Για τον Κλαούζεβιτς ο στρατιωτικός αντικειμενικός σκοπός του πολέμου είναι ο αφοπλισμός του εχθρού και για να επιτευχθεί αυτός χρειάζεται συμπλοκή πράγμα το οποίο συνεπάγεται αιματοχυσία.

Είναι ευσεβής πόθος για «καλόκαρδους ανθρώπους» όπως αναφέρει να πιστεύει κάποιος ότι «μπορεί να νικήσει χωρίς πολύ αιματοχυσία».

Τρίτη, 19 Μαΐου 2015

Έτοιμοι να παρακάμψουν τον Κάμερον οι Σκωτσέζοι αν αρνηθεί δεύτερο δημοψήφισμα

Οι Σκωτσέζοι εθνικιστές είναι έτοιμοι να παρακάμψουν τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, αν αρνηθεί ένα δεύτερο δημοψήφισμα για ανεξαρτησία, δήλωσε πηγή του Εθνικού Ενωτικού Κόμματος της Σκωτίας, η οποία δεν κατονομάζεται, σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian.

Μπορεί οι Σκωτσέζοι να απέρριψαν με 55% την ανεξαρτησία τους σε δημοψήφισμα στις 18 Σεπτεμβρίου του περασμένου χρόνου, αλλά τα εντυπωσιακό ποσοστό του SNP στις πρόσφατες εκλογές αναζωπύρωσαν το αίτημα των υποστηρικτών της ανεξαρτησίας για ένα δεύτερο δημοψήφισμα. Οι εφημερίδες Times και Guardian επικαλούνται ανώνυμη υψηλόβαθμη πηγή του SNP στο Λονδίνο, σύμφωνα με την οποία το κόμμα είναι έτοιμο να προχωρήσει σε δεύτερο δημοψήφισμα αν κρίνει ότι διαθέτει την πολιτική εντολή να το πράξει.

Πριν τις εκλογές, η ηγέτης του SNP Nicola Sturgeon δήλωσε επανειλημμένως ότι η ιδέα ενός δεύτερου δημοψηφίσματος δεν είναι στην ατζέντα παρά μόνο αν υπάρξει κάποιο γεγονός που αλλάξει τις συνθήκες. Σύμφωνα με τους αναλυτές, δεν είναι σαφές τι εννοεί η επικεφαλής των Σκωτσέζων εθνικιστών. Λόγος για ένα δεύτερο δημοψήφισμα μπορεί να είναι τυχόν άρνηση του Κάμερον να δώσει μεγαλύτερες εξουσίες στην Σκωτία ή αν η Βρετανία ψηφίσει υπέρ της εξόδου της χώρας από την ΕΕ ή αν αποφασίσει να εξαιρεθεί από τoν Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ. Καθοριστικό ρόλο μπορεί να παίξει μια συντριπτική νίκη των Σκωτσέζων εθνικιστών στις εκλογές στο Holyrood το 2016, έχοντας ψηλά το θέμα του δημοψηφίσματος.

Euractiv

http://dia-kosmos.blogspot.gr/