“Το ανάλογο αξίωμα της κοινωνικής μηχανικής είναι: Αν κάτι δεν έχει αναφερθεί, δεν συνέβη ποτέ”
"Σε Έναν Κόσμο Προπαγάνδας, Η Αλήθεια Είναι Πάντα Μια Συνωμοσία"
"Το Ποιο Επικίνδυνο Από Όλα Τα Ηθικά Διλήμματα Είναι Όταν, Είμαστε Υποχρεωμένοι Να Κρύβουμε Την Αλήθεια Για Να Βοηθήσουμε Την Αλήθεια Να Νικήσει"

Ανασχηματίζοντας τη διεθνή τάξη

George Friedman: Οι 16 διάδοχοι της Κίνας


Έφτασε στα όρια το μοντέλο «ανάπτυξη με χαμηλούς μισθούς» για την ασιατική υπερδύναμη. Στήνεται η ολική ανατροπή στην σκακιέρα της παγκοσμιοποίησης. Ο χάρτης με τις χώρες που παίρνουν τη σκυτάλη. Το μοντέλο της Ιαπωνίας και η νέα διεθνής τάξη.

Η Kίνα έχει γίνει σχήμα λόγου. Όταν μιλάμε για αυτήν εννοούμε μια συγκεκριμένη φάση οικονομικής ανάπτυξης που στηρίζεται σε χαμηλούς μισθούς, ξένες επενδύσεις και μια χαοτική και ανοργάνωτη επέκταση που είναι μεν μεγαλειώδης σε κλίμακα, έχει δε ουκ ολίγα ελαττώματα. Το μεγαλείο γέννησε τα ελαττώματα και τα ελαττώματα βοηθούν να υπάρχει το μεγαλείο.

Όπως τα βέλη, έτσι και τα κράτη υψώνονται και μετά πέφτουν με διαφορετικό τρόπο και έχοντας διανύσει διάφορες διαδρομές. Η περίπτωση της Κίνας έχει διαρκέσει περισσότερα από 30 χρόνια.

Η χώρα θα συνεχίσει να υπάρχει και ίσως να ευημερεί, αλλά αυτή η εποχή της κινεζικής ανάπτυξης -που βασίζεται στους χαμηλούς μισθούς ώστε να κατακτηθούν οι παγκόσμιες αγορές- τελειώνει γιατί απλούστατα τώρα υπάρχουν άλλα έθνη με ακόμη χαμηλότερους μισθούς και περισσότερα πλεονεκτήματα.

Από τώρα και στο εξής, η Κίνα θα πρέπει να αλλάξει κατεύθυνση. Έτσι, άλλες χώρες προορίζονται να πάρουν τη θέση της.