“Το ανάλογο αξίωμα της κοινωνικής μηχανικής είναι: Αν κάτι δεν έχει αναφερθεί, δεν συνέβη ποτέ”
"Σε Έναν Κόσμο Προπαγάνδας, Η Αλήθεια Είναι Πάντα Μια Συνωμοσία"
"Το Ποιο Επικίνδυνο Από Όλα Τα Ηθικά Διλήμματα Είναι Όταν, Είμαστε Υποχρεωμένοι Να Κρύβουμε Την Αλήθεια Για Να Βοηθήσουμε Την Αλήθεια Να Νικήσει"

Χριστόδουλος και Μαζιώτης και ο περίγυρος αυτών, στη λίστα με διεθνείς τρομοκράτες

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Η αμερικανική κυβέρνηση κλιμακώνει την πίεσή της προς την Αθήνα για το θέμα της πιθανής αποφυλάκισης του Σάββα Ξηρού, και στο πλαίσιο αυτό ενέταξε τον αδελφό του, και το Νίκο Μαζιώτη στον κατάλογο των τρομοκρατών. Απ’ εδώ και πέρα οι δύο Ελληνες πολίτες θα βρίσκονται στο στόχαστρο των αμερικανικών αρμοδίων υπουργείων και υπηρεσιών.

Η κίνηση έγινε 24 ώρες μετά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι, η οποία –σύμφωνα με ελληνικές πηγές- ήταν εποικοδομητική και διεξήχθη σε φιλικό κλίμα. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», οι Αμερικανοί δεν έχουν ικανοποιηθεί από τις εξηγήσεις της Αθήνας και θα δείχνουν, απ’ εδώ και πέρα, με κάθε τρόπο τη διαφωνία τους με τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης.

Απαντώντας σε ερώτηση του «Ε», εάν ο κ. Κέρι είναι ικανοποιημένος με την τοποθέτηση του κ. Κοτζιά στη συνάντηση της Δευτέρας, η εκπρόσωπος Μαρί Χάρφ απάντησε:

«Κατά τη διμερή συνάντηση ο υπουργός Κέρι έθεσε τις ανησυχίες μας ότι εκείνοι που έχουν διαπράξει τρομοκρατικές ενέργειες πρέπει να παραμείνουν έγκλειστοι. Και οι δυο επανέλαβαν την σημασία της διμερούς αντιτρομοκρατικής συνεργασίας. Θα παρακολουθούμε με προσοχή την εφαρμογή του νέου ελληνικού νόμου και θα παραμείνουμε σε στενή επαφή με τις ελληνικές αρχές για το θέμα αυτό. Θα δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα».

Αναφορικά με τον κατάλογο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι σημαντικό να τονιστεί ότι περιλαμβάνει τους πλέον επικίνδυνους τρομοκράτες στον κόσμο. Η «ένταξη» σ’ αυτόν τον κατάλογο γίνεται επειδή δίνει το δικαίωμα στους Αμερικανούς να παγώνουν τα περιουσιακά στοιχεία των τρομοκρατών, ενώ θεωρούν πως από τη στιγμή που έχουν μετατραπεί σε αμερικανικούς στόχους –όσο και αν δεν το παραδέχονται- δύνανται και να τους «κτυπήσουν».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών «όρισε τους Χριστόδουλο Ξηρό και Νικόλαο Μαζιώτη κάτω από την εντολή 13224, που στοχοποιεί τρομοκράτες και εκείνους που παρέχουν υποστήριξη σε τρομοκράτες και τρομοκρατικές ενέργειες. Ως αποτέλεσμα αυτής της εντολής, τα περιουσιακά στοιχεία που τελούν υπό την αμερικανική δικαιοδοσία και στα οποία ο Ξηρός και ο Μαζιώτης έχουν πρόσβαση παγώνουν».

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απαγορεύει ρητά σε Αμερικανούς πολίτες να έχουν την οποιαδήποτε συναλλαγή με τον Ξηρό και το Μαζιώτη, αλλά το σημαντικότερο όμως είναι, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες που επιδεικνύουν εξαιρετική ευαισθησία στα θέματα τρομοκρατίας, θεωρούν αυτονόητη τη συμμόρφωση των συμμάχων τους, με έμφαση προφανώς σε εκείνους στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, να αποδέχονται και να συμμορφώνονται απόλυτα με τις αποφάσεις αυτές.

Σε ερώτηση του «Ε» στην εκπρόσωπο, για τους λόγους για τους οποίους η ανακοίνωση έγινε μία ημέρα μετά την επίσκεψη του κ. Κοτζιά στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απάντησε:

«Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι η διαδικασία ορισμού των τρομοκρατών συχνά παίρνει μήνες και μήνες. Εργαστήκαμε για πολλούς μήνες πριν από τη σημερινή ανακοίνωση. Είναι απλά μια αρκετά χρονοβόρα διαδικασία. Οι χαρακτηρισμοί αυτοί βασίστηκαν στο γεγονός ότι έχουν πραγματοποιήσει τρομοκρατικές δραστηριότητες, όπως ορίζεται από τον εν λόγω εκτελεστικό διάταγμα που αναφέρατε.

