Σχόλιο: Και τώρα ξεκινάνε οι πραγματικές διαπραγματεύσεις, και οι αιτίες πολέμου!....
«Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε μέχρι να επαναπατριστούν οι συμπολίτες μας που κρατούνται παράνομα στο Ιράν», δήλωσε ο Ομπάμα σε ομιλία του στην οργάνωση των βετεράνων πολέμων στο εξωτερικό.
«Ο πρέπει να ελευθερωθεί. Ο πάστορας Σαΐντ Αμπεντίνι πρέπει να ελευθερωθεί. Ο Αμίρ Χεκματί, πρώην λοχίας στο Σώμα των Πεζοναυτών, πρέπει να ελευθερωθεί». Επίσης «το Ιράν πρέπει να μας βοηθήσει να βρούμε τον Ρόμπερτ Λέβινσον», δήλωσε ο Ομπάμα.
Ανησυχητικές οι δηλώσεις του ανώτατου πνευματικού ηγέτη του Ιράν ότι θα αψηφήσει την πολιτική των ΗΠΑ στην περιοχή
Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι δήλωσε ότι η προχθεσινή ομιλία του ανώτατου πνευματικού ηγέτη του Ιράν Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος δήλωσε ότι θα αψηφήσει την αμερικανική πολιτική στην περιοχή παρά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τις παγκόσμιες δυνάμεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, είναι “πολύ ανησυχητική”.
“Δεν ξέρω πώς να το ερμηνεύσω αυτή τη στιγμή, παρεκτός να το εκλάβω ότι αυτή είναι η πολιτική του”, δήλωσε σε μία συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya, αποσπάσματα της οποίας μεταδόθηκαν σήμερα.
“Όμως γνωρίζω πως συχνά μερικά σχόλια γίνονται δημόσια και τα πράγματα μπορεί να εξελιχθούν διαφορετικά. Αν αυτή είναι η πολιτική, είναι πολύ ανησυχητική. Είναι πολύ προβληματική”, πρόσθεσε.
Ο αγιατολάχ Χαμενεΐ είπε προχθές ενώπιον των υποστηρικτών του πως η πολιτική των ΗΠΑ στην περιοχή είναι “180 μοίρες” αντίθετη από εκείνη του Ιράν, σε μία ομιλία σε τέμενος της Τεχεράνης που διακοπτόταν από συνθήματα όπως “Θάνατος στην Αμερική” και “Θάνατος στο Ισραήλ”.
“Ακόμη και ύστερα από αυτή τη συμφωνία η πολιτική μας προς τις αλαζονικές ΗΠΑ δεν θα αλλάξει”, δήλωσε ο Χαμενεΐ.
Πολλά κράτη του Κόλπου έχουν κατηγορήσει την Τεχεράνη ότι παρεμβαίνει, υποστηρίζοντας πως παρέχει οικονομική ή ένοπλη υποστήριξη σε πολιτικά κινήματα χωρών όπως το Μπαχρέιν, η Υεμένη και ο Λίβανος.
Ο Κέρι είπε πως πιστεύει ότι οι άραβες σύμμαχοί του έχουν την ικανότητα να αντιμετωπίσουν την παρέμβαση του Ιράν στην περιοχή.
“Νομίζω πως η πίστη του προέδρου Ομπάμα και οι στρατιωτικές εκτιμήσεις μας, οι εκτιμήσεις των υπηρεσιών πληροφοριών μας, είναι πως, αν οργανωθούν σωστά, όλα τα αραβικά κράτη έχουν ένα δυναμικό το οποίο είναι πολύ, πολύ σημαντικό και τα καθιστά ικανά να αποκρούσουν οποιαδήποτε απ’ αυτές τις δραστηριότητες”, είπε.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν υπερασπίστηκε τη συμφωνία για τα πυρηνικά στην οποία κατέληξε με τις μεγάλες δυνάμεις, λέγοντας σήμερα στο Κοινοβούλιο, στο οποίο κυριαρχούν οι συντηρητικοί, πως οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, οι όροι που είχε θέσει το Ιράν έχουν τηρηθεί.
“Δεν λέμε πως η συμφωνία είναι εντελώς υπέρ του Ιράν. Οποιαδήποτε διαπραγμάτευση είναι ένα δούναι και λαβείν. Αναμφίβολα έχουμε επιδείξει κάποια ευελιξία”, δήλωσε ο Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ.
“Σας λέω, όπως είπα και στον ανώτατο ηγέτη μας, κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να κρατήσουμε τις περισσότερες κόκκινες γραμμές, αν όχι όλες”, είπε ο Ζαρίφ, αναφερόμενος στον ανώτατο πνευματικό ηγέτη Αγιατολάχι Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος έχει την τελευταία λέξη σε όλα τα μεγάλα ζητήματα.
Με βάση την ιστορική συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Βιένη την περασμένη εβδομάδα, το Ιράν θα υπόκειται σε μακροπρόθεσμους περιορισμούς ενός πυρηνικού προγράμματος που η Δύση υποψιάζεται ότι είχε σκοπό την κατασκευή ατομικής βόμβας, ενώ η Τεχεράνη υποστηρίζει ότι προορίζεται για ειρηνικούς σκοπούς. Σε αντάλλαγμα, οι κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο ΟΗΕ σε βάρος του Ιράν θα αρθούν.
Η συμφωνία πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Ιράν και εντέλει από τον Χαμενεΐ.
Οι Ιρανοί Φρουροί της Επανάστασης και σκληροπυρηνικοί έχουν αρχίσει να επιτίθενται στη συμφωνία καθώς και στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που εγκρίθηκε χθες και επικυρώνει τη συμφωνία.
Η κριτική τους επικεντρώνεται ιδιαίτερα σε σημεία του ψηφίσματος που διατηρούν τους περιορισμούς στην ανάπτυξη από το Ιράν βαλλιστικών πυραύλων και στην αγορά ξένων όπλων.
Ο Ζαρίφ είπε στους βουλευτές πως το ψήφισμα του ΟΗΕ περιορίζει την ανάπτυξη πυραύλων που έχουν σχεδιαστεί για να μεταφέρουν πυρηνικές κεφαλές, λέγοντας πως αυτό δεν θα επηρεάσει το πυραυλικό πρόγραμμα της χώρας καθώς το Ιράν δεν διαθέτει πρόγραμμα πυρηνικών πυραύλων.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ (Γ.Σ.)
Πηγή
http://dia-kosmos.blogspot.gr/