“Το ανάλογο αξίωμα της κοινωνικής μηχανικής είναι: Αν κάτι δεν έχει αναφερθεί, δεν συνέβη ποτέ”
"Σε Έναν Κόσμο Προπαγάνδας, Η Αλήθεια Είναι Πάντα Μια Συνωμοσία"
"Το Ποιο Επικίνδυνο Από Όλα Τα Ηθικά Διλήμματα Είναι Όταν, Είμαστε Υποχρεωμένοι Να Κρύβουμε Την Αλήθεια Για Να Βοηθήσουμε Την Αλήθεια Να Νικήσει"

Η BP δηλώνει ότι επιλέχθηκε ο TAP επειδή Ελλάδα και Ιταλία αγοράζουν (και θα αγοράζουν) αέριο σε πολύ υψηλές τιμές.

Πολύ απλά η Ελλάδα και η Ιταλία αγοράζουν αέριο σε πολύ υψηλές τιμές, τις υψηλότερες της Ευρώπης, ενώ η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Ουγγαρία, από τις οποίες θα περνούσε ο αγωγός Nabucco, αγοράζουν σε πολύ χαμηλές.

Έτσι, αφού οι χώρες από τις οποίες διέρχεται ο ΤΑΡ θα κρατούν για την κατανάλωσή τους σημαντικές ποσότητες αερίου, η BP και οι υπόλοιπες ενεργειακές εταιρείες της κοινοπραξίας, αξιολόγησαν ότι με τις υψηλές τιμές που αγοράζει (και θα αγοράζει) αέριο η Ελλάδα, συμφέρει!!

Μόνο η ΔΕΠΑ, θα αγοράζει 1 δις κυβικά αερίου ετησίως, μέσω TAP, δηλαδή το 10% της ποσότητας που θα διακινείται

BP Says Adriatic Pipeline Choice for Azeri Gas Driven by Prices
By Zulfugar Agayev – Jun 28, 2013

BP Plc (BP/), the lead developer of Azerbaijan’s Shah Deniz natural-gas field, said its decision to send the fuel to Europe through the proposed Trans-Adriatic Pipeline was driven by prices.

Η BP δηλώνει ότι οδηγήθηκε στην επιλογή του Adriatic Pipeline για το φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν, από τις τιμές αγοράς.

Η BP Plc, η κύρια μέτοχος της κοινοπραξίας Shah Deniz του Αζερμπαιτζάν, δήλωσε ότι η απόφασή της να αποστείλει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω του προτεινόμενου Trans-Adriatic Pipeline οφείλεται στις τιμές της αγοράς.

Η κίνηση αυτή, η οποία τερματίζει τέσσερα χρόνια ανταγωνισμού με το πρότζεκτ του αγωγού Nabucco, βασίστηκε σε «εμπορικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του κόστους για να πάει το φυσικό αέριο στην αγορά και τις τιμές της αγοράς,» δήλωσε ο Al Cook, ο πρόεδρος της BP Αζερμπαϊτζάν για την Shah Deniz, σε μια συνέντευξη του στο Μπακού. «Είδαμε ότι η διαφορά μεταξύ των δύο αγωγών μετριόταν σε δισεκατομμύρια δολάρια.»

Οι τιμές φυσικού αερίου στην Ελλάδα και στην Ιταλία, στη διαδρομή του επιλεγμένου συνδέσμου TAP, υπερβαίνουν εκείνες στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και σε άλλες χώρες κατά μήκος της προτεινόμενης διαδρομής του Nabucco. Η κοινοπραξία Shah Deniz , η οποία περιλαμβάνει επίσης την Statoil ASA (STL), την Total SA (FP) και την Κρατική Εταιρεία Πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν, αναζήτησε τις πιο κερδοφόρες διαδρομές του αγωγού, ο οποίος σχεδιάστηκε για τη μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από τις ρωσικές προμήθειες.


**************************************************************


ΞΑΝΑ (ΑΙΡΕΤΙΚΟΣ) ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ "TAP"

ΑΣ ΧΑΛΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΣΟΥΠΑ ΤΩΝ ΑΚΡΑΤΩΝ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΘΕΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΠΟΥ ΒΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΧΑΡΤΗ...ΜΠΛΑ...ΜΠΛΑ...ΜΠΛΑ* ΚΙ ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΜΕΡΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ.

