“Το ανάλογο αξίωμα της κοινωνικής μηχανικής είναι: Αν κάτι δεν έχει αναφερθεί, δεν συνέβη ποτέ”
"Σε Έναν Κόσμο Προπαγάνδας, Η Αλήθεια Είναι Πάντα Μια Συνωμοσία"
"Το Ποιο Επικίνδυνο Από Όλα Τα Ηθικά Διλήμματα Είναι Όταν, Είμαστε Υποχρεωμένοι Να Κρύβουμε Την Αλήθεια Για Να Βοηθήσουμε Την Αλήθεια Να Νικήσει"

Γιατί δεν τον διώχνετε με τις κλωτσιές τον Νορβηγό Κίναιδο, από την Κύπρο;

Είναι δυνατόν ο Άιντα να αντιστρατεύεται ανοικτά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας;

Άιντα καλεί Γιούνκερ για τις 4 ελευθερίες

Παύλος Ξανθούλης

Παρέμβαση προς την ΕΕ εκδηλώνει ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα ζητώντας, όπως πληροφορείται ο «Φ», να εξευρεθούν νομικοί τρόποι προς ικανοποίηση του τουρκικού αιτήματος για τις τέσσερις ελευθερίες. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ, ο οποίος συναντάται αύριο Πέμπτη στην έδρα της ΕΕ με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, επιχειρεί να προκαταλάβει την απαντητική επιστολή του Προέδρου της Κομισιόν προς τον Νίκο Αναστασιάδη επί του επίμαχου ζητήματος, ζητώντας όπως η απάντηση του επικεφαλής της Κομισιόν αφήνει ανοικτή την πόρτα, προς ικανοποίηση του τουρκικού αιτήματος.

Οι παρεμβάσεις του κ. Άιντα προς τις Βρυξέλλες αποτελούν, όπως πληροφορούμαστε, τον βασικό λόγο για τον οποίο ο Πρόεδρος της Κομισιόν δεν έχει ακόμη απαντήσει στην επιστολή Αναστασιάδη ημερομηνίας 30 Ιανουαρίου.

Στην επιστολή του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ζήτησε τη «στήριξη» του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προκειμένου να απορριφθεί η τουρκική προσπάθεια για τις τέσσερις ελευθερίες.

Ωστόσο, όπως πληροφορούμαστε, «στήριξη» ζητά από την Κομισιόν και ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα, για τον ακριβώς αντίθετο λόγο, θεωρώντας ότι η απάντηση που αναμένεται να δώσει ο Πρόεδρος της Κομισιόν στην επιστολή Αναστασιάδη θα πρέπει να αφήνει ανοικτή την προοπτική για ικανοποίηση του τουρκικού αιτήματος. Με άλλα λόγια, ο κ. Άιντα παρεμβαίνει προς τις Βρυξέλλες επιχειρώντας να ράψει στα μέτρα της Τουρκίας την απάντηση Γιούνκερ στην επιστολή Αναστασιάδη!

Συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Νορβηγός διπλωμάτης έχει ήδη διαμηνύσει προς τις Βρυξέλλες ότι ενδεχόμενη απόρριψη του αιτήματος της Άγκυρας για τις τέσσερις ελευθερίες θα προκαλέσει ζημιά στη γενικότερη προσπάθεια λύσης του Κυπριακού, αναλαμβάνοντας ουσιαστικά ρόλο προώθησης και της τουρκικής αξίωσης.

Επί της ουσίας, ο κ. Άιντα ισχυρίζεται ότι η Τουρκία δεν επιδιώκει απόλαυση των τεσσάρων ελευθεριών στην Κύπρο, μετά από μια ενδεχόμενη λύση, αλλά τη διασφάλιση ίσων δικαιωμάτων μεταξύ Τούρκων και Ελλήνων πολιτών, όπως προβλεπόταν και στο (σ.σ. απορριφθέν) Σχέδιο Ανάν, διά της «Πράξης Προσαρμογής της Συνθήκης Προσχώρησης» της Κύπρου.

Σε ό,τι αφορά στη διακίνηση τουρκικών αγαθών και υπηρεσιών στην Κύπρο, ο Νορβηγός διπλωμάτης υποστηρίζει ότι το θέμα αυτό θα ρυθμιστεί στο πλαίσιο της αναθεώρησης/αναβάθμισης της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας, προσδοκώντας προφανώς ότι η Λευκωσία θα ανάψει «πράσινο φως», παρά το γεγονός ότι η Άγκυρα δεν εφαρμόζει την Τελωνειακή Ένωση έναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία στην υφιστάμενη βασική της μορφή.

