Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τα “παιδιά” του Πούτιν καθορίζουν το μέλλον της Ρωσίας

Του Ιβαν Κράστεβ 

Οι πρόσφατες προεδρικές εκλογές στη Ρωσία οδήγησαν σε μια εντυπωσιακή, αν και όχι απροσδόκητη, νίκη του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος επανεξελέγη για μια τέταρτη θητεία με μεγάλη διαφορά και μεγάλη συμμετοχή. 

Οι εκλογές αυτές όμως δεν ήταν μόνο για την επανεκλογή του Πούτιν. Σηματοδοτούν και την έναρξη της μετα-πουτινικής Ρωσίας. Γιατί ενώ ο ρώσος πρόεδρος έχει αποσπάσει λαϊκή υποστήριξη για την προσάρτηση της Κριμαίας ή την αντιπαράθεση με τη Δύση, θέλει τώρα να διαβεβαιώσει τους απλούς Ρώσους ότι το καθεστώς του θα επιβιώσει και μετά την αποχώρηση του ίδιου από το Κρεμλίνο. 

Ο σημερινός ρόλος του Πούτιν στο ρωσικό φαντασιακό είναι παρόμοιος με εκείνον των ηγετών των μετα-αποικιακών απελευθερωτικών κινημάτων κατά τις δεκαετίες του 1960 και του 1970. 

Ο ρώσος πρόεδρος θεωρείται ιδρυτής ενός νέου ρωσικού κράτους, ο άνθρωπος που έσωσε την αξιοπρέπεια της Ρωσίας και αποκατέστησε το καθεστώς της ως μεγάλης δύναμης. 

Και αντίθετα με τις δυτικές φαντασιώσεις, οι Ρώσοι κάτω των 25 ετών είναι μεταξύ των μεγαλύτερων υποστηρικτών του

Οι νέοι αυτοί όχι μόνο τον ψηφίζουν, αλλά θέλουν να γίνουν σαν κι αυτόν. Το 76% των ανθρώπων μεταξύ 18 και 30 ετών θεωρούν πολύ τιμητική τη δουλειά στις υπηρεσίες ασφαλείας, έναντι 59% για τους άνω των 60 ετών. 

Όπως παρατηρούν οι αναλυτές Αντρέι Κολέσνικοφ και Ντένις Βολκόφ, δεν υπάρχει στη ρωσική κοινωνία καμιά συζήτηση για το πρόσωπο του Πoύτιν. «Κανείς σχεδόν δεν αμφισβητεί τη νομιμότητά του», έγραψαν σε μια πρόσφατη μελέτη του Carnegie Moscow Center. «Αποτελεί μια σταθερά, το πορτρέτο στον τοίχο που δεν μπορεί πλέον να αφαιρεθεί». 

Το ερώτημα είναι τι θα συμβεί σε αυτούς που τα πορτρέτα τους δεν είναι κρεμασμένα στον τοίχο. Στα τέλη του 2011, το περιοδικό Russian Reporter δημοσίευσε μια μελέτη της ρωσικής ελίτ που αποκάλυπτε ότι ο σημαντικότερος δείκτης για τη συμμετοχή στον κύκλο της ελίτ (οι 300 ανώτερες κυβερνητικές θέσεις) ήταν η γνωριμία με τον Πούτιν πριν γίνει πρόεδρος. Με άλλα λόγια, η Ρωσία κυβερνάται τα τελευταία 18 χρόνια από έναν κύκλο φίλων και Πατριωτών. 

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο πρόεδρος σκοπεύει να αφαιρέσει την εξουσία από αυτόν τον κύκλο. Είναι σαφές όμως ότι σκοπεύει να ανοίξει το σύστημα σε πιστούς «outsiders» – ιδιαίτερα νέους -προκειμένου να αυξήσει τις πιθανότητες επιβίωσής του. Είναι έτοιμος δηλαδή να προσφέρει μια διαγενεακή αλλαγή ως υποκατάστατο της πολιτικής αλλαγής. 

