“Το ανάλογο αξίωμα της κοινωνικής μηχανικής είναι: Αν κάτι δεν έχει αναφερθεί, δεν συνέβη ποτέ”
"Σε Έναν Κόσμο Προπαγάνδας, Η Αλήθεια Είναι Πάντα Μια Συνωμοσία"
"Το Ποιο Επικίνδυνο Από Όλα Τα Ηθικά Διλήμματα Είναι Όταν, Είμαστε Υποχρεωμένοι Να Κρύβουμε Την Αλήθεια Για Να Βοηθήσουμε Την Αλήθεια Να Νικήσει"

O Γερουσιαστής Ρίτσαρντ Μπουρ, πρόεδρος της Επιτροπής εξέφρασε την αγανάκτησή του για το γεγονός της άρνησης του Στιλ να καταθέσει στην επιτροπή.

“Η επιτροπή είναι αδύνατο ν’ αποφασίσει για την αξιοπιστία του ντοσιέ, χωρίς να να διαμορφώσει αντίληψη για βασικά πράγματα, όπως ποιος είναι αυτός που πλήρωσε γι’ αυτό.
Ο Κρίστοφερ Στιλ είχε προσληφθεί το καλοκαίρι του 2016 από μία εταιρία στην Ουάσινγκτον η οποία συγκέντρωνε στοιχεία αντιπολιτευτικού χαρακτήρα για τον Τραμπ.


Μέλη της ομάδας συνεργατών του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ ανέκριναν το καλοκαίρι τον πρώην κατάσκοπο των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, του οποίου το ντοσιέ με τις καταγγελίες για τις προσπάθειες της Ρωσίας να βοηθήσει την προεδρική εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσε την δρομολόγηση πολύμηνων ερευνών στις ΗΠΑ για το ζήτημα αυτό, μεταδίδει το CNN επικαλούμενο δύο πηγές που γνωρίζουν το ζήτημα. 

Οι πληροφορίες που πήραν από τον Κρίστοφερ Στιλ, πρώην μέλος των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών (MI6), θα βοηθήσουν τους ανθρώπους του Μιούλερ να συμπεράνουν εάν οι επικοινωνίες μεταξύ στελεχών της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και Ρώσων πολιτών παραβίασαν τη νομοθεσία των ΗΠΑ. 

Το CNN έχει πληροφορηθεί ότι το FBI και η κοινότητα των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών έλαβαν υπόψη τους σοβαρά το ντοσιέ του Στιλ, σε βαθμό μεγαλύτερο από αυτό που δημοσιοποιήθηκε. Ο (τότε) διευθυντής της Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ Τζέιμς Κλάπερ είχε δηλώσει (Ιανουάριος 2017) ότι η κοινότητα των υπηρεσιών πληροφοριών στις ΗΠΑ “δεν είχε προχωρήσει σε οποιαδήποτε αξιολόγηση για την αυθεντικότητα των πληροφοριών του ντοσιέ.” 

Από την άλλη μεριά, οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ, τόσο η CIA, όσο και το FBI, έλαβαν σοβαρά υπόψη τους την έρευνα του Στιλ, ώστε να μην την συμπεριλάβουν στην αναφορά που δημοσιοποίησαν τον περασμένο Ιανουάριο σχετικά με την εμπλοκή της Ρωσίας στην προεκλογική εκστρατεία των ΗΠΑ το 2016. Έτσι, δεν δημοσιοποιήθηκε πιο τμήμα των πληροφοριών που περιείχε το ντοσιέ επιβεβαιώθηκε και με ποιο τρόπο. 

Ο χειρισμός αυτός των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών έρχεται σε αντίθεση με την προσπάθεια του προέδρου Τραμπ, αλλά και μερικών μελών του Κογκρέσου να υποβαθμίσουν την αξιοπιστία του Στιλ και των πληροφοριών που είχε συγκεντρώσει. 