Σημειώνεται ότι ανάλογες θέσεις διατυπώνει και το Λονδίνο, το οποίο έχει ήδη καλέσει τη Λευκωσία να βάλει νερό στο κρασί της στο ζήτημα των τεσσάρων ελευθεριών.

Η Κομισιόν φέρεται να επηρεάζεται σε σημαντικό βαθμό από τις θέσεις που διατυπώνει ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα, ο οποίος, όπως πληροφορούμαστε, θα συναντήσει αρκετούς αξιωματούχους και επισήμους της Επιτροπής κατά την παραμονή του στις Βρυξέλλες. Πέραν από τον Πρόεδρο Γιούνκερ και το επιτελείο του, ο κ. Άιντα θα συναντηθεί με τον Επίτροπο Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν, ενώ επιδιώκει να συναντηθεί με την Ύπατη Εκπρόσωπο Φεντερίκα Μογκερίνι και τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς. Επαφές αναμένεται να έχει και στο Συμβούλιο, καθώς και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Διμερείς διευκολύνσεις»

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα αναμένεται να θέσει προς την Κομισιόν το ζήτημα παροχής «διμερών διευκολύνσεων» από την Κύπρο προς την Τουρκία, σε ζητήματα που άπτονται των τεσσάρων ελευθεριών, μετά από μια ενδεχόμενη λύση.

Πρόκειται για «διευκολύνσεις» που αφορούν αποκλειστικά στην Κύπρο (για διακίνηση Τούρκων πολιτών και τουρκικών αγαθών, υπηρεσιών και κεφαλαίων) και δεν θα επεκταθούν σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ. Κάτι που εγκυμονεί τον κίνδυνο να καταστήσει την Κύπρο «κράτος δεύτερης κατηγορίας» στην ΕΕ.

Κύκλοι στις Βρυξέλλες επικεντρώνονται σε ένα μόλις στοιχείο του προχθεσινού άρθρου του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στους «Washington Times», σύμφωνα με το οποίο «... Τούρκοι πολίτες θα τυγχάνουν ισότιμης μεταχείρισης με τους Έλληνες πολίτες αποκλειστικά στο νησί» (σ.σ. Κύπρο).

«Το ξεκαθάρισμα Τσαβούσογλου καθιστά σαφές ότι η Τουρκία δεν θέλει εφαρμογή των τεσσάρων ελευθεριών σε όλη την ΕΕ, αλλά κάποιες διμερείς διευκολύνσεις "αποκλειστικά" από την Κύπρο» σε περίπτωση λύσης, τόνισαν εμφαντικά οι ίδιες πηγές.

Υποδείξεις κομμάτων προς κυβέρνηση

Το άρθρο του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών σε αμερικανική εφημερίδα στο οποίο καταγράφει όλες τις απαράδεκτες τουρκικές αξιώσεις στο Κυπριακό έδωσε αφορμή σε πολιτικά κόμματα να ασκήσουν εκ νέου κριτική στον Αναστασιάδη και να προβούν σε υποδείξεις.

Το ΔΗΚΟ σημειώνει πως η σκληρή γραμμή της Τουρκίας καθιστά επιτακτικά αναγκαία τη χάραξη νέας στρατηγικής στο Κυπριακό.

Η ΕΔΕΚ σημειώνει πως οι αναφορές του Τούρκου ΥΠΕΞ επιβεβαιώνουν πως στη βάση της ονοματολογίας της ΔΔΟ η μορφή της λύσης θα είναι αυτή της συνομοσπονδίας.

Η Συμμαχία Πολιτών εκτιμά πως συνομιλίες με όρους της Τουρκίας και υπό εκβιασμό δεν μπορούν να οδηγήσουν παρά μόνο σε νέο αδιέξοδο.

Η Αλληλεγγύη σημειώνει πως ο Τούρκος ΥΠΕΞ οραματίζεται ιδρυτικά κράτη και συγκεκαλυμμένη διχοτόμηση μέσω της ΔΔΟ.

Οι Οικολόγοι τονίζουν ότι το όραμα Τσαβούσογλου αποτελεί τον εφιάλτη της Κύπρου.

Φιλελεύθερος
Πηγή
http://dia-kosmos.blogspot.gr/

Comments