Mare Liberum, Sea Watch, Josoor International Solidarity και FFM οι εμπλεκόμενες ΜΚΟ…
Ο «κοριός» της ΕΥΠ, το τετράδιο του σκάφους και το αλισβερίσι ανθρώπων με την Τουρκία
Ποιες είναι οι ΜΚΟ και τι αναφέρει το διαβιβαστικό της υπόθεσης για τους 35 των ΜΚΟ που κατηγορούνται σε βαθμό κακουργήματος για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης, κατασκοπεία, και άλλα
«Στόχος ήταν το ξήλωμα ενός συστήματος που φέρεται να γνώριζε τα πάντα σε σχέση με τα δρομολόγια μεταφοράς προσφύγων και μεταναστών στη Λέσβο από τα απέναντι τουρκικά παράλια» λέει στέλεχος των διωκτικών αρχών για τους 35 των τεσσάρων ΜΚΟ που παραπέμπονται στον Εισαγγελέα με βαριές κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος.
Πρόκειται για 33 άτομα, ανάμεσά τους εφτά μέλη διοικητικών συμβουλίων τεσσάρων ΜΚΟ και συγκεκριμένα των Mare Liberum e.v, Sea Watch e.v, FFM e.v και Josoor International Solidarity, και 24 άτομα κατά καιρούς μέλη πληρώματος σκάφους από τον περασμένο Ιούνιο μέχρι σήμερα (εκ των οποίων 19 Γερμανοί, δυο Ελβετοί, μία Γαλλίδα, μία Βουλγάρα και έναν Ισπανό).
Τον κατάλογο συμπληρώνουν άλλα δυο άτομα υπήκοοι τρίτων χωρών από τους οποίους ένας Ιρανός και ένας Πακιστανός.
Να σημειώσουμε ότι στις 5 Σεπτεμβρίου αστυνομικοί εισέβαλαν αιφνιδιαστικά στο σκάφος Mare Liberum ήταν και ακόμα είναι δεμένο στη Σκάλα Λουτρών. Κατά την έφοδο, σύμφωνα με τη δικογραφία, κατασχέθηκαν το επιχειρησιακό τετράδιο, χάρτες και σημειώσεις, και αντικείμενα που εξετάζονται στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών. Να σημειώσουμε ότι η παρουσία του σκάφους στη Λέσβο είχε προκαλέσει την αντίδραση ακραίων στοιχείων ενώ καταγγέλθηκε στις αρχές Μαρτίου η απόπειρα εμπρησμού τους σκάφους.
Όπως έχει διαρρεύσει, τα στελέχη της ΕΥΠ και της ΕΛ.ΑΣ. φέρονται να εντυπωσιάστηκαν από τις επικοινωνίες μελών του πληρώματος του σκάφους με μέλη άλλων ΜΚΟ για ανταλλαγή πληροφοριών, σε σχέση με άτομα που ήρθαν ή θα έρχονταν από την Τουρκία στην Ελλάδα.
Στο επιχειρησιακό τετράδιο υπήρχαν λεπτομέρειες για τον τόπο εκκίνησης στα τουρκικά παράλια, τον χρόνο ταξιδιών, την ηλικία, το φύλο και τη χώρα καταγωγής των επιβαινόντων στη λέμβο.
Μέλη ΜΚΟ φέρονται, σύμφωνα με την Αστυνομία, να είχαν «λεπτομερείς χάρτες των ζωνών διαμονής αλλοδαπών στο μέχρι πρότινος Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας. Επίσης, διαπιστώθηκε προβολή της δράσης της ΜΚΟ σε μεγάλο αριθμό των μέχρι πρότινος διαβιούντων στον ΚΥΤ της Μόριας με τη διανομή έντυπου υλικού, με σκοπό την περαιτέρω προώθηση και αξιοποίηση των διαδικασιών της παράνομης δράσης τους».
Πίνακες αφίξεων
Επίσης βρέθηκαν «πίνακες αφίξεων λέμβων από 1 Μαρτίου 2020 στη Λέσβο. Πίνακες επιχειρούμενων μεταναστευτικών ροών προς τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος) από 1 Μαρτίου 2020 που δεν τελεσφόρησαν, με στοιχεία που προέρχονται από διαδικτυακή σελίδα και από τουρκικές κυβερνητικές ιστοσελίδες. Χάρτης της ακτογραμμής της νήσου Λέσβου με προσδιορισμένα τα σημεία ελλιμενισμού σε αυτές αλλά και τα αντίστοιχα σημεία εκκίνησης των ροών από τις τουρκικές ακτές».
Στο διαβιβαστικό της υπόθεσης αναφέρεται ότι «μέλη ΜΚΟ προέβαιναν στη συστηματική παρακολούθηση, καταγραφή και αποτύπωση των επικοινωνιών του Λιμενικού Σώματος κατά την επιχειρησιακή του δράση για την προστασία των θαλάσσιων συνόρων».
Ιστορία της έρευνας
Η έρευνα της ΕΥΠ και της ΕΛ.ΑΣ. ξεκίνησε στις 23 Μαΐου 2020 και ολοκληρώθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου.
Στο πλαίσιο των ερευνών εξετάστηκε σειρά μαρτύρων, έγινε η προαναφερθείσα έφοδος στο σκάφος, όπως και άρση του απορρήτου των επικοινωνιών από τον «κοριό» της ΕΛ.ΑΣ.
Newsroom-https://tourkikanea.gr/ellinotourkikes-sheseis/lamogiamko/
Comments