«Στο τέλος θα θυμόμαστε, όχι τα λόγια των εχθρών μας, αλλά, την σιωπή των φίλων μας»

“Το ανάλογο αξίωμα της κοινωνικής μηχανικής είναι: Αν κάτι δεν έχει αναφερθεί, δεν συνέβη ποτέ”
"Σε Έναν Κόσμο Προπαγάνδας, Η Αλήθεια Είναι Πάντα Μια Συνωμοσία"
"Το Ποιο Επικίνδυνο Από Όλα Τα Ηθικά Διλήμματα Είναι Όταν, Είμαστε Υποχρεωμένοι Να Κρύβουμε Την Αλήθεια Για Να Βοηθήσουμε Την Αλήθεια Να Νικήσει"

Το Πεκίνο επεκτείνει τη συμμαχία κατά των ΗΠΑ με τη συμφωνία των τρομοκρατικών οργανώσεων Χαμάς-Φατάχ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γι ποζάρει για μια ομαδική φωτογραφία με μέλη των ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΙΣΛΑΜΙΚΩΝ παλαιστινιακών παρατάξεων κατά τη διάρκεια της υπογραφής της «Διακήρυξης του Πεκίνου» στον κρατικό ξενώνα Diaoyutai στο Πεκίνο στις 23 Ιουλίου 2024

Το Πεκίνο επεκτείνει τη συμμαχία κατά των ΗΠΑ με τη συμφωνία Χαμάς-Φατάχ

«Το ΚΚ της Κίνας προωθεί ένα ενιαίο μέτωπο με τις τρομοκρατικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή», δήλωσε εμπειρογνώμονας σε θέματα Κίνας.

Οι παλαιστινιακές παρατάξεις, συμπεριλαμβανομένης της Φατάχ και της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς, συμφώνησαν να σχηματίσουν κυβέρνηση μετά από συνομιλίες που φιλοξένησε το Πεκίνο. Οι αναλυτές πιστεύουν ότι το κινεζικό καθεστώς δημιουργεί στενότερους δεσμούς με τρομοκρατικές ομάδες στη Μέση Ανατολή για να επεκτείνει την αντι-αμερικανική συμμαχία του.

Στις 23 Ιουλίου, μετά από δύο ημέρες συμφιλίωσης, 14 παλαιστινιακές παρατάξεις συνυπέγραψαν στο Πεκίνο μια δήλωση για τον «τερματισμό της διαίρεσης και την ενίσχυση της παλαιστινιακής ενότητας» και τη δημιουργία μιας «προσωρινής κυβέρνησης εθνικής συμφιλίωσης» στην ανοικοδόμηση της μεταπολεμικής Γάζας.

Ο Γου Ζου Ζουολάι, αρθρογράφος για θέματα Κίνας και πολιτικός σχολιαστής με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες, πιστεύει ότι το Πεκίνο συμβάλλει τώρα στην ενοποίηση τρομοκρατικών οργανώσεων, μια κίνηση με σημαντικές επιπτώσεις. «Ακριβώς όπως αναγνωρίζει τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν ως νόμιμη κυβέρνηση, επεκτείνει την οπισθοφυλακή [της] στη Μέση Ανατολή με τον ίδιο τρόπο», είπε.

«Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας (ΚΚΚ) προωθεί ένα ενιαίο μέτωπο με τις τρομοκρατικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή, σε ένα μακροπρόθεσμο και σκοτεινό σχέδιο για να έρθει αντιμέτωπο με τις ΗΠΑ και τον δυτικό κόσμο», πρόσθεσε.

Τον Απρίλιο, το ΚΚΚ φιλοξένησε τον πρώτο γύρο συνομιλιών μεταξύ των αντιπάλων, ο οποίος όμως δεν έφερε ουσιαστικά αποτελέσματα. Στη συνέχεια, ο δεύτερος γύρος συνομιλιών, που είχε προγραμματιστεί για τον Ιούνιο, αναβλήθηκε.

Από τότε που η Χαμάς κατέλαβε τη Λωρίδα της Γάζας το 2007 και εκδίωξε τη Φατάχ, οι Παλαιστίνιοι έχουν εγκλωβιστεί σε έναν παρατεταμένο πόλεμο.

Την ίδια ημέρα της ανακοίνωσης της συμφωνίας, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γισραέλ Κατζ ανάρτησε στο Χ ότι «η Χαμάς και η Φατάχ υπέγραψαν συμφωνία στην Κίνα για τον κοινό έλεγχο της Γάζας μετά τον πόλεμο. Αντί να απορρίψει την τρομοκρατία, ο [ηγέτης της Φατάχ] Μαχμούντ Αμπάς αγκαλιάζει τους δολοφόνους και βιαστές της Χαμάς, αποκαλύπτοντας το πραγματικό του πρόσωπο».

