“Το ανάλογο αξίωμα της κοινωνικής μηχανικής είναι: Αν κάτι δεν έχει αναφερθεί, δεν συνέβη ποτέ”
"Σε Έναν Κόσμο Προπαγάνδας, Η Αλήθεια Είναι Πάντα Μια Συνωμοσία"
"Το Ποιο Επικίνδυνο Από Όλα Τα Ηθικά Διλήμματα Είναι Όταν, Είμαστε Υποχρεωμένοι Να Κρύβουμε Την Αλήθεια Για Να Βοηθήσουμε Την Αλήθεια Να Νικήσει"

ΗΠΑ: Θα δώσει άδεια στο κόλπο του Μεξικού για εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου και Φ. αερίου




ΗΠΑ: Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα Δημοπρατήσει Τεράστια Έκταση στον Κόλπο του Μεξικού για Εκμετάλλευση Κοιτασμάτων Πετρελαίου και Αερίου


Η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι σχεδιάζει να ανοίξει έκταση 320.000 και πλέον τετραγωνικών χιλιομέτρων στον Κόλπο του Μεξικού για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου και αερίου, αφού δικαστήριο αποφάσισε να αρθεί το μορατόριουμ που κήρυξε στις νέες εκμεταλλεύσεις. Πρόκειται για μεγάλη οπισθοδρόμηση σε σχέση με το φιλόδοξο πρόγραμμα προστασίας του περιβάλλοντος που είχε εξαγγείλει ο Λευκός Οίκος και η απόφαση προκάλεσε αμέσως σφοδρές αντιδράσεις από συμμαχία οικολογικών οργανώσεων. 

Η ομοσπονδιακή υπηρεσία που είναι αρμόδια για την εκμετάλλευση ενεργειακών κοιτασμάτων στα χωρικά ύδατα των ΗΠΑ (Bureau of Ocean Energy Management, BOEM), που υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικών, ανέφερε πως η τελική γνωμοδότηση για το ζήτημα αυτό αναμένεται μέσα στον Σεπτέμβριο και η διάθεση «δικαιωμάτων ενοικίασης το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους».

Τον Ιανουάριο, ο κ. Μπάιντεν ανακοίνωσε μορατόριουμ στις έρευνες για νέα κοιτάσματα πετρελαίου και αερίου στα ομοσπονδιακά εδάφη και στην εκμετάλλευσή τους, ενόψει της επανεξέτασης της κυβερνητικής πολιτικής στο ζήτημα, καθώς ο Δημοκρατικός επιδίωκε να θέσει την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης στην καρδιά της προεδρίας του.

Όμως, τον Ιούνιο, ομοσπονδιακός δικαστής στη Λουιζιάνα, διορισμένος από τον Ρεπουμπλικάνο πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, εξέδωσε απόφαση με την οποία υποχρέωσε την κυβέρνηση να εξασφαλίσει την έγκριση του Κογκρέσου για το μορατόριουμ των ερευνών και των εκμεταλλεύσεων.

Η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε δημοπράτηση που αναμένεται να επιτρέψει την αξιοποίηση κοιτασμάτων συνολικά ως και 1,1 δισεκ. βαρελιών πετρελαίου και 125 δισεκ. κυβικών μέτρων αερίου.

Καταγράφεται από τη BOEM η νέα έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ, που προειδοποιεί πως βρίσκεται σε εξέλιξη «ταχεία αλλαγή του κλίματος σε όλες τις περιοχές του κόσμου», αλλά προστίθεται πως αυτό δεν αποτελεί επαρκή λόγο για την τροποποίηση της δήλωσης περιβαλλοντικής επίπτωσης προς το παρόν.

Οικολογικές οργανώσεις υπό την συμμαχία Earthjustice έκαναν γνωστό πως προσφεύγουν στη δικαιοσύνη εναντίον της BOEM και προσωπικά της υπουργού Εσωτερικών, της Ντεμπ Χάαλαντ.

«Αυτή η πώληση δικαιωμάτων εκμετάλλευσης είναι βαθύτατα απογοητευτική. Η κυβέρνηση Μπάιντεν αναδιπλώθηκε μπροστά στην πετρελαϊκή βιομηχανία, λόγω της εκστρατείας παραπληροφόρησης που διεξάγει και της πολιτικής πίεσης, αγνοώντας την ολοένα πιο επείγουσα κλιματική κρίση που αντιμετωπίζουμε», δήλωσε η Μπρέτνι Χάρντι, δικηγόρος της Earthjustice.

Comments