“Το ανάλογο αξίωμα της κοινωνικής μηχανικής είναι: Αν κάτι δεν έχει αναφερθεί, δεν συνέβη ποτέ”
"Σε Έναν Κόσμο Προπαγάνδας, Η Αλήθεια Είναι Πάντα Μια Συνωμοσία"
"Το Ποιο Επικίνδυνο Από Όλα Τα Ηθικά Διλήμματα Είναι Όταν, Είμαστε Υποχρεωμένοι Να Κρύβουμε Την Αλήθεια Για Να Βοηθήσουμε Την Αλήθεια Να Νικήσει"

Ανοιχτή επιστολή στον Γερμανοτσολιά Υπ. Παιδείας Γαβρόγλου για τα Ναρκωτικά στα εκπαιδευτικά Ιδρύματα!.

Ανοιχτή Επιστολή Π. Παναγιώτου Στον Υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου Για Τα Ναρκωτικά Στα ΑΕΙ

Κύριε υπουργέ της Παιδείας,

Σε σημερινές σας δηλώσεις στον απόηχο μαζικών καταγγελιών από φοιτητές του ΑΠΘ, υποστηρίξατε ότι το πρόβλημα της διακίνησης ναρκωτικών και της διεξαγωγής άλλων έκνομων δραστηριοτήτων μέσα στα ελληνικά πανεπιστήμια θα πρέπει να αντιμετωπιστεί όχι από την αστυνομία αλλά από τους φοιτητές, το εκπαιδευτικό και το διοικητικό προσωπικό. Όπως είπατε χαρακτηριστικά, «τα προβλήματα αυτά λύνονται από τα μέσα. Αν δηλαδή υπάρχει ένα φοιτητικό κίνημα ρωμαλέο να μπορεί να προστατεύσει τους χώρους, οι εκπαιδευτικοί, η διοίκηση και τα λοιπά, πάντοτε ξέρουμε τότε ότι τέτοια φαινόμενα δεν παρουσιάζονται».

Κατ’ αρχήν η δήλωση σας αποτελεί μία άμεση παραδοχή για την ύπαρξη ενός φαινομένου που δε θα έπρεπε σε καμία περίπτωση να υπάρχει στα πανεπιστήμια αλλά και που εφόσον υπάρχει θα έπρεπε να έχει, ήδη, κατεπειγόντως αντιμετωπιστεί από την πολιτεία. Κατά δεύτερον και απ’ όσο μπορεί να εννοηθεί από τις δηλώσεις σας, αν και η πολιτεία και δη η ελληνική κυβέρνηση έχουν γνώση του θέματος, επιλέγουν να μην παρέμβουν, προφανώς, σε μία προσπάθεια να προστατευτεί το πανεπιστημιακό άσυλο, όπως ορίζεται στο άρθρο 16 του Συντάγματος.

Όμως πολύ πριν την προστασία του ασύλου, προβλέπεται ρητά στο άρθρο 5 του Συντάγματος η «απόλυτη προστασία της ζωής, της τιμής και της ελευθερίας» των Ελλήνων και όσων βρίσκονται στην Ελληνική Επικράτεια. Και όταν στους χώρους ενός πανεπιστημίου καταγράφεται διακίνηση και χρήση ναρκωτικών ουσιών, βίαιες και αιματηρές διαμάχες μεταξύ εμπλεκομένων στην αγοραπωλησία ναρκωτικών, προπηλακισμοί και παρενοχλήσεις φοιτητών και φοιτητριών αλλά και εντοπίζονται σωροί νεκρών ανθρώπων, τότε μπορούμε να μιλάμε για κατάφωρη παράβαση των όσων αναφέρονται στο άρθρο 5 του Συντάγματος σχετικά με την «απόλυτη προστασία της ζωής, της τιμής και της ελευθερίας».

