“Το ανάλογο αξίωμα της κοινωνικής μηχανικής είναι: Αν κάτι δεν έχει αναφερθεί, δεν συνέβη ποτέ”
"Σε Έναν Κόσμο Προπαγάνδας, Η Αλήθεια Είναι Πάντα Μια Συνωμοσία"
"Το Ποιο Επικίνδυνο Από Όλα Τα Ηθικά Διλήμματα Είναι Όταν, Είμαστε Υποχρεωμένοι Να Κρύβουμε Την Αλήθεια Για Να Βοηθήσουμε Την Αλήθεια Να Νικήσει"

Tη βοήθεια της Κίνας κατά των τζιχαντιστών ζητούν οι ΗΠΑ

Η Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Σούζαν Ράις είχε την Τρίτη 45λεπτη συνάντηση με τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ ( Πηγή: AP Photo/Andy Wong)
Δεν υπάρχει δέσμευση μέχρι στιγμής από την πλευρά του Πεκίνου

Εκκληση στην Κίνα να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της αυξανόμενης απειλής τού Ισλαμικού Κράτους απηύθυνε η Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Σούζαν Ράις, στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψής της αυτήν την εβδομάδα στο Πεκίνο. Η Ράις είχε την Τρίτη 45λεπτη συνάντηση με τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, ενώ στο γεμάτο πρόγραμμά της περιλαμβάνονται σειρά άλλων επαφών με ανώτατους κινέζους αξιωματούχους.

Η Ράις, η οποία βρίσκεται στην κινεζική πρωτεύουσα προκειμένου να προετοιμάσει το έδαφος για την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα τον Νοέμβριο, δεν έχει καμία δέσμευση μέχρι στιγμής από την πλευρά του Πεκίνου ότι θα συμβάλει στον αγώνα των Ηνωμένων Πολιτειών κατά των τζιχαντιστών. Ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος ωστόσο δήλωσε στην Washington Post ότι «οι Κινέζοι εξέφρασαν ενδιαφέρον».

Η αύξηση των τρομοκρατικών απειλών από εξτρεμιστές ισλαμιστές εξελίσσεται σε μείζον πρόβλημα και για την Κίνα, και ειδικότερα στη δυτική επαρχία Σιντζιάνγκ. Αμερικανοί και Κινέζοι βρίσκονται ακόμη σε συζητήσεις σχετικά με το είδος της πιθανής κινεζικής συμβολής, προσθέτει η πηγή της Washington Post. «Προσπαθούμε να χτίσουμε μία διεθνή συμμαχία και είναι σημαντικό η Κίνα να είναι μέρος αυτής», σημειώνει χωρίς ωστόσο να μπαίνει σε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Οι σινοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σε ένταση το τελευταίο διάστημα, την οποία προσπαθεί να αποκλιμακώσει η Σύμβουλος Ασφαλείας εν όψει της επίσκεψης Ομπάμα. Στο αρνητικό κλίμα συνέβαλε πρόσφατη συνέντευξη του αμερικανού πρόεδρου, στην οποία έκανε λόγο για παθητική στάση της Κίνας σε διεθνείς κρίσεις.

«Εχουν υπάρξει ελεύθεροι καβαλάρηδες για τα τελευταία 30 χρόνια, και αυτό έχει λειτουργήσει καλά γι’ αυτούς. Καμιά φορά, όταν το inbox μου αρχίζει να γεμίζει, αστειεύομαι: Δεν μπορούμε να είμαστε λίγο περισσότερο σαν την Κίνα; Κανείς δεν μοιάζει να περιμένει από αυτούς να κάνουν τίποτα σε τέτοιες καταστάσεις», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Ομπάμα στους New York Times.


10/09/2014
Πηγή

http://dia-kosmos.blogspot.gr/