“Το ανάλογο αξίωμα της κοινωνικής μηχανικής είναι: Αν κάτι δεν έχει αναφερθεί, δεν συνέβη ποτέ”
"Σε Έναν Κόσμο Προπαγάνδας, Η Αλήθεια Είναι Πάντα Μια Συνωμοσία"
"Το Ποιο Επικίνδυνο Από Όλα Τα Ηθικά Διλήμματα Είναι Όταν, Είμαστε Υποχρεωμένοι Να Κρύβουμε Την Αλήθεια Για Να Βοηθήσουμε Την Αλήθεια Να Νικήσει"

Αυστραλία: νομοσχέδιο (COVID-19 Omnibus bill) το οποίο θα επέτρεπε ακόμη και την προληπτική σύλληψη ατόμων, από άλλους πολίτες και ΜΚΟ, όπως η STASI


ΜΑΥΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ: Υποχώρησε η κυβέρνηση Andrews για τις προληπτικές συλλήψεις, με εξουσιοδότηση


Το Omnibus bill, με αλλαγές, αναμένεται να παρουσιαστεί στην Άνω Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα

Η κυβέρνηση του Daniel Andrews έκανε πίσω ως προς την πρόβλεψη σε νομοσχέδιο (COVID-19 Omnibus bill) η οποία θα επέτρεπε ακόμη και την προληπτική σύλληψη ατόμων, από άλλους πολίτες με εξουσιοδότηση, αν έκριναν πως υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της μετάδοσης του κορονοϊού.

Το νομοσχέδιο είχε ψηφιστεί από την Κάτω Βουλή, όπου το Εργατικό Κόμμα, έχει την πλειοψηφία, αλλά εν μέσω πλήθους αντιδράσεων, δε φαίνεται πώς θα περνούσε από την Άνω Βουλή, καθώς η κυβέρνηση χρειαζόταν τις ψήφους 3 τουλάχιστον από τους 12 των μικρότερων κομμάτων και ανεξάρτητους (crossbench MPs).

Η αντιπολίτευση, πρώην δικαστικοί, νομικοί, ακαδημαϊκοί, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πάρα πολλοί πολίτες επέκριναν το νομοσχέδιο, κάνοντας λόγο για περαιτέρω περιορισμούς στην ατομική ελευθερία των κατοίκων της Βικτώριας.

Το Omnibus bill, αναμένεται να παρουσιαστεί στην Άνω Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά με αλλαγές πλέον, που θα αφορούν τη συγκεκριμενοποίηση του ποιοι θα μπορούν να έχουν την εξουσία για συλλήψεις, αλλά και την αφαίρεση του σχεδίου για προληπτικό περιορισμό.

Η Guardian Australia, επεσήμανε ότι αστυνομικοί και αξιωματικοί των υπηρεσιών προστασίας θα μπορούν να οριστούν ως «εξουσιοδοτημένοι», αλλά με λιγότερες εξουσίες. Θα μπορούν πάντως ακόμη να κάνουν έρευνα σε μία τοποθεσία χωρίς έρευνα αν είναι απαραίτητο, ώστε να εξαλειφθεί ή να περιοριστεί ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

Ακόμη, θα μπορούν να έχουν εξουσιοδότηση δημόσιοι υπάλληλοι στον τομέα της υγείας, επαγγελματίες υγείας, επιθεωρητές WorkSafe και άτομα με συγκεκριμένες και σχετικές ικανότητες, που δεν εργάζονται ήδη ως δημόσιοι υπάλληλοι στη Βικτώρια.

Οι Φιλελεύθεροι επεσήμαναν ότι η υποχώρηση Andrews, δεν ήταν επειδή υπήρξε λογική από τους κυβερνώντες, αλλά λόγω της πίεσης που ασκήθηκε από την κοινότητα και το κόμμα τους.