Αντίθετα με τον Μπόρις Γιέλτσιν, όταν ο Πούτιν σκέφτεται τα επόμενα χρόνια δεν σκέφτεται τον διάδοχό του, αλλά τη διάδοχη γενιά. Σχεδιάζει μια μεταβίβαση της εξουσίας από τη γενιά του στη «γενιά Πούτιν», αποτελούμενη από πολιτικούς που ωρίμασαν στην περίοδο της διακυβέρνησής του και διαμορφώθηκαν από αυτήν. 

Η διαδικασία αυτή έχει ήδη αρχίσει: στους τελευταίους μήνες πριν από τις εκλογές, εννιά νέοι πολιτικοί διορίστηκαν περιφερειακοί κυβερνήτες. 

Ο Πούτιν ελπίζει ότι αυτή η γενιά θα υπερασπιστεί το μεγαλύτερό του επίτευγμα: την αποκατάσταση του κύρους της Ρωσίας, που είναι πλέον ικανή και αποφασισμένη να αντισταθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Για τον Πούτιν, μια ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική δεν αποτελεί εργαλείο, αλλά απώτατο στόχο. 

Ο νέος κύκλος περιλαμβάνει νέους τεχνοκράτες με διαφορετικά υπόβαθρα και εμπειρίες, αλλά ένα κοινό σημείο: είναι πιστοί στο καθεστώς, έχοντας επίγνωση των ατελειών του. Θεωρούν τον εαυτό τους διαχειριστή κρίσεων, όχι οραματιστή ηγέτη. Εμπιστεύονται την τεχνολογία, αλλά όχι και την πολιτική. Ξέρουν πώς να εφαρμόζουν τις οδηγίες του Πούτιν, όχι όμως και πώς να διαφωνούν μαζί του. «Καθοδηγητής» τους είναι ο Σεργκέι Κιριγιένκο, σημερινός αναπληρωτής προσωπάρχης του προέδρου, που το 1998 σε ηλικία 36 των ήταν πρωθυπουργός του Γιέλτσιν και υπόδειγμα νεαρού φιλελεύθερου μεταρρυθμιστή. 

Με αυτή την έννοια, η αντίθεση ανάμεσα στους νέους μεταρρυθμιστές του Γιέλτσιν στα τέλη της δεκαετίας του ?90 και τους νέους τεχνοκράτες του Πούτιν είναι αποκαλυπτική. Οι μεταρρυθμιστές του Γιέλτσιν είχαν ένα καθαρό πολιτικό προφίλ: ήταν φιλελεύθεροι, φιλοδυτικοί και δρούσαν ομαδικά, υποστηρίζοντας ο ένας τον άλλον. Είχαν πολιτικές φιλοδοξίες και έβλεπαν τον εαυτό τους ως μια πολιτική δύναμη ανεξάρτητα από τη σχέση τους με το Κρεμλίνο. 

Οι νέοι τεχνοκράτες του Πούτιν, αντίθετα, είναι ειδικοί στα οικονομικά, χωρίς σαφείς πολιτικές πεποιθήσεις ή κάποια στράτευση. Δεν δρουν ομαδικά και δεν αλληλοϋποστηρίζονται. Μέχρι πρόσφατα, ύστερα από κάθε εκλογική αναμέτρηση, το ερώτημα ήταν ποιος θα υπερίσχυε στο Κρεμλίνο: οι φιλοδυτικοί εκσυγχρονιστές ή οι αντιδυτικοί σκληροπυρηνικοί; 

Το ερώτημα δεν τίθεται πλέον. Το να μιλάς αγγλικά, να έχεις αποφοιτήσει από το Χάρβαρντ ή να εργάζεσαι σε μια μεγάλη δυτική εταιρεία δεν λέει πλέον πολλά για τις πολιτικές απόψεις των αυριανών ηγετών της Ρωσίας. 

