“Το ανάλογο αξίωμα της κοινωνικής μηχανικής είναι: Αν κάτι δεν έχει αναφερθεί, δεν συνέβη ποτέ”
"Σε Έναν Κόσμο Προπαγάνδας, Η Αλήθεια Είναι Πάντα Μια Συνωμοσία"
"Το Ποιο Επικίνδυνο Από Όλα Τα Ηθικά Διλήμματα Είναι Όταν, Είμαστε Υποχρεωμένοι Να Κρύβουμε Την Αλήθεια Για Να Βοηθήσουμε Την Αλήθεια Να Νικήσει"

Μεγάλη πρόκληση προέρχεται από την «Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση», δηλαδή την είσοδο νέων τεχνολογιών που καταλύουν τα όρια μεταξύ φυσικού, ψηφιακού και βιολογικού κόσμου

Δέκα χρόνια μετά το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης, η παγκόσμια οικονομία έχει ενισχυθεί σημαντικά, ωστόσο η μακροπρόθεσμη ανάκαμψη υπονομεύεται από τρεις παράγοντες: την ανεπαρκή ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, την ανεπαρκή αύξηση της παραγωγικότητας και τη γενικευμένη αίσθηση ότι η οικονομική πολιτική των τελευταίων ετών δεν υπηρέτησε τους πολίτες και γενικότερα την κοινωνία.

Δημοσιεύοντας τον ετήσιο κατάλογο με τις περισσότερο και λιγότερο ανταγωνιστικές οικονομίες του πλανήτη, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, WEF (ο οργανισμός που διοργανώνει και το Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός), προειδοποιεί ότι η αποτυχία των κυβερνήσεων να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα των οικονομιών υπονομεύει τη βιωσιμότητα της ανάκαμψης. Στην πρώτη δεκάδα με τις πλέον ανταγωνιστικές οικονομίες του πλανήτη δεν υπάρχουν νέες είσοδοι, παρά μόνον εσωτερικές ανακατατάξεις. Πιο ανταγωνιστική οικονομία του πλανήτη παραμένει η ελβετική (για ένατη φορά τα τελευταία δέκα χρόνια, με εξαίρεση το 2008 οπότε στην πρώτη θέση είχαν βρεθεί οι ΗΠΑ) και ακολουθούν ΗΠΑ και Σιγκαπούρη. Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η ολλανδική οικονομία και ακολουθούν η γερμανική και η οικονομία του Χονγκ Κονγκ.

Τη δεκάδα συμπληρώνουν η Σουηδία και η Βρετανία (υποχώρησε από την έκτη στην όγδοη θέση), η Ιαπωνία και η Φινλανδία. Στην πρώτη εικοσάδα περιλαμβάνονται οκτώ χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ωστόσο εξακολουθεί να υφίσταται και το χάσμα στην ανταγωνιστικότητα που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια. Η Γαλλία κατατάσσεται στην 22η θέση, υποχωρώντας κατά μία θέση σε σχέση με πέρυσι, ενώ η Ιταλία βρίσκεται στην 43η θέση (από 44η) και η Ισπανία στην 34η (από 32η). Για την κατάταξη κάθε οικονομίας χρησιμοποιούνται διάφορα κριτήρια: θεσμοί, υποδομές, μακροοικονομικό περιβάλλον, υγεία και πρωτοβάθμια εκπαίδευση, τριτοβάθμια εκπαίδευση, αγορά εργασίας, ανάπτυξη χρηματοπιστωτικής αγοράς, καινοτομία κ.ά. Οι μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες (BRICS) κατατάσσονται περίπου στη μέση της λίστας. Η Κίνα αναρριχήθηκε στην 27η θέση (από την 28η), η Ρωσία στην 38η (από την 43η), η Ινδία στην 40ή (από την 39η), η Νότιος Αφρική στην 61η (από την 47η) και η Βραζιλία στην 80ή (από την 81η).

Το WEF καλεί τις κυβερνήσεις να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους και να καταστήσουν πιο ευέλικτες τις αγορές εργασίας, αλλά ταυτόχρονα να αντιμετωπίσουν την άνιση κατανομή των ωφελημάτων που γεννάει η οικονομική ανάπτυξη, το χάσμα των γενεών, την αυξανόμενη εισοδηματική ανισότητα στις ανεπτυγμένες οικονομίες και την αυξανόμενη υποβάθμιση του περιβάλλοντος. 

Μια πολύ μεγάλη πρόκληση προέρχεται από την «Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση», δηλαδή την είσοδο νέων τεχνολογιών που καταλύουν τα όρια μεταξύ φυσικού, ψηφιακού και βιολογικού κόσμου.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")
http://www.energia.gr/

http://dia-kosmos.blogspot.gr/

Comments