Ρήγμα στο μέτωπο με τον Biden, διχασμός για Ουκρανία
Τι επισημαίνει σε ανάλυση της η Washington Post – Μειώνεται η αποδοχή στο εσωτερικό της πολιτικής Biden στο Ουκρανικό
Πλήθος εκπρόσωποι του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πάψει να υποστηρίζουν το ΝΑΤΟ, γράφει η Washington Post σε ανάλυσή της το Σάββατο 30 Απριλίου 2022.
Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι κατά την ψηφοφορία του Απριλίου στο Κογκρέσο για ένα ζήτημα που αφορούσε τη Συμμαχία (χρηματοδότηση εξοπλισμού κ.λπ.), 63 Ρεπουμπλικάνοι ψήφισαν κατά (30 τοις εκατό των γερουσιαστών).
Το 2019, μόνο 22 άτομα από αυτήν την παράταξη τάχθηκαν κατά ενός παρόμοιου νομοσχεδίου
Επιστροφή στον απομονωτισμό;
Τέτοια αποτελέσματα σε ψηφοφορίες που αφορούν τη χρηματοδότησης ενός βραχίονα της γεωπολιτικής παρουσίας των ΗΠΑ δείχνουν ένα αυξανόμενο απομονωτιστικό αίσθημα μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων.
Είναι συνεπείς με τις απόψεις του πρώην προέδρου Donald Trump, ο οποίος είχε το σύνθημα «πρώτα η Αμερική», πιστεύουν οι δημοσιογράφοι.
Οι ενδιάμεσες εκλογές
Σύμφωνα με τους συντάκτες του άρθρου, οι Ευρωπαίοι φοβούνται ότι στις επερχόμενες εκλογές για το Κογκρέσο των ΗΠΑ, το ενδεχόμενο να επιστρέψει η πλειοψηφία στους Ρεπουμπλικάνους και να αναβιώσει την εξωτερική πολιτική του 45ου προέδρου της χώρας.
Η Κίνα, από την πλευρά της, προειδοποίησε τις ΗΠΑ για τις συνέπειες της στρατηγικής «αποδυνάμωσης της Ρωσίας» δείχνοντας ότι και αυτή στο επόμενο διάστημα θα τηρήσει σκληρή στάση.
Τι άλλαξε;
Στο άρθρο επισημαίνεται ότι στις αρχές του 2019, αρκετούς μήνες αφότου ο Πρόεδρος Donald Trump απείλησε να ανατρέψει το ΝΑΟ κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στις Βρυξέλλες για την ετήσια σύνοδο κορυφής της συμμαχίας, οι γερουσιαστές ψήφισαν τον Νόμο για την Υποστήριξη του ΝΑΤΟ εν μέσω συντριπτικής δικομματικής υποστήριξης, με μόνο 22 Ρεπουμπλικάνους να καταψηφίζουν το μέτρο.
Αλλά αυτόν τον μήνα, όταν ένα παρόμοιο νομοσχέδιο για την υποστήριξη του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία αντιμετώπισε ξανά ψηφοφορία στη Βουλή, η υποστήριξη ήταν πολύ πιο πολωμένη, με 63 Ρεπουμπλικάνους - το 30 τοις εκατό της δύναμης του κόμματος - να το καταψηφίζει.
Trump: η διαπραγματευτική τακτική
Η ψηφοφορία υπογραμμίζει την αξιοσημείωτη απομάκρυνση του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος από το ΝΑΤΟ τα τελευταία χρόνια, καθώς οι θέσεις που κάποτε θεωρούνταν ότι εξέφραζαν μία περιθωριακή μειοψηφία έχουν γίνει δόγμα για μια αυξανόμενη μερίδα του κόμματος.
. Την περασμένη εβδομάδα, μιλώντας σε εκδήλωση του Heritage Foundation στη Φλόριντα, ο Donald Trump άφησε να εννοηθεί ότι ως πρόεδρος είχε απειλήσει να μην υπερασπιστεί τους συμμάχους του ΝΑΤΟ από τις ρωσικές επιθέσεις ως διαπραγματευτική τακτική για να τους πιέσει να συνεισφέρουν περισσότερα χρήματα στην κοινή άμυνα του οργανισμού.
Ποιος θα είναι η εξαίρεση;
Η ψηφοφορία που αναφέρθηκε έρχεται επίσης στο πλαίσιο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία έχει φέρει το ΝΑΤΟ στον πιο εξέχοντα ρόλο του εδώ και δεκαετίες’
Ο Metin Hakverdi, Γερμανός βουλευτής που προεδρεύει της ομάδας εργασίας της Βόρειας Αμερικής στο κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, είπε ότι το ερώτημα που τον απασχολεί είναι:
«Θα είναι ο Trump η εξαίρεση ή θα είναι ο Biden»;.