Από την εμφάνιση του ντοσιέ και μετά, τόσο ο πρόεδρος Τραμπ, όσο και οι πολιτικοί σύμμαχοί του, έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι πρόκειται για προϊόν φαντασίας. Ο ίδιος δήλωσε στην εφημερίδα “The New York Times” το καλοκαίρι ότι το ντοσιέ αυτό “ήταν συνολικά κατασκευασμένο.” Σε μια σειρά από αναρτήσεις του στο Twitter στις αρχές του χρόνου, ο Τραμπ υποστήριξε ότι οι σημειώσεις που περιέχει γράφτηκαν “από έναν αποτυχημένο πράκτορα” ο οποίος στηρίχτηκε σε “στημένα γεγονότα από άθλιους πράκτορες.” 

Παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες από τις αισχρές καταστάσεις που περιγράφονται στο ντοσιέ δεν έχουν αποδειχτεί, ο γενικός τόνος υποψίας των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτό για εμπλοκή της Ρωσίας στην προεκλογική εκστρατεία των ΗΠΑ, γίνεται πλέον αποδεκτός ως γεγονός από την κοινότητα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. 

Το CNN είχε αναφέρει νωρίτερα μέσα στο 2017 ότι οι έρευνες που πραγματοποιούνται στις ΗΠΑ έχουν επιβεβαιώσει μερικές διαστάσεις των πληροφοριών που περιέχονται στο ντοσιέ με έμφαση στις επικοινωνίες μεταξύ ξένων πολιτών που αναφέρονται στις σημειώσεις του ντοσιέ που φαίνεται να έχουν τελικά πραγματοποιηθεί. 

Στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Γερουσιαστής Ρίτσαρντ Μπουρ, πρόεδρος της Επιτροπής για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών στην Γερουσία, εξέφρασε την αγανάκτησή του για το γεγονός της άρνησης του Στιλ να καταθέσει στην επιτροπή. “Η επιτροπή είναι αδύνατο ν’ αποφασίσει για την αξιοπιστία του ντοσιέ, χωρίς να να διαμορφώσει αντίληψη για βασικά πράγματα, όπως ποιος είναι αυτός που πλήρωσε γι’ αυτό. Ποιες είναι οι κύριες και δευτερεύουσες πηγές των πληροφοριών;” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπουρ που εκλέγεται στην Βόρεια Καρολίνα. “Διερευνούμε ένα ιδιαίτερα εκτεταμένο ρωσικό δίκτυο εμπλοκής στις αμερικανικές εκλογές. 

Έτσι, θέλουμε να πάμε προς τα πίσω αναπαράγοντας τις πληροφορίες του ντοσιέ από μια συγκεκριμένη ημερομηνία και μετά κι αυτό μέχρι στιγμής είναι αδύνατο,” τόνισε. Εκπρόσωπος του Στιλ δεν απάντησε σε σχετικό αίτημα σχολιασμού όπως και το γραφείο του ειδικού ανακριτή Μιούλερ. Το ντοσιέ αποτελεί μία συλλογή από σημειώματα τα οποία αρχικά προορίζονταν να είναι μία έρευνα αντιπολιτευτικού χαρακτήρα, σύμφωνα με δηλώσεις πηγών στο CNN. 

Ο Στιλ είχε προσληφθεί το καλοκαίρι του 2016 από μία εταιρία στην Ουάσινγκτον η οποία συγκέντρωνε στοιχεία αντιπολιτευτικού χαρακτήρα για τον Τραμπ. Η έρευνα αυτή, χρηματοδοτήθηκε από τους εσωκομματικούς αντιπάλους του Τραμπ, στην διάρκεια της προκριματικής διαδικασίας του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για την εκλογή προεδρικού υποψηφίου. Αργότερα, συνεχίστηκε με την εμπλοκή των Δημοκρατικών, όταν πλέον ξεκαθαρίστηκε ότι ο Τραμπ θα ήταν ο προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων. 

