“Το ανάλογο αξίωμα της κοινωνικής μηχανικής είναι: Αν κάτι δεν έχει αναφερθεί, δεν συνέβη ποτέ”
"Σε Έναν Κόσμο Προπαγάνδας, Η Αλήθεια Είναι Πάντα Μια Συνωμοσία"
"Το Ποιο Επικίνδυνο Από Όλα Τα Ηθικά Διλήμματα Είναι Όταν, Είμαστε Υποχρεωμένοι Να Κρύβουμε Την Αλήθεια Για Να Βοηθήσουμε Την Αλήθεια Να Νικήσει"

IRAN VERSUS ISRAEL – “The Mexican standoff”

Η πρόοδος της αποσύνθεσης του κράτους του Ιράκ φωτίζει την εξέλιξη της αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Τόσο το Ιράκ όσο και η Συρία δοκιμάστηκαν σε μεγάλο βαθμό από την εκρηκτική ανάπτυξη του αγώνα ISIS.

 Η Συρία κατόρθωσε να επιβιώσει χάρη στην ταυτόχρονη υποστήριξη της Ρωσίας, του Ιράν και των Συριακών Κούρδων Δυνάμεων.

 Το Ιράκ έχασε το ιρακινό Κουρδιστάν και κατάφερε να επιβιώσει από το ISIS με την υποστήριξη των σιιτικών στρατιωτικών δυνάμεων του Ιράκ, οι οποίες ανέπτυξαν τις δυνάμεις τους με την ιδεολογική, οικονομική και υλική υποστήριξη του Ιράν.

Για μια χώρα που πολέμησε έναν σημαντικό πόλεμο δύο φορές πρόσφατα για το Ιράκ, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής διαδραμάτισαν σχετικά ασήμαντο στρατιωτικό ρόλο σε αυτές τις αντιπαραθέσεις.

Δύο χώρες προέκυψαν με ενισχυμένη περιφερειακή δύναμη όταν η σκόνη εγκαταστάθηκε: το Ιράν και η Τουρκία .

Μέχρι πρόσφατα η αδιαμφισβήτητη Κυριαρχική Περιφερειακή Ενίσχυση στη Μέση Ανατολή, το Ισραήλ , θεωρήθηκε ανυπέρβλητη από οποιαδήποτε εξωτερική δύναμη.

Αυτή η έννοια αμφισβητείται τώρα.

Ενώ οποιοσδήποτε επιτιθέμενος πρέπει να σκεφτεί δύο φορές πριν καν επιχειρήσει να ανοίξει εχθροπραξίες με το Ισραήλ, αυτό, που ήταν αδιανόητο πριν, έγινε αντιληπτό.

Αυτό δεν σημαίνει ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο να επιτεθεί, αλλά σημαίνει ότι η διάβρωση των προμαχώνων που εξασφαλίζουν την Ασφάλεια του είναι αξιοσημείωτη.

Τόσο το Ιράν όσο και η Τουρκία αμφισβητούν την έννοια της ανικανότητας του Ισραήλ, της Τουρκίας έμμεσα, υποστηρίζοντας άμεσα τα εχθρικά τρίτα μέρη του Ισραήλ και του Ιράν.

Από τους δύο, ο κύριος αμφισβητίας είναι το Ιράν .

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δέκα ετών, εκμεταλλευόμενοι με αξιοπρεπή τρόπο τις ευκαιρίες, οι στρατηγικοί του Ιράν περιβάλλουν μεθοδικά το Ισραήλ, με την άμεση ή έμμεση παρουσία τους στο Λίβανο, τη Συρία, την Παλαιστίνη και τώρα το Ιράκ.

Στην καταστροφή που ακολούθησε την εισβολή του Ιράκ το 2003 στο Ιράκ, το Ιράν κατόρθωσε να αξιοποιήσει πλήρως την ευκαιρία, χρησιμοποιώντας την ιδεολογία, τα χρήματα και την απειλή του ISIS για την οικοδόμηση μιας διεφθαρμένης ιρακινής πολιτικής τάξης, πιστούς στον ιρανικό πολιτοφυλακή και για να δημιουργήσει την αντίληψη του κοινού ότι το Ιράν ήταν η πιο φροντίδα της χώρας στα συμφέροντα του Ιράκ.

Στο ίδιο πνεύμα, το Ιράν, με την εξάπλωση της ιδεολογίας, των όπλων και των χρημάτων κατόρθωσε να αναπτύξει τη Χεζμπολάχ σε μια πίστη στα ιρανικά συμφέροντα, μια κυρίαρχη δύναμη στο Λίβανο.

