«Στο τέλος θα θυμόμαστε, όχι τα λόγια των εχθρών μας, αλλά, την σιωπή των φίλων μας»

“Το ανάλογο αξίωμα της κοινωνικής μηχανικής είναι: Αν κάτι δεν έχει αναφερθεί, δεν συνέβη ποτέ”
"Σε Έναν Κόσμο Προπαγάνδας, Η Αλήθεια Είναι Πάντα Μια Συνωμοσία"
"Το Ποιο Επικίνδυνο Από Όλα Τα Ηθικά Διλήμματα Είναι Όταν, Είμαστε Υποχρεωμένοι Να Κρύβουμε Την Αλήθεια Για Να Βοηθήσουμε Την Αλήθεια Να Νικήσει"

Έτος Ελλάδας – Ρωσσίας: «Θεοί και Ήρωες των Ελλήνων»


Στο Εθνικό Μουσείο Ιστορίας έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης “Θεοί και ¨Ηρωες της Αρχαίας Ελλάδας”, η οποία και αποτέλεσε κεντρικό γεγονός του Αφιερωματικού Έτους των δύο χωρών....

Το Έτος Ελλάδας – Ρωσίας 2016 περιλαμβάνει πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων, με κορυφαία πιθανότατα την έκθεση των ελληνικών έργων και η οποία θα ανέβει με τίτλο «Θεοί και Ήρωες των αρχαίων Ελλήνων».

Στόχος της έκθεσης, η οποία θα παρουσιαστεί -και με την «άδεια» του ΚΑΣ- στο Κρατικό Ιστορικό Μουσείο Μόσχας, από τις 15 Νοεμβρίου 2016 έως τις 15 Φεβρουαρίου 2017, είναι να παρουσιαστεί στο ρωσικό κοινό ο μυθικός κόσμος ανθρωπόμορφων θεών και θεοποιημένων ηρώων των αρχαίων Ελλήνων.

Επιλεγμένα τεκμήρια της ελληνικής αρχαιότητας που εικονογραφούν θεϊκές υποστάσεις, αλλά και σύμβολα, λατρευτικές πρακτικές και δοξασίες, «επιστρατεύονται» για να φωτίσουν πτυχές της σχέσης του ανθρώπου της εποχής με τους θεούς του και με το «θείο».

Η εν λόγω έκθεση θα περιλαμβάνει συνολικά 136 σημαντικά αρχαία έργα όπως για παράδειγμα τη «Σκεπτόμενη Αθηνά», ανάγλυφο του 5ου αι. π.Χ. (από τα πιο γνωστά έργα του Μουσείου Ακρόπολης), το οποίο είχε «ταξιδέψει» ξανά πριν από δύο χρόνια στην Ιταλία για ακόμη ένα γεγονός φιλίας. Οι ενστάσεις του Μουσείου για τη μη συμμετοχή του στην έκθεση ξεπεράστηκαν στο ΚΑΣ, το ίδιο και οι προβληματισμοί άλλων υπηρεσιών και μουσείων για έργα όπως το άγαλμα του Απόλλωνα από το Μουσείο της Δήλου, συγκολλημένο σήμερα σε πολλά κομμάτια, για το οποίο ειπώθηκε ότι θα πρέπει να οριστεί επιτροπή από αρμόδιους φορείς (Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, Διεύθυνση Συντήρησης κ.λπ.), ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλής μεταφορά του στη ρωσική πρωτεύουσα.

Σημειώνεται ότι η έκθεση διακρίνεται σε τέσσερις ενότητες. 


Η πρώτη έχει τίτλο «Λατρείες του Αιγαίου» και αναφέρεται στις πρώιμες απεικονίσεις θεοτήτων στην τέχνη, ενώ η δεύτερη, που τιτλοφορείται «Θεοί με πανίσχυρες δυνάμεις και ανθρώπινο πρόσωπο», κάνει λόγο για τη γενεαλογία των θεών στην Ησιόδου «Θεογονία», αλλά και για τους θεούς μέσα από τα Ομηρικά Έπη και την τέχνη των αρχαίων. 

«Λατρεύοντας τους Θεούς» λέγεται η ενότητα που «μιλά» για τα πανελλήνια ιερά, τα ιερά και τις εορτές πόλεων, καθώς και για τη θαυματουργή ίαση μέσα από την αναφορά στον Ασκηπιό, ενώ στην τελευταία με τίτλο «Πέρα από τους 12 Θεούς: Από τον Ηρακλή στον Αλέξανδρο» παρουσιάζονται έργα που σχετίζονται με τον Ηρακλή, τον ήρωα με τη θεϊκή καταγωγή και τον Μέγα Αλέξανδρο, που σύμφωνα με την παράδοση καταγόταν από τον ημίθεο.

http://greece-russia2016.gr/culture/20161117/1127605.html

http://dia-kosmos.blogspot.gr/

Comments