηφία των νεότερων ερευνών επιβεβαιώνει τις επιπτώσεις υγείας

Από το 2007 έως το 2012 που ανανεώθηκε η BioInitiative Report υπάρχουν περισσότερες αποδείξεις για τις επιπτώσεις υγείας, σε ένα ευρύτερο φάσμα μελετών. Τα επίπεδα των βιολογικών επιδράσεων είναι εξαιρετικά χαμηλά.

Νέες έρευνες απευθύνονται στο θέμα της γονιμότητας και της αναπαραγωγής, στις επιπτώσεις σε έμβρυα και νεογνά, σε προβλήματα μάθησης και συμπεριφοράς των παιδιών και νευρολογικές βλάβες. Υπάρχουν περισσότερες μελέτες για τα κινητά τηλέφωνα και τους σταθμούς βάσης, με μακρύτερες περιόδους δοκιμών, πολύ περισσότερες πληροφορίες σχετικά με γενετικές βλάβες και επιβεβαίωση του αυξημένου κινδύνου καρκίνου του εγκεφάλου από όχι μία ή δύο μελέτες, αλλά από πολλές μελέτες συμπεριλαμβανομένης και την μαζικής έκθεσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Interphone που πραγματοποιήθηκε σε 13 χώρες.

Υπάρχουν πολλές μελέτες που αναφέρουν επιπτώσεις από την ακτινοβολία του κινητού τηλεφώνου (ακόμη και σε κατάσταση αναμονής), τα ασύρματα laptop, τη χρήση κινητού τηλεφώνου από τις μητέρες που έχει ως αποτέλεσμα την διαφορετική εμβρυϊκή ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών, και περισσότερες αποδείξεις ότι το φράγμα αίματος-εγκεφάλου και της μνήμης βρίσκονται σε κίνδυνο από τη χρήση κινητού τηλεφώνου.

Υπάρχουν πολλές έρευνες σε ανθρώπους και ζώα που δείχνουν ότι βασικές περιοχές του εγκεφάλου επηρεάζεται αρνητικά από νόμιμα επίπεδα ασύρματων ακτινοβολιών.

Υπάρχει καλύτερη κατανόηση των σημαντικών φυσικών και βιολογικών παραγόντων που κάνουν τα τεχνητά ηλεκτρομαγνητικά πεδία ισχυρούς διαταράκτες των ζωντανών ιστών και των βασικών μεταβολικών διεργασιών.

Στις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν από το 2007 έως το 2012:

νευρολογικές επιπτώσεις λόγω έκθεσης σε ασύρματες ακτινοβολίες δείχνεί το 93% των σχετικών ερευνών!

γενοτοξικές επιπτώσεις λόγω έκθεσης σε ασύρματες ακτινοβολίες δείχνεί το 81% των σχετικών ερευνών!

μείωση παραγωγής μελατονίνης λόγω έκθεσης σε ακτινοβολίες χαμηλών συχνοτήτων δείχνει το 85% των σχετικών ερευνών!

σύνδεση με την πρόκληση Αλτσχάϊμερ λόγω έκθεσης σε ακτινοβολίες χαμηλών συχνοτήτων δείχνεί το 75% των σχετικών ερευνών!

Αποδείξεις για τις επιπτώσεις σε γονιμότητα και αναπαραγωγή

Υπάρχει μια πραγματική πλημμύρα των νέων μελετών που αναφέρουν βλάβη του σπέρματος σε ανθρώπους και ζώα, οδηγώντας σε σημαντικές ανησυχίες για τη γονιμότητα, την αναπαραγωγή και την υγεία των απογόνων.

Αρκετά διεθνή εργαστήρια έχουν αναπαραγάγει μελέτες που δείχνουν δυσμενείς επιπτώσεις στην ποιότητα του σπέρματος, την κινητικότητα και την παθολογία στους άνδρες που χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα, palmtop ή συσκευή τηλεειδοποίησης στη ζώνη τους ή σε μια τσέπη.

Μελέτες του ανθρώπινου σπέρματος δείχνουν γενετικές (DNA) βλάβες από τα κινητά τηλέφωνα σε κατάσταση αναμονής και από ασύρματη χρήση φορητού υπολογιστή. Το σπέρμα δεν μπορεί να επισκευάσει βλάβες του DNA.

Μειωμένη ποιότητα, κινητικότητα και βιωσιμότητα του σπέρματος συμβαίνει σε εκθέσεις 0.00034 μW/cm2 σε 0,07 μW/cm2 (σ.σ. πολύ χαμηλές) με αποτέλεσμα την μείωση της ανδρικής γονιμότητας.