ΜΕ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΛΟΙΠΟΝ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΑΓΩΓΟΥ...

1) Η ΕΛΛΑΣ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΜΕΡΙΚΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΡΙΑ ΤΗΣ, ΤΟΠΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ, Η ΟΠΟΙΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΧΕΙ ΣΤΕΝΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΤΟ ΑΖΕΡΜΠΑΙΤΖΑΝ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΜΕΣΩ ΤΗΣ SOCAR ΘΑ ΕΛΕΓΧΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ. ΠΟΥ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ; ΑΠΟ ΠΟΤΕ Η ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΣΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΑΛΟ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΑ; Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΕΝΩ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΧΑΡΑ ΚΑΙ ΑΓΑΛΛΙΑΣΗ ΓΙΑΤΙ ΛΕΕΙ ΕΤΣΙ ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΜΠΛΟΚΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΕ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ, ΕΜΑΣ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ ΔΙΑΜΕΛΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ...ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΕΣ. ΠΡΟΧΘΕΣ ΔΙΑΒΑΖΑΜΕ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ ΣΛΑΒΟΤΑΤΑΡΙΑΣ (ΣΚΟΠΙΑ) ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΥΠΕΣΤΗΡΙΖΕ ΠΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΔΙΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΧΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ...ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ! ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ Ο ΤΑΠ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΤΡΩΝΩΝ ΤΟΥΣ.

2) ΘΑ ΠΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ..."ΜΠΟΡΕΙ, ΑΛΛΑ Η ΕΛΛΑΣ ΘΑ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΠΟΛΛΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΤΕΛΗ ΔΙΕΛΕΥΣΗΣ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ Κ.Λ.Π. ΛΥΠΟΜΑΣΤΕ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΕ ΕΤΣΙ. Η ΕΛΛΑΣ ΑΝΤΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΕΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ... Bloomberg: Η Έλλάδα θα παίρνει τα …περισσεύματα από τον ΤΑΡ και θα τα πληρώνει χρυσάφι! ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΟΥΝ, ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΑΥΤΩΝ ΘΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΘΟΥΝ ΕΙΣΒΟΛΕΙΣ-ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΤ' ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΕΡΓΩΝ. ΑΛΛΑ ΑΚΟΜΗ ΚΙ ΑΝ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΕΙΧΑΜΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΟΦΕΛΗ ΠΑΛΙ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΛΟΓΟΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ.

3) ΟΙ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΙΑΚΙΝΗΘΟΥΝ ΜΕΣΩ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΔΕΝ ΕΠΑΡΚΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΨΟΥΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ (ΠΡΩΤΗ ΧΩΡΑ ΔΙΕΛΕΥΣΗΣ) Η ΟΠΟΙΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΘΑ ΠΑΡΑΚΡΑΤΕΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΚΟΜΜΑΤΙ. ΥΠΟΛΕΙΜΑΤΑ ΑΥΤΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΛΗΞΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ. ΠΟΙΑ Η ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΛΟΙΠΟΝ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ; ΠΟΙΟΣ "ΤΡΕΛΟΣ" ΥΛΟΠΟΙΕΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ; ΜΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΟΜΩΣ ΜΟΙΡΑΖΟΝΤΑΙ ΤΟ ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΟΦΕΛΟΣ ΠΟΥ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ.

