“Το ανάλογο αξίωμα της κοινωνικής μηχανικής είναι: Αν κάτι δεν έχει αναφερθεί, δεν συνέβη ποτέ”
"Σε Έναν Κόσμο Προπαγάνδας, Η Αλήθεια Είναι Πάντα Μια Συνωμοσία"
"Το Ποιο Επικίνδυνο Από Όλα Τα Ηθικά Διλήμματα Είναι Όταν, Είμαστε Υποχρεωμένοι Να Κρύβουμε Την Αλήθεια Για Να Βοηθήσουμε Την Αλήθεια Να Νικήσει"

Ο κορονοϊός μαστίζει και οι Βρυξέλλες κατατροπώνουν την... Κριμαία!

μια θέση που του ανέθεσε ο πρωθυπουργός Φελίπε Γκονθάλεθ το 1984

Δημήτρης Λιάτσος

Η Ευρώπη βρίσκεται στη δίνη της εξάπλωσης του κορωναιού, ηγεσίες χωρών-μελών κλείνουν τα σύνορα, επιβάλουν απαγορεύσεις, και λοιπά, και οι Βρυξέλλες... χτενίζονται! Καταγγέλλουν τη Ρωσία για την «προσάρτηση» της Κριμαίας και την... καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων!

Φωνές λογικής και αντικειμενικής προσέγγισης της ζοφερής πραγματικότητας των ημερών που ζούμε, υπάρχουν στην Ευρώπη. Όπως αυτή βουλευτή του γερμανικού Κοινοβουλίου, που καλεί σε συνεργασία με τη Ρωσία για την από κοινού αντιμετώπιση της εξάπλωσης του φονικού ιού, για την άρση των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί κατά της Μόσχας, για την επαναφορά των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων και απομάκρυνση από τις καταστροφικές πολιτικές απομόνωσης της Ρωσίας...

Αυτή και ανάλογες τοποθετήσεις έρχονται ως συνέπεια της πλήρους αδυναμίας των συλλογικών οργάνων της Ε.Ε. να τεθούν επικεφαλής της γιγάντιας προσπάθειας που απαιτείται για την αντιμετώπιση του ιού!

Και όμως, στις 16 Μαρτίου, επέτειο έξι χρόνων από το δημοψήφισμα στην Κριμαία, το γραφείο του νέου Επιτρόπου Εξωτερικών Υποθέσεων, Ζοζέπ Μπορέλ, εξέδωσε ανακοίνωση για να μας... θυμίσει ότι η Ε.Ε. «συνεχίζει να καταδικάζει την καταπάτηση του Διεθνούς Δικαίου» από την πλευρά της Ρωσίας, με τη συνεχιζόμενη «προσάρτηση» της χερσονήσου. Πράγμα που αποτελεί «ανοικτή απειλή της διεθνούς σταθερότητας με σοβαρές επιπτώσεις στη διεθνή τάξη πραγμάτων...»!

Και για μη περάσει από το μυαλό και άλλων βουλευτών ευρωπαϊκών κοινοβουλίων να θέσουν θέματα άρσης κυρώσεων και εξομάλυνσης σχέσεων με τη Ρωσία, στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η Ε.Ε. «παραμένει πιστή στην πολιτική... επιβολής των περιοριστικών μέτρων»!

Έχει ενδιαφέρον η συνέχεια:


«Προωθείται η βίαιη ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσία» με τα έργα κατασκευής της γέφυρας, του αεροδρομίου, των οδικών αρτηριών κλπ...

Δηλαδή, η κατασκευή κεντρικής οδικής αρτηρίας που η χερσόνησος είχε να δει άσφαλτο από τη σοβιετική εποχή επί... Μπρέζνιεφ (!), η ανέγερση εκ του μηδενός νέου υπερσύγχρονου διεθνούς αεροδρομίου στη Συμφερούπολη με δυνατότητα εξυπηρέτησης έξι εκατομμυρίων επιβατών τον χρόνο, το στήσιμο της γέφυρας 19 χιλιομέτρων που συνδέει τη χερσόνησο με την ηπειρωτική Ρωσία, η κατασκευή πέντε μεγάλων νοσοκομείων, δεκάδων νέων σχολικών κτηρίων και ανακαίνιση όλων των παλιών. 

Αυτά και πολλά άλλα αποτελούν «βίαιη ενσωμάτωση...»!

Και βέβαια, μας θυμίζει ο σινιόρ Μπορέλ, ότι «η κατάσταση χειροτέρεψε σημαντικά» στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μετά την «προσάρτηση»! Περιορισμός ελευθερίας θρησκευτικής έκφρασης, δικαιώματος ειρηνικών συγκεντρώσεων, δικαιώματος συνεταιρίζεσθαι... Για να μας «πείσει», ότι είναι εντελώς αναγκαίο «να επιτραπεί η είσοδος στην Κριμαία, διεθνών αποστολών, και ΜΚΟ προς έλεγχο τήρησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων...». Ώστε να δουν (οι ΜΚΟ...), τι συμβαίνει με τους... Τάταρους της Κριμαίας. 

Μα, εκεί υπάρχει και μειονότητα (περί της 75-80 χιλιάδες), ελληνική.

