“Το ανάλογο αξίωμα της κοινωνικής μηχανικής είναι: Αν κάτι δεν έχει αναφερθεί, δεν συνέβη ποτέ”
"Σε Έναν Κόσμο Προπαγάνδας, Η Αλήθεια Είναι Πάντα Μια Συνωμοσία"
"Το Ποιο Επικίνδυνο Από Όλα Τα Ηθικά Διλήμματα Είναι Όταν, Είμαστε Υποχρεωμένοι Να Κρύβουμε Την Αλήθεια Για Να Βοηθήσουμε Την Αλήθεια Να Νικήσει"

«Τα σταφύλια της οργής»…

ΤΑ όσα απίστευτα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες στη Γαλλία, αλλά και σε άλλες γωνιές της γης, μου θύμισαν μια από τις καλύτερες ταινίες που έχουν γυριστεί, «Τα σταφύλια της οργής» σε σκηνοθεσία του μοναδικού Τζον Φορντ και με πρωταγωνιστή τον υπέροχο Χένρι Φόντα.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΣΣΑΡΗΣ

Για όσους δεν είχαν την τύχη να δουν αυτό το αριστούργημα του αμερικανικού κινηματογράφου, να αναφέρω ότι γυρίστηκε το 1940 και είναι βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Τζον Στάινμπεργκ. Η πολυβραβευμένη αυτή ταινία παρουσιάζει τον αγώνα μιας ομάδας αγροτών από την Οκλαχόμα που εξαθλιωμένοι από τη μεγάλη οικονομική κρίση του 1929 και την καπιταλιστική απληστία, παίρνουν το δρόμο για την Καλιφόρνια σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής.

Παρόμοιες συνθήκες διαβίωσης με αυτές που πραγματεύεται η ταινία, αντιμετωπίζουν σήμερα εκατομμύρια άτομα στην Ευρώπη, για να μην αναφέρω τις συνθήκες της απόλυτης εξαθλίωσης που βιώνουν εκατοντάδες εκατομμύρια άλλοι συνάνθρωποί μας στην Αφρική και την Ασία.

Έχουμε πραγματικά φθάσει στο αδιανόητο, οι πλούσιοι να γίνονται χρόνο με το χρόνο, μέρα με την ημέρα, ώρα με την ώρα, πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Οι περισσότεροι από μας έχουμε προσβληθεί από… οξεία συνειδησιακή διάβρωση, με αποτέλεσμα την κατάρρευση κάθε έννοιας ηθικής τάξης. Έχουμε μετατραπεί σε αδιάφορους θεατές του δράματος που ζουν άλλοι, λιγότερο τυχεροί από μας. Δεν νοιαζόμαστε για τα όσα ανεπίτρεπτα συμβαίνουν γύρω μας. Ευτυχώς, όμως, υπάρχουν και οι εξαιρέσεις. Αυτοί που ανάβουν τη σπίθα της ελπίδας και απαιτούν ένα καλύτερο αύριο για όλους, όχι μόνο για τους λίγους!

Κάπου εκεί εντάσσω την «επανάσταση των κίτρινων γελέκων» στη Γαλλία, αν και πρέπει να προσθέσω ότι οι ακρότητες από τους διαδηλωτές και την αστυνομία θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί!

Το καμπανάκι του κινδύνου για απρόβλεπτες εξελίξεις κτύπησε και η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας πριν λίγες μέρες στη Βιβλιοθήκη του Αμερικανικού Κογκρέσου.

«Εάν δεν υπάρξει μια νέα διεθνής συνεργασία, μέσα σε είκοσι χρόνια, ως το 2040, οι ανισότητες θα ξεπερνούν εκείνες της χρυσής εποχής του καπιταλισμού, τον 19ο αιώνα» τόνισε η κ. Λαγκάρντ και πρόσθεσε:

«Σε αυτή τη νέα εποχή της οργής, θα τίθενται αντιμέτωπα γιγαντιαία μονοπώλια της τεχνολογίας με αδύναμα κράτη, οι προνομιούχες κατηγορίες του πληθυσμού θα μπορούν να ζουν μέχρι τα 120, ενώ εκατομμύρια άλλοι θα υπομένουν τη φτώχεια» και, φυσικά, το προσδόκιμο ζωής τους θα είναι πολύ χαμηλότερο.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ υπογράμμισε ακόμα ότι αμέτρητες κολοσσιαίες εταιρίες έχουν απλωθεί σε κάθε γωνιά του πλανήτη και με «δημιουργική λογιστική» έχουν καταφέρει να ελαχιστοποιήσουν τους φόρους που καταβάλουν.

