“Το ανάλογο αξίωμα της κοινωνικής μηχανικής είναι: Αν κάτι δεν έχει αναφερθεί, δεν συνέβη ποτέ”
"Σε Έναν Κόσμο Προπαγάνδας, Η Αλήθεια Είναι Πάντα Μια Συνωμοσία"
"Το Ποιο Επικίνδυνο Από Όλα Τα Ηθικά Διλήμματα Είναι Όταν, Είμαστε Υποχρεωμένοι Να Κρύβουμε Την Αλήθεια Για Να Βοηθήσουμε Την Αλήθεια Να Νικήσει"

Η Γερμανική RWE Ζητά Αποζημίωση €1,4 Δισ. Από την Ολλανδική Κυβέρνηση για Ζημίες Από το Πρόγραμμα Απολιγνιτοποίησης


του Δημήτρη Φάρου

Η γερμανική εταιρεία RWE προσέφυγε δικαστικά, τον περασμένο Φεβρουάριο, ενάντια στην ολλανδική κυβέρνηση για το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης της χώρας, που υιοθετήθηκε τον Δεκέμβριο του 2019 και το οποίο προβλέπει την απόσυρση των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με βάση τον άνθρακα ως το 2030.


Η RWE ζητά αποζημιώσεις επικαλούμενη τη Συνθήκη του Ενεργειακού Χάρτη (Energy Charter Treaty - ECT), ενώ σε ανάλογη προσφυγή κατά της ολλανδικής κυβέρνησης προχώρησε τον Απρίλιο και η Uniper, με έδρα το Ντύσσελντορφ της Γερμανίας και κύριο μέτοχο τη φιλανδική Fortum

Ειδικότερα, η RWE ζητά αποζημίωση ύψους 1,4 δις ευρώ για ζημιές, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί πλέον να λειτουργήσει κερδοφόρα το εργοστάσιό της στο Eemshaven μετά το 2030, ενώ, από την πλευρά της, η Uniper ζητά αποζημίωση μεταξύ 850 εκατ. και 1 δις ευρώ για τη μονάδα Maasvlakte 3. Αλλά και η εταιρεία ηλεκτροπαραγωγής Riverstone διαπραγματεύεται με την ολλανδική κυβέρνηση για αποζημιώσεις σχετικά με το κλείσιμο του δικού της εργοστασίου στο Maasvlakte.

Όπως είχε επιβεβαιώσει η Uniper στο EURACTIV πριν διατυπώσει επακριβώς τις αξιώσεις της, πρόθεσή της είναι να προσφύγει επικαλούμενη την ECT, καθώς θεωρεί ότι ο ολλανδικός νόμος για την απολιγνιτοποίηση παραβιάζει το διεθνές δίκιο και δεν προβλέπει επαρκή αποζημίωση για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται από αυτόν.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η Συνθήκη είναι η κατάλληλη πλατφόρμα για να συζητηθεί η νομιμότητα του ολλανδικού νόμο. Ας σημειωθεί ότι η μονάδα της φιλανδικών συμφερόντων εταιρείας στο Maasvlakte, ξεκίνησε τη λειτουργία της μόλις το 2016.

Αλλά και η RWE, αναφορικά με τη δική της προσφυγή για αποζημίωση από την ολλανδική κυβέρνηση, ανέφερε σε δήλωσή της προς την Deutsche Welle ότι «ο ολλανδικός νόμος δεν παρέχει την κατάλληλη αποζημίωση».

Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι πέρυσι, η γερμανική κυβέρνηση συμφώνησε να καταβάλει 4,35 δισεκατομμύρια ευρώ σε αποζημίωση για τις γερμανικές εταιρείες ενέργειας RWE και LEAG ως μέρος του σχεδίου της χώρας να καταργήσει τον άνθρακα έως το 2038. Σύμφωνα με τη συμφωνία, οι εταιρείες συμφώνησαν να μην εναγάγουν το γερμανικό κράτος στο πλαίσιο της ECT. Ωστόσο, η Κομισιόν ξεκίνησε το Μάρτιο του 2021 έρευνα για το σχέδιο αυτό, θεωρώντας ότι πιθανόν να αποτελεί «έμμεση κρατική ενίσχυση».

Ας σημειωθεί, από την άλλη πλευρά, ότι ο γερμανικός ενεργειακός γίγαντας συμμετέχει ενεργά στη διαδικασία απολιγνιτοποίησης στην Ελλάδα, έχοντας υπογράψει συμφωνητικό συνεργασίας με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. για την από κοινού υλοποίηση, φωτοβολταϊκών σταθμών συνολικής εγκατεστημένης ισχύος έως 2 GW, μέσω κοινού επενδυτικού οχήματος. Τα ποσοστά συμμετοχής στο κοινό επενδυτικό σχήμα θα είναι 51% για την RWE Renewables GmbH και 49% για την ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε.

Εφόσον υλοποιηθούν και τα 2 GW που προβλέπει η συμφωνία, η αξία των επενδύσεων του κοινού σχήματος θα φτάσει το 1 δις ευρώ, δημιουργώντας περί τις 1000 θέσεις εργασίας.