Η γενιά Πούτιν είναι δυτικότροπη αλλά όχι φιλοδυτική. Η επικείμενη διαγενεακή αλλαγή στη ρωσική πραγματικότητα δεν λέει πολλά για το μέλλον του καθεστώτος, γιατί ο πρόεδρος Πούτιν είναι το μεγαλύτερό τους κεφάλαιο και ταυτόχρονα το πιο αδύνατο σημείο τους. Κυριαρχεί στην πολιτική σκηνή στον βαθμό που διορίζει μόνο ανθρώπους με μετριοπαθείς απόψεις που γνωρίζουν πώς να δουλέψουν αποτελεσματικά για τον πρόεδρο, αλλά δεν μπορεί να γίνουν πρόεδροι. 

Η ειρωνεία είναι ότι ο Πούτιν τοποθετεί αυτούς τους νέους τεχνοκράτες σε θέσεις εξουσίας ως εναλλακτική λύση στην αποτυχημένη του προσπάθεια να εγκαθιδρύσει εκ νέου τον σημερινό πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ ως διάδοχό του. Στην πραγματικότητα όμως, η γενιά Πούτιν είναι απλώς ένας συλλογικός Μεντβέντεφ. Και όταν αναρωτιέται πώς θα είναι η μεταπουτινική Ρωσία, ο πρόεδρος επιτρέφει στο σημείο που βρισκόταν όταν τοποθέτησε τον Μεντβέντεφ στο Κρεμλίνο κι εκείνος επέστρεψε στο παλιό του γραφείο. (*) 

Ο Ιβάν Κράστεβ είναι πρόεδρος του Center for Liberal Strategies που εδρεύει στη Βιέννη (Πηγή: The New York Times)

http://dia-kosmos.blogspot.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

O Soros χρηματοδότης των ομοφυλόφιλων στην Ελλάδα

Ο Soros βλέπει τον εαυτό του ως ιεραπόστολο της παγκοσμιοποίησης και θέλει να καταστραφεί το κλασσικό μοντέλο της δυτικής δημοκρατίας.

Γιατί να θέλει με 26.000 δολάρια το Open Society Foundation του Soros να στηρίξει οικονομικά όλες τις τρελές και παλαβές που εμφανίζονται στα Athens Pride, της "παρέλασης" για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων στην Ελλάδα;

Γιατί ο Soros να θέλει να χρηματοδοτήσει κόμματα και κινήματα σε Ουγγαρία, Ιταλία, Γαλλία γιατί στήριξε δράσεις κατά της ισλαμοφοβίας;

Ο Soros θέλει την αποσταθεροποίηση, έχει ένα στόχο και χρησιμοποιεί το Open Society Foundation για να εξυπηρετεί τα αλλότρια σχέδια του.

Δεν υπάρχει λογική εξήγηση γιατί στήριξε τις τρελές στις παρελάσεις του Athens pride αλλά μια εξήγηση που δίνεται είναι ότι πάντα επιχειρεί να σπάσει κατεστημένες νοοτροπίες και αντιλήψεις, δεν πιστεύει στην έννοια του κράτους και κάθε ενέργεια του υποκρύπτει οικονομικό δόλο όπως αναφέρει σε ένα άκρως ενδιαφέρον άρθρο τους οι Garret/Galland Research.