Να προσθέσω ότι οι εταιρίες αυτές έχουν, παράλληλα, μειώσει στο ελάχιστο το κόστος παραγωγής, εκμεταλλευόμενες -με τον πιο απαίσιο τρόπο- την φθηνή εργασία σε υπανάπτυκτες χώρες, προσφέροντας μεροκάματα της πείνας, ενώ ορισμένοι κολοσσοί δεν διστάζουν να απασχολούν ακόμα και παιδιά, μέχρι βέβαια να αποκαλυφθούν και να δικαιολογηθούν λέγοντας ανερυθρίαστα «συγνώμη, δεν το… ξέραμε».

Τα πάντα στο βωμό του κέρδους ή, πιο σωστά, της αισχροκέρδειας!

Όλα δείχνουν ότι οι σύγχρονοι κολοσσοί έχουν θέσει σε δεύτερη μοίρα τον άνθρωπο. Αν αυτό δεν αλλάξει, πολύ φοβάμαι, ότι σύντομα θα βρεθούμε μπροστά σε απρόβλεπτες εξελίξεις. Θα έρθει μια νέα εποχή λαϊκής οργής με δραματικές συνέπειες για όλους. Η εξέγερση δεν θα είναι πολιτική. Θα είναι κοινωνική.

Τα «κίτρινα γιλέκα» είναι μόνο η αρχή. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα χρειαστεί να βαφτούν κόκκινα…

*Οποιοδήποτε σχόλιό σας μπορείτε να το στείλετε στο ΜΜΕ που φιλοξενεί το δημοσίευμα ή στην ηλεκτρονική μου διεύθυνση και εγώ θα το μεταβιβάσω: georgemessaris@gmail.com

**Μία από τις τελευταίες παραγωγές ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ του Γιώργου Μεσσάρη: ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗ – ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΠΕΛΑΓΟΥΣ. Για να αποκτήσετε το DVD επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας http://www.omegadocumentaries.com ή επικοινωνήσετε με τον ίδιο στην προαναφερόμενη ηλεκτρονική διεύθυνση.

Πηγή:https://neoskosmos.com/el/204390/ta-stafylia-tis-orgis/

Τα «Σταφύλια της οργής», το αδιαμφισβήτητο αριστούργημα του Τζον Στάινμπεκ, είναι η ιστορία των ταπεινών και καταφρονεμένων της Αμερικής στα χρόνια της μεγάλης οικονομικής κρίσης, στις αρχές της δεκαετίας του 1930, αμέσως μετά το μεγάλο κραχ του 1929.

Με τις σοδειές τους κατεστραμμένες από παρατεταμένη ξηρασία και από θυελλώδεις ανέμους που κουβαλούσαν πυκνά σύννεφα από χώμα, ξεριζωμένοι από τα χωράφια τους λόγω της εισβολής των νέων καλλιεργητικών μεθόδων, χιλιάδες εξαθλιωμένοι αγρότες του αμερικανικού Νότου εγκαταλείπουν τις εστίες τους κατευθυνόμενοι προς τη Γη της Επαγγελίας, την Καλιφόρνια.

Τα «Σταφύλια της οργής», το αδιαμφισβήτητο αριστούργημα του Τζον Στάινμπεκ, είναι η ιστορία των ταπεινών και καταφρονεμένων της Αμερικής στα χρόνια της μεγάλης οικονομικής κρίσης, στις αρχές της δεκαετίας του 1930, αμέσως μετά το μεγάλο κραχ του 1929.

Τα «Σταφύλια της οργής», το αδιαμφισβήτητο αριστούργημα του Τζον Στάινμπεκ, είναι η ιστορία των ταπεινών και καταφρονεμένων της Αμερικής στα χρόνια της μεγάλης οικονομικής κρίσης, στις αρχές της δεκαετίας του 1930, αμέσως μετά το μεγάλο κραχ του 1929.
Με τα λιγοστά υπάρχοντά τους φορτωμένα σε σαραβαλιασμένα φορτηγάκια ζουν ένα ταξίδι ολωσδιόλου εφιαλτικό ελπίζοντας να βρουν δουλειά και ψωμί. Τις τύχες μιας από αυτές τις οικογένειες παρακολουθεί το βραβευμένο με πούλιτζερ μυθιστόρημα του Στάινμπεκ (1939) και η πιστή κινηματογραφική του μεταφορά ένα χρόνο μετά.

Για να αποδώσει όσο μπορούσε πιο ρεαλιστικά την εξιστόρησή του, ο συγγραφέας έζησε για ένα διάστημα ανάμεσα στους εσωτερικούς μετανάστες, οι οποίοι, φθάνοντας στον προορισμό τους, δεν άργησαν να αντιληφθούν ότι τα πράγματα δεν ήταν όπως είχαν ελπίσει: τους περίμεναν η καχυποψία, η εχθρότητα, η αναδουλειά, η πείνα και η ανάλγητη συμπεριφορά των εργοδοτών και των εκπροσώπων του κράτους.

http://dia-kosmos.blogspot.gr/

Comments