Επικρίσεις από περιβαλλοντικές ΜΚΟ και κράτη-μέλη της ΕΕ

Κριτική στη Συνθήκη του Ενεργειακού Χάρτη έχουν ασκήσει περιβαλλοντικές ΜΚΟ θεωρώντας ότι αποθαρρύνει τα κράτη να λαμβάνουν τολμηρές δράσεις προς την κατεύθυνση της απολιγνιτοποίησης. Όπως τονίζουν, χωρίς όριο στο ποσό της αποζημίωσης που ορίζεται, υπονομεύεται σοβαρά τη δράση για το κλίμα. «Η Συνθήκη του Ενεργειακού Χάρτη αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για τη δράση για το κλίμα, καθώς προστατεύει τις επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα», δήλωσε η Laurence Tubiana, Διευθύνων Σύμβουλος του European Climate Foundation. Μαζί με ομάδα από 400 εμπειρογνώμονες και επιστήμονες, υπέγραψε επιστολή με την οποία καλεί την ΕΕ να αποσυρθεί από τη συνθήκη.

Ορισμένες χώρες της ΕΕ, ιδίως η Γαλλία και η Ισπανία, έχουν επίσης επικρίνει τη Συνθήκη, η οποία επιτρέπει στις εταιρείες να μηνύσουν χώρες διασυνοριακά για αποφάσεις που επηρεάζουν τις επενδύσεις τους ή τα αναμενόμενα κέρδη τους. Οι δύο χώρες καλούν την ΕΕ να αποχωρήσει από τη Συνθήκη, εκτός εάν η τρέχουσα απόπειρα μεταρρύθμισης αποβεί επιτυχής. «Είτε διασφαλίζουμε ότι είναι συμβατή με τη Συμφωνία του Παρισιού είτε πρέπει να αποσυρθούμε από τη Συνθήκη του Ενεργειακού Χάρτη», έγραψε ο Υπουργός Οικολογικής Μετάβασης της Ισπανίας στο Twitter, τον περασμένο Δεκέμβριο. Τον ίδιο μήνα, τέσσερεις Υπουργοί της Γαλλίας με επιστολή τους προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησαν την απόσυρση της ΕΕ από την ECT.

Ωστόσο, η διαδικασία αναθεώρησης θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη, καθώς οι αλλαγές θα πρέπει να επικυρωθούν από το σύνολο των 54 μελών, στα οποία περιλαμβάνονται κράτη όπως η Ιαπωνία και το Καζακστάν, που αντιμετωπίζουν την αναθεώρηση με ιδιαίτερο δισταγμό. Άλλωστε, όπως παραδέχονται και στελέχη ΜΚΟ, δεν είναι όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντίθετες στη Συνθήκη, ενώ οι υποστηρικτές της μεταρρύθμισης της ECT θεωρούν ότι μια ρήτρα θα μπορούσε να συμφωνηθεί χωριστά μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ ώστε να μην προβαίνουν σε μεταξύ τους δικαστικές προσφυγές.

Ας σημειωθεί, εξάλλου, ότι ειδικότερα η Ολλανδία, βάσει της ECT, δέχεται ιδιαίτερη κριτική, επειδή η προγραμματισμένη κατάργηση άνθρακα δεν περιλαμβάνει αποζημίωση για εταιρείες ενέργειας που χάνουν τις επενδύσεις τους, όπως τονίζει η Pia Eberhadt, ερευνήτρια του Corporate Europe Observatory.

Τι είναι η Συνθήκη του Ενεργειακού Χάρτη (Energy Charter Treaty - ECT)

Η Συνθήκη του Ενεργειακού Χάρτη είναι μια πολυμερής συμφωνία που υπογράφηκε τον Δεκέμβριο 1994 και τέθηκε σε ισχύ στις 16 Απριλίου 1998. Δημιούργησε ένα πολυμερές πλαίσιο ενεργειακής μακροπρόθεσμης συνεργασίας μεταξύ των μελών του. Αποτελεί τον μόνο πολυμερή θεσμό που καλύπτει τόσο την ασφάλεια επενδύσεων όσο και ζητήματα σχετικά με την επίλυση ζητημάτων διέλευσης. Η Συνθήκη περιλαμβάνει διαδικασίες επίλυσης διαφορών τόσο για τα (συνολικά 54) συμβαλλόμενα κράτη της Συνθήκης (έναντι άλλων κρατών) όσο και μεταξύ κρατών και επενδυτών άλλων κρατών, που έχουν πραγματοποιήσει επενδύσεις στο έδαφος των πρώτων.

Στη Συνθήκη και το θεσμικό σύστημα του Ενεργειακού Χάρτη ( Energy Charter) συμμετέχουν όλα τα δυτικά ευρωπαϊκά κράτη, η Ευρωπαϊκή Κοινότητα, τα κράτη της πρώην ΕΣΣΔ, καθώς και η Αυστραλία και η Ιαπωνία. Η Γραμματεία του Ενεργειακού Χάρτη εδρεύει στις Βρυξέλλες. Η Ρωσική Ομοσπονδία υπέγραψε την ECT αλλά δεν την επικύρωσε. Αυτό δεν την εμπόδισε τη Ρωσική Ομοσπονδία να αποδέχεται τη διαιτησία στο πλαίσιο της ECT με το σκεπτικό ότι δεσμεύεται από την προσωρινή εφαρμογή της. 

Η Ιταλία αποσύρθηκε από την ECT το 2016.

https://www.energia.gr

Comments