Το γεγονός …

Ευρωστρατός, Ελλάδα-Τουρκία: Οι προϋποθέσεις ήδη παραβιάζονται από την Τουρκία, αλλά η Ελλάδα συνεχίζει να γενικολογεί χωρίς αντίκρισμα

του Σωτήρη Σιδέρη

Πλήθος ερωτηματικών για την αδυναμία της Ελλάδας να θέσει όρους στην ΕΕ όσον αφορά τις ευρωτουρκικές σχέσεις , προκαλούν οι παρασκηνιακές εξελίξεις αναφορικά με την προώθηση της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO), δηλαδή της ευρωπαϊκής άμυνας. Όπως είναι γνωστό η PESCO περιλαμβάνει και τον Ευρωστρατό και ήδη γίνονται κινήσεις για συμμετοχή και της Τουρκίας , παρά το γεγονός ότι οι σχέσεις Άγκυρας –Βρυξελλών θεωρητικά βρίσκονται σε κρίση. Σύμφωνα με αξιόπιστες διπλωματικές πηγές, αλλά και με βάση τις θέσεις που έχει καταθέσει η Αθήνα στην ΕΕ και έχει στη διάθεσή του το omegapress.gr βρίσκονται σε εξέλιξη στην αρμόδια ομάδα εργασίας, «επίπονες διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της κατ εξαίρεση συμμετοχής τρίτων στα προγράμματα της PESCO», δηλαδή διαπραγματεύσεις που αφορούν και την Τουρκία. Η ελληνική θέση συμπυκνώνεται στην πάγια αντίληψη ότι η Αθήνα στηρίζει την συνεργασία PESCO-Τουρκίας, υπό προϋποθέσεις που ωστόσο, όποτε τέθηκαν, ουδέποτε τηρήθηκαν από την …

Ο πολύς μυστήριος και άμεμπτος , Θάνος Σιτίστας (Επαχτίτης) έκανε αίτηση στην NSA; Ζήτησε έγγραφα; Και γιατί είναι ανύπαρκτο το Σχέδιο Φαιδώρα;

Υπάρχει νατοϊκό σχέδιο με την ονομασία «Φαιδώρα» για τον διαμελισμό της Ελλάδας;

Μια δεύτερη αναζήτηση με τον όρο «Campen» για το 1988 και πάλι δεν έχει κανένα αποτέλεσμα. Το έγγραφο με αριθμό πρωτοκόλλου «NA/SG-SECDEF/WASHDC/264/83» είναι ανύπαρκτο.

ΕΛΑ ΑΛΕΚΟ!........ ΧΑΛΑΡΩΣΕ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ HOAXES.... ΩΡΑΙΑ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ!.....

Και για ποιό λόγο να είναι σωστός ο σειριακός αριθμός; Ε! Αλέκο;

Η ΔΙΚΗ: "Κάρλος το Τσακάλι" 500 χιλιάδες δολλάρια από την NSA για την δολοφονία του Αρχιστράτηγου του ΝΑΤΟ!...

Αλεξάντερ Μ. Χαίηγκ: Βαρέθηκα να ελέγχεται η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ από πέντε-έξι άτομα...!
http://dia-kosmos.blogspot.gr/

Είπε ο...Πρόεδρος των ΗΠΑ -Clinton

....η Αμερικανική ναυτική βάση της Σούδας στην Κρήτη, έπρεπε να τεθεί σε υψηλή επιφυλακή, όπως και τα δύο αεροπλανοφόρα που θα χρησιμοποιούνταν ώστε οι δύο πλευρές να μην κλιμακώσουν το προγραμματισμένο "ελεγχόμενο" γεγονός σε έναν "θερμό" πόλεμο.

Επίσης είπε ότι η Αμερικανική βάση στην Πρέβεζα πρέπει να τεθεί σε υψηλή επιφυλακή.

Οι φόβοι του Lake πραγματοποιήθηκαν μέχρι ένα σημείο όταν στις 8 Ιανουαρίου ο γερουσιαστής John D. Rockefeller ο 4ος, από την δυτική Βιρτζίνια (και γιος του Προέδρου της Τριμερής Επιτροπής και της ARAMCO), τηλεφώνησε στον Clinton και ζήτησε συνάντηση για την επόμενη ημέρα.

Φυσικά, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε, και η οικογένεια Rockefeller ζήτησε από τον Πρόεδρο να εξηγήσει με όλες τις λεπτομέρειες την προγραμματισμένη "κρίση" στο Αιγαίο.