- ΤΟ ΑΜΕΣΟ ΟΦΕΛΟΣ, ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΕΤΣΙ ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΠΩΣ Η ΕΥΡΩΠΗ ΠΕΤΥΧΑΙΝΕΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΤΗΣ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΜΟΝΟΠΩΛΙΟ ΔΙΑΘΕΣΗΣ. ΝΑΙ... ΜΟΝΟΝ ΠΟΥ ΗΔΗ ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΑ ΣΥΖΗΤΟΥΝ ΠΩΣ ΘΑ ΠΕΙΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΡΩΣΟΥΣ (ή ΤΟΥΣ ΙΡΑΝΟΥΣ) ΝΑ ΡΙΞΟΥΝ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟΝ ΤΑΠ, ΑΚΡΙΒΩΣ ΔΙΟΤΙ ΤΟΥΣ ΧΤΥΠΗΣΕ ΤΟ ΜΑΤΙ, Η ΟΦΘΑΛΜΟΦΑΝΕΣΤΑΤΗ ΕΛΕΙΨΗ ΑΖΕΡΙΚΩΝ ΠΟΣΟΤΗΤΩΝ. ΜΑ ΑΝ ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΔΕΧΘΟΥΝ ΚΑΙ ΡΙΞΟΥΝ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΣΙΑ; ΣΗΜΕΙΩΝΟΥΜΕ ΠΩΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΡΩΣΙΚΗ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ΝΑ ΤΗΝ ΠΕΤΥΧΟΥΝ ΜΟΝΟΝ ΣΤΟ ΝΟΤΟ ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΠΩΣ ΟΙ ΒΟΡΕΙΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΦΥΣΙΚΑ, ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ "ΒΟΡΕΙΟ ΡΕΥΜΑ". ΕΚΕΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΠΕΙΡΑΖΕΙ Η ΡΩΣΙΚΗ ΕΞΑΡΤΗΣΗ. ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ Ο ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟΣ, ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗΣ ΤΩΝ ΡΩΣΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΠΕΤΕΥΧΘΕΙ ΚΑΙ ΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ ΤΟ ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΟΦΕΛΟΣ.

- ΤΟ ΕΜΜΕΣΟ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ ΠΟΛΥ ΚΕΡΔΟΦΟΡΟ, ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΤΑΠ, ΟΦΕΛΟΣ, ΠΟΥ ΣΙΓΟΥΡΑ ΥΠΑΡΧΕΙ, (ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΠΩΣ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΥΛΟΠΟΙΕΙ ΚΟΣΤΟΒΟΡΑ ΕΡΓΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΒΛΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ή ΝΑ ΚΑΘΟΝΤΑΙ) ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΡΟΦΟΔΟΤΗΘΕΙ Ο ΑΓΩΓΟΣ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΠΗΓΕΣ ΠΟΥ ΑΚΟΜΗ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΡΑΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΖΑ. ΙΣΩΣ ΛΟΙΠΟΝ ΠΡΟΣΔΟΚΟΥΝ ΝΑ ΡΙΞΟΥΝ ΣΤΟΝ ΑΓΩΓΟ, ΙΣΡΑΗΛΙΝΑ, ΚΥΠΡΙΑΚΑ, ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΟΜΩΣ ΘΑ ΤΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ, (ΠΑΛΙ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ).

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΦΕΛΟΣ ΑΠΟ ΑΛΛΑ ΑΥΤΑ ΟΥΔΕΝ. "ΓΙΑΤΙ ΧΑΙΡΕΤΑΙ ΛΟΙΠΟΝ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΕΙ ΠΑΤΕΡΑ; ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΗΛΙΘΙΟΣ ΓΙΕ ΜΟΥ." ΤΕΛΟΣ, ΝΑ ΑΝΑΜΕΝΕΤΕ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΤΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΕΡΙΟΥ. ΣΤΙΣ ΤΩΡΙΝΕΣ ΤΙΜΕΣ Η ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ ΚΑΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΤΑΠ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΕΣ.