Τις εβδομάδες πριν από την δημοσιοποίηση της αναφοράς της κοινότητας των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών τον περασμένο Ιανουάριο σχετικά με τις ρωσικές προσπάθειες εμπλοκής στην προεκλογική εκστρατεία του 2016, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από το FBI, την CIA, αλλά και το Γραφείο του Διευθυντή των Υπηρεσιών Πληροφοριών στις ΗΠΑ συμπεριέλαβαν τμήματα του ντοσιέ του Στιλ σε επίσημο έγγραφο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, σύμφωνα με δηλώσεις πηγών στο CNN. 

Οι συζητήσεις στην κοινότητα των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ είχαν αρχίσει καθώς υπήρχε προβληματισμός στο FBI για την διαχείριση της ευθύνης σχετικά με την ενημέρωση του επερχόμενου προέδρου για τις υποψίες που υπήρχαν. Ο (τότε) διευθυντής του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ εξέφραζε τις ανησυχίες του στους διευθυντές των άλλων υπηρεσιών πληροφοριών για το ενδεχόμενο παρουσίασης μόνο από την δική του υπηρεσία των πληροφοριών του ντοσιέ, στον (τότε) εκλεγμένο πρόεδρο Τραμπ. 

Ο Κόμεϊ ανησυχούσε από τον ενδεχόμενο να χαρακτηριστεί η κίνηση αυτή του FBI ως προσπάθεια άσκησης επιρροής από την υπηρεσία στο νέο πρόεδρο των ΗΠΑ. Ωστόσο, η κοινότητα των υπηρεσιών πληροφοριών στις ΗΠΑ είχε μεγαλύτερες ανησυχίες, σύμφωνα με δηλώσεις πηγών στο CNN. 

Η απόρρητη έκδοση της αναφοράς για την εμπλοκή της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016 θα έπρεπε να διανεμηθεί στον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, στον (τότε) εκλεγμένο πρόεδρο Τραμπ, αλλά και σε άλλους αξιωματούχους. Μεταξύ αυτών και σε μέλη του Κογκρέσου. Εάν στην αναφορά αυτή είχαν συμπεριληφθεί οι ισχυρισμοί του ντοσιέ, θα έπρεπε να εξηγηθεί ποιες από τις πληροφορίες αυτές επιβεβαιώθηκαν και με ποιον τρόπο. Μία τέτοια κίνηση θα αποκάλυπτε τις πηγές των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, αλλά και τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται, συμπεριλαμβανομένων και των πληροφοριών που μεταβιβάζονται από τις αμερικανικές σε ξένες μυστικές υπηρεσίες, σύμφωνα με την εκτίμηση των αξιωματούχων την περίοδο εκείνη. 

Τελικά, οι αξιωματούχοι έλαβαν την απόφαση το FBI, και προσωπικά ο Τζέιμς Κόμεϊ, να ενημερώσει τον επερχόμενο πρόεδρο Τραμπ σχετικά με τους ισχυρισμούς του ντοσιέ. Η ενημέρωση αυτή έγινε την 6η Ιανουαρίου 2017 με προσωπική συζήτηση και αφού προηγήθηκε εκτεταμένη ενημέρωση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για την ρωσική εμπλοκή στις αμερικανικές εκλογές προς τον εκλεγμένο πρόεδρο, αλλά και στενούς συνεργάτες του. 

Ωστόσο, ο Τραμπ είχε δηλώσει στην εφημερίδα “The New York Times” τον Ιούλιο για την ενημέρωση αυτή σχετικά με το ντοσιέ ότι ο ίδιος την εξέλαβε ως μια προσπάθεια του FBI ν’ αποκτήσει επιρροή επάνω του. “Κατά την γνώμη μου, την παρουσίασε για να σκεφτώ ότι την έχει στο συρτάρι του,” είχε δηλώσει ο Τραμπ. 

Έτσι, ο φόβος του Κόμεϊ έγινε πραγματικότητα.

Πηγή

http://dia-kosmos.blogspot.gr/

Comments