ΗΠΑ-Η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας-Ίμια 1996!

Ο καπετάνιος του αεροπλανοφόρου διατάζει το πλήρωμα να πάρει θέσεις μάχης και διατάζει να στρέψουν τους πυραύλους προς τους ελληνικούς σ…

Οι Ακρότητες και οι Αντιφάσεις της Νέας Θρησκείας (Κλιματικής Αλλαγής)!...

Γράφαμε πριν από λίγες εβδομάδες στην στήλη για τη νέα θρησκεία της Κλιματικής Αλλαγής ( 22/10) και το πώς ως μέρος του τελετουργικού της και των μεθόδων της, ισάξιες της Ιεράς Εξέτασης της Καθολικής Εκκλησίας, προχωρεί σε διώξεις και διαπομπεύσεις όσων έχουν την ατυχή έμπνευση και τόλμη να αντιτεθούν στο δόγμα της.

Τότε είχαμε αναφερθεί στην δίωξη από την Γαλλική κυβέρνηση και τελικά την απόλυση του από την κρατική τηλεόραση, του κ. Φιλίπ Βερντιέ, καταξιωμένου μετεωρολόγου, μετά από την έκδοση βιβλίου του που αμφισβητούσε ορισμένες από τις παραδοχές πάνω στις οποίες στηρίζονται τα χρησιμοποιούμενα σήμερα μοντέλα του Intergovernmental Panel on Climate Change- IPCC που ως γνωστό προσδιορίζουν «με ακρίβεια» εκατομμυριοστού το πώς θα διαμορφωθεί η μέση θερμοκρασία του πλανήτη το 2100 μ.Χ

Η δε Γαλλική κυβέρνηση λόγω του ότι φιλοξενεί την σύνοδο του COP21 στο Παρίσι έχει σύσσωμη προσχωρήσει και εντεστερνιστεί την νέα θρησκεία.

Όπως όλες οι θρησκείες έτσι και αυτή της Κλιματικής Αλλαγής περ…

Αυτοί είναι οι Τούρκοι καταζητούμενοι με Γερμανικές ταυτότητες!.....

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΛΙΣΤΑ (Σ/να) ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΣΚΑΦΟΥΣ SEA LION ΣΤΗΝ ΡΟΔΟ ΠΟΥ ΕΚΡΥΨΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΔΩΣΑΝ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΤΑ ΓΙΟΥΣΟΥΦΑΚΙΑ ΤΟΥ ΑΠΛΥΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΘΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΜΕ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ

https://photognomon.blogspot.com/2019/07/blog-post_6.html

http://dia-kosmos.blogspot.gr/

Πολιτική Ορθότητα: Μετανάστες του Ισλάμ- Δολοφονούν, Βιάζουν, Ληστεύουν και ζητούν επιείκεια!.... Τα ΜΜΕ δεν αναφέρουν τίποτα!.....

Κορνίλοφ Βλαντιμίρ

Στη Γερμανία, το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, βρίσκονται σε εξέλιξη δύο δίκες. Και οι δύο κατηγορούμενοι είναι μετανάστες από την Ασία.

Στη Γερμανία, αυτό το χρονικό διάστημα ταυτόχρονα βρίσκονται σε εξέλιξη δύο δίκες, στις οποίες οι κατηγορούμενοι είναι μετανάστες από την Ασία. Παρά όμως τη σοβαρότητα των εν λόγω εγκλημάτων, τα γερμανικά ΜΜΕ καλύπτουν αυτά τα θέματα αρκετά υποτονικά. Προφανώς, τα ΜΜΕ ακολουθούν την ίδια πολιτική ορθότητα, που ακολουθούσαν και στο γνωστό σκάνδαλο με τη μαζική σεξουαλική παρενόχληση γυναικών στην Κολωνία το 2016.