Πολιτικοποίηση του νομοσχεδίου
Περίπου δύο ντουζίνες βουλευτές των Ρεπουμλικανώ στη Βουλή των Αντιπροσώπων που ψήφισαν υπέρ του Νόμου Υποστήριξης του ΝΑΤΟ του 2019 καταψήφισαν το παρόμοιο ψήφισμα αυτόν τον μήνα, το οποίο επιβεβαίωσε την υποστήριξη για τη συμμαχία και τις αρχές της.
Αρκετοί από αυτούς δήλωσαν ότι εξακολουθούν να υποστηρίζουν την οργάνωση και απλώς αντιτάχθηκαν σε ό,τι θεωρούνταν προβληματικές διατάξεις που οι Δημοκρατικοί είχαν προσθέσει στο νομοσχέδιο θέλοντας να επιτύχουν πολιτικούς σκοπούς.
Επεμβατισμός και ανελεύθερα καθεστώτα
Αρκετοί που άλλαξαν την ψήφο τους μεταξύ του 2019 και τώρα αντιτάχθηκαν στα μέτρα που είπαν ότι δεν αφορούσαν συγκεκριμένα την ενίσχυση του ΝΑΤΟ για να βοηθήσει την Ουκρανία.
Ο βουλευτής Barry Loudermilk θεώρησε ιδιαίτερα προβληματικό το γεγονός ότι το ψήφισμα έδωσε εντολή στο ΝΑΤΟ να εμπλακεί όταν μια χώρα αντιμετωπίζει «εσωτερικές απειλές από υποστηρικτές αυταρχικών καθεστώτων», κάτι που λέει ότι θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως επεμβατισμός.
«Είμαι ένας υποστηρικτής του ΝΑΤΟ – υπηρέτησα στην Πολεμική Αεροπορία κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, δούλεψα με το ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου», σημείωσε.
«Αυτά τα ζητήματα πρέπει να αφεθούν στα μεμονωμένα έθνη».
Πολιτικοποίηση
Ο Loudermilk υποστήριξε ότι οι Δημοκρατικοί είχαν εισαγάγει «περίεργες διατάξεις» στο ψήφισμα, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εναντίον των Ρεπουμπλικανών στις ενδιάμεσες εκλογές του 2022.
«Ήταν οι Δημοκρατικοί που προσπάθησαν να πολιτικοποιήσουν κάτι και να προσθέσουν πράγματα εκεί που δεν έχουμε καμία δουλειά», είπε, εξηγώντας την ψήφο του κατά του νομοσχεδίου.
Όμοια στάση και από τον εκπρόσωπο Robert B. Aderholt: «Είμαι ολόψυχα, κατηγορηματικά, χωρίς επιφυλάξεις, υποστηρικτής στο ΝΑΤΟ».
Όμως ο Aderholt είπε ότι ανησυχεί ότι το ψήφισμα «είχε κάποια γλώσσα που νομίζω ότι πήγαινε στην πολιτική πλευρά.
Και δεν θέλω να δω το ΝΑΤΟ να γίνεται πολιτικό.
Θέλω να δω το ΝΑΤΟ να να υπερασπιστεί την Ουκρανία εναντίον της Ρωσίας», σημείωσε.
Οι διαφορές από το 2019
Τα δύο νομοσχέδια δεν είναι ακριβώς τα ίδια.
Η νομοθεσία του 2019 επιβεβαίωσε εκ νέου ότι τα ομοσπονδιακά χρήματα δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν για την απομάκρυνση των Ηνωμένων Πολιτειών από το ΝΑΤΟ - κάτι που απειλούσε τότε ο Trump - ενώ το νομοσχέδιο αυτού του μήνα καλούσε την κυβέρνηση να «υποστηρίξει τις ιδρυτικές δημοκρατικές αρχές του ΝΑΤΟ», όπως και το ΝΑΤΟ «να συνεχίσει να παρέχει ακλόνητη υποστήριξη στον λαό της Ουκρανίας καθώς αγωνίζεται για την κυριαρχία, την εδαφική του ακεραιότητα και ένα δημοκρατικό μέλλον».
Δανεισμός στην Ουκρανία από την ΛΗΣΤΕΙΑ της ΡΩΣΙΑΣ... ΚΑΙ ΛΗΣΤΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΖΟΥΝ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ
Μία άλλη ένδειξη του απομονωτισμού των Ρεπουμπλικάνων καταγράφηκε την Πέμπτη 28 Απριλίου 2022, καθώς η Βουλή ενέκρινε μια ανανέωση σε στρατιωτικό νομοσχέδιο της εποχής του Β' Παγκοσμίου Πολέμου που δημιουργούσε ένα πρόγραμμα δανεισμού με σκοπό να διευκολύνει τις Ηνωμένες Πολιτείες να παρέχουν στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.