«Στην πραγματικότητα, αυτό δεν θα συμβεί γιατί η κυριαρχία της Χαμάς θα συντριβεί και ο Αμπάς θα παρακολουθεί τη Γάζα από μακριά. Η ασφάλεια του Ισραήλ θα παραμείνει αποκλειστικά στα χέρια του Ισραήλ», αναφέρεται στην ανάρτηση.

Ο Σι Σαν, ανώτερος συνεργάτης της κινεζικής έκδοσης της εφημερίδας The Epoch Times, δήλωσε ότι το ΚΚΚ δεν ενδιαφέρεται για την περιφερειακή ειρήνη. Αντιθέτως, κινεί τα νήματα μεταξύ διαφόρων δυνάμεων στη Μέση Ανατολή.

Ο κ. Σι είπε ότι το ΚΚΚ προσπαθεί να ασκήσει επιρροή στις τρομοκρατικές οργανώσεις παρέχοντας οικονομική βοήθεια ή άλλα μέσα και χρησιμοποιώντας τες για να παίξουν ρόλο την ώρα που το ΚΚΚ έχει ανάγκη.

Ο κ. Γου συμφώνησε με την εκτίμηση αυτή, προσθέτοντας ότι οι τρομοκρατικές οργανώσεις χρησιμοποιούν τους οικονομικούς και υλικούς πόρους που δίνει το ΚΚΚ για να επιτύχουν τους στόχους τους.

«Τώρα ο στρατός της Χαμάς έχει αποδυναμωθεί σοβαρά σε έναν πόλεμο με το Ισραήλ και θα μπορούσε να εξαλειφθεί ανά πάσα στιγμή, οπότε το ΚΚΚ επιθυμεί να συμφιλιώσει αυτές τις παλαιστινιακές παρατάξεις σε ένα αδιαίρετο σύνολο ενάντια στο Ισραήλ και τη Δύση», είπε.

«Από την άλλη πλευρά, η Χαμάς χρειάζεται την υποστήριξη του ΚΚΚ για να ενισχυθεί, οπότε χρησιμοποιούν η μία την άλλη. […] Μόλις η Χαμάς ενωθεί με τη Φατάχ, η τρομοκρατική οργάνωση μπορεί να διατηρηθεί και ενδεχομένως να νομιμοποιηθεί, κάτι που θα ευνοούσε την ενίσχυση της δύναμής της.»

Σε απάντηση της συμφωνίας, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάθιου Μίλερ δήλωσε σε ενημέρωση του Τύπου στις 24 Ιουλίου ότι το υπουργείο δεν είχε ακόμη εξετάσει το κείμενο της συμφωνίας του Πεκίνου. Ο κ. Μίλερ επανέλαβε ότι η Χαμάς έχει χαρακτηριστεί από τις ΗΠΑ ως μια τρομοκρατική οργάνωση και δεν πρέπει να εμπλακεί στη μεταπολεμική διακυβέρνηση της Γάζας.

Ο κ. Γου πιστεύει ότι οι κινήσεις του ΚΚΚ για την εδραίωση των δυνάμεων στη Μέση Ανατολή έχουν αποκτήσει επείγοντα χαρακτήρα με την πιθανότητα επιστροφής του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο.

Παρ’ όλα αυτά, αν και η τακτική του ΚΚΚ να απειλεί τον κόσμο έχει γίνει πιο εξελιγμένη, ο κ. Γου πιστεύει ότι δύσκολα είναι βιώσιμη, καθώς το κομμουνιστικό καθεστώς αγωνίζεται να επιβιώσει από την οικονομική ύφεση.

Ο κ. Σι πιστεύει ότι το σημερινό παγκόσμιο πολιτικό περιβάλλον δεν θα επιτρέψει στο ΚΚΚ να κάνει ό,τι θέλει στη διεθνή σκηνή.

«Νομίζω ότι το επόμενο δίλημμα που θα αντιμετωπίσει το ΚΚΚ θα είναι μια έντονη αντιπαράθεση μεταξύ της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Θα υπάρξουν πολλές αλλαγές στις διεθνείς σχέσεις και νομίζω ότι όλες θα περιστραφούν γύρω από την αντιπαράθεση Κίνας-ΗΠΑ», δήλωσε.

Των Jessica Mao και Lynn Xu. Ο Xin Ning συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

https://theepochtimes.gr/to-pekino-epekteinei-ti-symmachia-kata/

Comments