Επιπτώσεις σε έμβρυα, νεογέννητα και παιδιά

Η εμβρυϊκή και παιδική έκθεση στην ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων και ασύρματων τεχνολογιών μπορεί να είναι ένας παράγοντας κινδύνου για την υπερκινητικότητα, τις μαθησιακές διαταραχές και προβλήματα συμπεριφοράς στο σχολείο.

Πηγές έκθεσης του εμβρύου και του νεογνού που προκαλούν ανησυχία περιλαμβάνουν την ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων (τόσο η πατρική χρήση ασύρματων συσκευών που φοριούνται στο σώμα όσο και της μητρικής χρήσης των ασύρματων τηλεφώνων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης).

Τα παιδιά των οποίων οι μητέρες χρησιμοποιούσαν κινητά τηλέφωνα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είχαν 25% περισσότερα συναισθηματικά προβλήματα, 35% περισσότερη υπερκινητικότητα και 49% περισσότερα προβλήματα συμπεριφοράς (Divan et al., 2008).

Η έκθεση σε κινητά τηλέφωνα έχει συνδεθεί με αλλοιωμένη εμβρυϊκή ανάπτυξη του εγκεφάλου και Διαταραχές Έλλειψης Προσοχής – Υπερδραστηριότητα (ADHD - ADD) στους απογόνους εγκύων ποντικιών.

Πολλές διαταραχές φυσιολογικών διαδικασιών και αποκλίσεις συμπεριφοράς σε άτομα με Διαταραχές Φάσματος Αυτισμού παρουσιάζουν μεγάλες ομοιότητες με εκείνες που σχετίζονται με βιολογικές επιπτώσεις από ηλεκτρομαγνητικά πεδία χαμηλών και υψηλών συχνοτήτων. Βιοδείκτες της νόσου και τα κλινικά συμπτώματα έχουν εντυπωσιακές ομοιότητες.

Η ολόσωμη έκθεση σε ακτινοβολίες υψηλών συχνοτήτων από σταθμούς βάσης κινητής τηλεφωνίας, μοντεμ WI-FI και ασύρματους φορητούς υπολογιστές, η χρήση θερμοκοιτίδων για τα νεογνά με υπερβολικά υψηλές ακτινοβολίες χαμηλών συχνοτήτων, οδηγούν σε διαταραχές στη μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού και μειωμένα επίπεδα μελατονίνης σε νεογνά, και παρατηρείται μεγαλύτερη προδιάθεση του παιδιού σε λευχαιμία και άσθμα όπου υπήρξε υψηλή μητρική έκθεση σε ακτινοβολίες χαμηλών συχνοτήτων, όπως η έκθεση των εγκύων σε μαγνητική τομογραφία.

Με την επιδημία του αυτισμού, να πλήττει μία οικογένεια στις 88, και το ποσοστό να εξακολουθεί να αυξάνεται σε ετήσια βάση, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το σώμα των αποδεικτικών στοιχείων. Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχουν οι κίνδυνοι αυτοί, ότι η μετάβαση στις ασύρματες τεχνολογίες δεν θα πρέπει να θεωρείται ασφαλής και ότι είναι αξίζει πολύ τον κόπο να ελαχιστοποιούν τις εκθέσεις, εξακολουθώντας να παρέχουν τα οφέλη της τεχνολογίας στη μάθηση, αλλά χωρίς την απειλή του κινδύνου για την υγεία και τα προβλήματα στη μάθηση και τη συμπεριφορά στην τάξη.

Ο αιματοεγκεφαλικός φραγμός είναι σε κίνδυνο

Ο αιματοεγκεφαλικός φραγμός (blood brain barrier) είναι ένα προστατευτικό φράγμα που εμποδίζει την ροή των τοξινών στον ευαίσθητο ιστό του εγκεφάλου. Η αυξημένη διαπερατότητα του που προκαλείται από ακτινοβολία κινητού τηλεφώνου μπορεί να οδηγήσει σε νευρωνική βλάβη. Συνοψίζοντας τις έρευνες, είναι πιο πιθανό από ό,τι απίθανο, τα μη θερμικά επίπεδα ακτινοβολίας από τα κινητά τηλέφωνα και τους σταθμούς βάσης κινητής τηλεφωνίας να έχουν επιδράσεις βιολογία.

Αν ο αιματοεγκεφαλικός φραγμός είναι ευάλωτος σε σοβαρές και συνεχείς ζημιές από ασύρματα ακτινοβολίες, τότε θα πρέπει ίσως να εξετάσουμε το φράγμα αίματος-οφθαλμών (που προστατεύει τα μάτια), το φράγμα αίματος-πλακούντα (που προστατεύει το αναπτυσσόμενο έμβρυο ) και το φράγμα αίματος – εντέρου (που προστατεύει τη σωστή πέψη και τη διατροφή), και το φράγμα αίματος – όρχεων (που προστατεύει την ανάπτυξη σπέρματος) για να δούμε αν και αυτοί μπορεί να υποστούν βλάβη από τις ασύρματες ακτινοβολίες.

