“Το ανάλογο αξίωμα της κοινωνικής μηχανικής είναι: Αν κάτι δεν έχει αναφερθεί, δεν συνέβη ποτέ”
"Σε Έναν Κόσμο Προπαγάνδας, Η Αλήθεια Είναι Πάντα Μια Συνωμοσία"
"Το Ποιο Επικίνδυνο Από Όλα Τα Ηθικά Διλήμματα Είναι Όταν, Είμαστε Υποχρεωμένοι Να Κρύβουμε Την Αλήθεια Για Να Βοηθήσουμε Την Αλήθεια Να Νικήσει"

Ο μύθος του Προμηθέα, του Ηρακλή, του Σίσυφου και του Οιδίποδα


Ο μύθος του Προμηθέα, προσδιορισμένος στο θέμα μας, δείχνει ότι ο άνθρωπος απέκτησε τη γνώση νωρίς, χωρίς να έχει τα κατάλληλα βιωματικά στοιχεία της εμπειρίας ώστε να μπορεί να καταλάβει΄ ενώ μύθος του αδελφού του, Επιμηθέα, που ακολουθεί, παραπέμπει ότι το αίτιο των δεινών αλλά και της ελπίδας του ανθρώπου είναι η γυναίκα.

Ο μύθος του Ηρακλή ορίζει ότι στον άνθρωπο δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία που δεν προκύπτει καν ολόκληρη αλλά μισή΄ μιάμισυ ευκαιρία έχει στη ζωή του ο άνθρωπος, και παρακαλώ να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψη σας αυτό.

Ο μύθος του Σίσυφου που αντιπροσωπεύει την αέναη βούληση του ανδρός, και των Δαναΐδων οι οποίες βρίσκονται κοντά του και αντιπροσωπεύουν την απύθμενη επιθυμία της γυναίκας, σχετίζονται, γενόμενοι οι δυο ένα τραγικό ζευγάρι.

Και η κορωνίδα των μύθων - πηγή τραγωδιών, ο μύθος του Οιδίποδα, παραθέτει τα στάδια της συμπεριφοράς της ανθρώπινης ηλικίας, όπου όταν δει στο τέλος ο άνθρωπος τι έκανε, θα βγάλει τα μάτια του.

Αυτά, για εισαγωγή της κατανόησης όσων πρόκειται ν’ ακολουθήσουν.

Comments