Ανέφεραν ότι οι βουλευτές έλαβαν δεκάδες χιλιάδες μηνύματα από πολίτες της Βικτώριας, οι οποίοι εξέφραζαν τις σοβαρές ανησυχίες τους για τα μέτρα, που θα είχαν «παραβιάσει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες» τους.

Οι εξουσίες που ήθελε να δώσει ο Andrews σε αυτούς τους «εξουσιοδοτημένους αστυνομικούς» ήταν απολύτως προκλητικές, τόνισε η αντιπολίτευση, προσθέτοντας ότι και μόνο το γεγονός ότι επιχείρησε να «περάσει» έναν τόσο «δρακόντειο νόμο» επιδεικνύει ότι η «δίψα του για εξουσία είναι εκτός ελέγχου».

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Michael O’Brien, δήλωσε πως «η αρπαγή εξουσίας» από τον Andrews με το Omnibus bill ήταν «προκλητική».

Οι Φιλελεύθεροι, είπε, θα δώσουν αγώνα κατά των «επαναλαμβανόμενων και υπέρμετρων προσπαθειών» του Andrews να αποκτήσει μεγαλύτερες εξουσίες επί των ζωών των κατοίκων της Βικτώριας.

«Ο Daniel Andrews έχει δείξει ότι δεν είναι άξιος εμπιστοσύνης με την εξουσία που ήδη έχει. Πώς θα μπορούσαν οι κάτοικοι της Βικτώριας να τους εμπιστευτούν ακόμη περισσότερη;», υπογράμμισε.

Το «αρχικό» Omnibus bill προέβλεπε ότι κρατικοί υπάλληλοι, στελέχη συνδικάτων, φρουροί (PSO), ελεγκτές εργασιακών χώρων, εργαζόμενοι σε μη κυβερνητικούς οργανισμούς, και όποιος άλλος είχε σχετική εξουσιοδότηση, θα μπορούσαν να θέσουν κάποιον υπό περιορισμό επειδή έκριναν ότι αποτελεί κίνδυνο για τους άλλους, ως προς τη μετάδοση COVID-19.

Δηλαδή, θα μπορούσαν, όπως οι αστυνομικοί, να επιβάλλουν τις οδηγίες δημόσιες υγείας, βάσει και των καταστάσεων καταστροφής και έκτακτης ανάγκης, που επεκτάθηκαν στη Βικτώρια.

Επικριτές ανέφεραν ότι ο κ. Andrews ήθελε να δημιουργήσει τη δική του εκδοχή της Stasi, της μυστικής αστυνομικής δύναμης της Ανατολικής Γερμανίας.

Ο Julian Burnside, πρόεδρος της οργάνωσης προστασίας των πολιτικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Liberty Victoria, είχε εκφράσει ανησυχίες για τις ικανότητες των «εξουσιοδοτούμενων», αλλά και τις δικλείδες ασφαλείας ή την επίβλεψή τους.

Ακόμη, ομάδα γνωστών πρώην δικαστών και νομικών εξέφρασαν «βαθιά ανησυχία» για το νομοσχέδιο και παρακάλεσαν την κυβέρνηση να το απορρίψει.

Το να επιτρέπεται σε πολίτες να κάνουν συλλήψεις, βάσει πεποίθησης ότι το πρόσωπο υπό περιορισμό είναι απίθανο να συμμορφωθεί με τις οδηγίες έκτακτης ανάγκης είναι άνευ προηγουμένου, υπερβολικό και «ανοιχτό» σε κατάχρηση, τόνιζαν.

Ο Andrews κληθείς να απαντήσεις στις αντιδράσεις, είχε υποστηρίξει ότι μπορεί να υπάρχει διαχείριση, ως προς το ποιοι θα έχουν αυτή την εξουσιοδότηση και ο έλεγχός τους.

https://neoskosmos.com/el/257839/ypochorise-i-kyvernisi-andrews-gia-tis-proliptikes-syllipseis-me-eksousiodotisi/

Comments