Μία από τις επίμαχες υποθέσεις είναι η δολοφονία του 57χρονου εκατομμυριούχου Μαχαέλ Ρίχερ που έγινε στην πόλη Χορμπ αμ Νέκαρ στη Νοτιοδυτική Γερμανία. Το περασμένο φθινόπωρο συνελήφθη ως ύποπτος για αυτό το έγκλημα ο Μοχάμεντ Ομράν Αλμπάκρ από τη Συρία, για τον οποίο, μάλιστα, πριν το έγκλημα, ο γερμανικός Τύπος έγραφε για εκείνον ότι είναι «παράδειγμα επιτυχημένης ενσωμάτωσης».

Η έρευνα όμως έδειξε ότι ο 27χρονος άνδρας, τον…

ΑΔΙΑΦΟΡΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ KAI Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

του Ανδρέα Μουτζουρούλια*

Όσοι είχαν τον χρόνο, αλλά και την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην 81η ΔΕΘ, θα διαπίστωσαν πως σε κανένα σημείο της τοποθέτησής του δεν υπήρχε αναφορά στα λεγόμενα Εθνικά Θέματα. 
Σίγουρα η οικονομία, η ανεργία, το χρέος είναι στην υψηλότερη θέση της ατζέντας τόσο του Α. Τσίπρα, όσο και του Κ. Μητσοτάκη,....

I prefer to use Twitter and Gab to post short messages and quick notes.

From Ken Adachi

http://educate-yourself.org/contactus/

I appreciate being asked to join LinkedIn networks, but I don't want to be part of Facebook, or Google, or other social media outlets that require you to sign up, including LinkedIn. I prefer to use Twitter and Gab to post short messages and quick notes. 
My Twitter account is https://twitter.com/KenAdachi1 and my Gab account is https://gab.ai/KenAdachi

New ~ The Advantage of Encrypted Email

I want to switch over to encrypted email for all electronic communication wherever possible. I created a new mail account with a server in Germany called "http://tutanota.com" which anyone can join for free with a User name and Password. Approval in now immediate. 

While I'm sure the NSA and Swiss Intelligence can hack into encrypted email, your average fed agency, or military, or private hacker cannot, affording us some degree of privacy from unconstitutional surveillance and data mining. 
I assume that everyone knows by now that …

Ο Ν.Τραμπ «τελειώνει» τον πρεσβευτή των ΗΠΑ Τ.Πάιατ: «Δεν ακολουθεί τις θέσεις μας»

Με ένα πρωτοφανές για τα αμερικανικά δεδομένα άρθρο, το μεγαλύτερο think tank των συντηρητικών στις ΗΠΑ, το Gatestone Institute, όχι απλώς φιλικά προσκείμενο στην κυβέρνηση Τραμπ, αλλά θεωρούμενο ότι εκφράζει τις θέσεις του Λευκού Οίκου, επιτίθεται σφοδρά στον Αμερικανό πρεσβευτή στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ.

Αφορμή; Τα όσα είπε στην ομιλία του στο 7ο συνέδριο Αεροπορικής Ισχύος στις 15 Μαΐου για τον διαμοιρασμό των κοιτασμάτων της Ανατολικής Μεσογείου μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας και την εν συνεχεία στοχοποίηση από αυτόν του pronews.gr, για τον τρόπο που απέδωσε την ομιλία του και «παρέσυρε» (σ.σ.: !!!) τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη σε «λανθασμένες θέσεις» σε άρθρο του στην «Καθημερινή»!

Να σημειώσουμε ότι ο τ. πρόεδρός του Gatestone Institute είναι ο Τζον Μπόλτον, σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Ντόναλντ Τραμπ.

Υιοθετώντας πλήρως την θέση του pronews.gr ότι ο Τζέφρι Πάιατ, απλά είναι οπαδός των Δημοκρατικών και ακολουθεί την δική του ατζέντα και όχι της κυβέρνησης Τραμπ, το Gatestone …