@!«Εστίν ουν η ουσία των πραγμάτων αρμονία και αριθμός σφαιρών στρεφομένων»!@

*Διά-Κόσμος Ἑλλάς «Το ποιο επικίνδυνο από όλα τα ηθικά διλήμματα είναι όταν, είμαστε υποχρεωμένοι να κρύβουμε την αλήθεια για να βοηθήσουμε την αλήθεια να νικήσει»

Η ιστορία δεν είναι χρήσιμη επειδή διαβάζει κανείς εκεί το παρελθόν, αλλά επειδή διαβάζει το μέλλον

!@~~~@~~~@!

14.1.20

Πολιτικές Πλάνες
Επίκληση στο Συναίσθημα (του Δέκτη)

Όπως είδαμε, η Πειθώ έχει ως στόχο να προκαλέσει μια συγκεκριμένη επιλογή ή ενέργεια από την πλευρά του δέκτη. Ένας τρόπος πειθούς είναι και η επίκληση στο συναίσθημα, όπου ο πομπός προσπαθεί να προκαλέσει διάφορα συναισθήματα στο δέκτη, είτε ευχάριστα είτε δυσάρεστα, ώστε να τον κατευθύνει τον δέκτη στην επιλογή της θέσης του πομπού.

Κάποια από τα συναισθήματα που προσπαθεί να δημιουργήσει ο πομπός είναι:
Ευχάριστα συναισθήματα: αγάπη, ανακούφιση, σιγουριά, ασφάλεια, ικανοποίηση ευχαρίστηση, χαρά, ευτυχία, αισιοδοξία, περηφάνια, αυτοπεποίθηση , εμπιστοσύνη, ηρεμία, γαλήνη
Δυσάρεστα συναισθήματα: πίκρα, θλίψη, πόνος, δυστυχία, ντροπή, ενοχή, φθόνος, απογοήτευση, απελπισία, αγωνία, φόβος, πανικός, τρόμος, αγανάκτηση, μίσος, θυμός, αποστροφή, απέχθεια

    Οι παράμετροι που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά την προσπάθεια πρόκλησης συναισθημάτων είναι :
Η ψυχική διάθεση του ακροατηρίου
Τα πρόσωπα στα οποία απευθύνεται
Τα αίτια που προκαλούν το συγκεκριμένο συναίσθημα

 Τα μέσα που χρησιμοποιούμε για να προκαλέσουμε κάποιο συναίσθημα σε ένα ακροατήριο είναι:

Η περιγραφή και η αφήγηση, ώστε να διεγείρουμε τη φαντασία του δέκτη

Το χιούμορ / το σκώμμα, το οποίο δημιουργεί ευχάριστη ατμόσφαιρα, κεντρίζει την προσοχή και καθιστά το ακροατήριο ευνοϊκό προς τον πομπό

Η ειρωνεία / ο σαρκασμός, το οποίο συμβάλλει στην υποτίμηση του αντιπάλου, καθώς το ακροατήριο συμμερίζεται ασυναίσθητα την περιπαιχτική διάθεση και κατ’ επέκταση και την άποψη που αυτή εκφράζει.

Τα ρητορικά ερωτήματα, τα οποία διεγείρουν το ενδιαφέρον του δέκτη και τον αναγκάζουν να συμφωνήσει, καθώς οι απαντήσεις είναι δεδομένες.

Οι συναισθηματικά φορτισμένες λέξεις / φράσεις, ο ποιητικός δηλαδή λόγος με τα διάφορα σχήματα (παρομοιώσεις, μεταφορές, εικόνες κ.α.) καθώς και όροι με βαρύνουσα σημασία (η ελευθερία, η πατρίδα κ.α.)

Σημεία στίξεως, όπως θαυμαστικά και άλλα που χρησιμοποιούνται στο γραπτό λόγο

http://dia-kosmos.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΙ ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΘΥΣΙΕΣ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΟΙ ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΘΥΣΙΕΣ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΜΙΣΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ-ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ

ΜΙΣΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ-ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ
Ο μισελληνισμός προσπαθεί να αφανίσει τον Έλληνα άνθρωπο πολιτιστικώς και βιολογικώς, εξαφανίζοντας κάθε διακριτικό στοιχείο που τον διαφοροποιεί από αλλοφύλους και αλλόθρησκους.

ΕΒΡΑΪΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ

ΕΒΡΑΪΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ
Το κατοχικό ΕΒΡΑΪΚΟ καθεστώς αδιαφορεί για τους Έλληνες του εσωτερικού, όπως και για τους Έλληνες της Διασποράς. Παραποιεί τα κρατικά αρχεία, δίδοντας ταυτότητα Έλληνος σε αλλοφύλους και αλλόθρησκους, αποκρύπτοντας συγχρόνως την εθνική τους καταγωγή.