Επιδημιολογικές έρευνες σταθερά δείχνουν αυξήσεις του κινδύνου για καρκίνο του εγκεφάλου

Υπάρχει ένα σταθερό μοτίβο αυξημένου κινδύνου για γλοίωμα και ακουστικό νεύρωμα (όγκοι του εγκεφάλου) που συνδέονται με τη χρήση των ασύρματων τηλεφώνων (κινητά τηλέφωνα και τα ασύρματα τηλέφωνα), κυρίως με βάση τα αποτελέσματα από μελέτες ασθενών από την ομάδα Hardell και τα τελικά αποτελέσματα της μελέτης Interphone.

Το DNA ως κεραία για τις ακτινοβολίες

Η δομή σπείρας στον πυρήνα του DNA το κάνει να λειτουργεί σαν κεραία σε ένα ευρύ φάσμα συχνοτήτων (..) και το καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτο σε ζημιές από ηλεκτρομαγνητικά πεδία.

Ο μηχανισμός περιλαμβάνει την άμεση αλληλεπίδραση των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων με το μόριο του DNA (οι ισχυρισμοί ότι δεν υπάρχουν γνωστοί μηχανισμοί της αλληλεπίδρασης είναι προφανώς ψευδείς).

Πολλές συχνότητες ηλεκτρομαγνητικών πεδίων στο περιβάλλον προκαλούν μεταβολές στο DNA.

Παραγωγή πρωτεϊνών του στρες

Τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία διεγείρουν τις πρωτεΐνες του στρες (ένδειξη ότι τα κύτταρα δέχονται επίθεση).

Η ενεργοποίηση της κυτταρικής απόκρισης στρες αποτελεί ένα προστατευτικό μηχανισμό για τα κύτταρα όταν εκτίθενται σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία σε ένα ευρύ φάσμα συχνοτήτων.

Το DNA των βλαστοκυττάρων δεν μπορεί να επισκευαστεί

Τα ανθρώπινα βλαστικά κύτταρα δεν προσαρμόζονται στις χρόνιες εκθέσεις σε μη-θερμικά μικροκύματα (δεν μπορούν να επισκευάσουν το κατεστραμμένο DNA) και βλάβες στο DNA σε γονίδια ή σε άλλα κύτταρα γενικά δεν μπορούν να επισκευαστούν το ίδιο αποτελεσματικά.

Επιπτώσεις πεδίων στο συγχρονισμό της νευρωνικής δραστηριότητας

Οι συγχρονισμένες βιολογικές ταλαντώσεις των κυττάρων μπορεί να διαταραχθούν από τεχνητά, εξωγενή περιβαλλοντικά σήματα, με αποτέλεσμα τον αποσυγχρονισμό της νευρωνικής δραστηριότητας που ρυθμίζει κρίσιμες λειτουργίες (συμπεριλαμβανομένου του μεταβολισμού) στους ρυθμούς του εγκεφάλου, της καρδιάς και του εντέρου και τους κιρκαδικούς ρυθμούς που καθορίζουν τους κύκλους ύπνου και ορμονών.

Τα τεχνητά ηλεκτρομαγνητικά πεδία κάνουν τις χημικές τοξίνες πιο επιβλαβείς

Οι τεχνητές ακτινοβολίες δρουν στο σώμα όπως και οι άλλες περιβαλλοντικές τοξικές ουσίες (βαρέα μέταλλα, οργανικές χημικές ουσίες και φυτοφάρμακα). Οι τεχνητές ακτινοβολίες όπως και οι τοξικές χημικές ουσίες μπορεί να δημιουργήσουν ελεύθερες ρίζες, να παράγουν πρωτεΐνες στρες και να προκαλέσουν έμμεση βλάβη στο DNA. Όπου υπάρχει συνδυασμένη έκθεση, οι επιπτώσεις μπορεί να προστεθούν ή και να αλληλεπιδράσουν συνεργικά, και να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη ζημιά στα γονίδια. Έκθεση BioInitiative Report 2012 [29]

"η ηλεκτρομαγνητική υπερευαισθησία (= αλλεργικές αντιδράσεις λόγω ακτινοβολιών) είναι πραγματικό και μερικές φορές εξουθενωτικό πρόβλημα για τους πάσχοντες (...) Τα επίπεδα ακτινοβολίας που προκαλούν το φαινόμενο είναι πολλές φορές κατώτερα από τα διεθνώς αναγνωρισμένα όρια" Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας [17]

“Πρέπει να μπει ένα τέλος στην διαβρωτική αδιαφορία και την έλλειψη εγκάρδιου σεβασμού για την κακή κατάσταση αυτών των ανθρώπων. Είναι φανερό ότι κάτι σοβαρό έχει συμβεί και ακόμα συμβαίνει.

