«Στο τέλος θα θυμόμαστε, όχι τα λόγια των εχθρών μας, αλλά, την σιωπή των φίλων μας»

“Το ανάλογο αξίωμα της κοινωνικής μηχανικής είναι: Αν κάτι δεν έχει αναφερθεί, δεν συνέβη ποτέ”
"Σε Έναν Κόσμο Προπαγάνδας, Η Αλήθεια Είναι Πάντα Μια Συνωμοσία"
"Το Ποιο Επικίνδυνο Από Όλα Τα Ηθικά Διλήμματα Είναι Όταν, Είμαστε Υποχρεωμένοι Να Κρύβουμε Την Αλήθεια Για Να Βοηθήσουμε Την Αλήθεια Να Νικήσει"

Alan James Carter Duncan-He began his career in the oil industry with Royal Dutch Shell, He became the first openly gay Conservative Member of Parliament

Alan James Carter Duncan-He began his career in the oil industry with Royal Dutch Shell

He became the first openly gay Conservative Member of Parliament
Την πάγια βρετανική απάντηση αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, όπως αυτή διαμορφώθηκε το τελευταίο διάστημα, έδωσε σε Βρετανό βουλευτή ο Υπουργός Ευρώπης σερ Άλαν Ντάνκαν, στην πρώτη κυβερνητική τοποθέτηση μετά από τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων περί πραγματοποίησης γεώτρησης, Βρετανία, Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2019. 

Επί ποδός βρίσκονται οι σύμμαχοι της Κυπριακής Δημοκρατίας στο ζήτημα της κατάφωρης παραβίασης της κυπριακής ΑΟΖ από την Τουρκία και τις απειλές της περί παράνομης γεώτρησης, με τον Βρετανό υπουργός της Ευρώπης σερ Άλαν Ντάνκαν να προτρέπει την Τουρκία σε ακύρωση της γεώτρησης και αποκλιμάκωση της έντασης και την Ομάδα Φιλίας Κύπρου-Γαλλίας να επαναλαμβάνουν την αμέριστη υποστήριξή τους προς τα κυπριακά δίκαια.

Το Λονδίνο θεωρεί «κρίσιμο» για τη σταθερότητα στη Μεσόγειο και για την ακεραιότητα του βασισμένου σε κανόνες διεθνούς συστήματος, διενέξεις σαν αυτή να επιλύονται «όχι μέσω βίας, στρατιωτικοποίησης ή εξαναγκασμού, αλλά μέσω διαλόγου και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», είναι η τοποθέτηση της βρετανικής κυβέρνησης σε σχέση με τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Την πάγια βρετανική απάντηση αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, όπως αυτή διαμορφώθηκε το τελευταίο διάστημα, έδωσε σε Βρετανό βουλευτή ο Υπουργός Ευρώπης σερ Άλαν Ντάνκαν, στην πρώτη κυβερνητική τοποθέτηση μετά από τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων περί πραγματοποίησης γεώτρησης.

Σε γραπτή ερώτηση που είχε υποβάλει προς το Foreign Office ο βουλευτής των Εργατικών Πολ Φάρελι ζητούσε να πληροφορηθεί «ποιες πρόσφατες παραστάσεις έχει κάνει ο Υπουργός Εξωτερικών προς τον Τούρκο ομόλογό του επί της απόφασης της Τουρκίας να προχωρήσει σε υπεράκτιες επιχειρήσεις γεώτρησης εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου».

Στην απάντησή του, με ημερομηνία 18 Ιουνίου, ο σερ Άλαν αναφέρει ότι η βρετανική κυβέρνηση παρακολουθεί «με ανησυχία» τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι θα ήθελε να δει την κατάσταση να αποκλιμακώνεται. «Έγειρα το ζήτημα της σχεδιαζόμενης γεώτρησης της Τουρκίας σε ύδατα γύρω από την Κύπρο με τον Τούρκο πρέσβη στο Λονδίνο και ο Βρετανός πρέσβης στην Άγκυρα έχει συνομιλήσει με το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών για να προτρέψει σε αποκλιμάκωση», συνεχίζει.

