“Το ανάλογο αξίωμα της κοινωνικής μηχανικής είναι: Αν κάτι δεν έχει αναφερθεί, δεν συνέβη ποτέ”
"Σε Έναν Κόσμο Προπαγάνδας, Η Αλήθεια Είναι Πάντα Μια Συνωμοσία"
"Το Ποιο Επικίνδυνο Από Όλα Τα Ηθικά Διλήμματα Είναι Όταν, Είμαστε Υποχρεωμένοι Να Κρύβουμε Την Αλήθεια Για Να Βοηθήσουμε Την Αλήθεια Να Νικήσει"

22.12.2009 : Οι Γερμανοί είπαν "όχι" στο εμβόλιο της γρίπης των χοίρων


Η εξέλιξη της γρίπης των χοίρων στη Γερμανία ήταν ήπια. Οι επιστήμονες ερίζουν ακόμη για το βαθμό επικινδυνότητας του ιού και η συμπεριφορά του κόσμου έναντι του εμβολίου παραμένει άκρως επιφυλακτική

Η στάση των Γερμανών στο εμβόλιο για τη γρίπη των χοίρων ήταν από την αρχή επιφυλακτική και τελικά ξεκάθαρη. 

Μόνο το 5% έκανε το εμβόλιο. 

Και αυτό παρά τις συνεχείς εκκλήσεις και συστάσεις αρμοδίων, ακόμη και του νέου υπουργού Υγείας Φίλιπ Ρέσλερ ότι το εμβόλιο είναι απαραίτητο. Ο πρόεδρος της γερμανικής Εταιρίας Γενικής Ιατρικής Μίχαελ Κόχεν μετριάζει όμως τις προειδοποιήσεις και υποβαθμίζει τον κίνδυνο. "Ο ιός της γρίπης των χοίρων δεν φαίνεται προς το παρόν να είναι πιο επικίνδυνος από τον κανονικό ιό της ινφλουέντσα", λέει ο Κρίστιαν Ντόστεν από την πανεπιστημιακή κλινική της Βόννης. Υπάρχουν βέβαια εικασίες για ενδεχόμενη μετάλλαξη του γενετικού κώδικα του ιού που μπορεί να κάνει τον ιό πιο επικίνδυνο.

Νέο κύμα μετά τα Χριστούγεννα

Μόνο 5% των Γερμανών έκαναν το εμβόλιο

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες έχει υποχωρήσει πολύ, υπολογίζονται στα 10.000 την εβδομάδα. Και αυτό είναι εκτίμηση, διότι δεν υπάρχει στο μεταξύ υποχρεωτική δήλωση των κρουσμάτων. Ο Κρίστιαν Ντόστεν αποδίδει την εξέλιξη αυτή και στο ήπιο κλίμα που επικρατούσε μέχρι πρότινος στη Γερμανία. Μετά τα Χριστούγεννα αναμένεται μια νέα δραστική αύξηση των κρουσμάτων. Πάντως τα θανατηφόρα κρούσματα συγκριτικά είναι πολύ λίγα. "Περίπου 80 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους από 180.000 περίπου που είχαν μολυνθεί με τον ιό. Πρόκειται για ένα ποσοστό σε όλες τις ηλικιακές ομάδες γύρο στο 0,01%", λέει ο Κρίστιαν Ντόστεν.

Θέλουν να απαλλαγούν από τα εμβόλια


Ένα δις ευρώ διέθεσε η Γερμανία για την προμήθεια εμβολίων

Μολαταύτα, όλο και συχνότερα τα κρούσματα είναι νέοι άνθρωποι και ο ιός είναι νέος, επισημαίνει ο Ράινχαρτ Μπούργκερ, αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ. "Η συνέπεια είναι να μην υπάρχει ανοσία στον πληθυσμό όπως στους συνηθισμένους ιούς του χειμώνα. Και ο ιός βρίσκει τον πληθυσμό απροετοίμαστο", προειδοποιεί ο Ράινχαρτ Μπούργκερ και συνιστά να εμβολιαστούν άπαντες. 

Αντίθετα η γιατρός Λίζα Σμιντ εκτιμά ότι έπεσε εντελώς έξω στους υπολογισμούς της η κυβέρνηση στο Βερολίνου που διέθεσε περίπου ένα δις ευρώ για την προμήθεια εμβολίων, μολονότι η εξέλιξη της ασθένειας ήταν ήπια. Διάχυτη και στον κόσμο είναι η εντύπωση ότι όλη η φασαρία για τα εμβόλια επρόκειτο για μια στρατηγική μάρκετινγκ της φαρμακοβιομηχανίας. 

"Δεν θέλω να πάρω μέρος σε ένα πείραμα τέτοιων διαστάσεων. Και αυτό συνιστώ και στους ασθενείς μου", λέει η κυρία Σμιντ. Διαπιστώνεται τώρα ότι ο πληθυσμός δεν έχει ενδιαφέρον για εμβολιασμό. Αγοράστηκαν εκατομμύρια εμβόλια και τώρα προσπαθούν να απαλλαγούν από αυτά."

Anja Seiler / Γιώργος Παππάς

Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου

https://www.dw.com

Comments