Κρίνεται κάθε έκφανση της ζωής των ηλεκτροϋπερευαισθητων ατόμων, συμπεριλαμβανομένου και της ικανότητας τους να εργαστούν παραγωγικά σε μια κοινωνία, να έχουν υγιείς σχέσεις και να βρουν μόνιμο τόπο κατοικίας.

Τα βασικά της ζωής έχουν γίνει δυσπρόσιτα για ένα συνεχώς αυξανόμενο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού. Συνιστώ σε όλες τις κυβερνήσεις να πάρουν μέτρα όσο υπάρχει χρόνος” Δρ. Γιόχανσον, τμήμα Νευρολογίας, Ινστιτούτο Καρολίνσκα Στοκχόλμης [18]

“Η ηλεκτρομαγνητική υπερευαισθησία είναι το ανερχόμενο πρόβλημα υγείας του 21ου αιώνα. Είναι αναγκαίο οι ιατρικοί θεραπευτές, οι κυβερνήσεις, τα σχολεία και οι γονείς να μάθουν περισσότερα για αυτό. Το ρίσκο για την ανθρώπινη υγεία είναι σημαντικό”Δρ William Rae, πρώην πρόεδρος της Αμερικανικής Ακαδημίας Περιβαλλοντικής Ιατρικής [19]

Μας πήρε 100 χρόνια για να διαπιστώσουμε ότι το κάπνισμα είναι επικίνδυνο. Μας πήρε 80 χρόνια για να διαπιστώσουμε ότι ο αμίαντος είναι επικίνδυνος. Μας πήρε όμως μόνο 5 χρόνια (από τη ώρα που αρχίσαμε να ψάχνουμε...), για να διαπιστώσουμε ότι τα κινητά τηλέφωνα είναι επικίνδυνα και έχουν επίδραση μεγαλύτερη από το κάπνισμα και τον αμίαντο” Δρ. George Carlo, Ιδρυτής Safe Wireless Initiative

“Για πρώτη φορά στην ιστορία, αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση όπου τα περισσότερα παιδιά και οι έφηβοι είναι συνεχώς εκτεθειμένοι στην εν δυνάμει εχθρική επίδραση των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων από τα κινητά τηλέφωνα.

Τα παρακάτω προβλήματα υγείας είναι πιθανόν να εμφανιστούν στους παιδικούς χρήστες κινητών τηλεφώνων:

άμεσα: μεγαλύτερη ευαισθησία στο στρες, μείωση μνήμης, δυνατότητας συγκέντρωσης και μάθησης, αυξημένη ευερεθιστότητα, προβλήματα ύπνου, αύξηση επιληπτικών επεισοδίων

μελλοντικώς αναμενόμενα: καρκίνοι εγκεφάλου και ακουστικών νεύρων (σε ηλικία 25-30 ετών), Αλτσχάϊμερ, άνοια, κατάθλιψη και άλλες μορφές εκφυλισμού των νευρικών δομών του εγκεφάλου (σε ηλικία 50-60 ετών)” Ρωσική Επιτροπή για την Προστασία από την Μη-Ιονίζουσα Ακτινοβολία [20]

“Η μέτρηση των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων στο κρεβάτι της μητέρας αποτελεί έναν από τους απαραίτητους προγεννητικούς έλεγχους. Αν τα επίπεδα είναι υψηλά, το παιδί είναι πιθανό να αναπτύξει νευρολογικές ανωμαλίες μέσα στα 2 πρώτα χρόνια ζωής. Στο μέλλον θα δούμε πολλά βίαια περιστατικά εξαιτίας διαταραχών του εγκεφάλου. Οι κοινωνίες εκφυλίζονται επειδή δεν εφαρμόζουμε αυτά που ήδη γνωρίζουμε” Δρ. Ντίτριχ Κλινγκχαρτ, Ινστιτούτο Νευροβιολογίας Ουάσιγκτον [21]

“Κάποτε χρησιμοποιούσαμε τα μικροκύματα για αντισύλληψη. Σήμερα τηλεφωνούμε με αυτά. Βγάλτε συμπέρασμα” Δρ. Huai Chiang, σύμβουλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σε θέματα ακτινοβολιών, Ιατρική Σχολή Zhejiang Κίνας [23]

“Οι αρνητικές επιδράσεις της ηλεκτρομαγνητικής ρύπανσης μπορεί να χρειαστούν δεκαετίες για να εκτιμηθούν, αν και κάποιες όπως η πρόκληση καρκίνου ήδη έχουν βγει στην επιφάνεια. Αυτό το γιγαντιαίο πείραμα στα παιδιά και τα εγγόνια μας μπορεί να οδηγήσει σε τεράστιες βλάβες στο μυαλό και το σώμα και έχει την προοπτική να προκαλέσει τραγωδία πρωτόγνωρων διαστάσεων, εκτός και αν ληφθούν άμεσα μέτρα”Paul Rosch, καθηγητής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Νέας Υόρκης [24]

“Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,

Α.λαμβάνοντας υπόψη ότι τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία (ΗΜΠ) υπάρχουν στη φύση και ως εκ τούτου ήταν ανέκαθεν παρόντα στη γη· λαμβάνοντας ωστόσο υπόψη ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών η έκθεση του περιβάλλοντος σε τεχνητές πηγές ΗΜΠ αυξάνεται συστηματικά λόγω της διαρκώς αυξανόμενης ζήτησης ηλεκτρισμού, της ολοένα και μεγαλύτερης διάδοσης των ασύρματων τεχνολογιών καθώς και των μεταβολών που έχουν επέλθει ως προς την κοινωνική οργάνωση, με αποτέλεσμα σήμερα κάθε πολίτης να εκτίθεται σε ένα σύνθετο μείγμα ηλεκτρικών και μαγνητικών πεδίων διαφόρων συχνοτήτων, τόσο στο οικιακό όσο και στο εργασιακό του περιβάλλον,

Β.λαμβάνοντας υπόψη ότι η ασύρματη τεχνολογία (κινητή τηλεφωνία, δίκτυα WiFi/WiMAX/Bluetooth, ασύρματα τηλέφωνα σταθερής βάσης DECT) εκπέμπει ΗΜΠ που ενδέχεται να έχουν επιβλαβείς επιπτώσεις στη δημόσια υγεία,

Γ.λαμβάνοντας υπόψη ότι η πλειονότητα των ευρωπαίων πολιτών, ιδίως των νέων ηλικίας 10 έως 20 ετών, χρησιμοποιεί συσκευές κινητής τηλεφωνίας, οι οποίες είναι χρήσιμες, λειτουργικές και δημοφιλείς, και ότι εξακολουθούν να υπάρχουν αβεβαιότητες όσον αφορά τους δυνητικούς κινδύνους για την υγεία, ιδίως δε για τους νέους, ο εγκέφαλος των οποίων βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της ανάπτυξης,

Δ.λαμβάνοντας υπόψη ότι η διχογνωμία στους κόλπους της επιστημονικής κοινότητας σχετικά με τους κινδύνους που ενδέχεται να αντιπροσωπεύουν τα ΗΜΠ έχει ενταθεί μετά τη 12η Ιουλίου 1999 και τη θέσπιση ορίων έκθεσης του κοινού σε ΗΜΠ (0 Hz έως 300 GHz) μέσω της σύστασης 1999/519/ΕΚ,

Ε.λαμβάνοντας υπόψη ότι η απουσία οριστικών συμπερασμάτων από την επιστημονική κοινότητα δεν έχει εμποδίσει ορισμένες εθνικές ή περιφερειακές κυβερνήσεις, σε τουλάχιστον εννέα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και στην Κίνα, την Ελβετία και τη Ρωσία, να θεσπίσουν όρια έκθεσης προληπτικού χαρακτήρα και ως εκ τούτου κατώτερα των ορίων που συνιστούν η Επιτροπή και η ανεξάρτητη επιστημονική επιτροπή της (η Επιστημονική Επιτροπή για τους Ανακύπτοντες και τους Πρόσφατα Εντοπιζόμενους Κινδύνους για την Υγεία (ΕΕΑΝΚΥ),

Η.λαμβάνοντας ωστόσο υπόψη ότι ορισμένα στοιχεία φαίνεται να γίνονται δεκτά ομοφώνως, ιδίως όσα καταδεικνύουν τις διαφορετικές αντιδράσεις, σε ατομικό επίπεδο, στην έκθεση σε μικροκύματα, την κατεπείγουσα ανάγκη διενέργειας μελετών όσον αφορά την έκθεση σε πραγματικές συνθήκες για την αξιολόγηση των μη θερμικών συνεπειών που σχετίζονται με τα πεδία ραδιοσυχνοτήτων και την ιδιαίτερη ευαισθησία των παιδιών σε περίπτωση έκθεσής τους σε ΗΜΠ,

ΙΑ.λαμβάνοντας υπόψη ότι είναι αναγκαίο να συνεχιστούν οι έρευνες σχετικά με τις ενδιάμεσες και τις πολύ χαμηλές συχνότητες, ούτως ώστε να μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα ως προς τις επιπτώσεις τους στην υγεία,