«Έχουμε υπάρξει ξεκάθαροι με την Τουρκία, τόσο δημοσίως όσο και κατ’ ιδίαν ότι αντιτιθέμεθα στα σχέδιά τους για γεώτρηση. Επίσης συνεχίζουμε να αναγνωρίζουμε το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιεί το πετρέλαιο και το αέριο στη διεθνώς συμφωνημένη Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της», σημείωσε.

Ο Βρετανός υπουργός Ευρώπης επαναλαμβάνει ότι το Λονδίνο θεωρεί «κρίσιμο» για τη σταθερότητα στη Μεσόγειο και για την ακεραιότητα του βασισμένου σε κανόνες διεθνούς συστήματος διενέξεις σαν αυτή να επιλύονται «όχι μέσω βίας, στρατιωτικοποίησης ή εξαναγκασμού, αλλά μέσω διαλόγου και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Η απάντηση συνεχίζει με την επισήμανση ότι θα συνεχιστεί προς αυτό η συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία και με την ευρύτερη περιοχή. Ο σερ Άλαν κλείνει με την επαναβεβαίωση ότι η Βρετανία αποδίδει «τη μέγιστη σημασία» στην εξασφάλιση μίας μακροπρόθεσμης λύσης επανένωσης στο Κυπριακό, καθώς και ότι «προτρέπει όλα τα μέρη να αναζητήσουν τρόπους με τους οποίους η ανάπτυξη των πόρων του νησιού μπορεί να υποστηρίξει την αναζήτηση λύσης προς όφελος όλων των Κυπρίων».

Σταθερή στήριξη της Ομάδας Φιλίας Κύπρου-Γαλλίας στα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας Στο μεταξύ, Τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, την αντίδραση των Ευρωπαίων εταίρων και το Κυπριακό συζήτησαν μεταξύ άλλων σε συνάντησή τους στο Παρίσι οι Βουλευτές μέλη της Ομάδας Φιλίας Κύπρου-Γαλλίας με μέλη της Γερουσίας και της Εθνοσυνέλευσης.

Την ομάδα απαρτίζουν ο Πρόεδρος Γιώργος Λιλλήκας και τα Μέλη Νίκος Τορναρίτης, Άριστος Δαμιανού και Χριστιάνα Ερωτοκρίτου. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Βουλής τους Κύπριους βουλευτές υποδέχθηκε στη Γερουσία η Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Γαλλίας-Κύπρου Nelly Tocqueville. Ακολούθως, έγιναν δεκτοί από τον Αντιπρόεδρο του Σώματος David Assouline. Στην Εθνοσυνέλευση, η Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας με την Κύπρο Sarah El Haïry παρέθεσε γεύμα εργασίας, με συμμετοχή της Αντιπροέδρου της Εθνοσυνέλευσης, μέλους της Ομάδας, Carole Bureau-Bonnard, της Αντιπροέδρου της Ομάδας Φιλίας Annie Chapelier και των Μελών, Μαριέττας Καραμανλή, Jean-Luc Reitzer, Dino Cinieri, Laurence Trastour-Isnard και Jean-Felix Acquaviva.

Κατά τις συναντήσεις, εκφράστηκαν από πλευράς της αντιπροσωπίας ευχαριστίες για τη σταθερή στήριξη της Γαλλίας, στη βάση αρχών, τόσο όσον αφορά στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού προβλήματος όσο και στα κυριαρχικά ενεργειακά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης (ΑΟΖ).

Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι δυστυχώς η Τουρκία προχωρεί στην υλοποίηση των απειλών της, με παράνομες δραστηριότητες εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά παράβαση κάθε έννοιας του διεθνούς δικαίου και αγνοώντας προκλητικά τη διεθνή αντίδραση. Χαιρετίζοντας τις αναφορές για την Κύπρο στην Κοινή Δήλωση της πρόσφατης 6ης Συνόδου Κορυφής των Νοτίων Χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Med7), ο κ. Λιλλήκας υπογράμμισε τη σημασία μιας συλλογικής απόφασης από πλευράς της ΕΕ, κατά το επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, για συγκεκριμένα μέτρα ενάντια στις έκνομες, προκλητικές και επικίνδυνες συμπεριφορές της Τουρκίας, η οποία, όπως επεσήμανε, κατέχει ευρωπαϊκό έδαφος και παραβιάζει την ΑΟΖ της Κύπρου, τουτέστιν και της ΕΕ.