Εξάλλου, ο σκοπός της συνταγματικής προστασίας του ασύλου είναι η θεσμική εγγύηση της ακαδημαϊκής ελευθερίας και όχι η εξασφάλιση ασυλίας σε εμπόρους ναρκωτικών και «κακουργηματικούς» εγκληματίες του κοινού ποινικού κώδικα. Και προφανώς σε καμία περίπτωση ο σκοπός της συγκεκριμένης συνταγματικής διάταξης δεν είναι να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή των σπουδαστών, των καθηγητών, των εργαζομένων και των επισκεπτών στα ακαδημαϊκά ιδρύματα.

Πέρα από αυτό, η προτροπή που έγινε από την πλευρά σας για αντιμετώπιση των εμπόρων ναρκωτικών και άλλων εγκληματιών από ένα «φοιτητικό κίνημα ρωμαλέο» είναι πέρα και έξω από κάθε νόμο και λογική. Τα πανεπιστήμια δεν είναι χώροι σύγκρουσης φοιτητών με ποινικούς, οι οποίοι και μπορεί να οπλοφορούν αλλά και είναι αυταπόδεικτα επιρρεπείς στην εγκληματικότητα και έτσι επικίνδυνοι για τους φοιτητές αλλά χώροι πολιτισμού, μόρφωσης, διδασκαλίας και διακίνησης ιδεών.

Μέχρι πριν διαβάσω τη δήλωση σας μου ήταν αδύνατο, όπως πιστεύω θα είναι και στους περισσότερους, να διανοηθώ πως ένας σώφρον άνθρωπος και μάλιστα υπηρετώντας το θεσμικό ρόλο του υπουργού Παιδείας θα συμβούλευε τους Έλληνες νέους να εμπλακούν σε διαμάχη με εμπόρους ναρκωτικών, επειδή η πολιτεία όχι μόνο αδυνατεί να αντιμετωπίσει την εμπορία ναρκωτικών συνολικά αλλά ακόμη και να εμποδίσει τους εμπόρους να τη διεξάγουν στους πανεπιστημιακούς χώρους. Ποια, ακριβώς, θα είναι η αντίδραση σας αν κάποιοι φοιτητές, όντως, ακολουθήσουν την προτροπή σας και συστήσουν ομάδες για την αντιμετώπιση εμπόρων ναρκωτικών στα πανεπιστήμια; Τί θα κάνετε εσείς και η πολιτεία αν κατά τη διάρκεια μίας τέτοιας υποθετικής, απευκταίας και παράνομης αντίδρασης υπάρξει τραυματισμός ή ακόμη χειρότερα θρηνήσουμε κάποιο θύμα; Με ποιο θεσμικό ή άλλο δικαίωμα προτρέπετε τους νέους μας ή οποιονδήποτε άλλον να βάλει τη ζωή του σε κίνδυνο για να υποκαταστήσει το ρόλο της αστυνομίας;

Κύριε υπουργέ, σας ζητώ να ανακαλέσετε πάραυτα τη δήλωση σας και να εξηγήσετε στους φοιτητές ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι δικός τους ρόλος να συγκρούονται με ποινικούς για να προστατεύσουν τα ελληνικά πανεπιστήμια. Αν θέλετε, πάση θυσία, να προστατεύσετε εσείς το πανεπιστημιακό άσυλο τότε θα πρέπει να δείξετε και τον ίδιο και μεγαλύτερο ζήλο για την προστασία των φοιτητών μας και όχι να μεταφέρετε σε αυτούς βάρη που καμία σχέση δεν έχουν με την ιδιότητα τους και θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή τους.

Θα πρέπει εσείς, με το θεσμικό ρόλο και τη δύναμη που απορρέει από αυτόν, να φροντίσετε άμεσα και με όλα τα μέσα που διαθέτει η πολιτεία να προστατεύσετε τα ελληνικά πανεπιστήμια αποτελεσματικά, με όποιον έννομο τρόπο κρίνετε. Πρόκειται για ένα θέμα κατεπείγον το οποίο δεν επιδέχεται της παραμικρής καθυστέρησης.

Με εκτίμηση

Πάνος Παναγιώτου

http://dia-kosmos.blogspot.gr/

Comments