1.προτρέπει την Επιτροπή να επανεξετάζει την επιστημονική βάση και την επάρκεια των ορίων των ΗΜΠ, όπως προβλέπεται στη σύσταση υπ’ αριθ. 1999/519/EΚ και να υποβάλλει έκθεση στο Κοινοβούλιο· η επανεξέταση θα πρέπει να διενεργείται από τη ΕΕΑΝΚΥ·

2.ζητεί να ληφθούν ιδιαίτερα υπόψη οι βιολογικές επιπτώσεις κατά την αξιολόγηση του ενδεχόμενου αντίκτυπου της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στην υγεία, ειδικότερα καθώς ορισμένες μελέτες έχουν εντοπίσει τις πιο επιβλαβείς επιπτώσεις στα χαμηλότερα επίπεδα· ζητεί τη διενέργεια εκτεταμένης έρευνας για την αντιμετώπιση των ενδεχόμενων προβλημάτων για την υγεία, εξετάζοντας λύσεις που εκμηδενίζουν ή περιορίζουν τις επιπτώσεις της παλμοπλατικής διαμόρφωσης των συχνοτήτων (PAM) που χρησιμοποιούνται για την εκπομπή·

6.καλεί τις αρχές που είναι αρμόδιες για την αδειοδότηση της εγκατάστασης των κεραιών κινητής τηλεφωνίας να καταλήξουν σε συμφωνία, από κοινού με τους παρόχους του συγκεκριμένου τομέα, για την κοινή χρήση των υποδομών, προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός τους και η έκθεση του πληθυσμού σε ΗΜΠ·

9.καλεί τα κράτη μέλη, από κοινού με τους παρόχους του τομέα, να θέσουν στη διάθεση του κοινού χάρτες που θα αποτυπώνουν την έκθεση σε γραμμές υψηλής τάσης, σε ραδιοσυχνοτήτες και σε μικροκύματα, ιδίως σε όσες προέρχονται από ιστούς τηλεπικοινωνιών, από ραδιοφωνικούς αναμεταδότες και από τηλεφωνικές κεραίες· ζητεί να περιληφθούν οι πληροφορίες αυτές σε ιστοσελίδα του διαδικτύου, έτσι ώστε το κοινό να μπορεί να ανατρέχει εύκολα σε αυτές, καθώς και τη διάδοσή τους μέσω των μέσων ενημέρωσης·

13.ζητεί από την Επιτροπή να βρει μια λύση έτσι ώστε να επιταχυνθεί η έναρξη εφαρμογής της οδηγίας 2004/40/ΕΚ και να διασφαλιστεί επίσης η αποτελεσματική προστασία των εργαζομένων από τα ΗΜΠ, κατά τον ίδιο τρόπο που προστατεύονται ήδη από τους θορύβους και τους κραδασμούς χάρη σε δύο άλλα κοινοτικά κείμενα και να προβλεφθεί εξαίρεση για την μαγνητική τομογραφία δυνάμει του άρθρου 1 της εν λόγω οδηγίας·

17.συνιστά επίσης στην Επιτροπή, προκειμένου να διασφαλιστεί η πολιτική και δημοσιονομική αποτελεσματικότητα, να αναδιανείμει εν μέρει τους κοινοτικούς πόρους που διατίθενται για μελέτες σχετικά με τα ΗΜΠ και να τους διαθέσει σε μια γενική εκστρατεία ενημέρωσης της ευρωπαϊκής νεολαίας σχετικά με τις ενδεδειγμένες πρακτικές όσον αφορά τη χρήση των κινητών τηλεφώνων, όπως η χρήση συσκευών «hands free», η μείωση της διάρκειας των κλήσεων, η απενεργοποίηση των συσκευών όταν δεν χρησιμοποιούνται (όπως π.χ. στις τάξεις) και η χρήση των τηλεφώνων σε χώρους με καλή λήψη·

18.οι συγκεκριμένες εκστρατείες ενημέρωσης θα πρέπει επίσης να εξοικειώσουν την ευρωπαϊκή νεολαία με τους κινδύνους για την υγεία που συνδέονται με τη χρήση των οικιακών συσκευών, καθώς και με τη σημασία που έχει η απενεργοποίηση των συσκευών και όχι η διατήρησή τους σε κατάσταση αναμονής·

19.ζητεί από την Επιτροπή και τα κράτη μέλη την αύξηση της χρηματοδότησης για έρευνα και ανάπτυξη (ΕΑ), προκειμένου να αξιολογηθούν τυχόν μακροπρόθεσμες αρνητικές επιπτώσεις των ραδιοσυχνοτήτων της κινητής τηλεφωνίας· ζητεί επίσης την αύξηση των δημοσίων προσκλήσεων υποβολής προτάσεων για τη διερεύνηση των επιβλαβών επιπτώσεων που συνεπάγεται η πολλαπλή έκθεση σε διάφορες πηγές ΗΜΠ, ιδίως όταν πρόκειται για παιδιά·

