Ιταλία: δημοψήφισμα για αυτονομία στις περιφέρειες Βένετο και Λομβαρδία στις 22 Οκτωβρίου

Δημοψηφίσματα στην Ιταλία για παιδεία, πολιτισμό, και δικαιοσύνη;

Στις 22 Οκτωβρίου, στις περιφέρειες με πρωτεύουσες το Μιλάνο και την Βενετία, θα οργανωθεί συμβουλευτικό δημοψήφισμα. Το ερώτημα είναι αν θέλουν περισσότερη αυτονομία στην παιδεία, τον πολιτισμό και τη δικαιοσύνη.

Η πρωτοβουλία ανήκει στην Λέγκα και θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα κερδίσει το «ναι», αφού υπέρ της αυτονομίας αυτής έχουν ταχθεί η Λέγκα, η κεντροδεξιά Φόρτσα Ιτάλια, τα Πέντε Αστέρια του Μπέπε Γκρίλο και ισχυροί δήμαρχοι που ανήκουν στην κεντροαριστερά. Δεν θα υπάρξουν άμεσες συνέπειες διότι θα πρέπει να ξεκινήσει μια αναλυτική διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση της Ρώμης.

Η κίνηση αυτή όμως τις τελευταίες ημέρες αμφισβητείται όλο και πιο έντονα. Όπως αποκάλυψε η εφημερίδα Κορριέρε Ντέλλα Σέρα, σε ένα γκάλοπ που παρήγγειλε η ίδια η Λέγκα,έδειξε ότι το 54% των ενδιαφερόμενων πολιτών, θεωρεί το δημοψήφισμα «ένα περιττό έξοδο».

Μόνον στην περιφέρεια του Μιλάνου -στην Λομβαρδία-για ηλεκτρονική ψήφο και αγορά υπολογιστών, θα διατεθούν είκοσι δυο εκατομμύρια ευρώ. Το συνολικό κόστος, για την διοργάνωση του συμβουλευτικού αυτού δημοψηφίσματος στην Λομβαρδία και στο Βένετο, ξεπερνά τα εβδομήντα εκατομμύρια ευρώ.

Καμία σχέση με την Καταλονία

Ο διάλογος για την συγκεκριμένη αυτονομία, μπορούσε να αρχίσει απλά στέλνοντας ένα γράμμα στην ιταλική κυβέρνηση, όπως έχουν κάνει άλλοι πρόεδροι περιφερειών. Τώρα όμως η όλη διαδικασία ξεκίνησε. Και η Λέγκα -που είχε την αρχική ιδέα- κινδυνεύει να χάσει ψήφους σε άλλες περιοχές της χώρας. Ο γραμματέας της Ματτέο Σαλβίνι, τελευταία επιμένει ότι θέλει να υπερασπισθεί τα συμφέροντα όλων των Ιταλών, τόσο των κατοίκων του Μιλάνου, όσο και της Καλαβρίας και της Σικελίας. Αλλά η τελευταία αυτή πρωτοβουλία του, σίγουρα δεν βοηθά στο χτίσιμο του νέου του «προφίλ». Σε ό,τι αφορά, τέλος, το γενικότερο πολιτικό μήνυμα, είναι σαφές ότι το συμβουλευτικό αυτό δημοψήφισμα δεν έχει καμία σχέση, ως προς το περιεχόμενο, με εκείνο της Κα
ταλονίας. Αλλά πολλά στελέχη της Λέγκα, συνομιλώντας με τους δημοσιογράφους, παραδέχονται ότι η όλη συγκυρία -με τις γνωστές εξελίξεις στην Ισπανία- σίγουρα δεν τους ευνοεί, και μπορεί να φοβίσει αρκετούς πολίτες. 

Αθανασία Συγγελλάκη, Ρώμη

http://dia-kosmos.blogspot.gr/

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »

Αναγνώστες