Ο στρατός της Χεζμπολάχ είναι πλέον μια ισχυρή και σκληραγωγημένη δύναμη μετά τη νικηφόρα αντιπαράθεση με το ISIS στη Συρία και οπλισμένος με, μεταξύ άλλων, πάνω από εκατό χιλιάδες πυραύλους πολλών τύπων.


Είναι μια αξιόπιστη απειλή για το Ισραήλ.

Πρόσφατα, παρά τις τεράστιες διαμαρτυρίες των ιρακινών πολιτών εναντίον της ιρανικής ελεγχόμενης διεφθαρμένης ηγεσίας, το Ιράν κατόρθωσε να υποτάξει και να κατοικήσει κάποιες περιοχές του νότιου Ιράκ όπου έχει ήδη εγκαταστήσει συστήματα πυραύλων και πυραύλων, με επανδρωμένους ιρακινούς πληρεξούσιους, όπως ο Χασάντ αλ- Shaabi, που επί του παρόντος χτυπά επιτυχώς τις αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ και τελικά στοχεύει στο Ισραήλ.

Η Χαμάς χρηματοδοτείται εν μέρει, οπλισμένη και επηρεάζεται έντονα από το Ιράν.

Η πρόοδος του Ιράν στην περιοχή είναι ισχυρή, αν και ευκαιριακά, υποστηριζόμενη από την Τουρκία.

Η Τουρκία, παίζοντας ένα αριστοτεχνικό παιχνίδι που συνδυάζει πολλά ραβδιά και κάποιο καρότο, γίνεται τώρα, με ρωσική ενθάρρυνση, η κύρια ρεβιζιονιστική δύναμη στην Ανατολική Med που χαρακτηρίζεται εχθρική προς το Ισραήλ.

Η εγκατάσταση τουρκικών αεροσκαφών στη Βόρεια Κύπρο δημιουργεί μια πρόσθετη, αν και ανησυχητική, ανησυχία για την ισραηλινή ασφάλεια.

Ακόμα χειρότερο είναι ότι, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ : "Το Ισραήλ ανησυχεί ιδιαίτερα για το γεγονός ότι η Τουρκία επιτρέπει στους τρομοκράτες της Χαμάς να λειτουργούν από το έδαφός της, στο σχεδιασμό και την εκτέλεση τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον ισραηλινών πολιτών ".

Όλα αυτά επισκιάζονται από τη μεγαλύτερη Στρατηγική διάρρηξη στη Μέση Ανατολή για περισσότερο από μισό αιώνα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποσύρονται σιγά σιγά αλλά μεθοδικά από τη Μέση Ανατολή.

Οι ΗΠΑ, μια χώρα εξαγωγής υδρογονανθράκων , τώρα δεν προσελκύονται πλέον από το Πετρέλαιο της Μέσης Ανατολής.

Δεν υπάρχει άλλο ενδιαφέρον αμερικανικό συμφέρον, όπως αποδεικνύει η απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία και το Ιράκ και η χλιαρή ανταπόκρισή του στην ιρανική επιθετικότητα.

Αυτό μειώνει επίσης τη σημασία του Ισραήλ ως μόνιμης σταθερής πλατφόρμας για τον έλεγχο της Μέσης Ανατολής.

Εκφράστηκε από την εχθρότητα της κυβέρνησης Obama και υπογραμμίζεται περαιτέρω από τις στρατηγικές αποφάσεις για την απόσυρση της διοίκησης Trump από τη Μέση Ανατολή, παρά την υποστήριξη του Ισραήλ σε συναισθηματικά ζητήματα που οφείλονται σε υλικούς και εκλογικούς προβληματισμούς και όχι σε γεωστρατηγικές επιλογές.

Η Γερουσία και το Κογκρέσο των ΗΠΑ εξακολουθούν να προσχωρούν στο Ισραήλ, αλλά ακόμη και το εβραϊκό λόμπι, αν και δεν έχει κονδύλια και επιρροή, δεν προσελκύει το ενδιαφέρον των εβραϊκών χιλιετηρίδων όσο προσελκύει το ενδιαφέρον των πατέρων τους.

Το πρόβλημα της ασφάλειας του Ισραήλ είναι η κοινωνική. Η δημοφιλής αντίληψη του κινδύνου των πολιτών της μάχεται την πραγματική απειλή.

Στο Ισραήλ, μια χώρα που βρισκόταν σε πόλεμο από την ίδρυσή της, ενώ η αστική, διπλωματική, νοημοσύνη και στρατιωτική διοίκηση χειρίζεται τα τακτικά προβλήματα, η πολιτική τάξη παίζει στην εσωτερική συναισθηματική συλλογική μνήμη των ψηφοφόρων και δεν ασχολείται με τα εξωτερικά στρατηγικά ζητήματα που αντιμετωπίζει το Ισραήλ σήμερα.

