“Το ανάλογο αξίωμα της κοινωνικής μηχανικής είναι: Αν κάτι δεν έχει αναφερθεί, δεν συνέβη ποτέ”
"Σε Έναν Κόσμο Προπαγάνδας, Η Αλήθεια Είναι Πάντα Μια Συνωμοσία"
"Το Ποιο Επικίνδυνο Από Όλα Τα Ηθικά Διλήμματα Είναι Όταν, Είμαστε Υποχρεωμένοι Να Κρύβουμε Την Αλήθεια Για Να Βοηθήσουμε Την Αλήθεια Να Νικήσει"

Τρομοκράτης Αυτοκτονίας στην Πλατεία Συντάγματος – Επιπτώσεις & Μέτρα Ασφαλείας

Στο εκπαιδευτικό βίντεο του Ελληνικού Κέντρου Ελέγχου Όπλων (ΕΚΕΟ) μελετούμε το εκπαιδευτικό σενάριο όπου ένας τρομοκράτης αυτοκτονίας ζωσμένος με εκρηκτικά εκρήγνυται σε μια γνωστή περιοχή της Ελλάδας όπως είναι η πλατεία Συντάγματος. Υπολογίζουμε στο δορυφορικό χάρτη της ζώνες επικινδυνότητας και τις ζώνες εκκένωσης πληθυσμού και δίνουμε τις πραγματικές διαστάσεις του κινδύνου. Το εκπαιδευτικό αυτό σενάριο διδάσκεται (μεταξύ πολλών άλλων αντικειμένων) στα μέλη του EKEO προκειμένου να τους απονεμηθεί το Πιστοποιητικό Ελέγχου Όπλων (Arms Control Certificate). 

Η κόκκινη ζώνη ασφαλείας των τριάντα τουλάχιστον μέτρον είναι η ζώνη άμεσης εκκένωσης πληθυσμού προκειμένου να μην υπάρξουν σοβαροί τραυματισμοί και επιβάλλεται τα όργανα ασφαλείας να τη λάβουν σοβαρά υπ’ όψιν σε κάθε αντίστοιχη περίπτωση. Ασφαλώς μέχρι και 50 μέτρα από το σημείο μηδέν υπάρχει κίνδυνος ελαφρών τραυματισμών ενώ όλοι οι πολίτες σε ακτίνα 600 μέτρων από το σημείου του τρομοκράτη θα πρέπει να έχουν ενημερωθεί για να βρουν ένα πρόχειρο καταφύγιο και να είναι μακριά από τζάμια μέχρι την εξουδετέρωση η την έκρηξη της βόμβας. Το σενάριο είναι καθαρά εκπαιδευτικό και καμία ένδειξη αυξημένου κινδύνου τρομοκρατικής επίθεσης στην Πλατεία Συντάγματος δεν έχει σήμερα το EKEO.

Ακολουθούν σχετικά δημοσιεύματα (με κορυφαία τα πιο πρόσφατα):