“Το ανάλογο αξίωμα της κοινωνικής μηχανικής είναι: Αν κάτι δεν έχει αναφερθεί, δεν συνέβη ποτέ”
"Σε Έναν Κόσμο Προπαγάνδας, Η Αλήθεια Είναι Πάντα Μια Συνωμοσία"
"Το Ποιο Επικίνδυνο Από Όλα Τα Ηθικά Διλήμματα Είναι Όταν, Είμαστε Υποχρεωμένοι Να Κρύβουμε Την Αλήθεια Για Να Βοηθήσουμε Την Αλήθεια Να Νικήσει"

Αγγλία: Πακέτο στήριξης των επιχειρήσεων ύψους 400 δισ. δολαρίων

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε πακέτο νέων μέτρων οικονομικής στήριξης των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις της επιδημίας του κορονοϊού, τη στιγμή που συνεχίζονται οι επικρίσεις κατά του Τζόνσον ότι δεν δρα αποφασιστικά για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου στη χώρα.

Κατά την ημερήσια συνέντευξη Τύπου της κυβέρνησης για την εξέλιξη της επιδημίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ εξήγγειλε τη χορήγηση κρατικών δανείων και εγγυήσεων ύψους 330 δισ. στερλινών (398 δισ. δολαρίων).

"Θα στηρίξουμε τις θέσεις εργασίας, θα στηρίξουμε τα εισοδήματα, θα στηρίξουμε τις επιχειρήσεις... θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί", τόνισε χαρακτηριστικά ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας: "Αυτό σημαίνει ότι όλες οι επιχειρήσεις που χρειάζονται ρευστότητα... θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε κρατική δανειοδότηση". Ο Σουνάκ επεσήμανε επίσης ότι η παρέμβαση της κυβέρνησης στην οικονομία που ανακοινώθηκε, θα ήταν "αδιανόητη" πριν από λίγες εβδομάδες.

Χαρακτηρίζοντας την πανδημία "οικονομική κατάσταση έκτακτης ανάγκης" αλλά και κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία, ο Σουνάκ εξήγγειλε ότι θα παρασχεθεί περισσότερη στήριξη στους κλάδους της οικονομίας που έχουν πληγεί περισσότερων, όπως φοροελαφρύνσεις και επιδοτήσεις.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το πακέτο μέτρων που ανακοινώθηκε, προβλέπει μεταξύ άλλων ότι οι μικρότερες επιχειρήσεις θα αποκτήσουν πρόσβαση σε επιδοτήσεις έως και 25.000 στερλίνες προκειμένου να ξεπεράσουν την κρίση. Πρόσθεσε επίσης ότι σε ό,τι αφορά τα ενυπόθηκα δάνεια θα δοθεί δυνατότητα παροχής τρίμηνης περιόδου χάριτος για όσους αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην αποπληρωμή τους.

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε επίσης ότι η Εθνική Υπηρεσία Υγείας (NHS) του Ηνωμένου Βασιλείου, που αντιμετώπιζε προβλήματα πριν ακόμη το ξέσπασμα της επιδημίας, θα λάβει "όσους πόρους” χρειάζεται.

Σημειώνεται ότι οι βρετανικές επιχειρήσεις των κλάδων που πλήττονται περισσότερο από την επιδημία -τόσο λόγω του αντίκτυπου στην καταναλωτική συμπεριφορά όσο και λόγω των περιορισμών στις μετακινήσεις- έχουν προειδοποιήσει την κυβέρνηση Τζόνσον ότι θα χρειαστεί την οικονομική συνδρομή του κράτους προκειμένου να επιβιώσουν. Τον μεγαλύτερο κίνδυνο αντιμετωπίζουν -όπως συμβαίνει διεθνώς- η αεροπορική βιομηχανία και ο κλάδος του τουρισμού.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση Τζόνσον συνεχίζει να δέχεται επικρίσεις για την διστακτική αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού, καθώς τα σχολεία και τα πανεπιστήμια της χώρας εξακολουθούν να παραμένουν ανοιχτά, παρότι στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν κλείσει, ενώ και οι περισσότερες επιχειρήσεις συνεχίζουν κανονικά τη λειτουργία τους.

Τη Δευτέρα βέβαια ο Μπόρις Τζόνσον σε μήνυμά του προς τους Βρετανούς, τους ζήτησε να αποφεύγουν τις άσκοπες κοινωνικές επαφές και να σταματήσουν να πηγαίνουν σε εστιατόρια, κλαμπ, παμπ και θέατρα, ωστόσο δεν προχώρησε σε διευρυμένους περιορισμούς.

Σήμερα, πάντως, ο Τζόνσον δήλωσε ότι χωρίς τη λήψη "δραστικών μέτρων” ο κορονοϊός θα έθετε σε κίνδυνο το σύστημα υγείας της χώρας, ενώ δεν απέκλεισε τη λήψη περαιτέρω περιοριστικών μέτρων στη συνέχεια. "Μπορεί να χρειαστεί να προχωρήσουμε περισσότερο και πιο γρήγορα τις επόμενες ημέρες”, ανέφερε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Πηγή

http://dia-kosmos.blogspot.gr/

Comments