20.προτείνει να προστεθεί στα καθήκοντα της ευρωπαϊκής ομάδας για τη δεοντολογία της επιστήμης και των νέων τεχνολογιών (GEE) το καθήκον της αξιολόγησης της επιστημονικής αξιοπιστίας των μελετών, έτσι ώστε να βοηθηθεί η Επιτροπή στο έργο της πρόληψης δυνητικών επικίνδυνων καταστάσεων, συγκρούσεων συμφερόντων ή ακόμη και περιπτώσεων απάτης που ενδέχεται να εμφανιστούν σε ένα περιβάλλον έντονου ανταγωνισμού μεταξύ των ερευνητών·

22.καλεί τη Διεθνή Επιτροπή για την Προστασία από τις Μη Ιοντίζουσες Ακτινοβολίες και την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) να είναι πιο διαφανείς και ανοιχτές στον διάλογο με όλους τους ενδιαφερόμενου φορείς σε ό,τι αφορά τον καθορισμό των προτύπων·

23.αποδοκιμάζει ορισμένες ιδιαίτερα επιθετικές διαφημιστικές εκστρατείες παρόχων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών με την ευκαιρία των εορτών του τέλους του έτους και άλλων ειδικών περιστάσεων, όπως η πώληση συσκευών κινητής τηλεφωνίας που προορίζονται αποκλειστικά για παιδιά ή οι προσφορές «δωρεάν λεπτών ομιλίας» που απευθύνονται σε εφήβους·

24.προτείνει να συμπεριλάβει η ΕΕ, στην πολιτική της για την ποιότητα του αέρα στο εσωτερικό των κτηρίων, τη μελέτη ασύρματων οικιακών συσκευών, όπως τα δίκτυα WiFi για την πρόσβαση στο Διαδίκτυο και τις ασύρματες τηλεφωνικές συσκευές τύπου «DECT», η χρήση των οποίων έχει γενικευθεί τα τελευταία χρόνια σε δημόσιους χώρους και σε κατοικίες, εκθέτοντας τους πολίτες σε διαρκείς εκπομπές μικροκυμάτων·

25.αξιώνει, στο πλαίσιο του μόνιμου ενδιαφέροντος για τη βελτίωση της ενημέρωσης των καταναλωτών, την τροποποίηση των τεχνικών προτύπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ηλεκτροτεχνικής Τυποποίησης, έτσι ώστε να επιβληθεί η υποχρέωση επισήμανσης της ισχύος εκπομπής καθώς και η συμπερίληψη σε όλες τις συσκευές που λειτουργούν με ασύρματο τρόπο της ένδειξης ότι εκπέμπουν μικροκύματα·

26.καλεί το Συμβούλιο και την Επιτροπή, σε συνεργασία με τα κράτη μέλη και την Επιτροπή των Περιφερειών, να ενθαρρύνουν τη θέσπιση ενιαίου ρυθμιστικού προτύπου με σκοπό την ελαχιστοποίηση της έκθεσης των γειτνιαζόντων πληθυσμών σε περίπτωση επέκτασης του δικτύου ηλεκτρικών γραμμών υψηλής τάσης·

27.εκφράζει την έντονη ανησυχία του για το γεγονός ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες τείνουν να εξαιρούν την κάλυψη έναντι κινδύνων που σχετίζονται με ΗΜΠ από τα ασφαλιστήρια αστικής ευθύνης, γεγονός που σημαίνει στην πράξη ότι οι ευρωπαϊκές ασφαλιστικές εταιρείες εφαρμόζουν ήδη μια δική τους εκδοχή της αρχής της προφύλαξης·

28.καλεί τα κράτη μέλη να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Σουηδίας και να αναγνωρίζουν τα άτομα που υποφέρουν από ηλεκτροϋπερευαισθησία ως άτομα με αναπηρία, ούτως ώστε να τυγχάνουν επαρκούς προστασίας και ίσων ευκαιριών”

Ψήφισμα Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία (2008/2211)

“Έχουμε σημαντικά στοιχεία ότι τα συμπτώματα κάποιων νευρολογικών ασθενειών στα παιδιά όπως το Σύνδρομο Έλλειψης Προσοχής και ο αυτισμός επιδεινώνονται από τον βρώμικο ηλεκτρισμό και ότι η συμπεριφορά των παιδιών βελτιώνεται σημαντικά σε ένα (ηλεκτρικά) καθαρό περιβάλλον” Δρ Magda Havas, Πανεπιστήμιο Trent Καναδά [25]

«Οι γιατροί της Αμερικανικής Ακαδημίας Περιβαλλοντικής Ιατρικής (ΑΑΕΜ) αναγνωρίζουν ότι οι ασθενείς επηρεάζονται αρνητικά από τις ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες χαμηλών συχνοτήτων (σ.σ. από καλώδια, μετασχηματιστές, ηλεκτρικές συσκευές κ.α.) και ραδιοσυχνοτήτων (σ.σ. από κεραίες κινητής, ασύρματα τηλέφωνα και μόντεμ κ.α.) και γίνονται όλο και πιο ευαίσθητοι ηλεκτρομαγνητικά.