Όσον αφορά στο Κυπριακό, ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι οι παρούσες προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για διερεύνηση των δυνατοτήτων σύγκλησης νέας διάσκεψης για την Κύπρο προσκρούουν στην εμμονή της Τουρκίας για διατήρηση του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων, με δικαίωμα μονομερούς επέμβασης και για μόνιμη παραμονή τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο.

Αγκάθι στις προσπάθειες αυτές, επεσήμανε ο κ. Λιλλήκας, αποτελεί και η ερμηνεία της Τουρκίας περί πολιτικής ισότητας, την οποία ταυτίζει με την αριθμητική ισότητα και το δικαίωμα τουρκικού βέτο σε όλους τους θεσμούς, καθιστώντας έτσι το κράτος δυσλειτουργικό και πηγή νέων εντάσεων.

Ο κ. Λιλλήκας τόνισε την ετοιμότητα της Ελληνοκυπριακής πλευράς για επανέναρξη των συνομιλιών, με στόχο μια λύση που θα συνάδει με το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο και θα επιτρέπει στην Κύπρο να λειτουργεί ως ένα κανονικό, σύγχρονο κράτος- μέλος της ΕΕ. Οι Κύπριοι βουλευτές τόνισαν ακόμα ότι, ενόσω παραμένουν τουρκικά κατοχικά στρατεύματα στη χώρα, η Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο πρέπει να συνεχίσει την αποστολή της χωρίς αλλαγή του καθεστώτος της, σημειώνοντας ότι, με τις σημαντικές οικειοθελείς εισφορές Κύπρου και Ελλάδας για κάλυψη των δαπανών της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, εκλείπουν και οι όποιες οικονομικές αιτιάσεις.

Από πλευράς των Γάλλων αξιωματούχων, επαναβεβαιώθηκε η στήριξη της Γαλλίας στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος. Εκατέρωθεν, υπογραμμίστηκε το άριστο επίπεδο σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και η σημαντική αναβάθμιση της μεταξύ τους συνεργασίας, ειδικότερα στους τομείς της άμυνας και της ενέργειας, στη βάση κοινών αρχών και συμφερόντων και ενός κοινού οράματος για την ΕΕ και τη Μέση Ανατολή. Συζητήθηκαν επίσης τρόποι περαιτέρω ενδυνάμωσης των σχέσεων Κύπρου-Γαλλίας στους τομείς του εμπορίου και του τουρισμού, περιλαμβανομένου του θέματος συνδεσιμότητας μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και της εκπαίδευσης-πολιτισμού, ειδικότερα όσον αφορά στη διδασκαλία των γαλλικών στην Κύπρο και των ελληνικών στη Γαλλία.

Υπογραμμίστηκε δε η ουσιαστική συμβολή της συνεργασίας μεταξύ των Κοινοβουλίων Γαλλίας και Κύπρου στους κοινούς στόχους που έθεσαν οι δύο χώρες. Εξάλλου, στα πλαίσια της επίσκεψής τους στη Γαλλική Γερουσία, οι Κύπριοι βουλευτές παρέστησαν σε συνεδρία της Ολομέλειας, κατά την οποία η προεδρεύουσα, Αντιπρόεδρος του Σώματος, Catherine Troendlé, χαιρέτισε την παρουσία της αντιπροσωπίας, σημειώνοντας ότι η Γαλλία αποτελεί στενό εταίρο της Κύπρου, ως καταδεικνύουν οι συχνές ανταλλαγές μεταξύ των δύο χωρών. Η αντιπροσωπία παρέστη, τέλος, σε δείπνο, που παρατέθηκε από τον Πρέσβη Παντιά Ηλιάδη, με τη συμμετοχή της Προέδρου της Ομάδας Φιλίας με την Κύπρο στη Γερουσία, του Αντιπροέδρου του Σώματος και μέλους της Ομάδας Φιλίας και του Αντιπροέδρου της Ομάδας Φιλίας. Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

Πηγή

http://dia-kosmos.blogspot.gr/

Comments