“Το ανάλογο αξίωμα της κοινωνικής μηχανικής είναι: Αν κάτι δεν έχει αναφερθεί, δεν συνέβη ποτέ”
"Σε Έναν Κόσμο Προπαγάνδας, Η Αλήθεια Είναι Πάντα Μια Συνωμοσία"
"Το Ποιο Επικίνδυνο Από Όλα Τα Ηθικά Διλήμματα Είναι Όταν, Είμαστε Υποχρεωμένοι Να Κρύβουμε Την Αλήθεια Για Να Βοηθήσουμε Την Αλήθεια Να Νικήσει"

Φρτσκόφσκι: “Θα μας καταπιούν οι βούλγαροι αν δεν λεγόμαστε “Μακεδόνες”"

Αποκαλυπτική για τις βαθύτερες σκέψεις των Σκοπίων σε σχέση με την επιμονή τους στο θέμα της ταυτότητας και της ονομασίας είναι η συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή ”Ανιχνεύσεις” ο Λιούμπομιρ Φρτσκόφσκι, πρώην υπουργός εξωτερικών της γειτονικής χώρας και καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο πανεπιστήμιο των Σκοπίων. 

Ένας απο τους ευφυέστερους ανθρώπους της ΠΓΔΜ.

Δεν δέχθηκε να δώσει συνέντευξη αλλά είπε στην Κάλλη Ζάραλη πως δέχεται να καταθέσει την άποψή του στο θέμα της ονομασίας και της ταυτότητας.

Η δήλωσή του...προβλήθηκε στην εκπομπή για τα Σκόπια που κάναμε την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου.

Να τι είπε:

“Πρακτικά για μας, αν εξαιρέσουμε τη γενική δυσαρέσκεια με την οποία κάποια από τα κόμματα αντιμετώπισαν την προηγούμενη πρόταση, πρακτικά επικεντρωνόμαστε σε ένα βασικό σημείο, το οποίο, θα έλεγα, είναι απολύτως απαράδεκτο για μας.

Είναι το πώς ο κ. Νίμιτς αγγίζει το θέμα της εθνικότητας των “Μακεδόνων” και της “μακεδονικής” γλώσσας.

Όλα τα άλλα, το όνομα, το νέο όνομα, το εύρος χρήσης του και άλλα 2-3 ζητήματα, εξαιρουμένης της συνταγματικής χρήσης, που δημιουργεί ερωτηματικά, γιατί τι σημαίνει αυτό; Όλα τα άλλα, διαβατήρια κλπ είναι σωστά λίγο ως πολύ και συνάδουν με τις μακρές διαπραγματεύσεις που είχαμε.

Εδώ λοιπόν κανείς πλέον δεν σχολιάζει το θέμα του ονόματος, αυτό το δεχόμαστε με την πρόταση για το “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας” για διεθνή χρήση. Το πρόβλημα όμως που δημιουργείται τώρα είναι γύρω από το πώς θα λέγεται το έθνος και η γλώσσα μας και για μας αυτό σημαίνει ένα πολύ σημαντικό ζήτημα ταυτότητας, που δεν μπορούμε να το διαπραγματευτούμε με τέτοιο τρόπο και χωρίς εναλλακτικές.

Πολίτης της “Βόρειας Δημοκρατίας της Μακεδονίας” είναι κάποιος χωρίς ταυτότητα, θα μπορούσε να είναι αλβανός, σέρβος, βούλγαρος, αλλά όχι “Μακεδόνας” στη “Βόρεια Μακεδονία”, κάτι που ανοίγει αυτομάτως το κουτί της Πανδώρας για μας. 

Είμαστε ένα μικρό έθνος, που θα μπορούσαν να το καταβροχθίσουν οι Βούλγαροι.

Για μας λοιπόν αποτελεί επιτακτική ανάγκη να κρατήσουμε το χαρακτηρισμό “μακεδόνας” για το έθνος μας και να το μοιραστούμε με την Ελλάδα, αν το θέλει αυτό. Το να κρατήσουμε λοιπόν το χαρακτηρισμό είναι η απόλυτη προτεραιότητά μας, δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική. Δεν μπορεί (ο χαρακτηρισμός μας) να είναι “βορειομακεδόνας”, είναι κάτι που δεν υφίσταται. 

Θα μπορούσαμε να έχουμε την υπηκοότητα του “βόρειου
μακεδόνα”, αλλά στη “Μακεδονία” ζουν μειονότητες, υπάρχει όμως και η υπόσταση ενός “έθνους” και αυτό είναι σημαντικό. 

Και νομίζω ότι οι αμερικανοί μπορούν να το καταλάβουν, δεν ξέρω πώς η ελληνική πλευρά το αντιμετωπίζει, ιδιαίτερα όταν εμείς δεν διεκδικούμε κανενός είδους αποκλειστικότητα, αλλά θα μπορούσαμε να το μοιραστούμε με τους διάφορους Έλληνες που έχουν το ίδιο όνομα. 

Γιατί υπάρχει μόνο ένα έθνος “μακεδονικό” διεθνώς, μια γλώσσα, η “μακεδονική” γλώσσα και κανένας κίνδυνος ή πιθανότητα επικάλυψης ή σύγχυσης για το ποια είναι η “μακεδονική” γλώσσα. 

Γι’ αυτό κι εμείς θα καταλήξουμε σε ένα τελικό κοινό μέτωπο διαπραγμάτευσης για τις επόμενες συναντήσεις στη Νέα Υόρκη.

 Μόνο ο χαρακτηρισμός “μακεδονικός” ως προς το όνομα και το έθνος είναι το κλειδί”.

(σημ enkripto : Μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα κάνει ο συμπαθέστατος Φρτσκόφσκι -μακεδονικότατο το όνομα,έ?- ...στο κάτω κάτω το αν θα τους "καταπιούν οι Βούγαροι" είναι αποκλειστικά δικό τους πρόβλημα ...

Το κείμενο αλιέυσαμε απο τον ινφογνόμωνα ο οποίος με την σειρά του αναδημοσιεύει απο την ιστιοσελίδα της πολύ καλής εκπομπής Ανιχνεύσεις του Παντελή Σαββίδη)
http://www.anixneuseis.gr

http://enkripto.blogspot.com/2008/10/blog-post_24.html

Comments