“Το ανάλογο αξίωμα της κοινωνικής μηχανικής είναι: Αν κάτι δεν έχει αναφερθεί, δεν συνέβη ποτέ”
"Σε Έναν Κόσμο Προπαγάνδας, Η Αλήθεια Είναι Πάντα Μια Συνωμοσία"
"Το Ποιο Επικίνδυνο Από Όλα Τα Ηθικά Διλήμματα Είναι Όταν, Είμαστε Υποχρεωμένοι Να Κρύβουμε Την Αλήθεια Για Να Βοηθήσουμε Την Αλήθεια Να Νικήσει"

Δολοφονία Μοιράρχου, Κωφίτσα Δημητρίου από Κομμουνιστές Εβραίους


ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ: Δολοφονία Μοιράρχου Κωφίτσα Δημητρίου


Ο Μοίραρχος της «Ελληνικής Βασιλικής Χωροφυλακής» Δημήτριος Κωφίτσας, ο οποίος δολοφονήθηκε το 1946 στην Θεσσαλονίκη από την παραστρατιωτική οργάνωση του ΚΚΕ την ΟΠΛΑ. Δύο μέλη της οργάνωσης αυτής του είχαν στήσει ενέδρα το βράδυ καθώς επέστρεφε στην οικία του, στη συμβολή των οδών Αριστοτέλους και Ιουστινιανού, κοντά στην πλατεία Δικαστηρίων (Αρχαίας Αγοράς), και τον σκότωσαν με πυροβολισμούς εξ επαφής.

Ο Δημ. Κωφίτσας ήταν απόφοιτος της σχολής Αξιωματικών Χωροφυλακής και της Νομικής σχολής, και από τις αρχές της δεκαετίας του 1930 υπηρετούσε στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης, στο ‘’Τμήμα Διώξεως Κομμουνισμού’’. Το 1941, με την κατάκτηση της πόλης από τους Γερμανούς, απέκρυψε τα αρχεία του, και αρνήθηκε να τα παραδώσει στη Γκεστάπο που τα αναζητούσε επίμονα, καθώς ο Κωφίτσας ουδέποτε συνεργάστηκε με τους κατακτητές, αντιθέτως λόγω της θέσεώς του είχε μεσολαβήσει να αποφυλακιστούν πολλοί προσαχθέντες αγωνιστές στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης. Μετά την κατοχή λόγω της νομικής του κατάρτισης, αλλά και της προϋπηρεσίας στο ‘’Τμήμα Διώξεως Κομμουνισμού’’, είχε οριστεί εισηγητής του έκτακτου στρατοδικείου της Θεσσαλονίκης, που δίκαζε κομμουνιστές που είχαν διαπράξει εγκλήματα κατά την περίοδο 1942-1946.

Η αποκάλυψη των δολοφόνων του, αλλά και των κινήτρων τους, αποκαλύφθηκαν κατά την διάρκεια της δίκης των συλληφθέντων μελών της ΟΠΛΑ το 1947, από το ηγετικό στέλεχος της ΟΠΛΑ-Θεσσαλονίκης ΕΒΡΑΙΟ Ακίνδυνο Αλβανό, όπου στην απολογία του είχε δηλώσει μεταξύ άλλων, και τα εξής για τη δολοφονία του Κωφίτσα: «Ο Κωφίτσας ήταν εισηγητής στο Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης, και κατόπιν εντολής του ΚΚΕ που έλαβα, διέταξα δύο συντρόφους μου να τον εκτελέσουν».

Για την ιστορία να αναφέρουμε πως στην δίκη αυτή που δικάζονταν τα ηγετικά στελέχη που προέρχονταν από το ΚΚΕ και την ΟΠΛΑ, που ήταν ο Ανδρέας Παπαγεωργίου, ο Ακίνδυνος Αλβανός, και ο Τάσος Γουσόπουλος, και σαράντα εφτά (47) ακόμη μέλη της ΟΠΛΑ, που κατηγορούνταν και για άλλες δολοφονίες και απόπειρες δολοφονιών, αλλά και για κλοπές, καταδικάστηκαν όλοι από το Στρατοδικείο της Θεσσαλονίκης το 1947 σε θάνατο και εκτελέστηκαν. Τέλος να αναφέρουμε πως το όνομα του Μοιράρχου Δημ. Κωφίτσα δόθηκε από τον τοπικό Δήμο σε δρόμο της Θεσσαλονίκης.

Comments