Η ΑΑΕΜ συνιστά στους γιατρούς να λάβουν υπόψη τους την ηλεκτρομαγνητική επιβάρυνση των ασθενών στην διάγνωση και θεραπεία τους, και να αναγνωρίσουν ότι οι ότι τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία χαμηλών συχνοτήτων και ραδιοσυχνοτήτων μπορεί να αποτελούν βασική αιτία της διαδικασίας της νόσου του ασθενούς.

Με βάση διπλές τυφλές, ελεγχόμενές με εικονικά φάρμακα έρευνες σε ανθρώπους, ιατρικές παθήσεις και αναπηρίες που θα ωφεληθούν περισσότερο από την αποφυγή της έκθεσης σε ακτινοβολίες χαμηλών συχνοτήτων και ραδιοσυχνοτήτων περιλαμβάνουν, αλλά δεν περιορίζονται σε:

Νευρολογικές παθήσεις όπως παραισθησίες, υπνηλία, κεφαλαλγίες, ζάλη, απώλεια των αισθήσεων, κατάθλιψη

Διαταραχές του μυοσκελετικού συστήματος όπως πόνο, μυϊκό σφίξιμο, μυϊκούς σπασμούς, μαρμαρυγή

Καρδιακές παθήσεις και αγγειακές επιδράσεις όπως αρρυθμία, ταχυκαρδία, έξαψη, οίδημα

Πνευμονικές παθήσεις όπως σφίξιμο στο στήθος, δύσπνοια, μειωμένη πνευμονική λειτουργία

Γαστρεντερικές παθήσεις όπως ναυτία, ρέψιμο Οφθαλμικές (κάψιμο στα μάτια)

Ωτικές (πίεση στο αυτί, πόνος στο δόντι)

Δερματικές (κνησμό, αίσθημα καύσου, πόνος)

Δυσλειτουργίες του αυτόνομου νευρικού συστήματος (δυσαυτονομία)

Σύμφωνα με πολυάριθμες μελέτες που δείχνουν επιβλαβείς βιολογικές επιδράσεις από την έκθεση τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία χαμηλών συχνοτήτων και ραδιοσυχνοτήτων, ιατρικές παθήσεις και αναπηρίες που θα ωφεληθούν περισσότερο από την αποφυγή της έκθεσης περιλαμβάνουν, αλλά δεν περιορίζονται σε:

Νευροεκφυλιστικές ασθένειες (νόσος του Parkinson, νόσος Alzheimer, και Αμυοτροφική Πλευρική Σκλήρυνση

Νευρολογικές ασθένειες (πονοκέφαλοι, κατάθλιψη, διαταραχές ύπνου, κόπωση, ζάλη, ρίγη, δυσλειτουργία αυτόνομου νευρικού συστήματος, μειωμένη μνήμη, διαταραχή ελλειμματικής προσοχής, άγχος, οπτική διαταραχή)

Εμβρυϊκές ανωμαλίες και ανωμαλίες εγκυμοσύνης

Γενετικές ανωμαλίες και καρκίνος

Ηπατικές ασθένειες και ασθένειες του ουροποιογεννητικού συστήματος»

Ανακοίνωση Αμερικανικής Ακαδημίας Περιβαλλοντικής Ιατρικής (ΑΑΕΜ) [28]

“Υπάρχουν σημαντικά επιστημονικά στοιχεία που δείχνουν ότι τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία παλμικής διαμόρφωσης μπορεί να έχουν επιπτώσεις υγείας, με μακροχρόνια έκθεση σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Τα τωρινά όρια έχουν αγνοήσει την διαμόρφωση του κύματος σαν παράγοντα των επιπτώσεων στον άνθρωπο και γι’ αυτό είναι ανεπαρκή για την προστασία του κοινού από την χρόνια έκθεση σε μορφές παλμικά διαμορφωμένων σημάτων” Bioinitiative Report [26]

“Επειδή υπάρχουν υποψίες ότι η έκθεση στις ασύρματες ακτινοβολίες μπορεί να είναι περισσότερο επιβαρυντική για το έμβρυο και το παιδί, η συνετή αποφυγή είναι μια προσέγγιση για να κρατηθεί η έκθεση των παιδιών σε όσο το δυνατόν χαμηλότερα επίπεδα” Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας [27]

Πηγή










http://dia-kosmos.blogspot.gr/

Comments