Μόνο 10 νομοθέτες - όλοι Ρεπουμπλικάνοι - καταψήφισαν το μέτρο.
Οι αιτίες της εισβολής
Σε μια κοινοβουλευτική αντιπαράθεση νωρίτερα την εβδομάδα μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Antony Blinken, ο οποίος κατέθεσε ενώπιον του Κογκρέσου, και του γερουσιαστή Rand Paul, ο τελευταίος αντέκρουσε τον ισχυρισμό του Blinken ότι με τα χρόνια η Ρωσία έχει δείξει προθυμία να επιτεθεί σε χώρες όπως η Γεωργία που δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, ενώ το ίδιο δεν ισχύει για χώρες που είναι μέλη της συμμαχίας.
Ο γερουσιαστής Rand Paul στις 26 Απριλίου είπε, ενώ δεν υπήρχε «δικαιολόγηση» για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, υπήρχαν «αιτίες» για την εισβολή.
«Θα μπορούσατε επίσης να υποστηρίξετε ότι οι χώρες στις οποίες επιτέθηκαν ήταν μέρος της Ρωσίας ή ήταν μέρος της Σοβιετικής Ένωσης», σημείωσε ο Paul.
Σημαντική εξέλιξη και διχασμός
Για ορισμένους ειδικούς της εξωτερικής πολιτικής, το γεγονός και μόνο ότι σχεδόν το ένα τρίτο των Ρεπουμπλικανών βουλευτών καταψήφισε ένα νομοσχέδιο που ουσιαστικά επιδιώκει να υποστηρίξει τόσο το ΝΑΤΟ όσο και την Ουκρανία υπογραμμίζει μια αξιοσημείωτη εξέλιξη της εξωτερικής πολιτικής στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.
«Τώρα βλέπουμε πραγματικά τον πραγματικό αντίκτυπο της βαθιάς πολιτικής πόλωσης, όπου είναι καλύτερο να βλάψουμε την άλλη πλευρά παρά να κάνουμε ό,τι είναι σωστό για τη χώρα», δήλωσε η Heather Conley, πρόεδρος του German Marshall Fund.
«Αυτή η βαθιά εσωτερική πόλωση έχει πλέον εισχωρήσει στην εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας.
Υπήρχε πάντα ισχυρή δικομματική υποστήριξη για το ΝΑΤΟ, αλλά όλα τώρα έχουν πολωθεί και μπορούν να οπλιστούν εναντίον της άλλης πλευράς, ακόμα κι αν υποστηρίζει τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ».
Οι εσωτερικές ισορροπίες
Οι Ευρωπαίοι που ενθουσιάστηκαν από το αποτέλεσμα των τελευταίων αμερικανικών εκλογών αρχίζουν να παρακολουθούν τις επερχόμενες αναμετρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των φετινών ενδιάμεσων θητειών και της προεδρικής κούρσας του 2024.
Η ανησυχία τους για μια πλειψοψηφία του Κογκρέσου από τους Ρεπουμπλικάνους, που θα μπορούσε να αναζωογονήσει την εξωτερική πολιτική του Trump, αντισταθμίζεται από την ελπίδα ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα ενισχύσει τη διεθνιστική πτέρυγα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και θα αναγκάσει το κόμμα να δεσμεύσει τα χέρια με την Ευρώπη.
Ο διεθνής ρόλος των ΗΠΑ
«Ανησυχώ πολύ για την κατάσταση στην Αμερική — η διάσπαση της κοινωνίας, η συγκέντρωση σε εσωτερικά ζητήματα, η υποτίμηση της σημασίας του διεθνούς ρόλου της Αμερικής», δήλωσε ο Thomas de Maizière, πρώην κεντροδεξιός βουλευτής και υψηλόβαθμος υπουργός της κυβέρνησης στη Γερμανία που συμπροήδρευσε μια ομάδα εργασίας του ΝΑΤΟ που συγκλήθηκε το 2020
. «Αλλά υπάρχουν Ρεπουμπλικάνοι με τους οποίους συνεργαζόμαστε άριστα και θα περίμενα να αναλάβουν μεγαλύτερο ρόλο εάν το κόμμα τους πάρει την εξουσία».
Η σημασία για την Ευρώπη
Το αν αυτή η αξιολόγηση αντικατοπτρίζει μια ακριβή ανάγνωση της πολιτικής των Ρεπουμπλικανών είναι ένα ανοιχτό ερώτημα.