Απόδειξη αυτού είναι η υποβάθμιση του εξοπλισμού της Διπλωματίας στο Ισραήλ, διαχωρίζοντας το Υπουργείο Εξωτερικών και την περικοπή του προϋπολογισμού του.

Το πραγματικό πρόβλημα ασφαλείας του Ισραήλ δεν είναι η εκτόξευση πυραύλων ούτε οι μαχητές που μαχαιρώνουν τους Παλαιστίνιους. Αυτή είναι μια απειλητική ασφάλεια που μπορεί να συγκρατηθεί.

Η μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια είναι αυτή που προετοιμάστηκε με τη λογική που παίζει σκάκι από τους Ιρανούς στρατηγικούς.

Το Ισραήλ περικυκλώνεται κατά τέτοιο τρόπο ώστε οποιαδήποτε σημαντική προληπτική κίνηση του IDF θα κοστίσει ένα ανεκτίμητο αριθμό θυμάτων, τόσο στρατιωτικών όσο και πολιτών.

Ενώ το κόστος μιας τέτοιας κίνησης γίνεται ολοένα και πιο δαπανηρό σε αίμα και παράπλευρες ζημιές, το Ιράν κινείται γρήγορα στη δημιουργία του πυρηνικού οπλοστασίου.

Το Ιράν υπολογίζει ότι, με τη δικαιολογία που του παρέχεται με τη βοήθεια της απόρριψης της συμφωνίας πυρηνικής ενέργειας από τη διοίκηση του Trump, μπορεί να προχωρήσει στην επιδίωξη του πυρηνικού εξοπλισμού έως ότου απομακρυνθεί από τη βόμβα μια στροφή της βίδας.

Στη συνέχεια, θα περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να ολοκληρώσει το πυρηνικό οπλοστάσιο με ένα πολύ γρήγορο στροφείο μηχανικής.

Οι σύμμαχοι του Ισραήλ έξω από τις ΗΠΑ είναι αδύναμοι.

Η Ευρώπη είναι χλιαρή και επιθυμεί να αποφύγει οποιαδήποτε μορφή στρατιωτικής εμπλοκής στην περιοχή, για την οποία είναι επίσης απροετοίμαστη.

Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος είναι σύμμαχοι ευκαιριών, αλλά δεν μπορούν να προσφέρουν πραγματική στήριξη από τη Force.

Ωστόσο, η κύρια στρατηγική απειλή για το Ισραήλ είναι η πολιτική παράλυση και ο εξωστρέφεια μιας κοινωνίας που, αναγνωρίζοντας τις απειλές, δεν κατανοεί τη γεωστρατηγική τους ιεραρχία.

Η διαταραχή στην Περιοχή θα αυξηθεί μόνο. Τόσο το Ιράν όσο και το Ισραήλ είναι θρησκευτικά κράτη και η ιδεοκρατία επηρεάζει τον ορθολογισμό, σε μεγάλο βαθμό στο Ιράν, αλλά και σε σημαντικό βαθμό στη λαϊκή άποψη του Ισραήλ.

Το Ισραήλ είναι απίθανο να είναι το πρώτο που θα ενεργήσει αν δεν αισθάνεται υπαρξιακά απειλητικό.

Δεν υπάρχει παρόμοια πρόβλεψη για το Ιράν.

Αναμένεται ότι στα επόμενα χρόνια θα υπάρξει κάποια μορφή στρατιωτικής εμπλοκής στη Μέση Ανατολή.

Κανένα κράτος της Μέσης Ανατολής δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένο για να το αντιμετωπίσει.

***************************
IRAN VERSUS ISRAEL – “The Mexican standoff”

The advancing decomposition of the State of Iraq illuminates the evolution of the instability in the greater Middle East area.

Both Iraq and Syria were greatly tested by the explosive growth of the fighting ISIS.

 Syria managed to survive it thanks to the simultaneous support of Russia, Iran, and Syrian Kurdish Forces.

 Iraq lost Iraqi Kurdistan and managed to survive ISIS with the support of the Shia Militias of Iraq, which developed their strength with the ideological, financial and material support of Iran.
For a country that fought a major war twice recently over Iraq, the United States of America played a relatively insignificant military role in those confrontations.

Two Countries emerged with enhanced Regional Power when the dust settled: Iran & Turkey.

Until recently the undisputed dominant Regional Power in the Middle East, Israel, was considered unassailable by any external Force.

This concept is now being challenged.

While any assailant must think twice before even attempting to open hostilities with Israel, this, which was unthinkable before, became thinkable.

This does not mean that Israel is about to be attacked but it does mean that an erosion of the bastions ensuring its Security, is notable.

Both Iran and Turkey are challenging the concept of the unassailability of Israel, Turkey indirectly by supporting third parties’ hostile to Israel and Iran directly.