Ποτέ δεν ακούστηκε κουβέντα από τους ινστρούκτορες των Βρυξελλών για τους Έλληνες της Κριμαίας, μειονότητας χώρας-μέλους της Ε.Ε. Γιατί άραγε; Μήπως διότι σύσσωμη η ελληνική παροικία στη Κριμαία το Μάρτιο 2014 ψήφισε(μαζί με την απόλυτη πλειοψηφία των κατοίκων) υπέρ της ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ της χερσονήσου στο φυσικό της χώρο, τη Ρωσία; Μήπως γιατί, εκτός των άλλων, οι ελληνικής καταγωγής κάτοικοι της Κριμαίας «χαλάνε» την εικόνα του διευθυντηρίου της Ε.Ε. περί «προσάρτησης»;

Στις 18 Μαρτίου 2014, η Ρωσική Εθνοσυνέλευση, σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση από το Κρεμλίνο, υπερψήφισε την απόφαση του δημοψηφίσματος της 16ης, για επιστροφή της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία! Το διευθυντήριο των Βρυξελλών αντιπαρέρχεται το γεγονός, ότι στις κεντρικές πλατείες της Σεβαστούπολης, της Συμφερούπολης, της Γιάλτας, της Θεοδοσίας, του Κερτς κ.λπ., μόνο οι βαριά άρρωστοι και οι... διασωληνωμένοι δεν ξεχύθηκαν στους δρόμους να ζητωκραυγάζουν με δάκρυα στα μάτια ακούγοντας την παμψηφεί απόφαση της Ρωσικής Εθνοσυνέλευσης! Έτσι έγινε η «βίαιη προσάρτηση», κατά το ευρωπαϊκό διευθυντήριο!

Οι Έλληνες της Κριμαίας την τελευταία εξαετία, ανέβασαν σε 35 τα σχολεία στα οποία διδάσκεται η ελληνική γλώσσα! Εκατοντάδες νέοι ελληνικής καταγωγής, φιλέλληνες Ρώσοι, Ουκρανοί, Τάταροι κ.α. μαθαίνουν την ελληνική ιστορία με την οποία είναι άρρηκτα δεμένη η ιστορία της Κριμαίας από τον έκτο π.Χ. αιώνα! 

Μαθαίνουν, παρά τα προβλήματα με τα βιβλία ελληνικών που προμηθεύονται οι έδρες ελληνικών, όχι απευθείας από την Αθήνα, αλλά μέσω του... Κρασνοντάρ! Διότι, ως μέλος της Ε.Ε., η επίσημη Ελλάς κρατά... ευρωαλληλεγγύη και μετέχει στον αποκλεισμό και τις κυρώσεις κατά των κατοίκων της Κριμαίας που «τόλμησαν να προσαρτηθούν» στη Ρωσία!

Σήμερα, σε συνθήκες εξάπλωσης του κορονοϊού, είναι άραγε τυχαίο που ηγεσίες χωρών-μελών «γράφουν» στα παλαιότερα των υποδημάτων τους ανίκανους γραφειοκράτες των Βρυξελλών (ικανούς όμως για μεγαλόστομες διακηρύξεις), και σπεύδουν να αντιμετωπίσουν μόνες τους το κακό; Η πανδημία που έχει κηρυχθεί, κάποια στιγμή θα τελειώσει. Ευχή όλων είναι να γίνει μια ώρα... αρχύτερα και με τον λιγότερο δυνατό αριθμό θυμάτων! Ωστόσο, πλειάδα αναλυτών μέσα και έξω από την Ε.Ε., με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, συμπλέουν στην άποψη ότι τίποτα δεν θα είναι όπως πριν...


Το βιογραφικό του Ζοζέπ Μπορέλ

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος επελέγη σήμερα για τη θέση του Υπατου Εκπροσώπου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επιστρέφει στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής σκηνής, όπου πριν από 15 χρόνια είχε αναλάβει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Μπορέλ υπήρξε ιδιαίτερα δραστήριος τους τελευταίους μήνες στο θέμα της Βενεζουέλας, ενώ εμφανίστηκε συχνά επικριτικός προς τη διοίκηση του Ντόναλντ Τραμπ, την οποία κατηγορούσε μεταξύ άλλων ότι υποδύεται τον «κάουμποϊ» στις χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Μπορεί κάποιες φορές να θεωρείται και οξύθυμος, όπως τον Μάρτιο, όταν διέκοψε, οργισμένος, τη συνέντευξη που παραχωρούσε σε γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο όταν του τέθηκε το ερώτημα της ανεξαρτησίας της ισπανικής δικαιοσύνης στο καταλανικό ζήτημα.

Τοποθετούμενος στην αριστερή πτέρυγα του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο Ζοζέπ Μπορέλ είχε προκαλέσει αίσθηση τον Απρίλιο του 1998, όταν ορίστηκε υποψήφιος για την προεδρία της κυβέρνησης στις βουλευτικές εκλογές του 2000 με τη στήριξη της βάσης, την οποία είχε γοητεύσει με τον χαρισματικό χαρακτήρα του.

Η άνοδος αυτή θα είχε μικρή διάρκεια, αφότου τον Μάιο του 1999 αναγκάστηκε να αποσύρει την υποψηφιότητά του, αφού επλήγη από ένα σκάνδαλο φορολογικής απάτης με την εμπλοκή δύο πρώην συνεργατών του στη γενική γραμματεία του υπουργείου Οικονομικών, μια θέση που του ανέθεσε ο πρωθυπουργός Φελίπε Γκονθάλεθ το 1984 προτού αναλάβει το 1991 το υπουργείο Μεταφορών και Δημοσίων Έργων.

Στην συνέχεια, ο Μπορέλ ανέλαβε πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το 2004 έως το 2007.

http://dia-kosmos.blogspot.gr/

Comments