Οσον αφορά τη νομοθεσία, τους έχουμε πει δημοσίως και ιδιωτικώς (εννοεί στην Αθήνα) τις ανησυχίες που έχουμε. Δεν έχω κάτι περισσότερο να πω για το χρόνο (της ανακοίνωσης) αλλά αυτή είναι πραγματικά η διαδικασία».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, γιατί δεν εντάχθηκαν στον κατάλογο των τρομοκρατών ο Σάββας Ξηρός και ο αρχηγός της 17Ν Γιωτόπουλος, η κ. Χάρφ είπε ότι επελέγησαν ο Χρ. Ξηρός και ο Μαζιώτης επειδή όταν βρίσκονταν εκτός φυλακής είχαν επαναλάβει την τρομοκρατική τους δραστηριότητα. «Αυτό αναδεικνύει πραγματικά την ανησυχία μας, τόσο γι ‘αυτούς, αλλά και για τη νέα ελληνική νομοθεσία», τόνισε η εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και ότι οι διεργασίες κράτησαν για κάποιο χρονικό διάστημα.

Πιεζόμενη από τους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος τόνισε ότι το γεγονός ότι η απόφαση για τον Ξηρό και τον Μαζιώτη τονίζει την ανησυχία τους για τη νέα ελληνική νομοθεσία «δεν σημαίνει ότι είναι ο λόγος που το κάναμε. Αλλά αυτό αναδεικνύει ακριβώς» (σ.σ. την ανησυχία τους για το νόμο που ψήφισε η Βουλή).

ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ κ. ΧΑΡΦ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΧΑΡΦ: Ο υπουργός και ο Ελληνας ομόλογός του συζήτησαν διμερή και περιφερειακά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων της οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας, της συνεργασίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τη σημασία της αλληλεγγύης και της απάντησης στη ρωσική επθετικότητα και την Ουκρανία, επίσης την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.
Συζήτησαν επίσης τις προσπάθειες στην Κύπρο υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο για την επανένωση της νήσου ως μία διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.

Ερωτώμενη για τους λόγους που το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έβαλε τον Χριστόδουλο Ξηρό και τον Νίκο Μαζιώτη στη λίστα των διεθνών τρομοκρατών σήμερα, μετά τη συνάντηση με τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών, η κυρία Χαρφ είπε ότι:
Για να γνωρίζετε, και νομίζω ότι οι περισσότεροι το γνωρίζουν αυτό, η διαδικασία της ένταξης τρομοκρατών συχνά παίρνει μήνες και μήνες. Και εργαζόμαστε σε αυτούς επί μήνες, πριν από τη σημερινή ανακοίνωση. Είναι μία μακρά διαδικασία, και πιστεύω ότι οι άνθρωποι το γνωρίζουν αυτό. Αυτή η κατάταξη βασίσθηκε στο γεγονός ότι έχουν διεξάγει τρομοκρατικές επιθέσεις όπως ορίζονται στην εκτελεστική απόφαση.
Ως προς τη νομοθεσία, τους έχουμε εκφράσει δημοσίως και ιδιωτικά τους προβληματισμούς που έχουμε. Δεν έχουμε να πούμε πολλά περισσότερα αυτή τη στιγμή, αλλά αυτές οι κινήσεις ήταν πραγματικά μία διαδικασία που βρισκόταν σε εξέλιξη.

Γιατί όμως αυτόν, γιατί εντάξατε τον αδελφό του (Σάββα Ξηρού). Σκότωσε κάποιους Αμερικανούς, όπως είπατε. Γιατί όμως όχι τον ηγέτη της οργάνωσης, τον κ. Γιωτόπουλο, γιατί μόνο αυτόν;
Λοιπόν, εντάξαμε δύο ανθρώπους, και πιστεύουμε ότι αυτοί οι δύο διέφευγαν της σύλληψης – έχουν πλέον συλληφθεί τώρα. Οταν διέφευγαν της σύλληψης, ξανάρχισαν την τρομοκρατική τους δράση. Αυτό πραγματικά υπογραμμίζει την ανησυχία μας για αυτούς αλλά επίσης για τη νέα ελληνική νομοθεσία. Ξανά, αυτές οι αποφάσεις βρισκόταν στα σκαριά αρκετό καιρό, και κάθε περίπτωση είναι διαφορετική.
Aυτό υπογραμμίζει την ανησυχία σας για την νέα νομοθεσία?
ΧΑΡΦ- Δεν σημαίνει ότι γι’αυτό το κάναμε. Απλώς το υπογραμμίζει. (Η ένταξη στην λίστα) ήταν μια διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και πολλούς μήνες και νομίζω ότι ο νέος νόμος πέρασε μόλις την περασμένη εβδομάδα.
Εργαζόμαστε για την ένταξη στην λίστα πολλούς μήνες και βασιστήκαμε στην τρομοκρατικής τους δράση όσο ήταν εκτός φυλακής. Συνεπώς, ανεξαρτήτως της ψήφισης του νέου νόμου, η ένταξη στην τρομοκρατική λίστα θα προχωρούσε κανονικά.

Σε σχέση με τον Σάββα Ξηρό και αν ο Κέρι ικανοποιήθηκε από τις εξηγήσεις Κοτζιά
ΧΑΡΦ-Κατά την διάρκεια της διμερούς συνάντησης εχθές ο Κέρι εξέφρασε τους προβληματισμούς μας σε σχέση με αυτούς που έχουν διαπράξει τρομοκρατικές ενέργειες, οι οποίοι θεωρούμε ότι πρέπει να παραμείνουν στην φυλακή. Και οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν την σημασία της διμερούς αντιτρομοκρατικής συνεργασίας. Και θα παρακολουθούμε προσεχτικά την εφαρμογή του νέου ελληνικού νόμου. Και θα παραμείνουμε σε στενή επαφή με τις ελληνικές αρχές επ’αυτού. Θα δούμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση.
Πηγή
http://dia-kosmos.blogspot.gr/