Of the two, the main challenger is Iran.

Over the last ten years, adroitly exploiting opportunities, the Strategists of Iran methodically encircled Israel, by their direct or indirect presence in Lebanon, Syria, Palestine and now Iraq.

In the devastation that followed the 2003 U.S. invasion of Iraq, Iran managed to fully exploit the opportunity, using ideology, money and the threat of ISIS to build a corrupt Iraqi political Class, a faithful to Iran Militia and to create the public perception that Iran was the more caring Country to the interests of Iraq.

In the same vein, Iran, by spreading ideology, weapons and money managed to develop Hezbollah into a loyal to Iranian interests, a dominant force in Lebanon.

The army of Hezbollah is now a strong and battle-hardened force after its victorious confrontation with ISIS in Syria and is armed with, among others, over a hundred thousand rockets of many types.

It is a credible threat to Israel.

Recently, in spite of massive protests of the Iraqi citizenry against its Iranian controlled corrupt leadership, Iran managed to completely subdue and own certain Southern Iraqi areas where it has already installed rocket and missile systems, manned by the Shia Iraqi proxies such as Hashad al-Shaabi, at present hitting successfully US bases in Iraq and finally aiming at Israel.

Hamas is partly financed, armed and strongly influenced by Iran.

The advance of Iran in the region is strong, albeit opportunistically, supported by Turkey.

Turkey, playing a masterly game that combines a lot of sticks and some carrot, is now becoming, with Russian encouragement, the main revisionist force in the Eastern Med declared hostile to Israel.

The installation of Turkish drones in Northern Cyprus is creating an additional, although a minor, concern for Israeli security.

Worse is that according to Israel’s foreign ministry: “Israel is extremely concerned that Turkey is allowing Hamas terrorists to operate from its territory, in planning and engaging in terrorist attacks against Israeli civilians”.

All that is overshadowed by the greatest Strategic disruption in the Middle East for over half a Century.

The United States is slowly but methodically withdrawing from the Middle East.

The US, a hydrocarbon exporting Country now, is not attracted to Middle East Oil anymore.

There is no other vital US interest, as the withdrawal of American Forces from Syria and Iraq and its lukewarm response to Iranian aggression, demonstrates.

This diminishes also the importance of Israel as the permanent steady platform for the control of the Middle East.

It was expressed by the hostility of the Obama administration and it is further underlined by the Strategic decisions for Middle East withdrawal of the Trump administration, in spite of its support of Israel on emotional issues, that are due to material and electoral considerations and not to geostrategic choices.

The US Senate and Congress continue to side with Israel but even the Jewish lobby, while not short of money and influence, does not attract the interest of Jewish millennials as much as it attracted that of their fathers.

The Security problem of Israel is Societal. The popular perception of the danger of its citizens is masquing the real threat.

In Israel, a country at war since its inception, while the civil, diplomatic, intelligence and military administration competently handle the tactical problems, the Political class plays to the internal emotional collective memory of the voters and does not address the external Strategic issues facing Israel today.

Proof of that is the downgrading of the apparatus of Diplomacy in Israel, by taking apart the Ministry of Foreign Affairs and the slashing of its budget.

The real Security problem of Israel is not rocket launching or knife stabbing Palestinians. That is a containable Security threat.

The major Security threat is the one prepared with chess playing logic by the Iranian Strategists.

Israel is encircled in such a way that any major preemptive move by IDF will cost an inestimable number of victims, both military and civilian.

While the costs of such a move are becoming continuously more expensive in blood and collateral damage, Iran is rapidly moving to the creation of its nuclear arsenal.

Iran calculates that, with the excuse conveniently handed to it, by the rebuttal of the Nuclear agreement by the Trump administration, it can proceed with its pursuit of the nuclear armament until it gets one turn of the screw away from making the bomb.

Then it will wait for the opportune moment to complete its nuclear arsenal with a very fast engineering sprint.

The allies of Israel outside the US are weak.

Europe is lukewarm and wishes to avoid any form of military involvement in the area, for which it is also unprepared.

Saudi Arabia, UAE, and Egypt are allies of opportunity, welcome but unable to offer real support by Force.

However, the major Strategic threat to Israel is its political paralysis and the inrovertism of a Society that, while recognizing threats, does not understand their geostrategic hierarchy.

The disorder in the Area will only increase. Both Iran and Israel are religious States and ideocracy influences rationality, to a great extent in Iran but also to a significant extent in the popular opinion of Israel.

Israel is unlikely to be first to act unless it feels existentially threatened.

No similar prediction can be made for Iran.

It is to be expected that in the years to come some form of military engagement will happen in the Middle East.

No Middle East State is adequately prepared to face it.

Κάσσανδρος

http://dia-kosmos.blogspot.gr/

Comments