“Το ανάλογο αξίωμα της κοινωνικής μηχανικής είναι: Αν κάτι δεν έχει αναφερθεί, δεν συνέβη ποτέ”
"Σε Έναν Κόσμο Προπαγάνδας, Η Αλήθεια Είναι Πάντα Μια Συνωμοσία"
"Το Ποιο Επικίνδυνο Από Όλα Τα Ηθικά Διλήμματα Είναι Όταν, Είμαστε Υποχρεωμένοι Να Κρύβουμε Την Αλήθεια Για Να Βοηθήσουμε Την Αλήθεια Να Νικήσει"

Συνδέονται Ουκρανία και Αφγανιστάν ;


Συνδέονται Ουκρανία και Αφγανιστάν ; Ανθρώπινα Δικαιώματα ή Κυνήγι Ισχύος;

του Κωνσταντίνου Λερούνη* 

Στην Ελληνική αλλά και την παγκόσμια κοινότητα υπάρχουν αρκετοί αφελείς οι οποίοι, στερούμενοι οποιασδήποτε ουσιαστικής πολιτικής πείρας -προτιμώ να πιστέψω ότι πρόκειται για αφέλεια και όχι για κυνισμό- προσπαθούν να μας πείσουν ότι η αμερικανική παρουσία στο Αφγανιστάν, αλλά και εμμέσως στην Ουκρανία, έχουν ουσιώδη σχέση με ανθρωπιστικές αξίες και ιδανικά και μάλιστα με τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια του ανθρώπου

Παραμένω υπέρμαχος και δη ζηλωτής της αξιοπρέπειας του ανθρώπου και των δικαιωμάτων του, αρκεί αυτή να μην επιβάλλονται με βόμβες και τανκς, ιδίως ξένων εθνών, διότι τότε ευτελίζονται και ακυρώνονται. Τα εγχώρια μέσα προσπαθούσαν να μας πείσουν για τον αγώνα καλού και κακού που διεξάγεται στην Ουκρανία. Τόσο η Βρετανική όσο και η Αμερικανική εξωτερική πολιτική εμπνέονται από μια μορφή άγνωστη εν πολλοίς στο ευρύ κοινό (κάτι που δεν είναι τυχαίο) τον Sir Halford John Mackinder, καθηγητή Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το LSE, ο οποίος θεωρείται από τους ιδρυτές τόσο της γεωπολιτικής όσο και της γεωστρατηγικής.

Το βασικό του μοτίβο ήταν: 

Όποιος κυριαρχεί στην Ανατολική Ευρώπη ελέγχει την Ενδοχώρα. Όποιος κυριαρχεί στην Ενδοχώρα ελέγχει το Παγκόσμιο Νησί. Όποιος κυριαρχεί στο Παγκόσμιο Νησί ελέγχει τον Κόσμο. [Σημείωση: Η ενδοχώρα είναι η εσωτερική (μη-παράκτια περιοχή της Ευρασίας) και το Παγκόσμιο Νησί είναι η Ευρασία. ]

Την ιδέα της κυριαρχίας στην Ευρασία υιοθετεί κατευθείαν από τον Mackinder ο Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι, ηγετικό στέλεχος της Τριμερούς Επιτροπής, ένας από τους διαμορφωτές της σύγχρονης εξωτερικής πολιτικής, εμμονικός με την καταρράκωση της ρωσικής ισχύος και υπέρμαχος στρατιωτικών επεμβάσεων κατά το δοκούν. 

Γράφει στο βιβλίο του «Η Μεγάλη Σκακιέρα» (το οποίο συμπεριλαμβάνεται στην ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη της CIA αλλά υπάρχει και ελληνική μετάφραση).

Χωρίς την Ουκρανία η Ρωσία παύει να είναι μια ευρασιατική αυτοκρατορία. Χωρίς την Ουκρανία η Ρωσία έχει την δυνατότητα να επιχειρήσει την κατάκτηση αυτοκρατορικής θέσης αλλά θα καθίστατο ένα πρωταρχικά ασιατικό αυτοκρατορικό κράτος επιρρεπές σε παραλυτικές συγκρούσεις με τους εξεγερμένους κεντρο-ασιάτες ….(σσ. 45-46).

Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να πούμε κάτι άλλο για τους πραγματικούς λόγους επέμβασης στην Ουκρανία. Αν δεν το πιάσατε και τώρα… Σήμερα είδαμε πόσο άσχετη είναι η επέμβαση στην Ουκρανία με τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια του ανθρώπου. Αύριο θα εξετάσουμε το άλλο μισό της τανάλιας, το Αφγανιστάν. Ας παύσει λοιπόν το παραμύθι ότι η Αμερικανική και εν γένει δυτική επέμβαση στην Ουκρανία έχει το παραμικρό να κάνει με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν επικρίνω τις ΗΠΑ που απλά επιδίδονται στο πανάρχαιο κυνήγι ισχύος αλλά τα εγχώρια ΜΜΕ και τα μεμονωμένα πρόσωπα, πολιτικά και μη, που είτε ηθελημένα εξαπατούν είτε από αφέλεια και άγνοια παραπλανούν. Καταντά πια αηδιαστικό.

*Φιλόλογος – Ιστορικός

(από cognoscoteam.gr, 20/08/2021)

(energia.gr)

Comments