Oι συλλήψεις οπλισμένων αλληλέγγυων |
Το Πακιστάν έχει σκληρύνει τη στάση του έναντι των εγχώριων και διεθνών μη κυβερνητικών οργανώσεων τα τελευταία χρόνια, ενώ τον Ιανουάριο διέταξε περίπου δώδεκα ομάδες που ασχολούνται με θέματα γυναικών και ανθρώπινα δικαιώματα να σταματήσουν τις επιχειρήσεις τους.
Στις 14 Δεκεμβρίου 2017, αρκετοί διεθνείς μη κυβερνητικοί οργανισμοί (INGOs), συμπεριλαμβανομένων των Open Society Foundation και της ActionAid, δήλωσαν στα ΜΜΕ ότι έλαβαν επιστολές από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση που απέρριπταν τις αιτήσεις εγγραφής τους. Η κυβέρνηση δεν έχει δημοσιεύσει τον κατάλογο των επηρεαζόμενων ομάδων, αλλά σύμφωνα με τις αναφορές των ΜΜΕ, κανένα δεν έχει λάβει αιτιολογία για την απόφαση.
Όπως αναφέρει το Eurasia Review, η «Πολιτική για τη ρύθμιση των ΜΚΟ στο Πακιστάν», που ανακοινώθηκε την 1η Οκτωβρίου 2015, περιέχει κανονισμούς που απαιτούν από όλες τις ΜΚΟ να εγγραφούν και να λάβουν προηγούμενη άδεια από το Υπουργείο Εσωτερικών να διεξάγουν οποιεσδήποτε δραστηριότητες στη χώρα και να περιορίσουν τις δραστηριότητές τους σε συγκεκριμένα ζητήματα και γεωγραφικές περιοχές. Το υπουργείο είναι γενικά εξουσιοδοτημένο να καταργεί καταχωρήσεις για λόγους “συμμετοχής σε οποιαδήποτε δραστηριότητα ασυμβίβαστη με τα εθνικά συμφέροντα του Πακιστάν ή αντίθετη με την κυβερνητική πολιτική”.
Σύμφωνα με τους κανονισμούς, όλοι οι διεθνείς οργανισμοί καλούνται να λάβουν εκ των προτέρων άδεια από κυβερνητική “επιτροπή ΜΚΟ” υπό την προεδρία του γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών προτού ασκήσουν οποιαδήποτε δραστηριότητα στο Πακιστάν. Η επιτροπή έχει την εξουσία να ακυρώσει την άδεια ανά πάσα στιγμή.
Φέτος, ο ιατρικός φιλανθρωπικός οργανισμός Γιατροί του Κόσμου διατάχθηκε να σταματήσει την εργασία σε τρεις εγκαταστάσεις σε περιοχές των Παστούν που μαστίζονται από βία και που συνορεύουν με το Αφγανιστάν, αν και το υπουργείο Εσωτερικών παραθέτει την ομάδα ως εγκεκριμένη ΜΚΟ.
Η ομάδα βοήθειας “Save the Children” το 2011 συνδέθηκε επίσης από την κυβέρνηση με έναν Πακιστανό γιατρό που προσλήφθηκε από τη CIA.
Το ξένο προσωπικό του Save the Children απομακρύνθηκε από το Πακιστάν σύντομα μετά την εμφάνιση των κατηγοριών, αλλά συνέχισαν να λειτουργούν περισσότεροι από 1.000 τοπικοί υπάλληλοι.
offtherecord.net.gr
http://dia-kosmos.blogspot.gr/
Comments