“Το ανάλογο αξίωμα της κοινωνικής μηχανικής είναι: Αν κάτι δεν έχει αναφερθεί, δεν συνέβη ποτέ”
"Σε Έναν Κόσμο Προπαγάνδας, Η Αλήθεια Είναι Πάντα Μια Συνωμοσία"
"Το Ποιο Επικίνδυνο Από Όλα Τα Ηθικά Διλήμματα Είναι Όταν, Είμαστε Υποχρεωμένοι Να Κρύβουμε Την Αλήθεια Για Να Βοηθήσουμε Την Αλήθεια Να Νικήσει"

Πως άφησαν οι διανοούμενοι να ξεσπάσει αυτή η κρίση?


Πολύ ανόητα ερωτήματα, αφού η κρίση ξέσπασε ακριβώς επειδή οι διανοούμενοι έκαναν πολύ καλά την δουλειά τους, και μας έπεισαν ότι μας ήταν απαραίτητοι οι εργοδότες τους οι γραφειοκράτες. 

Έτσι δημιουργήθηκε η κρίση.

Η Ayn Rand έλεγε ότι δεν μπορείς να απαιτείς από τους διανοούμενους να είναι ιδεολογικά ανεξάρτητοι, την στιγμή που είναι οικονομικά εξαρτημένοι από το κράτος. 

Εγώ να προσθέσω στους διανοούμενους και τους δημοσιογράφους, που είναι βασικοί διαμορφωτές της κοινής γνώμης. Αν και όταν ο Murray Rothbard μιλούσε για διανοούμενους, εννοούσε όλους τους διαμορφωτές της κοινής γνώμης, ακαδημαϊκούς, δημοσιογράφους, και γενικά οποιονδήποτε είχε την δυνατότητα να επηρεάζει την κοινή γνώμη.

Σκεφτείτε τους δικούς μας δημοσιογράφους.

Πως να είναι ιδεολογικά ανεξάρτητοι, όταν ξέρουν ότι το βασικό προσόν των περισσότερων εξ’ αυτών είναι ότι πέρασαν από την ΚΝΕ και την ΕΡΤ?

Τα Ελληνικά ΜΜΕ είναι κρατικοδίαιτα, και επομένως και οι δημοσιογράφοι δεν μπορούν να είναι ανεξάρτητοι, αφού η δουλειά τους είναι να μας πείσουν ότι οι γραφειοκράτες μας είναι απαρραίτητοι. Η συντριπτική πλειοψηφία εξ αυτών δεν θα είχε καμία τύχη αν τα ΜΜΕ ήταν πιο ελεύθερα.

Γιατί όπως έχω ξαναπεί, ένα πράγμα χρειάζεται για να υπάρξει καλή ενημέρωση. Να υπάρχουν αντίπαλα οικονομικά συμφέροντα που θα βγάζουν το ένα τα άπλυτα του άλλου στη φόρα. 

Στις σοσιαλιστικές οικονομίες που το κράτος είναι ο ανώτατος ρυθμιστής, κανείς δεν τολμάει να μιλήσει, αφού ο ανώτατος συντονιστής τους λέει ‘τον νου σας ρεμάλια θα σπάσετε το κλαδί πάνω στο οποίο καθόμαστε όλοι’.

Τώρα βέβαια με το διαδίκτυο όλα αυτά αλλάζουν, αφού οι διανοούμενοι έχουν απέναντι τους όλους εμάς. 

Ο καθένας από εμάς είναι πλέον διαμορφωτής της κοινής γνώμης. Η διαμόρφωση της κοινής γνώμης δεν είναι πια προνόμιο των διανοουμένων. 






Comments