Η απάντηση, ωστόσο, είναι υπαρξιακή στην Ευρώπη, όπου οι επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία έχουν δείξει τη σημασία των Ηνωμένων Πολιτειών και τα όρια των φιλοδοξιών για ευρωπαϊκή αυτονομία σε θέματα τεχνολογίας και άμυνας, σύμφωνα με νομοθέτες και διπλωμάτες.
Οι αντιδράσεις
Τα σημεία σύγρουσης εμφανίζονται ήδη.
Το 2020, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg ξεκίνησε μία ομάδα εργασίας με στόχο την ενίσχυση του ΝΑΤΟ.
Το τελικό προϊόν της ομάδας, «ΝΑΤΟ 2030: Ενωμένοι για μια Νέα Εποχή», περιελάμβανε προτάσεις, όπως η δημιουργία ενός Κέντρου για τη Δημοκρατική Ανθεκτικότητα, που περιφρονήθηκαν από τους Ρεπουμπλικάνους του Trump, συμπεριλαμβανομένων πολλών από τους 63 Ρεπουμπλικάνους που ψήφισαν πρόσφατα κατά. το ψήφισμα της Βουλής που επιβεβαιώνει την υποστήριξη του ΝΑΤΟ.
Η στρατηγική Biden για την Ουκρανία
Το αποτέλεσμα αυτής της ψηφοφορίας εξέπληξε ακόμη και την πρώην πρεσβευτή του Τrump στο ΝΑΤΟ, Kay Bailey Hutchison, ο οποίος υποστήριξε ότι η δέσμευση των ΗΠΑ στη συμμαχία παρέμεινε σιδερένια σε όλες τις κυβερνήσεις, παρά την πολεμική ρητορική.
«Ήμουν απογοητευμένος από αυτή την ψηφοφορία», είπε σε συνέντευξή της.
Ένας διπλωμάτης από ένα κράτος της Βαλτικής, χαρακτήρισε την ψηφοφορία «επίδραση Τραμπ».
«Μα πόσοι το ψήφισαν;» πρόσθεσε ο διπλωμάτης.
«Το κυρίαρχο ρεύμα είναι ξεκάθαρα υπέρ του ΝΑΤΟ και της ενίσχυσής του».
Ομοίως, ο γερουσιαστής Thom Tillis ο συμπρόεδρος της Ομάδας Παρατηρητών του ΝΑΤΟ της Γερουσίας, ο οποίος μόλις επέστρεψε από ένα ταξίδι στα κεντρικά γραφεία της συμμαχίας στις Βρυξέλλες, είπε ότι οι πρόσφατες ψήφοι των Ρεπουμπλικανών κατά του ΝΑΤΟ ήταν «κακώς συγχρονισμένες». αλλά απέρριψε τους 63 Ρεπουμπλικάνους της Βουλής ως «ασήμαντο» αριθμό.
Εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, σημείωσε, «αυτή είναι μια στιγμή όπου η συμμαχία έχει πραγματικά αποδείξει τη δυνατότητά της».
Δαπάνες
Ένας άλλος Ευρωπαίος διπλωμάτης είπε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αναγκάσει τα ευρωπαϊκά έθνη να αντιμετωπίσουν ορισμένες από τις καταγγελίες που διατύπωσε ο Trump, συμπεριλαμβανομένων των ανεπαρκών δαπανών για την άμυνα και την εξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Αυτά ήταν τα δύο ζητήματα που έθεσε ο πρώην πρόεδρος όταν επέκρινε τον Stoltenberg σε μια σύνοδο κορυφής της συμμαχίας το 2018.
«Δεν θα έπρεπε πλέον να είναι μεγάλο ζήτημα για τους υποστηρικτές του», σημειωσε ο διπλωμάτης, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Παραμένουν οι αντιθέσεις
Για κάποιους όμως οι αλλαγές δεν είναι αρκετές.
Ο βουλευτής Warren Davidson , ο οποίος καταψήφισε το πρόσφατο ψήφισμα, δήλωσε ότι δεν αντιτίθεται στο ΝΑΤΟ αλλά στη μελλοντική του κατεύθυνση, η οποία κατά την άποψή του επιβαρύνει πολύ τις Ηνωμένες Πολιτείες και συνεπάγεται σε υπερβολικό βαθμό προώθηση συγκεκριμένων αξιών .
Η επιβεβαίωση της «αδιαμφισβήτητης υποστήριξης» από το ψήφισμα κινδυνεύει να εκληφθεί ως άνευ όρων υποστήριξη, σημείωσε ο Davidson.
www.bankingnews.gr
Comments