Υ.Γ: ΕΠΕΙΔΗ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟΨΗ ΠΩΣ ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ Ο ΤΑΠ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΔΕΧΘΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ, ΕΧΟΥΜΕ ΑΚΟΜΗ ΔΥΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ.
1) ΕΑΝ ΥΦΙΣΤΑΤΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΤΕ Η ΕΛΛΑΣ (ΟΠΩΣ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ, Η ΚΥΠΡΟΣ, Η ΑΙΓΥΠΤΟΣ) ΘΑ ΕΙΧΕ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΟΖ. ΔΕΝ ΣΥΝΕΒΕΙ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΟΥΤΕ ΠΟΤΕ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ. ΕΞΑΛΛΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΟΣ ΤΟΠΟΣ ΠΩΣ ΤΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ, ΣΤΟ ΛΙΒΥΚΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΜΟΙΡΑΖΟΝΤΑΙ "ΚΟΙΝΗ ΛΙΜΝΗ." ΕΑΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΠΙΤΑ ΘΑ ΕΙΧΑΝ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΕ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ..."ΟΙΚΟΠΕΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ" (ΟΠΩΣ Η ΚΥΠΡΟΣ). Η ΕΛΛΑΣ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΤΙΠΟΤΑ. ΘΥΜΙΖΟΥΜΕ ΕΔΩ ΠΩΣ ΗΔΗ ΥΠΕΚΥΨΕ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΕΙ Ο ΤΑΠ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ, ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΑΟΖ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ.

2) Ο ΤΑΠ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΒΕΛΤΙΣΤΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΞΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΟΣΟΤΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ. ΥΠΗΡΧΑΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΚΟΣΤΟΒΟΡΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ. Ο ΤΑΠ ΦΤΙΑΧΤΗΚΕ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙ ΒΑΣΙΚΑ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ, ΤΟΥΣ ΑΙΓΥΠΤΙΟΥΣ, ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΤΟΥΣ ΚΟΥΡΔΟΥΣ ΑΝ ΠΟΤΕ ΠΕΤΥΧΟΥΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΞΟΔΟ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ. Ο ΤΑΠ ΕΠΙΣΗΣ ΦΤΙΑΧΤΗΚΕ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙ ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΝΤΩΣ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΕΑΝ ΚΙ ΕΦΟΣΟΝ ΥΛΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΧΕΔΙΟ ΜΕΓΕΘΥΝΣΗΣ ΤΟΥΣ.

Ο ΤΑΠ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΤΡΑΝΤΑΧΤΗ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΠΩΣ ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΥΠΟΛΟΙΗΘΕΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΑΚΗΡΥΧΘΕΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ "ΜΝΗΜΕΙΟ" ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΥΤΟΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΟΥΣ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ.

* ΩΣ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΗΣ ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ, ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΑΠΟ ΤΗΝ "Έδρα Στρατηγικών Σπουδών ΓΕΕΘΑ Θουκυδίδης" ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΜΑΣ ΑΠΟΨΗ, ΠΟΥ ..."ΒΛΕΠΕΙ"... Δυναμική επανατοποθέτηση της Ελλάδας στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής

***********************************************


Την αντίθεσή του στον αγωγό TurkStream εκφράζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κατηγορώντας τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί τη τακτική του “διαίρει και βασίλευε” για να υπονομεύσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. 

Υπενθυμίζεται ότι οι πρόεδροι της Τουρκίας και της Ρωσίας εγκαινίασαν επίσημα τον αγωγό TurkStream που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στη νότια Ευρώπη μέσω της Τουρκίας. 

Κληθείς να σχολιάσει τη συγκεκριμένη εξέλιξη από τον ιστότοπο Hellas Journal, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επισήμανε ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να αντιτίθενται τόσο στον Nord Stream 2 όσο και στη δεύτερη γραμμή του TurkStream, εκτιμώντας ότι «η Ρωσία αντιλαμβάνεται ότι τα έργα αυτά διαιρούν την Ευρώπη και τα χρησιμοποιεί προς όφελός της». 

Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος, οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι οι συγκεκριμένοι αγωγοί δίνουν τη δυνατότητα στη Μόσχα να χρησιμοποιήσει την ενέργεια ως μοχλό πολιτικής πίεσης εναντίον των ευρωπαϊκών κρατών. 

«Πιστεύουμε ότι ο Nord Stream 2 και η δεύτερη γραμμή του TurkStream δεν συνεισφέρουν καθόλου στη προώθηση των στόχων για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και θα προσφέρουν στη Ρωσία ένα επιπλέον εργαλείο για τον πολιτικό και οικονομικό εξαναγκασμό των ευρωπαϊκών χωρών, ιδιαίτερα της Ουκρανίας», προσέθεσε.


http://dia-kosmos.blogspot.gr/

Comments