«Στο τέλος θα θυμόμαστε, όχι τα λόγια των εχθρών μας, αλλά, την σιωπή των φίλων μας»

“Το ανάλογο αξίωμα της κοινωνικής μηχανικής είναι: Αν κάτι δεν έχει αναφερθεί, δεν συνέβη ποτέ”
"Σε Έναν Κόσμο Προπαγάνδας, Η Αλήθεια Είναι Πάντα Μια Συνωμοσία"
"Το Ποιο Επικίνδυνο Από Όλα Τα Ηθικά Διλήμματα Είναι Όταν, Είμαστε Υποχρεωμένοι Να Κρύβουμε Την Αλήθεια Για Να Βοηθήσουμε Την Αλήθεια Να Νικήσει"

Η Κίνα, οι Φιλιππίνες και η Ρωσία

Σε μια εξέλιξη που θεωρείται ήδη ως άκρως αρνητική για την αμερικανική διπλωματία, ο αμφιλεγόμενος πρέοδρος των Φιλιππίνων ανακοίνωσε ότι σταματά τη συνεργασία με τις ΗΠΑ στον στρατιωτικό και τον οικονομικό τομέα και στρέφεται σε συμμαχία με την Κίνα.
«Ανακοινώνω τον χωρισμό μου από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τόσο στον στρατιωτικό, ίσως όχι στον κοινωνικό, αλλά και στον οικονομικό τομέα» ανακοίνωσε...
ο Ροντρίγκο Ντουτέρτε σε επιχειρηματικό συμπόσιο στο Πεκίνο με τους συμμετέχοντς να ξεσπούν σε χειροκροτήματα, όπως μεταδίδει η «Φωνή της Αμερικής».
«Η αμερική έχασε. Εχω ανασυνταχθεί ιδεολογικά και ίσως επισκεφτώ και τη Ρωσία για να μιλήσω με τον Πούτιν και να του πω ότι είμαστε τρεις εναντίον όλου του κόσμου. Η Κίνα, οι Φιλιππίνες και η Ρωσία.» πρόσθεσε ο Ντουτέρτε.

«Έχετε μείνει στη χώρα μου για το δικό σας συμφέρον. Άρα, είναι η ώρα να πούμε αντίο, φίλε μου», είπε απευθυνόμενος στις ΗΠΑ και πρόσθεσε: «Δεν θα ξαναπάω στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το μόνο που κάνουν είναι να με προσβάλλουν εκεί». δεν παρέλειψε μάλιστα να βρίσει και πάλί τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα χαρακτηρίζοντάς τον «π@@άνας γιο», όπως είχε κάνει και τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ανακούφιση για την Κίνα

Η επίσκεψη του φιλιππινέζου προέδρου επικυρώνει την αναθέρμανση των σχέσεων με την Κίνα που είχαν παγώσει τα τελευταία χρόνια εξαιτίας μιας ακανθώδους διαφοράς για την κυριαρχία σε νησιά στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Η θέση του Ντουτέρτε διαφέρει ριζικά από εκείνην του προκατόχου του Μπενίνιο Ακίνο ο οποίος είχε εξασφαλίσει τον Ιούλιο από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης την καταδίκη των κινεζικών διεκδικήσεων στη Νότια Σινική Θάλασσα – όπου πολλές χώρες (Βιετνάμ, Μπρουνέι, Μαλαισία, Ταϊβάν) διεκδικούν τον έλεγχο μικρών και μεγαλύτερων νησιών.

Ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε πως η χώρα του είναι διατεθειμένη να «συμμετάσχει ενεργά στην κατασκευή υποδομών (στις Φιλιππίνες), στους τομείς των σιδηροδρόμων, των αστικών σιδηροδρομικών μεταφορών, των αυτοκινητοδρόμων και των λιμανιών», σύμφωνα με το υπουργείο.

Εξάλλου, η Κίνα θα «ωθήσει τις κινεζικές επιχειρήσεις να επενδύσουν περισσότερο» και θα «ενθαρρύνει τους Κινέζους να ταξιδέψουν στις Φιλιππίνες».

Οι ξένες επενδύσεις είναι κρίσιμης σημασίας για το αρχιπέλαγος των Φιλιππίνων, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ των οποίων είναι μικρότερο από το 50% εκείνου της Κίνας, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Ηδη εδώ και μήνες ο Ντουτέρτε έχει βρεθεί αντιμέτωπος με τις επικρίσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΗΕ για την εκστρατεία του κατά της εγκληματικότητας, που έχει προκαλέσει περισσότερους από 3.700 θανάτους.

Πηγή

http://dia-kosmos.blogspot.gr/

Comments